Etter runden: 10. serierunde 2015

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant.

10.SERIERUNDE, HELGEN 13-14.JUNI 2015

 

ELITESERIEN
v/Bård Strøm

 

Lura Bulls vs Vålerenga Trolls

Hvem: Lura Bulls vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Lørdag 13. juni kl. 14:00, Lura Stadion (Sandnes)
Score: Bulls 28 – Trolls 21
Scoren vi tippet i forkant: Bulls 26 – Trolls 14

Om kampen: Ufattelig morsom kamp men plaget av feil og flagg. Vålerenga Trolls kom for å sikre seg et sluttspill, gav alt og var noen tilfeldigheter, et bra Bulls lag, og noen egne feil fra å klare det. Begge lagene i denne kampen var ca jevnbyrdige i angrepet. Ballet flyttet seg med letthet frem og tilbake. Bulls begynte scoringsshowet med å sette inn en touchdown pasning fra #9 Harry Peoples til #89 Ian Barkovitch. Trolls svarte raskt med en utsøkt pasning fra kampens andre profil, #2 Atle Haaland der han traff den lynraske Trolls receiveren #81 Peder Stave. Bulls tok over ballen og fumblet, Trolls bommet på et field goal, før den dominerende spilleren Peoples igjen fant en usedvanlig friskus i Lura Bulls #4 Edvard Duvsete for en fantastisk flott touchdown pasning, og 14-7. Men herfra snudde kampen litt favør. Trolls fortsatte å drive ballen like bra som før, men opplevde å bli stoppet i redzone. Bulls på sin side greide å konvertere til TD, i neste omgang et spektakulært løp med hopp av Lura Bulls runningback #6 Simon Sommerfeld. 21-7 sto seg til pause. Et veldig vanskelig resultat for Vålerenga Trolls å gå i garderoben med.

Men etter pause var det som et Trolls kom ut med et ekstra giv. Vi så det spesielt på defensiv linje, anført av #96 Per-Andre Helliksen, som gav Bulls offensive linje mye å bryne seg på og krevde at Peoples måtte spille på hele registeret av moves for å unngå rusherne. Men Lura Bulls ville ikke være dårligere, og når momentet holdt på å skifte var det spesielt Lura Bulls linebacker #3 Enrique Williams som steppet opp og gjorde flere kritiske stopp, inkludert noen som skapte turnover on downs og hindret de små inches å gå i Trolls favør. Til slutt fikk Peoples selv orden på sakene og blåste inn 28-7 på egenhånd, det måtte vel være slutten på visen på denne kampen. Men neida, Haaland ville det annerledes, og kastet og løp Trolls tilbake i scoringsposisjon. Etter et lengre besøk i redzone, fikk Trolls endelig inn en scoring da Haaland mesterlig lokket Bulls defense ut på et option løp og la ballen elegant ut til runningback #32 Anders Nygaard som kunne spasere ballen inn til 28-14. Trolls defense gjorde jobben, og Bulls måtte punte. Haaland fulgte samme oppskrift, og ledet laget inn i redzone for 5. eller 6. gangen i kampen, og siste TD pasningen var utsøkt: Haaland ble jaget ut av pocket, holdt seg på beina men i fart greide han å tre nålen/ballen mellom tre Bulls forsvarere og drillet den trygt inn i hendene på receiveren sin som nærmest bare kunne snu seg rundt og score. Men som de sier, a bit too late, og da Bulls tok kontroll på påfølgende onside kick, var kampen i praksis over. 28-21.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #9 Harry Peoples, QB Lura Bulls. Det er trygt og godt å gi Peoples bestemannspremien. Men samtidig så er han så instrumentelt viktig: Han kaster to touchdowns og løper inn en tredje TD, catcher ballen selv på 3.down og lurer DL med posisjoneringen sin for å demme opp for begrenset pass protection. Navet i Bulls angrep uten tvil.
  • 2 stjerner: #2 Atle Haaland, QB Vålerenga Trolls. Har lyst å trekke ham litt for første omgang da han gjør en del rare valg som kan klandres manglende erfaring, spesielt på kritiske spill som krever mye oppmerksomhet til down & distance, men 2.omgangen stråler han som den klart beste spilleren der ute! Siste TD pasningen står det klasse over!!
  • 1 stjerne: #3 Enrique Williams, LB Lura Bulls. Som vanlig ikke like synlig hele kampen gjennom, men ufattelig viktig når det gjelder. Står selv for minst to Turnover on Downs, samt en interception som gir totalt tre turnovers. Viser også at han er en svært habil runningback og burde fått sjansen her oftere!

