I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!
1.SERIERUNDE, HELGEN 22-23.APRIL 2017
1.DIVISJON
v/JM Henriksen & Sveinung Løfaldli
Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Karuss Colosseum (Kristiansand)
Score: Gladiators 22 – Hurricanes 6
Score vi tippet i forkant: Gladiators 35 – Hurricanes 7
Om kampen: Dette ble ikke langt fra forventet. Begge lag åpnet med solid forsvarsspill, men sleit med å lykkes fullt ut i angrep. Spesielt gjaldt det Haugesund Hurricanes, som fikk slite hele kampen igjennom med et angrep som ikke har god nok blokkering foran RBs som trenger nettopp det for å lykkes. Det skal sies at de traff på god motstand, og når Gladiators sine fem mann med flest taklinger alle er enten LBs (2) eller DL (3), så sier det seg selv at man sleit med å komme seg nedover banen. For Haugesund fikk ikke pasningsspillet til å sitte. Det ble for tilfeldig, og QB Sindre Saltveit ble løpende for mye rundt uten å finne løsningene. Det samme gjaldt forsåvidt i løpespillet, hvor en og annen speed option var blant det som ble fumble og tap av yards (eller turnover) fordi man ikke er presis nok i samhandlingen mellom QB og RB – blant annet.
For Kristiansand Gladiators sin del ble det faktisk tungt å løpe i denne kampen. RB Levan Abramishvili krevde riktignok mye å takle, men på 10 løp teller vi totalt 8 yards. 29 yards på løp for Gladiators er faktisk klart mindre enn Haugesund sine 58. Til gjengjeld: Pasningsspillet skapte mye med sine 208 yards, mot Haugesund sine 85. En tidlig touchdown til WR Troels Kristensen ble etterfulgt av løpe-TD av nettopp Abramishvili, og en touchdown til Haugesund et stykke ut i andre halvdel skulle vise seg å bli en enslig svale som Kristiansand besvarte med en touchdown-pasning til Eirik Håverstad. Helt ujevnt var dette ikke, men følelsen var stort sett at Kristiansand Gladiators ikke var spesielt truet etter at de tok ledelsen.
Noe vakkert mesterverk kan ingen påstå at kampen var fra noen av lagenes side, selv om det er godt potensiale hos begge lag til å bli ganske skarpe utover i sesongen. Vi skal heller ikke glemme at det ikke nødvendigvis ser vakkert ut nettopp fordi man møter kvalifisert motstand.
Hva vi lærte om lagene: Vi treffer ganske godt med forhåndstipset, men om noe viser lagene at de har en del å jobbe med. Den største skuffelsen er at Haugesund ikke greier å produsere mer i angrepet, og det skyldes ikke utelukkende at Kristiansand har flinke spillere i forsvar. Det skyldes også at man virker nervøse og mangler nødvendig kjølighet i situasjoner som krever at man takler press, og det skyldes til tider manglende enkeltprestasjoner. Forventningene til Devin Gray blir f.eks. ikke innfridd hverken i forsvar eller angrep denne gang. Kanskje skyldes det for høye forventninger. LB Øyvind Rein leverer derimot som forventet, og sammen med DB Marcus Bårdsen Førland og LB Andreas Hustoft leder han an i et forsvar som sørger for at det ikke blir bare å løpe over folk for Levan Abramishvili sin del. Selv om han gjør litt av det også; flere hos Hurricanes må se film og lære av gutta som leverer best.
Hos Kristiansand Gladiators snakker vi ikke om et lag som er identisk med det de leverte i Eliteserie-tiden, men vi snakker om en solid gjeng som er tøffe og viser at de fortjener favorittstempelet de er gitt i divisjonen på forhånd. I angrepet viser ikke løpespillet seg fra sin beste side, men pasningsspillet bidrar til et inntrykk av et lag som trolig ikke blir endimensjonale utover i sesongen. Vi tror at motstanderlagene blir nødt til å respektere at Gladiators kan skape yards på flere måter. I forsvaret sørger DL Tony Flaen for 3 sacks, og bak ham flyr Kay Daniel Stokke Tobiassen rundt på LB og leder laget i antall taklinger. Gladiators er sårbare mot pasninger, men Hurricanes evner ikke å utnytte det godt – og vi ser ikke noe annet lag som kommer til å greie å utnytte det godt i år heller. Foruten Gladiators selv på trening, da.
