Første spalte av «Fantasiland»: Rookiene har landet

Et fenomen som har tatt hele idrettsverden med storm er «fantasy football». NFL var banebryteren på dette området i USA, og det er uten tvil en sjanger som har tatt fyr også i Norge de senere årene. Med den forklaringen er det en glede å kunne introdusere en ny spalte her på amfotball.com: «Fantasiland».

«Men sesongen starter jo i september?!», tenker du kanskje. Joda, men fantasy-sesongen slutter aldri hvis du spiller dynasty. For å forklare kort hva dynasty er, så er det enkelt og greit et lag du beholder fra år til år. Du drafter laget ditt ved oppstarten av ligaen, og så har du muligheten til å forbedre laget ditt hvert år i en såkalt «rookie draft». Og da kommer vi til hensikten med denne artikkelen: Hvordan skal man rangere årets rookie-klasse? Det skal jeg prøve å gi litt innsikt på, ved å dele inn spillerene i forskjellige nivåer.

Nivå 1 – Umiddelbare startere

RB Leonard Fournette, Jacksonville Jaguars: For meg må de øverst rangerte spillerene i en rookie-draft gi laget ditt et boost med en gang. Det er du garantert fra Jacksonville Jaguars sin nye runningback Leonard Fournette. Fournette er en 22 år gammel back som spilte sin college-karriere i LSU. Han er 1,85 høy, veier 107 kg, og løper 40 yards på 4,51 sekunder. Kort fortalt: Han er et monster. Til tross for at Jags allerede har TJ Yeldon og Chris Ivory i spillerstallen, så er det helt tydelig at det er Fournette som kommer til å være deres RB1 i mange, mange år. Det åpenbare 1. valget i årets rookie drafts, etter min mening.

WR Corey Davis, Tennessee Titans: Wide receivere er et mer populært valg i dynasty enn i «vanlig fantasy», enkelt og greit fordi de varer lengre. Corey Davis vil gå rett inn på Titans-laget, og være Marcus Mariota sin favoritt-receiver. De har manglet en typisk WR1, og Davis er nettopp det. De tok han med det 5. valget, og det betyr at de har en enorm tro på han. Den nye Terrell Owens? Isåfall bør du vurdere å drafte han over Fournette.

WR Mike Williams, Los Angeles Chargers: Chargers innså endelig at det er kjørt for dem hvis de mister Keenan Allen til skade igjen. Dermed ble 7. valget i NFL-draften brukt på Clemson-receiveren Mike Williams, som i mine øyne var den mest polerte receiveren i draften. Han har en spesiell evne til å tilpasse seg til ballbanen, og vil bli en Rivers-favoritt tidlig ved at han henter inn noen upresise kast. Kommer til å drukne i targets hvis (når) Allen blir skadet.

RB Christian McCaffrey, Carolina Panthers: McCaffrey lå en liten periode an til å klatre helt opp til valg 1.01 i rookie drafts, før Panthers kom tilbake i 2. runde og valgte en spiller med nøyaktig samme ferdigheter – nemlig Curtis Samuel. Det gjør at PPR-verdien (points per reception) trolig synker for McCaffrey, og i tillegg må han nok kjempe litt med Jonathan Stewart om carries i sin første sesong. Likevel forventer jeg at McCaffrey vil være et navn vi tidlig får se i overskrifter etter Panthers-kamper denne sesongen.

RB Dalvin Cook, Minnesota Vikings: Adrian Peterson er borte, men arvingen er allerede på plass i Dalvin Cook. Selv om de hentet Latavius Murray i free agency så ble det klokkeklart at Vikings har tenkt å bruke Cook, da de tradet opp for å plukke han med det 41. valget i 2017-draften. Cooks karriere i Florida var virkelig spesiell, og mange ble overrasket da han falt ut av første runde. Jeg tror vi vil se tilbake på denne draften og tenke «Hvordan i alle dager fikk Minnesota Cook i 2. runde?».

Nivå 2 – Annenfiolinene

RB Joe Mixon, Cincinnati Bengals: Mixon var nærmest å komme seg inn på nivå 1, men han har et par ting som taler mot seg. Det åpenbare problemet er at han er et risikabelt valg, også for dynasty-GMs. Vi vet rett og slett ikke hvor lenge han vil være i ligaen, for han henger i en mye tynnere tråd enn andre rookies. Han trenger bare miste hodet én gang på en våt bytur, og så er det over og ut for Mixon i NFL. I tillegg har han havnet i en situasjon der både Jeremy Hill og Gio Bernard har gjort en meget solid jobb de siste årene. Men han kan uten tvil bli noe stort.

