NFL uke 13

Vi er nede i 5 gjenstående kamper i årets grunnspill, og det er kun ett lag som fortsatt er ubeseiret, nemlig Carolina. New England sitt tap natt til mandag har gjort konkurransen litt mer interessant i AFC, men Patriots ligger fortsatt foran både Cincinnati og Denver, og de har noe enklere motstand i de fem siste.

Dette er en gylden mulighet for å se litt nærmere på sluttspillscenarioene i både AFC og NFC. Det er noen lag man kan si med sikkerhet kommer seg til sluttspill, men det er fortsatt både divisjoner og wild cards tilgjengelig. Vi begynner med AFC og ser på situasjonen etter 11 spilte kamper, før vi spår hvem som får spille fotball i januar og hvem som må sitte hjemme.

 

AFC

1. New England Patriots (10-1)

Gjenstående motstand: Philadelphia, @ Houston, Tennessee, @ New York, @ Miami

Tross tapet i Denver så har Patriots kontroll i AFC og styrer sin egen skjebne: vinn de siste fem kampene og de får første-seed, med hjemmebanefordel og bye week. Kampene mot Houston og New York blir nok de to tøffeste, men det er fullt mulig for New England og vinne alle fem her, dog det hjelper veldig hvis Gronkowski/Amendola/Collins kommer tilbake kjapt. Spådom: 4-1 på de siste fem, 1. seed i AFC.

2. Cincinnati Bengals (9-2)

Gjenstående motstand: @ Cleveland, Pittsburgh, @ San Francisco, @ Denver, Baltimore

Som vi ser har Cincinnati vanskeligere motstand enn New England. Pittsburgh scorer bøttevis med poeng med Ben Roethlisberger på banen og kjemper fortsatt om en sluttspillplass. Borte mot Denver i uke 16 kan være veldig avgjørende for hvem av disse som får den høyeste seeden. Baltimore er ute av dansen, men de har nok store planer om å ødelegge for Bengals dersom de skulle få sjansen. Spådom: 4-1 på de siste fem, 2. seed i AFC.

3. Denver Broncos (9-2)

0001

Blir denne mannen frisk til sluttspillet, eller er det Osweiler-time i Denver?

Gjenstående motstand: @ San Diego, Oakland, @ Pittsburgh, Cincinnati, San Diego

Broncos avslutter med tre hjemmekamper på de siste fire, men det er ingen enkle kamper her. Som nevnt over, uke 16 blir veldig avgjørende for Denver og Cincinnati, og Pittsburgh er aldri en lett motstander i desember. Mye avhenger av hvordan Peyton Manning rehabiliterer skaden sin – et estimat er at han kan være klar så tidlig som uke 14 mot Oakland, men et mer realistisk anslag er vel at han prøver seg mot Pittsburgh eller Cincinnati. Spådom: 3-2 på de siste fem, 3. seed i AFC.

4. Indianapolis Colts (6-5)

Gjenstående motstand: @ Pittsburgh, @ Jacksonville, Houston, @ Miami, Tennessee

Pittsburgh dukker opp nok en gang. Hvordan de spiller ut sesongen (og hvor lenge Roethlisberger er ute med hjernerystelsen sin) blir meget avgjørende for sluttspillbildet i AFC. Colts har klart seg overraskende bra med Matt Hasselbeck som quarterback i Andrew Luck sitt skadefravær. Dette er den jevneste divisjonen i AFC, der Houston plutselig har kommet seg til 6-5. Vi ser og at Colts sine kamper i desember ikke er av den lette sorten – dette kan bli et veldig jevnt løp mot divisjonen på slutten av året. Spådom: 3-2 på de siste fem, 4. seed i AFC.

