Heisman-bildet begynner å klarne: Favorittene

Heisman-Trophy

Vi nærmer oss sluttspurten i årets college-sesong, og med det også kåringen av en rekke individuelle priser. Størst av dem alle: Heisman Trophy, som deles ut til den beste spilleren på det høyeste (NCAA FBS) college-nivået. I fjor gikk den til Marcus Mariota; hvem er favorittene i år? Det har vi sett nærmere på i denne artikkelen.

Heisman Trophy har en lang historie, og de fleste av oss vil nok oppleve prisens 100-årsjubileum i 2035. Det var Jay Berwanger som vant tidenes første Heisman, når den ble delt ut 9.desember 1935. Siden har det blitt kåret én vinner hvert eneste år, og svært mange av vinnerne er navn som huskes godt både på grunn av deres suksessrike college-karriere, men også på grunn av enten det tilsvarende i NFL, eller å ha floppet i NFL.

Heisman Trophy deles ut tidlig i desember, og stemmes frem av utvalgte personer som har stemmerett, samt 1 stemme som er designert «fansen» via en online-avstemning:

 • 870 journalister har stemmerett
 • Alle tidligere vinnere av prisen (for tiden 57 som lever) har stemmerett
 • Fansen har 1 stemmerett via NissanHeismanHouse.com

I fjor var det altså QBen Marcus Mariota som vant, og at prisen går til den posisjonen er ikke uvanlig. Det som derimot er svært uvanlig, er at en defensiv spiller vinner prisen, eller en linjemann. Faktisk har det kun skjedd 1 gang at en defensiv spiller -Charles Woodson i 1997- har vunnet prisen, og han hadde neppe vunnet om han ikke også rakk å vise evner både på special teams og som receiver i løpet av sesongen når han vant. Linjemann? 0 av dem har vunnet prisen.

I det hele tatt: Heisman Trophy deles som regel ut til en runningback eller quarterback. Sannsynligheten for at det er det som skjer i desember 2015 er tilnærmet 100%. La oss se på hvem som er de åpenbare kandidatene med en mulighet til å vinne prisen:

 

Deshaun Watson

1. QB Deshaun Watson, Clemson
Spillfordeleren i Clemsons tilsynelatende ustoppelige 2015-utgave har vist seg som en svært bra spiller også i år, sin andre sesong på college. Forskjellen fra i fjor, er at han nå er et soleklart førstevalg til posisjonen i sitt eget lag, og at han så langt ikke har vært skadet slik han ble ved et par anledninger i fjor. Watson, som både kan løpe og kaste bra, gjør Clemson sitt angrep akkurat så giftig at det hele kan ende med et nasjonalt mesterskap. Samtidig noterer vi oss at han har kastet en del interceptions, noe som kan være et ankepunkt både i kamper mot de aller beste lagene når vi kommer til sluttspillet, og for de som stemmer frem hvem som skal vinne Heisman Trophy.

DeShaun Watson | 2014 Highlights

 

Derrick Henry

2. RB Derrick Henry, Alabama
Henry, en av undertegnedes favoritt-runningbacker siden han (altså Henry..) var junior på high school, har en stor fordel kontra de andre som kan vinne Heisman i år: Han møter ikke Alabama sitt forsvar i kamp. Derrick Henry har hatt en svært solid sesong, og med så mange år siden en runningback sist vant Heisman Trophy (Mark Ingram, Alabama, 2009), ville det ikke vært helt unaturlig om posisjonen igjen hadde vinneren av Heisman selv i vår pasningsglade tidsepoke.

Derrick Henry for Heisman

 

Leonard Fournette vs Auburn

3. RB Leonard Fournette, LSU
Fournette har vært et beist i årets sesong, og var den soleklare favoritten frem til han og LSU møtte Alabama for rundt en uke siden. Mens hans dårligste kamp i antall yards før Alabama var solide 150 yards på løp, så ble det kun 31 mot Crimson Tide, og det på 19 forsøk. Det spørs om ikke Heisman-drømmen endte i møtet med Alabama sitt bunnsolide forsvar. Om han kommer tilbake og fullfører resten av sesongen på det nivået han viste før Alabama-kampen, så kan han snu Heisman-stemmene tilbake til sin fordel.