TE OJ Howard, Tampa Bay Buccaneers: Rookie tight ends har ikke rykte for å være noen playmakere i sitt første år, og det tror jeg heller ikke vi skal forvente av OJ Howard. Han vil trolig spille annenfiolin bak Cameron Brate, hvert fall i 2017. I 2018 forventer jeg dermed at Howard vil bryte ut for fullt. Jameis Winston elsker store receivere, og OJ kan brått være den mest talentfulle på laget (ja, hei Mike Evans).

TE David Njoku, Cleveland Browns: Njoku faller også ned i denne kategorien, selv om jeg kunne argumentert hardt for nivå 1-status. Han er åpenbart TE1 i Cleveland etter at de kastet ut Gary Barnidge, men så må man ta quarterback-situasjonen til etteretning også. Noen må tross alt kaste ballen til Njoku, så da faller han ned på nivå 2.

WR John Ross, Cincinnati Bengals: Med 4.22-fart kan du brenne ganske mange NFL-forsvarere. Ross kommer ikke til å bli dekket opp av flere mann veldig ofte heller, takket være AJ Green. Han kan få Will Fuller-aktige tall tidlig i 2017, før lag etter hvert innser at de må gi han litt mer oppmerksomhet.

WR Zay Jones, Buffalo Bills: For det første likte jeg Jones veldig godt før draften, og for det andre kunne han nesten ikke havnet på et bedre sted. Han er en prototypisk receiver med lange armer, og evnen til å hente inn baller langt utenfor vanlig radius. Sammy Watkins kommer til å få mest oppmerksomhet fra motstanderen, og da kan det brått være fritt fram for Jones til å bli den mest produktive rookie-receiveren i sitt første år.

Nivå 3 – Kan bli noe stort

TE Evan Engram, New York Giants: Evan Engram er en spennende spiller, og etter den combinen han hadde ble jeg faktisk ikke overrasket over at han ble draftet over David Njoku. Engram er en mer polert receiver, og jeg tror han har potensialet til å gjøre en god jobb som nettopp det: Wide receiver. Han kommer inn i et Giants-lag som har manglet en stor kropp i red zone, og selv om Brandon Marshall er i bygningen, så er Engram spilleren for framtiden i New York.

RB Alvin Kamara, New Orleans Saints: Alvin Kamara ble sett på som en av de beste runningbackene i draften, men han havnet på verst tenkelige sted. Adrian Peterson og Mark Ingram er allerede på plass, og det er nok bare å holde fingrene unna i «vanlig fantasy». I dynasty drafter vi dermed for fremtiden, og det er liten tvil om at Kamara vil være deres RB1 om noen år.

WR JuJu Smith-Schuster, Pittsburgh Steelers: Steelers-receivere har alltid vært fantasy-gull, og det er ingen grunn til at JuJu ikke skal være det. Selv om Big Ben har veldig mange munner å mette, så gir JuJu dem en fysisk receiver som ikke har problemer med å fange baller i trafikk. En slot-fyr som kan få mange mottak i kamper der motstanderene tar ut Brown/Bryant på utsiden. Martavis Bryant er også en vandrende suspansjon, så ikke se bort fra at Smith-Schuster er WR2 om noen år.

WR Chris Godwin, Tampa Bay Buccaneers: Ja, de har et nokså fullt receiver-korps nå, men Godwin gir de noe de har manglet: En som kan komme seg åpen i midten av banen. Desean Jackson er et monster dypt, og Mike Evans kan fange alt mulig ute på sidelinjen, men Chris Godwin har evner til å gjøre seg åpen fra slot-posisjon på hver eneste snap. Det vil uten tvil hjelpe Jameis Winston.

WR Curtis Samuel, Carolina Panthers: På samme måte some McCaffreys verdi falt ved valget av Samuel, så rykket også hans verdi ned. Panthers har aldri klart å bruke små gadget-spillere som Samuel, men han kan potensielt ta over rollen til Ted Ginn Jr. Ginn var en fantasy-helt i en kort periode, så taket er potensielt skyhøyt for Samuel.

Nivå 4 – Spillere i en perfekt situasjon

RB Kareem Hunt, Kansas City Chiefs: Jamaal Charles er borte, og inn har Kareem Hunt kommet. Andy Reid har gjort en fantastisk jobb med runningbackene sine de siste par årene, og jeg forventer at han vil forvandle Hunt til gull også. Av og til ser han ut som en ung versjon av Marshawn Lynch, og hvis han virkelig er den spilleren… da bør du drafte han!

RB Jamaal Williams, Green Bay Packers: Ty Montgomery var god, men han er ingen power back. Det er Jamaal Williams, og han passer perfekt inn i rollen James Starks hadde. Kanskje ikke noen stor fantasy-spiller, men potensialet ligger der.