 

I AFC er det fire lag (utenom Indianapolis) på 6-5: Houston, Kansas City, Pittsburgh og New York Jets. I tillegg ligger Oakland og Buffalo på 5-6 med en teoretisk mulighet til å kapre en wild card. Sett at divisjonsvinnerne blir som antatt over, ser jeg for meg følgende to wild cards fra AFC:

 

5. Kansas City Chiefs (6-5)

Gjenstående motstand: @ Oakland, San Diego, @ Baltimore, Cleveland, Oakland

Chiefs er det heteste laget i AFC akkurat nå – ettersom Denver brøt seiersrekken til Patriots har de flest seire på rad, og har gått fra 1-5 til 6-5. De har og en av de lettere kalenderne igjen på papiret – ingen antatte sluttspillag og de spiller 3-av-5 mot tre av de fire nederste lagene i AFC. Borte mot Oakland og Baltimore er nok de to tøffeste kampene, men Kansas City spiller såpass solid fotball nå at jeg tror de redder sesongen og kommer seg inn i sluttspillet. Spådom: 4-1 på de siste fem, 5. seed i AFC.

6. Pittsburgh Steelers (6-5)

Martavis Bryant har bye denne uken, men kan smile.
Martavis Bryant gleder seg til sluttspillet!

Gjenstående motstand: Indianapolis, @  Cincinnati, Denver, @ Baltimore, @ Cleveland

Flere vanskelige kamper på menyen – de tre første mot sannsynlige sluttspillag. Steelers ligger nok litt for langt bak til å kunne ta igjen Bengals i divisjonen, men de skal klare å hevde seg mot både Cincinnati og Denver, og jeg tror de slåss seg inn i sluttspillet. Spådom: 4-1 på de siste fem, 6. seed i AFC.

 

Situasjonen i NFC er ikke helt ulik, men det er to divisjoner som er helt åpne når det gjenstår fem kamper. Når dette publiseres har Green Bay en kamp mer spilt enn Minnesota, og det reflekteres i hvordan vi tror NFC utarter seg frem mot sluttspillet.

 

NFC

1. Carolina Panthers (11-0)

Gjenstående motstand: @ New Orleans, Atlanta, @ New York Giants, @ Atlanta, Tampa Bay

Eneste ubeseirede lag i NFL, og med to kampers forsprang på Arizona skal det mye til for at Panthers mister førsteseed i NFC. Cam Newton har gode og dårlige dager på jobb, men godt hjulpet av et meget solid forsvar har Panthers så langt ikke tapt, og resten av vegen til sluttspillet er ikke avskrekkende. Carolina har slått Indianapolis, Green Bay og Seattle for å komme seg dit de er – sluttspillkandidater fra sine respektive divisjoner. Av de motstanderne som er igjen er 3 fra NFC South: Falcons x2, New Orleans og Tampa Bay. Siste lag – New York Giants – byr nok på den største utfordringen – men skulle Carolina komme seg forbi Giants på bortebane er vegen åpen for 16-0. Spådom: 4-1 på de siste fem, 1. seed i NFC.

2. Arizona Cardinals (9-2)

Gjenstående motstand: @ St. Louis, Minnesota, @ Philadelphia, Green Bay, Seattle

Cardinals har kanskje det mest komplette laget i NFL i 2015. De angriper nedover banen i pasningsspillet, de har runningbacks som får yards når det trengs, og forsvaret skaper turnovers i hopetall. De virker godt forberedt til alle kampene sine og til tross for to tap ser de ut som et veldig sterkt lag, kanskje ett av få som kan slå Carolina på hjemmebane. Derimot så har de flere vanskelige kamper igjen – et kjapt overblikk og det er kun Eagles som ser ut som en klar seier. Rams er alltid farlige i divisjonskamper, Vikings og Packers kjemper om den samme divisjonen og Seattle er desperate etter å kapre en wild card plassering bak Arizona. Dette kan bli tøft for de rødkledde. Spådom: 4-1 på de siste fem, 2. seed i NFC.