Hvem: Olavs Menn vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Skjeberg (Sarpsborg)
Score: Olavs Menn 21 – Hunters 0
Score vi tippet i forkant: Olavs Menn 26 – Hunters 14
Om kampen: Som vi hadde spådd på forhånd, ble det et løpsorientert oppgjør mellom Olavs Menn og Kolbotn Hunters i første serierunde. Begge lag sleit med å komme skikkelig i gang med angrepsspillet sitt – første kvarter er derfor best beskrevet som en stillingskrig. At første kvarter beskrives som en stillingskrig betyr ikke at kvarteret var blottet for godt spill. Olavs Menns nyankomne FS Thor Campe satte sitt preg på kampen allerede fra første ordinære spill, og kampen for øvrig var preget av to solide forsvar.
I andre kvarter tok Olavs Menn ledelsen ved QB Joacim Junhov-Rindberg, som løp inn første omgangs eneste touchdown. Deretter økte Thor-Martin Frøyland til 7-0, som også ble stillingen til pause. Frøyland hadde tidligere i kampen bommet på et field goal-forsøk, men dette så ikke ut til å prege han nevneverdig. I alt scoret han på tre ekstrapoengforsøk, og viste at Olavs Menn har satt av tilstrekkelig treningstid til sparkedelen av spillet i forkant av denne sesongen.
Det er neppe tilfeldig at det var i andre omgang at kampbildet begynte å vise en tydeligere forskjell på lagene. Som Frank Vallée antydet i intervjuet før kampen, stiller Kolbotn med en tropp som er «egentlig ikke stor nok for første divisjon» i år. Han forutså en reality-check, og det fikk laget hans også da RB Joakim Lindalen først løp inn Olavs Menns andre touchdown, før Junhov-Rindberg scoret sin andre touchdown for dagen. Fjerde kvarter endte poengløst, men også her var Olavs Menn farligst.
21-0 ble til slutt et rettferdig resultat i en kamp mellom to solide forsvar, hvor kun det ene laget stilte med tilstrekkelig eksplosive angrepsspill til at de fikk uttelling på poengtavlen.
Hva vi lærte om lagene: Kolbotn Hunters er et lag med sjel. De angriper som de har gjort de siste sesongene, og er et flott tilskudd til landets angrepssystemer med sitt tradisjonelle splitback-angrep. Laget lider litt av at deler av den offensive linjen er ferske, men disse spillerne vil vokse utover i sesongen. Det vil etter hvert gi flere og bedre muligheter til RB Pontus Rulander, som kanskje er ligaens beste til å lese blokkeringer. I mellomtiden må laget bæres av forsvaret, som er mer enn solid nok til å hevde seg i divisjonen. Vi lar oss imponere av innsatsen som MLB Markus Helgheim legger ned i løpet av kampen. Det sier mye om Kolbotn når laget ikke kollapser i fjerde kvarter når de er slitne og i praksis slått. For et lag som er avhengig av heltedåder i forsvar for å sparke skikkelig i fra seg i år, vil det være en kjærkommen forbedring dersom laget får orden på punt-laget sitt, for å sikre Hunters bedre posisjoner på banen i neste kamp.
Olavs Menn har gitt sitt retro-angrep en moderne vri. Deres Pistol Wing-T-angrep er velkomponert, og Junhov-Rindberg gjør en god jobb når han skjuler hvem det er som til syvende og sist ender opp med ballen. Pasningsspillet bærer litt preg av at mye av treningstiden har gått med til å samkjøre løpsspillet, men helt ufarlige så de likevel ikke ut til å være gjennom luften. Det er enda noen små detaljer som må på plass før de kan bli riktig farlige i angrep. I denne kampen var Olavs Menns forsvar dominerende, men de tjente på Hunters manglende pasningsspill. Dette gjorde at Olavs Menn kunne fylle boksen, hvor Thor Campe var en konstant trussel. Lagets hovedtrener, Travis Cornwell, skal ha skryt for å ha gjort taktiske endringer for å få mest mulig ut av det talentet han har tilgjengelig.
