Tidligere Åsane-spiller dømt for doping; spiller under alias i Tyskland

I fjor og forfjor spilte den islandske QBen Bergþór Phillip Pálsson for Åsane Seahawks. I fjor ble han også testet av Antidoping Norge, og testet positivt. Det har ledet til en utestengelse på 4 år frem til september 2020, og gjelder på tvers av landegrensene samt både som utøver og andre roller innen organisert idrett. Allikevel er samme mann både primus motor for sporten på Island, og aktiv som spiller hos tyske Starnberg Argonauts.

I Tyskland spiller Pálsson under navnet Phillip Mahlmann. Pálsson er selv halvt tysk, og Mahlmann-navnet er da også identisk med den tyske grenen av hans familie sitt etternavn. Hos Starnberg Argonauts, som var og spilte mot det islandske laget til Pálsson tidligere i år, er han å finne som QB. Det har også blitt behørig dekket i lokalpressen i Starnberg:

Pálsson har også lagt ut bilde av seg selv i kampsituasjon for Starnberg Argonauts på Instagram:

Faksimile fra Instagram

Når man er utestengt for doping er dette noe som dekker organisert idrett på tvers av verdens land, naturlig nok med visse unntak der hvor idrett ikke er organisert i internasjonalt anerkjente forbund. I vår idrett er den -stort sett- det så lenge vi snakker om nasjoner i eksempelvis Europa. Innen amerikansk fotball gjelder en slik utestengelse med andre ord i alle land hvor sporten bedrives under IFAF-paraplyen (inkludert både det faktiske IFAF og skygge-IFAF, så det er ikke noe der som gjør utslag..).

Samtidig trenger man en overgang fra sin forrige klubb til ny klubb for å kunne spille. Etter det Amerikansk Fotball erfarer foreligger det ingen slik overgang for Pálsson fra hans norske klubb til noen ny klubb i hverken Tyskland eller andre land. Det kan tenkes at en slik overgang vanskeliggjøres av at man har en doping-dom, og at denne forhindrer at en overgang kan godkjennes. Løsningen til Pálsson rundt disse utfordringene synes dermed å ha vært å spille under et annet navn, og da altså aliaset Phillip Mahlmann. Dette til tross for at en dopingdom foreligger.

Det var i forbindelse med en 1.divisjonskamp her i Norge i fjor at Bergþór Phillip Pálsson ble tatt ut til dopingkontroll. Det ble tidlig klart at den prøven ville komme tilbake positiv, og Åsane Seahawks suspenderte ham fra spill hos dem straks det ble klart hva man stod foran. Det var også årsaken til at laget skiftet QB like før sluttspillet i fjor. Pálsson avsluttet imidlertid ikke sin karriere på banen av den grunn, men dro tilbake til Island og fortsatte arbeidet med landets eneste lag, Einherjar, hvor han har vært en av flere sentrale figurer som har sørget for at sporten finnes på Sagaøya. Pálsson var også aktiv som spiller, og i tillegg til altså å ha spilt mot tyske Starnberg Argonauts for Einherjar tidligere i år, så spilte han mot Eidsvoll 1814s når det islandske laget hadde besøk av 1814s sent i fjor:

Bergþór Phillip Pálsson QB Iceland

 

Amerikansk Fotball mener å vite at saken er eskalert oppover fra Antidoping Norge til World Anti-Doping Agency (WADA) allerede når det ble klart at det var snakk om en utenlandsk spiller som fortsatte sin aktivitet på tross av at det forelå en dom, og WADA vil trolig også forfølge saken i Tyskland. På Island har det vist seg vanskelig, ettersom amerikansk fotball ikke er organisert i noe idrettsforbund der.

Hva utfallet av det hele blir gjenstår å se. Vi har tatt kontakt med Antidoping Norge for å få svar på en del spørsmål knyttet til saken (ikke minst å få bekreftet eskaleringen av saken til WADA), foreløpig uten respons. Artikkelen vår vil bli oppdatert når ytterligere opplysninger foreligger, eventuelt vil det komme en ny sak hvis det tar lengre tid eller er særs omfattende.

 

Oppdatering 6.juni: Vi snakket med kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge i helgen, og han hadde noen nyanseringer å komme med opp mot teksten vår ovenfor. Byfuglien påpeker at denne saken har blitt håndtert som andre dopingssaker fra Antidoping Norge sin side. Den er ikke eskalert til WADA på noe spesielt vis, men er synlig for WADA som andre positive dopingprøver også er via WADA sin felles database for denne typen informasjon, ADAMS.

Videre påpeker Byfuglien at Antidoping Norge fungerer som et påtaleorgan innen antidoping-arbeidet. Det er altså ikke Antidoping Norge, men domsutvalget i Norges Idrettsforbund, som står for selve dommene og publisering av disse i anonymisert form på Lovdata (hvor denne dommen foreløpig ikke er å finne).

I tillegg til den ovennevnte informasjonen fra Antidoping Norge, erfarer Amerikansk Fotball at det har vært en utvikling i saken i forstand av at det tyske forbundet har informert Starnberg Argonauts om at de ikke lenger kan benytte den aktuelle spilleren, og han er allerede tilbake på Island.

 

 

 

PS! Vi har valgt å gå ut med fullt navn på spilleren da 1)endelig dom foreligger, 2)det her foreligger svært grove forsøk på omgåelse av dopingbestemmelsene, 3)bruk av navn er en essensiell del av hva saken omhandler.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x