Vive la France: I dag begynner det!

Flash kickoff

I dag begynner den første av de «store» ligaene i Europa, når franskmennene har kickoff i Ligue Élite de Football Américain -deres toppserie- som leder til Casque de Diamant – deres nasjonale finale, i slutten av juni.

Dagens serierunde ser alle 8 lagene i aksjon, inklusive nyopprykkede Aix-en-Provence Argonautes. Sistnevnte er tilbake i toppserien etter noen år på lavere nivå, men har en lang og suksessrik historie på øverste nivå. Det skal bli spennende å se hvor godt de kan bite fra seg i comebacket. De har fått nok tillit til også å representere Frankrike i IFAF Champions League, til manges overraskelse, så vi vil tro de stiller med en sterk stall i år.

Thonon vs Cph Towers
Thonon Black Panthers, her fra en kamp mot Copenhagen Towers i 2013

Sterkest av dem alle? Det er tidlig å si, men fjorårsmester Thonon-les-Bains Black Panthers er utvilsomt med i tetsjiktet i år også. De blir nok utfordret av det alltid giftige hovedstadslaget La Courneuve Flash.

Hvor gode Flash er i år finner vi nok fort ut, for de møter tapende finalist fra 2014 -Asnieres Molosses- seinere i dag.

Argonautes, som vi innledet med å nevne, møter Nice Dauphins i dag. Dauphins har vært varierende de siste årene, så det er vanskelig å si hvilken målestokk de er. Sist vi så dem var de et giftig offensivt lag, men mye kan skje på et par sesonger. De siste årene har de uansett vært å regne med, og vi ser ikke vekk fra at det gjelder i år også. Nabo-oppgjøret mot Aix-en-Provence vil sette mye av standarden for 2015!

REPORTAGE CASQUE DE DIAMANT 2014

 

Black Panthers møter Nimes Centurions i dag, og det er liten tvil om hvor den seieren havner. Centurions har vært et av lagene som sliter med å henge med mot de beste, selv om de ikke er noe dårlig lag etter norsk målestokk. Det er imidlertid fransk målestokk vi snakker om her, og da er nivået noe høyere enn hjemme hos oss – selv om norske lag nok kunne bitt i fra seg i enkeltkamper mot de franske. I løpet av en sesong tror vi allikevel at norske lag hadde havnet fra under midten av tabellen og nedover i Frankrike.

Det siste oppgjøret i dagens runde er det Elancourt Templiers og Saint-Ouen Cougars som står for. Det har vært to gode lag de siste årene, og Templiers så blant annet meget skarpe ut i Champions League-oppgjør mot London Blitz i fjor – vi ble veldig imponert over det Elancourt dro frem av arsenal i andre halvdel av det oppgjøret. Imidlertid gjorde Templiers en administrativ tabbe med en overgang høsten 2013 som ble oppdaget i slutten av 2014-sesongen og som de ble voldsomt hardt straffet for.

Kort fortalt gikk de fra topp til bunn av tabellen på grunn av å ha bommet med én dag på en overgangsfrist, og måtte av den grunn kjempe for å overleve i toppserien. Det falt mange i klubben tungt for brystet, og Templiers har mistet mange gode og erfarne spillere som følge av det. Det er ikke umulig at 2015 vil bli et tungt år for dem mens en yngre generasjon spillere tar over der i gården. Det er selvsagt trist at en administrativ tabbe skal få slike konsekvenser, men det viser litt av hvordan en svart-hvitt tolkning av et regelverk uten forståelse for regelverkets intensjoner kan få unødig sterke konsekvenser. Det viser samtidig mye av hvor viktig det er å gjøre ting nøye som klubb, slik at man slipper at ens skjebne havner i hendene på andre enn en selv.

Tanner Price
Tanner Price

Om Saint-Ouen Cougars, som også har vært ganske bra de siste årene, setter skapet på plass mot Templiers i dag, vil gi en god indikasjon på hvor sterkt hele fadesen har rammet Templiers. Vi håper de kommer seg, for det laget vi så i fjor vil vi gjerne se på føttene igjen!

Når det gjelder Saint-Ouen Cougars, så har de årets mest spennende signering i Frankrike -og sannsynligvis en av de sterkeste i Europa- i QBen Tanner Price. Han var QB hos Wake Forest (NCAA FBS), og lenge en av de mer aktuelle QBene for proff-spill fra sitt årskull. Slik gikk det altså ikke med tanke på NFL og CFL (undertegnede så ham live for Montreal Alouettes i CFL-oppkjøringen. Der kom han noe til kort), men vi har ikke tvil om at han er en av favorittene til å sette nye rekorder i den franske ligaen.

8.744 yards passing på høyeste college-nivå og en QB-rating på 116.6…vi greier liksom ikke se hvordan det skal ende med noe annet enn suksess i Frankrike. Tanner Price er definitivt et navn å følge med på i 2015!

 

Vi gleder oss til at den franske serien er i gang igjen, og tipper følgende tabell for 2015:

  1. Thonon Black Panthers
  2. La Courneuve Flash
  3. Saint-Ouen Cougars
  4. Asnieres Molosses
  5. Nice Dauphins
  6. Aix-en-Provence Argonautes
  7. Elancourt Templiers
  8. Nimes Centurions

Hvis du vil lese mer om lagene i den franske serien, så anbefaler vi en kikk på AFI Review sin oversettelse av en fransk artikkelserie om flere av lagene:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x