2.DIVISJON
v/JM Henriksen
Hvem: Vålerenga Trolls II vs. Oslo Vikings II
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Trolls II 37 – Vikings 0
Om kampen: Innledningsvis virket dette jevnt, med to lag som begge beveget ballen, men uten å slippe inn (eller score poeng). Etterhvert viste Vålerenga Trolls sitt 2.lag seg kapable til å sette måltavla i bevegelse, og viste samtidig at de hadde kapasiteter både i angrep og forsvar som var bedre enn det Oslo Vikings kunne svare med. Og dette ble litt sånn «when it rains, it pours»-aktig. Den berømte ketsjupflaska, osv. osv. Vikings ble rett og slett noen nummere for små, samtidig som Trolls fikk testet spillere som potensielt også kan gjøre seg gjeldende på Eliteserie-laget deres i år. Ikke minst gjelder det den venstrehendte QBen Johannes Moe, som fort kan komme til å bevege seg oppover i QB-køen hos Trolls.
To safeties på grunn av dårlige snapper(/snaphåndtering av QB) over QB og ut av egen (duh..) endzone ble i grunnen symptomatisk for Oslo Vikings sine utfordringer denne dagen. Det er en del repetisjoner som trengs for at dette skal bli et lag som kan være med helt i toppen av 2.divisjon.
Hva vi lærte om lagene: Vikings sine formasjonsmessige valg når det er snakk om forsvarsspill på 9-mannsfotball kan det stilles rettmessige spørsmål til. En front med 2 linjemenn trenger mer regelmessig støtte fra LBs for å fungere, spesielt mot et lag som med god tid til pasninger, faktisk er i stand til å sette nevnte pasninger. Det skapes rett og slett for mye rom i både pasnings- og løpeforsvaret slik det defensive er tenkt ut nå og med det personellet man har. Trolls på sin side valgte å sette kraftig press med en 4-mannslinje og LBs og DBs jaktende bak det igjen. Det ble de ikke straffet for, og da er det jo greit, da. Det kan legges til at om noe lag finner frem en skikkelig pasningskanon, så kan Trolls sitt i overkant flate forsvar oppleve å bli brent en del ganger. Det slapp de stort sett unna i denne kampen.
Offensivt fikk Trolls satt både gode løp og pasninger, og allsidigheten gjorde sitt til at laget var klart best denne dagen. Oslo Vikings hadde også muligheter, men det blir litt for mange dropper, upresise pasninger, missede blokker osv. til at dette går veien. Vi skal heller ikke glemme at om punt-enheten hadde fungert bedre, så hadde fort scoren vært en annen.
Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Kongsvinger Fortress
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 15:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Starfighters 69 – Fortress 13
Om kampen: Det ble en oppskriftsmessig seier for et Starfighters som har altfor mye erfaring til å la seg kue av nybegynnere nå. Lyspunktet for Kongsvinger er 13 scorede poeng. Å slippe inn 69 er på ingen måte noe å rope hurra for, så filmgjennomgang blir sentralt for Fortress for å doble antall scorede poeng og sørge for at man maks slipper inn en fjerdedel av det laget gjorde i denne kampen.
Hva vi lærte om lagene: Tja…ingenting hittil. Vi har ikke hatt sjansen til å få noen visuelle inntrykk av denne kampen så langt.
