Etter runden: 10.serierunde 2016

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant. Her finner du våre tanker om kamper fra både Eliteserien, 1.divisjon, 2.divisjon og U17-nivået!

10.SERIERUNDE, HELGEN 18-19.JUNI 2016

NM-SLUTTSPILL SENIOR: KVARTFINALER
v/Thomas Olsen & JM Henriksen

NTNUI Nidaros Domers 1divmestere 2016
Trønderne fikk pokal selv om det ble tap!

Hvem: NTNUI Nidaros Domers vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Lørdag 18.juni kl. 14:00, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 7 – Trolls 26
Scoren vi tippet i forkant: Domers 26 – Trolls 38

Om kampen: Trolls starter med ballen og produserer bra med yards. Både løpe- og pasningspill ser ut til å fungere, men det er etter flere lange løp at de kommer i scoringsposisjon, og en kort pasning senere er Trolls i ledelsen. Ekstrapoengforsøket sitter derimot ikke, og på det påfølgende avsparket returnerer Domers ballen til Trolls 38-yardlinje. Special teams virker altså ikke å være Oslo-lagets sterkeste side. Forsvaret er heldigvis hakket bedre, for selv med god baneposisjon klarer ikke Domers å nærme seg Trolls målsone. Trolls får tilbake ballen, men denne gangen blir det ikke like enkelt. Fremover mot pause sliter lagene med få til flere poeng før Domers til slutt klarer å karre seg hele veien over banen, og setter en touchdown. Ekstrapoenget sitter også, og Domers går dermed opp i ledelsen. På Trolls påfølgende drive så flytter de ballen godt nedover banen, men før de rekker å gjøre noe ut av det løper tiden fra dem og Domers holder ledelsen vede pause.

Når lagene kommer tilbake på banen har imidlertid Trolls gjort de nødvendige justeringene. Etter at Domers fumbler ballen på sitt første spill får Oslo-laget ballen på Domers 18-yardlinje og det skal ikke mange spill til før Trollene går opp i ledelsen. Når Domers får tilbake ballen, er det de hadde av produksjon i første halvdel forsvunnet, mens Trolls på sin side setter et par touchdowns til for å være på den sikre siden.

Selv om lagene hadde like mange offensive spill i kampen, så hadde Trolls over dobbelt så mange yards som Trondheimslaget. Turnovere hadde de også like mange av, så for Domers sin del var det ingen hjelp å få der heller. Det eneste punktet de var bedre enn Trolls var på ekstrapoengforsøk, men det var ikke nok til å vinne denne kampen. Likevel bør Trolls ta lærdom av det, for det kan være de vil tape kamper i fremtiden å tape på nettopp det. Bare spør Drammen Warriors.

Statistikken fra kampen:

Stats Domers vs Trolls 20160618

Du finner mer av statistikken fra kampen her på wiki.amfotball.com.

Spillerbørs:

 • 3 stjerner: #2 Atle Haaland, QB Vålerenga Trolls. Kryptonitt for Domers sitt forsvar: 99 yards passing overbeviser ingen, men 2 TDs på det. Når Haaland i tillegg har 20 løp for 173 yards og 2 TDs der også – da snakker vi!
  onepixel
 • 2 stjerner: #47 Patrick Røthe, LB Vålerenga Trolls. Står frem som en av de beste i denne kampen. En rekke taklinger, bidrar godt til at Trolls kan dra hjem med en viktig seier.
  onepixel
 • 1 stjerne: #98 Bendik Fossen, DE NTNUI Nidaros Domers. Henger godt med på notene, aktiv, stadig trussel og får skapt en del (eller dekonstruert en del, om du vil).

Hva vi lærte om lagene: Domers gjør en grei figur når de igjen møter et lag fra Eliteserien – det har snart gått 1 år siden sist. Allikevel; grei figur er ikke det samme som god figur. Til det blir dette for smått. Trolls, som ærlig talt er et stykke unna de andre Eliteserie-lagene kvalitetsmessig akkurat nå, blir alt for mye for Nidaros å håndtere. Etter en jevn første halvdel hvor lagene føler på hverandre, så er det Trolls for nesten alle penga i andre halvdel.

