I dag snakker vi om…importene 2016!

Hvert år henter norske klubber såkalte importer til landet for å forsterke lagene sine. Det er vanligvis snakk om spillere fra USA, Kanada og land i Europa som på et eller annet vis er betalt for å komme hit og bidra med sin kunnskap og sine atletiske evner. I tillegg henter noen klubber trenere.

I denne artikkelen kikker vi nærmere på de importene som er hentet inn til norsk serie for 2016-sesongen.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er en fullstendig oversikt; vi er tildels avhengige av at lagene informerer oss, samtidig som definisjonen på hva som er en import kan være noe forskjellig. Det skal også nevnes at det kan dukke opp nye importer også etter at denne saken går i trykken.

Når det gjelder definisjonen av hvem som er en import, så er vårt utgangspunkt som tidligere år: En spiller (eller trener) som opprinnelig er hentet til landet for å drive med amerikansk fotball, og får en form for betaling eller kompensasjon for å delta, er å regne som import.

Vi har ikke full innsikt i klubbenes regnskaper, så selv dette kan vi ikke vite om treffer 100% rett, men erfaringsmessig pleier vi å treffe rimelig greit.

Bulls vs Vikings-061
Peoples (#9) og Bergey (#25): Gode importer i ’15. Foto: Kristoffer Andreassen

Forbundets reglement har en definisjon som tilsier at så lenge det er snakk om spillere, så er importen definert som en som får sin hovedlønn fra klubben. Vi forholder oss ikke blindt til den definisjonen (som forøvrig ikke er ordrett i vår gjengivelse) i oversikten her.

Reglementet er ellers en artig ting; det har blitt endret flittig de senere årene på akkurat dette punktet rundt importer/profesjonelle spillere. En endring fra 2015 til 2016 er at det nå er mulig å ha importspillere på de to øverste nivåene på senior, mot kun det øverste i fjor. Det vil si at både Eliteserien og 1.divisjon kan benytte importer. Det er allikevel noen forskjeller; eksempelvis kan ikke 1.divisjon benytte importspillere fra utenfor Europa, da i motsetning til hva Eliteserie-lagene kan.

En annen endring er at mens man i fjor kunne ha opptil 4 profesjonelle spillere, er dette nå redusert til 2.

Når vår oversikt kun inkluderer importer i Eliteserien, så skyldes det at alle 1.divisjonslagene har svart oss at de ikke har importer i 2016. Dermed vil det kun være importspillere på øverste nivå også i år.

Når det gjelder trenerne til Eliteserie-lagene, så er alle hovedtrenerne lokalt bosatte, men samtlige med fortid som importspillere i Norge. Vi har derfor valgt å ta dem med i oversikten her med det som bakgrunn.

Vi tar for oss klubb for klubb i alfabetisk rekkefølge i gjennomgangen, som du finner nedenfor:

 

EIDSVOLL 1814s

Eidsvoll Alnæs og Bowen - foto Line Helen Østgaard
Riley Bowen; tilbake for å gi mer juling. Foto: Line Helen Østgaard

Spillere: LB Riley Bowen (Shippensburg University, NCAA Div.II)

Trenere: Hovedtrener Greg Kleidon (Hawaii, NCAA FBS)

Kommentar:
– Som i fjor har Eidsvoll en ny hovedtrener i år, men denne gang virker det rett og slett merkelig å legge det frem slik. Greg Kleidon har vært i Eidsvoll 1814s i en «evighet» nå, og oppleves neppe som ny hverken i eller utenfor klubben. Selv om han i sin tid kom til landet som importspiller, så tenker vi ikke på norsk-amerikaneren som en import-trener. Den tidligere punteren for University of Hawaii er liksom «en av våre» etter en årrekke som fastboende ildsjel med både Eidsvoll 1814s, landslaget og Golden Leaf Foundation på maten. At han tar steget til hovedtrener overrasker nok ikke så mange, og vi ser for oss at den kontinuiteten han har bidratt med i andre roller i klubben fort også kan bli noe han står for som hovedtrener i årene som kommer.

 

Riley Bowen returnerer for sin fjerde sesong hos Eidsvoll 1814s. Linebackeren, som også kan spille runningback/fullback i tillegg til gode bidrag på special teams, har vært en klippe for Eidsvoll siden dag 1 i 2012-sesongen. Han står for det Eidsvoll 1814s vil assosieres med både på og utenfor banen, bidrar på trenersiden og bidrar ikke minst med gode holdninger til det å drive idrett. Det er neppe noen som betviler at All-Star spilleren Riley Bowen kommer til å levere også i 2016; han er en garantist for at Eidsvoll kjemper om NM-gull.

Riley Bowen sine highlights fra college:

 


 

LURA BULLS

MaxEmanuelson_J9R6934
Harry Peoples returnerer for sin andre sesong i Norge. Foto: Max Emanuelson

Spillere: QB Harry Peoples (Louisiana-Lafayette, NCAA FBS), LB Lyndell Gibson (Virginia Tech, NCAA FBS)

Trenere: Hovedtrener Alexander Durazo (Whittier, NCAA Division III)

Kommentar:
Alexander Durazo er ny som hovedtrener for Lura Bulls, og ny som hovedtrener på seniornivå. Han er allikevel et kjent navn i Norge, ettersom den tidligere Whittier College-linjemannen var importspiller hos Kristiansand Gladiators i flere år. Han bidro også som trener der, både assistenttrener på seniorlaget og hovedtrener på U19. Siden dengang har han også vært i Serbia og Sveits. Nå er han bosatt i Norge på lang sikt, og havnet altså hos Lura Bulls som trener der.