3. Minnesota Vikings (8-3)

ap

Gjenstående kamper: Seattle, @ Arizona, Chicago, New York Giants, @ Green Bay

Vikings har innersvingen i NFC North når vi begynner på oppløpet: de ligger en kamp foran Green Bay. De har derimot noen tøffe motstandere igjen og i teorien kjemper alle fem om en sluttspillplass, inkludert begge North-rivalene, Chicago og Green Bay. Sistnevnte, pluss kampen borte mot Arizona blir nok de to vanskeligste, men det er ingen lett jobb å ta for seg Seattle denne uken heller. Vinner de i morgen tar de et langt skritt mot å sikre seg i alle fall en wild card-plassering. Spådom: 3-2 på de siste fem, 3. seed i NFC.

4. Washington

Gjenstående kamper: Dallas, @ Chicago, Buffalo, @ Philadelphia, @ Dallas

To vanskelige bortekamper avslutter sesongen for Washington. Det er fullt mulig at både Eagles og Cowboys fortsatt spiller for sluttspillplass i uke 16 og 17, men med tanke på alle problemene de har hatt er ikke dette sannsynlig. Buffalo er klart tøffeste motstander, og man skal heller ikke avskrive Chicago, som har våknet til liv de siste ukene. Per dags dato ligger Washington foran Giants på bedre divisjons-statistikk, og for å garantere at de holder seg foran må de vinne 2 av 3 mot Dallas og Philadelphia, i tillegg til å holde seg foran eller likt på antall seire/tap (Giants avslutter sesongen hjemme mot Eagles i uke 17 – godt mulig vi må vente til da for å se hvem som kommer seg til sluttspillet fra East). Washington skulle ikke være gode i år – de har heller ikke overbevist i kampene sine, men vist tendenser, spesielt i angrep. Skulle de komme seg til sluttspillet er det meget imponerende av et lag som omtrent alle tippet på sisteplass i divisjonen og topp-5 draftvalg i 2016. Spådom: 3-2 på de siste fem, 4. seed i NFC.

 

I utgangspunktet er wild card-situasjonen i NFC litt klarere enn i AFC. Det er færre lag som har en reell sjanse til å klare seg, og det er 3 lag som skiller seg ut på nåværende tidspunkt. To av disse kommer til sluttspill, mens det tredje må sitte hjemme.

5. Green Bay Packers (8-4)

Gjenstående kamper: Dallas, @ Oakland, @ Arizona, Minnesota

Seier mot Detroit torsdag gjorde mye for Packers sine sluttspillsjanser. De kommer seg inn, men jeg tror ikke de passerer Vikings i NFC North. Spådom: 2-2 på de fire siste, 5. seed i NFC.

6. Seattle Seahawks (6-5)

Gjenstående kamper: @ Minnesota, @ Baltimore, Cleveland, St. Louis, @ Arizona

Foruten Baltimore og Cleveland har Seattle et ganske tøft program fremover. Heldigvis for de er det ingen ting som tyder på at Tampa Bay eller Atlanta skal gjøre det godt nok til å ta de igjen. Vinne Seattle 4 av disse fem er de nok inne, men jeg tror det holder med tre seire (siste seriekamp mot Arizona kan og være betydningsløs for Cardinals). Seattle har funnet rytmen i det siste, så spørs det om de kan kjempe seg forbi skaden på Jimmy Graham og inn i sluttspillet. Spådom: 3-2 på de fem siste, 6. seed i NFC.

 

Ukens kamper:

New York Jets @ New York Giants +2.0

Arizona -5.5 @ St. Louis

Atlanta +1.0 @ Tampa Bay

Seattle @ Minnesota +1.5

San Francisco @ Chicago -7.0

Jacksonville +2.5 @ Tennessee

Houston +3.5 @ Buffalo

Baltimore +3.5 @ Miami

Cincinnati -9.5 @ Cleveland

Kansas City -3.0 @ Oakland

Denver -4.0 @ San Diego

Philadelphia @ New England -9.5

Carolina -6.5 @ New Orleans

Indianapolis +7.0 @ Pittsburgh

Dallas @ Washington -4.0

 

Forrige uke: 5-11

Sesong: 78-91-7

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x