 

Ezekiel Elliott png

4. RB Ezekiel Elliott, Ohio State
Han er allerede nasjonal mester etter Ohio State sin fjorårssesong, hvor Elliott spilte en sentral rolle. I år har det meste handlet om Ohio State sine omvendte QB-utfordringer (de har 3 som kunne startet for de fleste andre lag…kun 1 av dem kan starte for Ohio State på QB-posisjonen pr. kamp…), men i bakgrunnen av det har Elliott fortsatt å samle yards i løpespillet, og Ohio State har fortsatt å vinne kamper. Elliott har ikke hatt noen kamper under 100 yards på løp; det er faktisk 16 kamper og 1 år siden sist det skjedde. Ulempen for Elliott er at han trolig ikke kommer til å toppe fjoråret i antall yards eller snitt pr. løp – og han vant altså ikke Heisman Trophy i fjor.

 

boykin-iowa-state

5. QB Trevone Boykin, TCU
Var fantastisk i fjor, og er på vei til en tilnærmet lik sesong i år. Masse yards i pasningsspillet, men også i løpespillet. Den største forskjellen fra i fjor er faktisk noen forbedringer: Antallet yards per. pasning, og prosentandelen av pasninger som er komplette. Om Boykin og TCU ikke hadde krasjet mot Oklahoma State 7.november, så hadde han vært to-tre hakk høyere opp på denne lista. Det vil være svært overraskende om ikke Boykin blir draftet, og draftet ganske høyt. Det vil nok allikevel være noe overraskende om han vinner Heisman, men muligheten er fortsatt tilstede.

Trevone Boykin 2015 Highlights -HD [PART I]

 

Andre navn å merke seg:

 • RB Christian McCaffrey, Stanford
  Nevnes av flere som hjemmehørende i topp 5, eller sågar topp 3. Vi er ikke solgt på at han vinner Heisman allerede som sophomore i 2015.
 • QB Baker Mayfield, Oklahoma
  Har en svært solid sesong, og leder topp-nivået i QB-rating. Solid, men for lite spektakulære statistikker..? Tap for Texas hjelper heller ikke til at han kan ta steget inn helt i toppen av Heisman-diskusjonen.
 • RB Dalvin Cook, Florida State
  Har -noe ubemerket utrolig nok- en særdeles bra sesong. 8,3 yards i snitt per løp er sykt bra når vi snakker om en kar som har løpt med ballen 148 ganger hittil. Kommer til å sette rekorden for mest rushing yards i en sesong hos FSU i kveld.
 • QB Dak Prescott, Mississippi State
  Hadde en kanonsesong i 2014 og etablerte seg da. Ikke like spektakulær (tildels fordi vi nå vet hvem han er) i 2015, og da spørs det om det holder til Heisman. Allikevel; kongen av effektivitet. Nærmer seg 30 TDs. Interceptions i år? 1.
 • WR Corey Coleman, Baylor
  Masse yards, superb spiller, enorm mengde touchdowns. 3 wide receivere har vunnet Heisman; sist i 1991. SÅ unik er ikke Coleman.
 • QB Brandon Doughty, Western Kentucky
  Kommer ikke til å vinne, og du ser ham ikke nevnt av noen andre. Men vi tar ham med fordi sesongen han er i ferd med å ha i år, og karrieren han avslutter, er i ferd med å hamres inn i historiebøkene som noe av det bedre vi har sett.
 • QB Luke Falk, Washington State
  Nok en QB som ødelegger statistikk-boka med latterlig bra tall. Ulempen for Falk er at mange av de tallene kommer mot middelmådig og dårlig motstand, og mot svært gode lag (Stanford er kron-eksempelet) er Falk ikke akkurat svært god.
 • QB Greg Ward Jr., Houston
  Sensasjonelt god sesong for University of Houston, og billig-versjonen av Trevone Boykin er årsaken. Men hvorfor stemme frem Ward som Heisman foran Boykin? Skjer trolig ikke.
 • QB Keenan Reynolds, Navy
  Kommer ikke til å vinne, men fantastisk karriere som er i ferd med å avsluttes med et Navy-lag rangert i topp 25. Det skyldes i stor grad Reynolds, og det står enorm respekt av det han leverer.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x