Vi spår Dameserien 2015!

amerikansk_fotball-71
Foto: Sondre Steen Holvik

Til helgen er det klart for noe som aldri har skjedd på norsk jord før: To rene kvinnelag i amerikansk fotball møtes til dyst. Ikke nok med det: FIRE kvinnelag møtes i helgen!

Den historiske begivenheten er ikke noe som kun skjer i helgen. Det er starten på tidenes første seriespill for damelag i amerikansk fotball her til lands. På de få årene som har gått siden ildsjelen Hege Indresand virkelig fikk tatt tak i idéen, har det gått til å bli en realitet med nok lag til en serie. Nå er det selvsagt flere personer enn nevnte Indresand som har vært delaktige i utviklingen, men vi synes ikke det går an å komme utenom å nevne henne spesielt. Det er altså ikke så lenge siden hun la ut en melding på Tønsberg Raiders sin facebook-gruppe med spørsmål om deltakelse der når hun kom tilbake fra et lengre opphold i USA. Siden ble det Kristiansand som ble Indresand sitt oppholdssted, men vi noterer oss at hun har vært primus motor i mye av arbeidet også opp mot andre byer og forbundets aktiviteter innen kvinnefotballen.

Foto: Haugsund Hurricanes
Foto: Haugesund Hurricanes

Nå er vi altså her; 5.september 2015 står for døren, og fire lag skal i aksjon. Disse fire lagene er:

I tillegg skulle også Lillestrøm Starfighters deltatt i seriespillet, men meldte avbud kort tid før seriestart. Det er selvsagt synd, men legger ikke noen nevneverdig demper på helgens oppgjør, eller at vi nå endelig ser et offisielt og forbundsstyrt tilbud innen tackle-fotball for kvinner.

Når helgen vil inneholde tidenes første oppgjør mellom damelag på norsk jord, så sier det seg selv at vi har svært lite grunnlag for å vurdere lagene og hvordan seriespillet kommer til å gå. Vi gjør det allikevel, om enn bare for underholdningsverdien i at det gir de interesserte (og ikke minst de involverte…) noe å diskutere og se tilbake på når alt til slutt er sagt, gjort og ferdigspilt om knappe 2 måneders tid.

Fredrikstad Queens - foto Fredrikstad Queens
Foto: Fredrikstad Queens

Serie- og sluttspill

Det er som allerede nevnt 4 lag i seriespillet. Disse spiller enkel serie, noe som gir magre 3 kamper (skulle vært 4). Det betyr at noen av lagene har 2 hjemmekamper og 1 bortekamp, mens andre har 1 hjemmekamp og 2 bortekamper. Det kan synes litt pussig, men har altså sammenheng med at det femte laget i serieoppsettet trakk seg så seint at man ikke har sett det mulig å lage et alternativt serieoppsett som kompenserer for dette frafallet. Slik ser det hele ut:

Serieoppsett Damer 2015

Originalen finner du her.

Som du kan se er det en siste kamp 31.oktober hvor lagene ikke er annonsert. Det er ikke overraskende en finale som da vil spilles mellom de to lagene som ligger som #1 og #2 på tabellen etter at alle har spilt 3 seriekamper. Hvem vil så det bli?

Glads damer at Prague Harpies
Kristiansand Gladiators. Foto. Ronald Hilmar Jr.

Lagene og hva vi tror

De fire lagene i seriespillet er alle nye i ordets rette forstand. Ingen av dem har et gigantisk forsprang på konkurrentene som følge av 30 års erfaring. I tillegg har det blitt arrangert mye treningsleire og muligheter til læring på tvers av klubbgrenser, som vi ser for oss at også bør bidra til å utjevne ujevnheter i kunnskapsnivået. Allikevel; noen forskjeller vil det naturligvis vise seg å være utover i seriespillet. Vi tror at tilgjengelig trenerkompetanse innad i egen klubb, antall spillere i stallen, og dedikasjonsnivå hos kjernen i hvert enkelt lag, vil være faktorene som gir noen lag seiere, og andre lag tap. Om det er noen enkeltspillere som viser seg å være gudebenådet kontra resten av gjengen er vi usikre på.

teamtrolls

Hva tror vi da om rekkefølgen? La oss prøve oss på et forhåndstips, som vil bli testet og bekreftet eller avkreftet allerede til helgen:

 1. Kristiansand Gladiators
  Kommentar: Har holdt på lengst, inklusive kamper utenfor landets grenser i Spania og Tsjekkia. Solide på linja – noe som vil veie tungt. Laget har hatt fokus i egen klubb. Kunnskap og kompetanse i egen trenerstab.
  onepixel
 2. Vålerenga Trolls
  Kommentar: Bra kjerne, bra antall i spillerstallen. Blodsolid trenerkompetanse i klubben; har damelaget tilgang på den jevnlig så er mye gjort der.
  onepixel
 3. Fredrikstad Queens
  Kommentar: Gått offensivt ut, sett fra utsiden virker det som om de har en stor spillerstall. Har tatt turen over grensa til Sverige og satset på å innhente kunnskap derfra. Og: Vi har tro på at QBen er bra!
  onepixel
 4. Haugesund Hurricanes
  Kommentar: Fantastisk primus motor i Nancy Vikra, og ivrig kjerne. Men kanskje litt liten stall og begrenset kompetanse (vanskelig å bruke begrepet erfaring når ingen av lagene engang har spilt en hel serie før…) til å ende opp i finale i år?
  onepixel

Vi gleder oss til å se og høre hvordan det hele går både i helgen og utover høsten, og ønsker alle deltakere -være seg spillere, trenere, dommere eller funksjonærer- lykke til!

 

Vi minner også om at vi har en egen del av websiden vår hvor du finner alle saker vi har laget (og lager) som har damefotball som et av temaene. Den siden finner du her.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x