Trolls på sin side bør være bekymret over antallet flagg de pådrar seg i denne kampen. Nesten 100 yards i straff er noe som er verdt å unngå i semifinalen. Ellers noterer vi oss at Atle Haaland virker ganske frisk i beina. Om Vålerenga kan ta med seg en del av det de skaper i løpespillet i denne kampen når de møter Oslo Vikings til helgen, så har de en mulighet til å balansere angrepet sitt godt nok til å skape mer enn forrige gang de møtte byrivalen.

NTNUI Nidaros Domers skaper en del i angrepet sitt de også, og ender opp med å være veldig balanserte i antall yards. Snittet pr. pasningsforsøk er allikevel svært lavt, og det er ikke akkurat høyere på løp. Når snittet totalt sett er under halvparten av motstanderens, så innser man at det er et godt stykke frem. Domers stilte med en stall på 25 spillere til denne hjemmekampen. Trolls hadde til sammenligning 31. Om det kan økes med en del gode spillere tilbake fra skade o.l., så finnes muligheten for NM-finale fortsatt for Vålerenga Trolls!

 

Kvartfinale Åsane Seahawks vs Lura Bulls

Hvem: Åsane Seahawks vs. Lura Bulls
Hvor og når: Søndag 19.juni kl. 15:00, Hawks Nest (Bergen)
Score: Seahawks 0 – Bulls 55
Scoren vi tippet i forkant: Seahawks 20 – Bulls 40

Om kampen: Sluttresultatet røper det ikke, men oppgjøret begynte med en viss spenning. Seahawks fikk ballen, og lyktes ikke med å få noen 1st down. Men: De eksponerte umiddelbart en åpning i løpeforsvaret hos Bulls som potensielt ville kunne gi hjemmelaget yards utover i kampen. På deres andre drive var det nettopp denne delen av forsvaret til Bulls de angrep, men samtidig viste det seg også at talentforskjellen på lagene stengte ned lukene såpass fort at Åsane aldri fikk utnyttet det de med all tydelighet hadde observert at kunne utnyttes.

Bulls på sin side kom på måltavla allerede på sitt første offensive spill. Et Åsane Seahawks som var altfor flatt og spredt ut med fokus på sidene lot seg åpne ned midten, og QB Joshua Smith fant Geir-Øyvind Thorsen for den første av Smith sine 6 pasnings-touchdowns for dagen. Ballen ble spredt ut til en rekke spillere, og etter Thorsen sin touchdown var det et enda lengre kast ned til Edvard Duvsete -også det ned midten- som skulle sørge for 0-12.

Dette ble også kampen hvor Lura Bulls sin raske og bevegelige running back Michael Vu for alvor skulle presentere seg. At spillerne i 1.divisjon ikke er like taklingssikre som i Eliteserien ble etterhvert åpenbart, og Vu utnyttet det på et 51 yards touchdown løp hvor han både fintet ut, løp forbi og løp over motstanderne. Totalt skulle det bli 140 yards rushing for Michael Vu med et snitt på over 9 pr. løp. Det forteller nok ikke bare om en fersk RB som vokser, men også om den store forskjellen på å møte f.eks. 1814s, og å møte et 1.divisjonslag.

Det stod 0-18 før vi i det hele tatt fikk se Lura Bulls sitt offensive unikum, Harry Peoples, med ballen. Peoples var fortsatt å finne på receiver, og på hans andre mottak for dagen -og andre på samme ballbesittelse- stod han for et eksepsjonelt mottak i hjørnet av målsonen med to forsvarsspillere hengende rundt seg. 0-24. Det var også pauseresultatet.

I andre halvdel fortsatte kampen stort sett i samme tempo som før pausen. Smith hadde funnet Peoples, og både sistnevntes tredje og fjerde mottak skulle vise seg å være touchdowns på 50+ yards. De tok scoren fra 0-24 til 0-36. Vi var kommet inn i fjerde periode av kampen, og Edvard Duvsete dukket opp igjen, denne gang på en jet sweep hvor han gjorde sin beste etterligning av Michael Vu og fintet seg gjennom hele forsvaret for en ny touchdown. For første og siste gang for dagen satt også et ekstrapoeng, og stillingen var 0-43.