 

– Harry Peoples ble kåret til MVP i NM-finalen i fjor, og var et fantastisk tilskudd til underholdningsverdien i Eliteserien med sine fenomenale atletiske evner. Etter å ha vært All-State i Mississippi som QB på high school gikk han til college og var receiver der. Det gjorde han skarpt på høyeste college-nivå, og endte til slutt med en snartur innom Chicago Bears våren 2013. Noen NFL-kontrakt ble det imidlertid ikke, og etter å ha spilt WR i Indoor Football League var det tilbake som QB i 2015 – og da altså i Norge. Nå er Peoples tilbake for sin andre sesong her til lands, og usikkerhetsmomentet rundt om han var god nok som QB etter mange år vekke fra posisjonen er vel fjernet etter fjorårssesongen. Motstanderne kjenner riktignok bedre til ham nå, så det er ikke gitt at 2016 gir samme sluttresultat som 2015. Uansett: Det skal bli underholdende å se!

Harry Peoples sine highlights fra NM-finalen 2015:

 

Lyndell Gibson– De siste par sesongene har Lura hatt svært solide linebacker-importer. Jonathan Evans (Auburn, NCAA FBS) var en fantastisk running back og linebacker, og ble etterfulgt av Enrique Williams (South Alabama, NCAA FBS) som viste vel så gode takter utover i sesongen og ble et viktig element i et sterkt forsvar. Bulls har igjen hentet en spiller med solide meritter fra college-fotballen, og det er Lyndell Gibson som bekler import LB-rollen i 2016. Gibson var starter som MLB hos velkjente Virginia Tech både som freshman og sophomore, før han tok turen til NCAA FCS-laget Hampton University og samme rolle der som junior og senior. Han har spilt semi-pro i USA i fjor, og nå skal det bli spennende å se om han holder nivået til Evans og Williams på banen – det er en stund siden Gibson spilte på college. Utenfor banen har han allerede vist seg som en svært nyttig forsterkning som bidrar til å bygge klubb og faglig kompetanse.

Lyndell Gibson sine highlights fra college:

Lyndell Gibson VT/Hampton Highlights 2009-2012

 


 

OSLO VIKINGS

MaxEmanuelson_J9R7786
Dustin Hawke Willingham; Ny drakt, samme liga i 2016. Foto: Max Emanuelson

Spillere: QB Dustin Hawke Willingham (Fort Scott, NCAA Division II)

Trenere: Hovedtrener Jesse Alderfer

Kommentar:
Jesse Alderfer har vært i Oslo og Norge lenge nå, etter at han første gang ankom i 2009. Han begynte som spiller for Vikings, før han etterhvert har gått over i en trenerrolle. 2015 var hans første sesong som hovedtrener. Det må sies å ha gått ganske bra. Det ble ikke NM-finale, men Vikings var hele sesongen blant de lagene som utvilsomt hadde kapasitet til å kunne ende der. Det endte med en tredjeplass, mens Alderfer selv ble kåret til årets trener for sin meget gode innsats.

 

Dustin Hawke Willingham begynner på sin femte sesong som importspiller i Norge. 2016 representerer allikevel et klart skille for ham; etter fire sesonger hos NTNUI Nidaros Domers er det nå Oslo og Vikings som får dra nytte av Willinghams kapasiteter. En bevegelig QB med skarpe evner i pasningsspillet er nok det Vikings la merke til mens han var hos Domers, selv om det ikke alltid var like enkelt der. På sitt beste har han vært en fremragende QB, og med solid beskyttelse kombinert med habile receivere kan det fort bli nettopp hans beste vi får se i 2016!

Dustin Hawke Willingham sine highlights fra 2012 og 2013:

Dustin Hawke Willingham QB #18 - Norway 2012 & 2013 (w/ music)

 


 

VÅLERENGA TROLLS

Oppsummering Boer FNL
Foto: Max Emanuelson

Spillere: –

Trenere: Hovedtrener Scott Boer (Chapman University, NCAA Div.III)

Kommentar:
– Boer har vært i Oslo over tid, og dette er sjette sesongen hans for Trolls – den andre hvor fokuset er å være trener, ikke spillende trener. Han er en fin fyr som alle har sansen for, og som fungerer bra både som trener og inspirator – han er viden kjent for sin positive holdning og energi som smitter over på andre. Scott Boer leder et Trolls som bygger stein for stein, og under Boer sin ledelse har holdt stø kurs tilbake mot Norgestoppen. Det skal bli spennende å se om de i 2016 tar steget inn i en NM-finale igjen etter mange års fravær!


 

OPPSUMMERT

Noen nøkkeltall, med tilsvarende tall for 2015 i parentes. Vi gjør oppmerksom på at dette er vår oppsummering – ikke noe offisielt fra forbundet e.l.:

 • Antall importspillere: 4 (10)
 • Antall importtrenere: 4 (5)
 • Antall importspillere og trenere som returnerer fra forrige sesong: 6 (7)
 • Antall importspillere fra NCAA FBS: 2 (2)
 • Antall importspillere fra NCAA FCS: 0 (0)
 • Antall importspillere fra NCAA Div.II: 2 (4)
 • Antall importspillere fra NCAA Div.III: 0 (0)
 • Antall importspillere fra NAIA: 0 (0)
 • Antall importspillere fra CIS (Kanada): 0 (1)
 • Antall importspillere fra andre nivåer i Nord-Amerika: 0 (0)
 • Antall importspillere fra andre Nordiske land: 0 (0)
 • Antall importspillere fra Europeiske land utenom Norden: 0 (3)
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x