Hva vi lærte om lagene: Vålerenga Trolls viste enorm vilje i denne kampen. Angrepet klikker virkerlig bra: Offensiv linje hadde god kontroll på en svak Bulls defensiv linje, receiverne er et stjernegalleri uten like, veteran Nygaard som runningback gjør jobben som man kan forvente av en som må spille ironman fotball og Atle Haaland viser utover kampen hvilket talent han er. Nå skal det sies at Haaland hadde anledning i første omgang til å treffe en vid-åpen receiver i endzone da han valgte å løpe selv, samt var ikke helt bevisst på down & distance som skapte turnover on downs. Han er fortsatt ung og uerfaren på dette nivået, men oppsiden av det han viser i pasningsangrepet og evnen til å løpe med ballen gir så enormt mye mer. Men mye av det samme kan vi si om Lura Bulls sitt angrep. Vi har pratet mye om Peoples / Sommerfeld kombinasjonen, og i denne kampen scorer de to av fire TD’s. Men Bulls har fått et ekstremt spennende receiver korps i Edvard Duvsete, Magnus Vadla og ikke minst en noe usynlig tight end som likevel er sikkerheten selv når han får ballen i endzone, nemlig Ian Barkovitch. Det er en storvokst og eksplosiv receiver gjeng. Bulls viser likevel en del svakheter på den offensive linjen og er avhengig av en Peoples i storform for å unngå at alt kollapser i backfield. Når det gjelder forsvaret virker Bulls fortsatt svært solid i alle deler med unntak av defensiv linje. Det er ingen tvil om at Bulls har store skadeproblemer nettopp her, og Ole Petter Ølberg blir fort en enslig svale i presset.

Til slutt vil jeg si at basert på den utviklingen jeg har sett de siste kampene synes det er utrolig synd at Vålerenga Trolls er ute av sluttspilløpet. De har definitivt ikke hatt marginene med seg, og har gjort enkelte merkelige taktiske valg, gjerne manglet litt selvtillit på egne styrker, men basert på det vi så i denne kampen er ikke Trolls mer enn en ganske god dag unna fra å kunne vinne en semifinalekamp mot enten Lura eller Eidsvoll, og dermed være såpass nærme en finale. Absolutt et lag som har de kvaliteter som trengs.

 

Eidsvoll 1814s vs Nidaros Domers

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. NTNUI Nidaros Domers
Hvor og når: Søndag 14.juni kl. 14:00, Bøn Stadion (Eidsvoll)
Score: 1814´s 79 – Domers 12
Scoren vi tippet i forkant: 1814´s 46 – Domers 20