QB Deshaun Watson, Houston Texans: Hvis dynasty-laget ditt trenger en quarterback, da er det ingen vits i å vente med å ta Deshaun Watson. Han vil bli dyttet rett inn på det laget, samme hvor mye Bill O’Brien truer med at Tom Savage er starter. Han har våpnene rundt seg til å skaffe solide fantasy-tall fra dag 1, og har i tillegg vist at han kan plukke opp yards med beina. Håpet er at han kan levere Russel Wilson-tall. I verste fall må du ta til takke med en Colin Kaepernick.

RB Samaje Perine, Washington Redskins: Redskins har kanskje funnet sin runningback for fremtiden. Perine er en fysisk back, som hvert fall ikke har noe problem med å spille alle downs. Jeg kan se for meg at han tar over stafettpinnen fra Rob Kelley/Matt Jones tidlig.

TE Jordan Leggett, New York Jets: Jeg føler at Clemson-tight enden har blitt oversett lenge nok. Han var et svært viktig våpen for Deshaun Watson, og ble draftet av laget som ikke har hatt tight end-produksjon på år og dag. Han vil være TE1 med en gang, og hadde quarterback-situasjonen vært bedre hadde jeg vurdert han grytidlig i 2. runde.

RB Marlon Mack, Indianapolis Colts: Frank Gore går nok fort inn i sin siste NFL-sesong, og da er Marlon Mack klar til å ta over neste år. Nesten den beste situasjonen for en runningback i denne draften.

RB Wayne Gallman, New York Giants: Giants valgte å vente lenge med å gjøre noe med runningback-plassen, men tok Gallman i 4. runde. Paul Perkins gjorde ikke stort for å fortjene starter-jobben i New York, men han vil nok uansett være det når sesongen starter i september. Det kan dog hende Gallman har tatt over den jobben etter veldig kort tid.

Nivå 5 – Kupp

WR Cooper Kupp, LA Rams: Selvsagt må mannen med det navnet toppe denne kategorien. Cooper Kupp er en receiver som var godt likt rundt om i ligaen, og det gjorde også at han ble draftet helt oppe på det 69. valget. Rams har ingen soleklar ener, og Kupp har muligheten til å kjempe seg inn på laget.

WR Josh Reynolds, LA Rams: Det samme gjelder for den andre receiveren de draftet. Reynolds er en litt større spiller, og kan bidra mer med fysikken enn Kupp. Reynolds er egentlig den eneste som skiller seg ut av Rams-bunken, og det tror jeg er positivt for han. Potensiell WR1 som du kan få langt ned i rookie-draften.

WR Carlos Henderson, Denver Broncos: Broncos har et par gode receivere, og Henderson kommer ikke til å være noe mer enn i beste fall WR3. Jeg har derimot stor tro på evnene hans, og han er et kupp sent i draften.

RB Jeremy McNichols, Tampa Bay Buccaneers: Doug Martin-situasjonen er fortsatt vanskelig å tolke, og McNichols kan brått ha voldsom verdi.

QB Mitch Trubisky, Chicago Bears: Han må jo starte ganske tidlig, eller hva? Kommer ikke til å bli tatt tidlig i dynasty-drafts på grunn av Glennon, men potensielt kupp i de senere rundene.

QB Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs: Det samme må sier for Mahomes, som fort kan ta over for Alex Smith allerede i år.

QB DeShone Kizer, Cleveland Browns: Det er mange QBs i Cleveland, men Kizer har potensialet til å vinne kampen.

WR Taywan Taylor, Tennessee Titans: Mens Corey Davis er forventet å være deres nummer 1, så er det ingen grunn for at Taywan Taylor ikke skal kjempe seg til en slot-rolle – eller i beste fall WR2.

RB James Connor, Pittsburgh Steelers: Om vi har lært én ting fra de siste par sesongene, så er det å skaffe backupen til Le’veon Bell på fantasy.

RB D’onta Foreman, Houston Texans: Backupen i Texans har heller ikke vært et dumt valg de siste årene. Kan også få goal line-ansvaret.

RB Aaron Jones, Green Bay Packers: Man vet aldri, plutselig vinner Jones RB-kampen i Green Bay. Det er en vanskelig situasjon å spå, så verdt å ta sjansen.

RB Donnel Pumphrey, Philadelphia Eagles: Eagles har slitt med å produsere fantasy-tall av sine running backs, men kanskje Pumphrey er svaret?

WR KD Cannon, San Francisco 49ers: Hvem er egentlig WR1 i SF? KD Cannon ble ikke draftet, men er en stor og rask receiver som fort kan gjøre seg fortjent til en plass på det laget.

TE Bucky Hodges, Minnesota Vikings: Rudolph synger kanskje på det siste verset som Vikings-TE, og enorme Bucky Hodges er klar for å ta over. Jeg fatter ikke at en så stor og atletisk type falt helt til 6. runde.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x