U17
v/Thomas Olsen & JM Henriksen
Hvem: Lura Bulls vs. Drammen Warriors
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 13:00, Lura stadion (Sandnes)
Score: Bulls 34 – Warriors 12
Om kampen: Bulls starter med ballen, men det tar ikke mange spill før en fumble gjenerobret av Warriors fører til at bortelaget får ballen innenfor Bulls 20-yard linje. Drammenserne klarer derimot ikke konvertere dette til poeng. To spill senere tar Bulls runningback ballen 80 yards og setter kampens første scoring. Warriors viser deretter at de både kan løpe og kaste og avanserer ballen innenfor Bulls 10-yard linje, men heller ikke denne gangen klarer de å score. Bulls får tilbake ballen og setter nok en 80-yard scoring, denne gangen på et pasningsspill, før Warriors endelig i andre periode setter sin første scoring, mye hjulpet av et langt returløp etter avsparket til Bulls.
Bulls satte et par scoringer til før pause, hvorav den ene var en returnert punt, mens Warriors også fikk en scoring til etter at Bulls fumblet ballen innenfor egen 5-yardlinje. Kampen siste scoring kom fra Bulls i starten av tredje periode.
Hva vi lærte om lagene: Warriors gjorde seg absolutt ikke bort i sin første kamp. De flyttet ballen bra i angrep, men slet dessverre med å få den inn i målsonen. De hadde flere sjanser både tidlig og sent i kampen til å score, men klarte ikke å utnytte det. Forsvaret virket bra med det hadde sine mangler. Når Bulls siktet på disse ble det fort mange yards.
For Bulls sin del så virket de som om de hadde litt problemer med å være konsekvente i angrep. Det virker til tider som at enten ble de taklet bak den nøytrale sonen, eller så fikk de minimum 20 yards. Det fungerte mot Warriors, men de vil møte bedre forsvar enn det utover i sesongen og da er det veldig greit å kunne få ihvertfall litt yards hvert spill. I forsvar virket de ganske solide. Spesielt pasningsforsvaret var veldig “på” og selv om det kun resulterte i en interception var det sjelden Warriors spillerne endte med ballen i hendene heller.
Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Skarnes (Kongsvinger)
Score: Fortress 6 – Vikings 42
Om kampen: Laget fra de dype skogene fikk sin seriedebut, og det ble som ventet litt for tøft til å holde det jevnt. Oslo Vikings har klart mer rutine selv om det sier seg selv at man på U17 ikke akkurat har noen veteraner med 10 år bak seg på banen slik sporten er i Norge i dag. At Fortress kommer på scoringstavla viser at laget kan komme til å skape noe allerede i år, og er nok en kime til inspirasjon der i gården!
Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings tilhører kanskje mellomsjiktet av U17-lagene, og om laget utvikler seg særdeles godt utover sesongen er laget også en potensiell utfordrer til en plass i NM-finalen i år. Kongsvinger Fortress må nok ha litt mindre ambisjoner akkurat i 2017, men bør samtidig kunne skape mer utover sesongen når spillerne får mer tid på banen, og ikke minst mot enkelte motstandere som kanskje ikke holder samme nivå som Vikings gjør. At lagets trenere har erfaring fra svundne tider kan delvis synes på taktiske valg og system, og det kan bli interessant å se i mer organisert form etterhvert som samspillet på banen også sitter.
Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Kristiansand Gladiators
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 12:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Starfighters 6 – Gladiators 40
Om kampen: Utrolig nok var det 0-0 i denne kampen til pause, før det eksploderte. Kristiansand Gladiators viste styrker, og slik vi har forstått det var det spesielt enkeltspillere som viste hvor sentralt det kan være å ha gode atleter på dette nivået. De blir liksom hakket synligere på et lavere nivå, og det må nok U17 kunne sies å være.
Hva vi lærte om lagene: Når Lillestrøm Starfighters holder motstanderlaget til 0 poeng i en halvdel, så sier det sitt om at laget har kvaliteter. Når de slipper inn 40 poeng i en halvdel, så sier det samtidig at de har noe å jobbe med. Gladiators kan si seg fornøyde med å ha fått en god gjennomkjøring hvor de etterhvert fikk samspillet til å sitte godt nok til å sikre en klar seier.