Om kampen: Dette er en vanskelig kamp å kommentere. Et slikt resultat er ikke spesielt festlig, om man da ikke liker å se antall touchdowns – i så fall var dette en herlig kamp. For det første, det virket ikke som Nidaros Domers kom for å spille fotball, spesielt forsvaret. Kanskje var de mentalt i sluttspillet allerede? Eidsvoll 1814´s på sin side så spreke ut med Eivind Brekke tilbake under center men tilsynelatende uten fullback Geir Kristian Hoel. Justeringen gav #5 Aaron Harris som fullback i stedet for, noe som førte til at han fikk ballen oftere. Og da ble det fort scoringer. Når vi legger til at Eidsvoll sin offensive linje hadde årets enkleste jobb, på enkelte TD scoringer så vi at det holdt med tre av fem blokker på offensiv linje for at Harris skulle greie å bryte gjennom. Domers sitt angrep kom seg utover kampen. QB #12 Johannes Moe spilte hele kampen og viste god ro i pocket og var farligst når han traff #8 Nicolai Nørstrud på pasningene. Receiveren viste skills som indikerer at han er blant Norges beste receivere og scoret en TD. Til tross ble det likevel tre interceptions i kampen, to av dem ble plukket ned av en veldig inspirert og frisk cornerback i Eidsvolls #15 Henrik Melby som viser at Eidsvoll har talent også i dybden av rosteren. Slikt spill bidro til å korte ned Domers sine offensive serier. Også Domers fullback #18 Sondre Vik Furuseth viste nok en gang at han er stabilt god og i flere tilfeller bar offenset på sine skuldre når han fikk sjansen, og toppet det med en TD. Men best på bortelaget var den offensive linjen som bare gav opp en eneste sack og åpnet opp rommene for Furuseth å løpe. Men la oss nå gå tilbake til Eidsvoll 1814´s. For dominansen i angrepet over Domers forsvar var så brutal at Eidsvoll stort sett traff på alt de prøvde på. Selv når 2. og 3. string runningbacks kom innpå fortsatte de å dominere med ballen på bakken. Det skal sies at backup RB #20 Jonas Hauge så svært sprek ut, og toppet innsatsen med to touchdowns. Når det gjaldt Eidsvoll sitt forsvar hadde de stort sett god kontroll. Men Nidaros Domers hadde en tendens til å kaste seg litt vekk i angrepet, og bidro selv til å gå av banen. Dermed fikk ikke Eidsvoll sitt forsvar så mange spill totalt sett. Sant skal sies, de gangene Domers faktisk traff med spillet sitt viste de glimtvis at de kunne matche nivået.

Spennende ble det aldri, men spørsmålet vi står igjen med er om den gigantiske seieren til Eidsvoll hjelper å skape en overdreven selvtillit, og om Domers har tro på at de kan gå baklengs inn i sluttspillet og likevel ha suksess.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #5 Aaron Harris, RB Eidsvoll 1814’s. 6 TD’s i kampen sier sitt.
  • 2 stjerner: Eidsvoll 1814´s offensive linje, virket som de bare trengte tre av fem linjespillere for å dominere trønderne. Gav Brekke hav av tid på pasninger, og løperne enger med rom å boltre seg i.
  • 1 stjerne: Nidaros Domers offensive linje. Det var ikke disse gutta sin feil at pasningene ikke gikk frem, og de gav Furuseth fine forhold å jobbe med. De store gutta gjorde en absolutt godkjent kamp.

Hva vi lærte om lagene: Det første som slår meg er at det virket som Nidaros Domers ikke ville tilpasse seg under kampen, for de har definitivt kunnskapen til det. Når Eidsvoll 1814´s dominerer på linjen slik de gjorde burde Nidaros Domers, gjerne etter fem seks baklengstouchdowns, endret på noe. For eksempel å flytte 3’er linjen sin over fra dobbelt-gap ansvar til enkeltgap ansvar, og gjerne fylle på flere gaps med defensive spillere, i et forsøk på å stoppe den piknikken 1814s hadde på banen. Samtidig burde Domers vite til nå at Eidsvoll har gjennomdrillet pasningsruten til Arne August Skovseth Søgaard og ville vært tjent med å sette en ekstra mann til å passe på akkurat ham. For det tredje ville det beste forsvaret i denne kampen være å holde Eidsvoll sitt angrep vekke fra banen. For å få det til burde man basere seg i langt større grad på løpeangrepet eller sikre pasningsalternativet og på den måten kverne tid og klokke. Domers prøvde seg mye gjennom luften og alle de ufullstendige pasningene bidro til å stoppe klokken og gi Eidsvoll sitt angrep plenty med tid til å gjøre det de ønsket. Det vi lærte av Eidsvoll kan vel oppsummeres med at jo mer de gir ballen til Harris, jo flere touchdowns scorer de. Det ble 6 i denne kampen. Hadde han spilt hele kampen kunne man nok lagt på 3-4 til.

 

Bulls vs Trolls-078
Edvard Duvsete. Foto: Kristoffer Andreassen

Rundens MVP offense: #5 Aaron Harris, RB Eidsvoll 1814’s. 6 TD’s, flere av dem han nærmest spaserer gjennom halve Domers forsvaret og får det til å se enkelt ut.

