Slik blir 1. Divisjon og Eliteserien i 2019

Endelig er det klart hvilke lag vi finner i Norges øverste divisjon til våren. Det blir ingen 1. Divisjon i 2019, men i Eliteserien er det både lag som kommer og lag som går.

Den første store nyheten er altså at det ikke blir noen 1. Divisjon i 2019. Årsaken til dette er at det ikke er nok interesse for divisjonen. Av de fire klubbene som spilte i 1. Divisjon i år ønsket halvparten å rykke opp, og halvparten å rykke ned, og da var det ikke noe behov for 1. Divisjon. Som forbundet skriver var det egentlig ikke mer enn 5 klubber som ønsket å spille 11’er fotball, og det å splitte 5 klubber i 2 serier er ikke hensiktsmessig.

Slik vi har forstått det er planen å bringe divisjonen tilbake i 2020, men det avhenger nok av at nok av lagene som er spiller i 2. Divisjon til våren ønsker å rykke opp. Det kan bli spennende, og med tanke på hvor stor 2. Divisjon har vokst seg de neste årene skal vi nok ikke se bort ifra at de fire-fem beste lagene til våren danner den nye 1. Divisjon 2020.

Videre til Eliteserien har det de siste årene vært flere utskiftninger. Trenden har vært at en klubb har forlatt divisjonen i forkant av hver eneste sesong siden 2014, enten i form av å trekke seg før seriestart eller i form av å ikke melde seg på. Før 2014 sesongen var det Bergen Storm, før 2015 sesongen Kristiansand Gladiators, før 2016 NTNUI Nidaros Domers og før 2017 sesongen Lura Bulls. Det er derfor trist å skrive at denne trenden fortsetter også til våren og Eliteserien 2019 vil gå uten årets sølvmedaljevinner i NM: Åsane Seahawks. 

Det er ikke det sportslige som har vært hovedargumentet i dette, men heller at klubben ikke har organisasjonen som kreves for å delta i Norges øverste nivå. Når det blir for mye trykk på for få ildsjeler så er det sjelden det varer lenge og det er dette som har skjedd i Seahawks. Ettersom det ikke blir noen 1. Divisjon i 2019 vil Seahawks delta i 2. Divisjon.

Seahawks blir ikke å finne i Eliteserien i 2019. Foto: Espen Kolderup

Til tross for at Seahawks velger å rykke ned vil Eliteserien til våren uansett få en økning i antall lag. Både serievinner og runner-up i årets 1. Divisjon har blitt tilbudt og takket ja til opprykk. Det betyr at Eliteserien i 2019 får to nye klubber, nemlig:

  • Olavs Menn (Sarpsborg)
  • Kristiansand Gladiators

Begge klubbene fikk i NM-sluttspillet tidligere i år møte motstand fra Eliteserieklubber. Da møtte de som de to høyest rangerte klubbene i 1. Divisjon møte de to lavest rangerte klubbene i Eliteserien for NM-kvartfinaler. Begge kampene endte med klare seiere til klubbene fra Eliteserien, men både Gladiators og Olavs Menn viste kvaliteter. I sine respektive kamper tapte Gladiators 36 – 74 for Vålerenga Trolls mens Olavs Menn tapte 24 – 55 for Eidsvoll 1814’s.

I tillegg til ovennevnte vil de tre øvrige klubbene fra årets Eliteserie stille, noe som betyr at Eliteserien 2019 vil bestå av fem klubber:

  • Oslo Vikings
  • Vålerenga Trolls
  • Eidsvoll 1814’s
  • Olavs Menn (Sarpsborg)
  • Kristiansand Gladiators

Det at det kun er fem klubber i Eliteserien og ingen 1. Divisjon skaper samtidig et nytt problem når det kommer til NM. Norges Amerikanske Idretters Forbund bestemte i 2016 at for at et arrangement skal kunne kalles Norgesmesterskap krever de at det er seks lag som deltar. Serieutvalget har løst dette tidligere ved at de to beste lagene i 1. Divisjon har spilt kvartfinaler mot de lavest rangerte i Eliteserien. Ettersom det ikke er noe 1. Divisjon i 2019 forsvinner denne muligheten, og siden 2. Divisjon spiller 9’er fotball er det ikke mulig å kjøre kamper mellom de beste der og de lavest rangerte i Eliteserien.

Løsningen blir dermed at seksjonsledelsen må søke forbundsstyret om unntak fra regelen. Forhåpentligvis går den søknaden igjennom slik at vi kan få nok et stort NM-arrangement i 2019. Det bør gå fint med tanke på antall lag i 2. Divisjon og historien til arrangementet og fotballen i Norge.

 

Andre ting som er verdt å nevne er at også årets seriemester i 2. Divisjon, NTNUI Nidaros Domers, vurderte spill i Eliteserien i 2019 men bestemte seg til slutt for at spillerstallen ikke var stor nok og forblir dermed i 2. Divisjon et år til.

Videre er det svært positivt at Gladiators returnerer til Eliteserien. Sist gang de deltok der, i 2014, kom de helt til NM finalen. I tillegg forhindrer Kristiansands deltagelse Eliteserien fra å bli en ren østlandsserie.

Vi i redaksjonen ønsker selvfølgelig alle lag, men spesielt nyankomne Olavs Menn og Kristiansand Gladiators lykke til i Eliteserien 2019. Vi regner med å presentere serieoppsettet neste helg.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x