Debatt: Norgesmesterskap – for hvem?

For få dager siden ble kampoppsettet for høstens serier sendt ut fra forbundet. For U19 var det ingen store overraskelser, men for dameserien og U15 vil det i år ikke være noe sluttspill, verken «seriefinale» som i fjor, eller NM på lik linje med resterende juniorserier. Hvorfor er det slik?

Jeg har ikke noe fasitsvar, men vil likevel komme med noen synspunkter rundt dette. Som mange nok husker fra i fjor høst ble det diskusjon rundt damenes finale da denne ikke var anerkjent som en NM-finale. Dette var bestemt på ledersamlingen i 2014, men det var ikke tilstrekkelig kommunisert av verken forbundet eller klubbene, noe som førte til en litt kjedelig situasjon for lagene som kom til finalen, med tilhørende forvirring rundt hvem som kunne kalle seg seriemestere. Nå er vi imidlertid inne i et nytt år og dameserien er ikke lenger et prøveprosjekt. Så hvorfor blir det ingen NM-finale i år heller?

Da vi tok opp dette med forbundet i fjor ble det henvist til at det jobbes med kriterier for blant annet hva som skal defineres som NM. Dette finner vi igjen i NAIF Strategiplan for 2016 – 2020, der det i kortversjon fremgår et ønske om å skille toppidrett fra breddeidrett, og at NM skal være et «Elitearrangement» (som jeg antar betyr arrangement beregnet for toppidrett i denne sammenhengen). Noe som i teorien fremstår som grei skuring, men hvordan vil det fungere i praksis for amerikansk fotball i Norge?

For senior herrer der vi har flere divisjoner gir det mening. Men om vi ser på juniorseriene og dameserien, der det i år er totalt 4 – 11 lag i seriespill; er det toppidrett, eller breddeidrett? Det går å finne argumenter for begge sider av den saken, men det blir i mine øyne en litt meningsløs diskusjon da alle juniorseriene samt dameserien både er øverste og eneste serie for sitt segment i Norge.

Videre i samme dokument kan vi lese følgende tiltak:

  • NAIFs Forbundsstyre definerer kriterier for NM som elitearrangement, basert på
    • Volum (minimum antall deltagere)
    • Senior – Junior
    • Tidsaspekt (antall deltagere over gitt tid) eller kvalitet

Jeg velger å ikke spekulere for mye i kriteriene her, den diskusjonen kan vi komme tilbake til når konkrete tall og kriterier er satt fra forbundet sin side. Det som imidlertid er tydelig er at forbundet ønsker å sette noen minimumskriterier for NM-arrangementer, noe som er fullt ut forståelig, men som også åpner for en del fallgruver hvis kriteriene blir satt for høyt, og at det ikke åpnes for fleksibilitet i tolkningen av disse.

Et annet spørsmål er derimot hvordan avgjørelsene om NM/ikke NM blir tatt nå i perioden før disse kriteriene blir satt. Som tidligere nevnt er det ikke satt opp sluttspill for U15 eller dameserien i år, uten at det kan begrunnes i satte kriterier, og ettersom strategidokumentet gjelder frem til 2020 har vi (potensielt sett, jeg håper og tror at ting kommer på plass lenge før 2020) 3 – 4 år til der vi er i samme udefinerte situasjon.

Seriefinalen damer 2015 - foto Max Emanuelson
Fra fjorårets finale i Dameserien. Foto: Max Emanuelson

Undertegnede kjenner ikke begrunnelsen for at U15 historisk sett ikke har hatt NM, men i vår korrespondanse med forbundet fra i fjor høst (som blir referert til i denne saken) ble det sagt at U15 går inn under barneidrett. Dette er antagelig noe som henger igjen fra U14-tiden der deltagerne var nede i 12 års alder og dermed omfattet av barneidrettsbestemmelsene der deltagelse i NM ikke er tillatt. Nå når deltagerne må være 13 år forstår jeg imidlertid ikke hvorfor det skal være noe problem; kan man ha en seriefinale så kan man vel like gjerne ha en NM-finale.

For damene sin del har det ikke kommet noen offisiell uttalelse fra forbundet på hvorfor det ikke blir NM-finale (eller finale i det hele tatt, for den del). Nå er det godt mulig at arbeidet med kriteriene nevnt ovenfor er godt i gang og at vurderingen er tatt ut i fra dem, men det gjør ikke skuffelsen mindre for de involverte lagene. Personlig har jeg til gode å høre et godt argument for at damenes serie ikke skal resultere i en NM-finale, og hvis forbundet virkelig vil vise at de anerkjenner dameserien på lik linje med resterende serier er dette et godt sted å starte.

Kort oppsummert er min konklusjon at så lenge en serie arrangert av NAIF er det høyeste nivået innen sitt segment bør det kunne kåres en Norgesmester, uavhengig om det er den eneste serien som arrangeres for segmentet.

Fortell gjerne hva DU mener om dette i kommentarfeltet, og hva du mener kriteriene for at en serie skal få NM-finale bør være. Kjør debatt! 🙂

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x