Rundens MVP defense: #2 Enrique Williams, Linebacker Lura Bulls. Leder muligens ikke an i form av taklinger, men gjør to viktige stops som skaper turnover on downs, samt en interception. Totalt tre turnovers. I en 28-21 kamp er dette avgjørende!

Rundens «se opp for» spiller (ikke-import): #4 Edvard Duvsete, WR Lura Bulls. For en atlet, for en fart og for et guts. Kampen mot Trolls fikk virkelig fram talentet hans. Kjempespennende spiller vi håper Bulls vil benytte mer av fremover.

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

 

Kolbotn vs Trolls 2 - 2015 - foto Silje Marie Tyrihjell
Arkivfoto: Silje Marie Tyrihjell

 

Hvem: Haugesund Hurricanes vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når:
Lørdag 13.juni kl. 14:00, Gymnasbane 7 (Haugesund)
Score: Hurricanes 34 – Hunters 14
Score vi tippet i forkant: Hurricanes 30 – Hunters 24

Om kampen: Som ventet ble det hjemmeseier, men med en del større forskjell på måltavla enn forventet. Hunters kom med noe redusert mannskap, og fikk unngjelde når Haugesund var vel forberedt og med alle intensjoner om å sikre puljeseieren.

Hva vi lærte om lagene: Hurricanes har reist seg opp igjen etter bortetapet for Tønsberg Raiders, og viser habil form inn mot sluttspillet. Det bør de da også ha, når det er Åsane Seahawks som står for motstanden neste gang de er på banen.

Kolbotn Hunters gjør seg ikke helt bort, men får beviset på at man må stille med mer optimal tropp om man skal vinne mot de bedre lagene i 2.divisjon. Allikevel; laget ender 3-2 i grunnspillet, og tapene har kun kommet mot #1 og #2 i pulja. Man er klare for sluttspill, og har en god mulighet til å sikre seg en plass i 1.divisjon 2016 om man gir jernet og utnytter fordelen av et sluttspill som er en t-banetur og litt spasering unna.

 

 

Hvem: Vålerenga Trolls 2 vs. Gjøvik Swans
Hvor og når:
 Søndag 14.juni kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 2.lag 29 – Swans 0
Score vi tippet i forkant: Trolls 2.lag 35 – Swans 12

Om kampen: Trolls stilte klart sterkere til denne kampen enn til forrige bortekamp, og det syntes. Forsvaret lot ikke Swans inn i målsonen, og angrepet gjorde det som måtte gjøres for å sikre en grei seier.

Hva vi lærte om lagene: Gjøvik avslutter sesongen 1-4 og godt utenfor sluttspillsdiskusjonen. Det er en stor endring kontra hva situasjonen var for et år siden, og forhåpentligvis har svanene allerede begynt å tenke hvordan de skal snu dette tilbake til et sluttspillslag i 2016!

Trolls sitt 2.lag ender som #2 i pulja, og etter alle solemerker er de klare for sluttspill. Det er ennå ikke avgjort hvem de møter der, men det spørs om ikke Bergen Storm er en sannsynlig motstander. På hjemmebane (Jordal) og i juli så ser vi for oss at det gir en god mulighet til å ende som tredje beste lag i 2.divisjon 2015 – så spørs det hvor motiverte motstanderne -hvem enn det blir- er for å motbevise det. De vil tross alt være klare for 1.divisjon 2016 allerede før kickoff…

 

 

Hvem: Olavs Menn vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 14.juni kl. 15:00, Kurland (Sarpsborg)
Score: Olavs Menn 53 – Starfighters 8
Score vi tippet i forkant: Olavs Menn 36 – Starfighters 16

Om kampen: Hjemmeseier som forventet, men betydelig mer ujevnt enn forventet. Nå begynte det riktignok med scoringer begge veier, men deretter stengte Sarpingene igjen i forsvaret, og åpnet slusene i angrepet. De så seg ikke tilbake, og er tydeligvis et langt bedre lag enn det som dro til Bergen og ble feid av banen av Seahawks i første seriekamp.

Hva vi lærte om lagene: Starfighters er ferdige med sin sesong, og det endte 1-4. Det er en seier mer enn i fjor, så slik sett er det en positiv utvikling. Allikevel; forhåpningene var nok høyere, og det skal bli spennende å se om Lillestrøm kan bygge videre med progresjon i 2016.

Olavs Menn har nå en svært viktig hjemmekamp mot Bergen Storm igjen. De er allerede i sluttspillet, men kampen vil avgjøre plassering inn i sluttspillet – det har betydning for 2016, og ikke minst har det betydning for hvor vellykket eller ei man kan bedømme at sesongen har vært. Olavs Menn må opp et hakk eller to i kvalitet om de skal ta seieren; samtidig er det et usikkerhetsmoment hva Bergen Storm stiller med av mannskap. De har hatt flere uker til å forberede troppene, og kommende helgs oppgjør på Kurland kan bli et av årets beste oppgjør om begge lag er innstilt på det!

 

 

U17
v/JM Henriksen

 

Kristiansand Gladiators vs Eidsvoll 1814s

 

Hvem: BVH Gators vs. Åsane Seahawks
Hvor og når:
Lørdag 13.juni kl. 13:00, Gommerudbanen (Rykkinn)
Score: Gators 6 – Seahawks 38

Om kampen: Åsane hadde som (etterhvert) vanlig med seg streamingteamet sitt, så dette oppgjøret kunne man følge live via verdensveven. Takk til Åsane Seahawks som har gjort en kjempejobb med livestreaming i år! Dette gir en ekstra dimensjon, og ikke minst kan mange følge lagene sine, venner, barn, kjærester etc. mens de utøver verdens beste idrett. Denne gangen ble det en klar seier til bortelaget Seahawks.

Hva vi lærte om lagene: Sjøhaukene har utviklet seg videre, og hele klubben virker å være i en god utvikling sportslig. NM-finale eller Bronsefinale blir det ikke, men kanskje kan man allerede nå begynne å sette noe rundt det som sportslig mål i 2016?

BVH Gators var tilbake på banen etter en walk-over, så det var i det minste bra. Laget har hatt en tøff sesong på banen, men nå venter et oppgjør mot Olavs Menn som man har mulighet til å vinne. Det kan bli en bra sesongavslutning for begge de to lagene, og det er ikke dumt som en opptakt til neste år!

 

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når:
Lørdag 13.juni kl. 14:00, Karuss kunstgress (Kristiansand)
Score: Gladiators 20 – 1814s 24

Om kampen: Du finner en video med Gladiators sine høydepunkt fra kampen lenger oppe i denne artikkelen. For Kristiansand var dette en opptur, tross tap. Rapportene er at de spilte bedre enn noengang. Det ser ikke umulig ut å tro på om man kikker på resultatet, for bortelaget måtte slite mer for seieren på måltavla enn de har måttet gjøre så langt i år. Seier ble det, men ikke før en nervepirrende og hardtkjempet kamp var unnagjort!

Hva vi lærte om lagene: Gladiators taper men får allikevel en sportslig opptur. 1814s fortsetter seiersrekka på U17, og nykommerne er på vei mot NM-finale. Bare vinnere her, med andre ord.

 

Hvem: Olavs Menn vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når:
 Søndag 14.juni kl. 12:00, Kurland (Sarpsborg)
Score: Olavs Menn 19 – Starfighters 40

Om kampen: Ikke uventet havnet seieren hos bortelaget; samtidig scorer Olavs Menn mer poeng enn i noen annen kamp hittil i år. Lillestrøm tok en fortjent seier, og har nå 2 seiere på rad.

Hva vi lærte om lagene: Starfighters har som nevnt 2 seiere, etter å ha startet med 2 tap. Nå venter kamp mot et Kristiansand med selvtillit på Vigernesjordet 21.juni – det kan bli et hardt oppgjør!

Olavs Menn har som ferskinger fått møte lag som stort sett er klart bedre enn dem. Det positive er at de virker å ha lært av det, og nå venter en siste seriekamp for året mot et annet lag som heller ikke har hatt det enkelt sportslig i år: Fjorårets ferskeste lag – BVH Gators. Hvem tar den etterlengtede seieren mellom de to? Det vet vi tidlig på ettermiddagen 21.juni.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x