I fjerde periode hadde rullegardinen for lengst gått ned for Seahawks, og Duvsete var på nytt på vei inn i målsonen når han fumblet like før goalline, og linjemannen Fredrik Bjørheim landet på ballen for en ny touchdown. 0-49. Bulls var nå stort sett i gang med å bruke klokke, men et nytt pasningsforsøk endte slik drøyt halvparten av dem gjorde for dagen: Smith fant en receiver for en touchdown. Den siste for dagen ga unge Stian Jelsa sjansen til å vise seg frem når han ristet av seg et par forsvarere og satte sluttresultatet til 0-55.

Statistikken fra kampen:

Stats Seahawks vs Bulls 20160619

Du finner mer av statistikken fra kampen her på wiki.amfotball.com.

Spillerbørs:

 • 3 stjerner: #88 Joshua Smith, QB Lura Bulls. 6 touchdowns på 13 komplette pasninger for 390 yards. Fortsatt en god del å hente på både completion % og en del annet, men det var unektelig produksjon fra Smith sin side denne dagen! Evner også å spre ballen rundt; fant 4 receivere som alle hadde 1 eller flere TDs denne gang.
  onepixel
 • 2 stjerner: #1 Michael Vu, RB Lura Bulls. Kom til sin rett, og sørget for at motstanderen ikke utelukkende kunne konsentrere seg om pasningsspillet. 140 yards på 15 løp for snitt over 9 yards, og en tur innom endzone ble det også.
  onepixel
 • 1 stjerne: #4 Edvard Duvsete, WR Lura Bulls. Vanskelig å utelate Harry Peoples og hans 3 TDs, men Duvsete produserer flere yards (177 mot 151) og 2 TDs, og samtidig har vi lavere forventninger til en lokal spiller enn en import – dermed får Duvsete oppmerksomheten denne gang.
Åsane Seahawks vs. Lura Bulls 19.06.16

Hva vi lærte om lagene: Avstanden fra 1.divisjon og opp til Eliteserien ble tydelig illustrert i dette oppgjøret. Begge lagene har hatt omtrent like mange kamper, og hadde omtrent like mange spillere igjen i stallen for dagen (28 for Seahawks, 27 for Bulls). Tempoet til det samlede kollektivet i Bulls sitt forsvar var tydelig over det nivået Åsane Seahawks har måttet håndtere hittil, og spillere som Mathias Bruset, Magnar Hansen, Johannes Tjelta og Krister Sørbø var alle svært fremtredende i løpet av kampen. Lyndell Gibson og Simon Bruset lå bak på safety som en sikkerhet, men ble sjelden truet. Etterhvert kunne da også Lura slippe Gibson løs, og Bruset sin interception som stoppet Åsane sin andre ballbesittelse gjorde nok sitt til at Seahawks begrenset iveren etter å finne åpningene nedover på banen. Det ble med 2 komplette pasninger for dagen, og begge svært korte (forøvrig de to foregående spillene før interceptionen).

Seahawks endte totalt med -12 yards i angrep (mot Lura sine 561), og det sier stort sett sitt om nivåforskjellen. Riktignok viste Åsane gode egenskaper ved noen anledninger, og som ventet var det Alexis Cheuquen som stod for de farligste (og lengste) løpene for sjøhaukene denne søndagen.

Defensivt ble det mange poeng i mot for Åsane Seahawks, men flere spillere viste at de kan gjøre positive inngripener. Fredric Frøyen og Tor-Arne Torsvik var synlige på defensiv linje med sacks og forstyrring av en rekke spill. Stuntingen til Seahawks var til tider suksessfull, men stort sett ikke; den gikk for mye i sideledd og for lite nedoverbakke. Til tider var det også spillere bak DL som gjorde bra saker. Det ble imidlertid for smått mot et angrep som helt klart innehar evnene til å være eksplosive.

Kommende helg får vi se om Bulls kan gjenta et snev av den samme suksessen når de møter et revansjelystent Eidsvoll 1814s på Bøn. Det blir et helt annet kaliber, og da bør gjerne Bulls også ha fått orden på ekstrapoengforsøkene sine. De lot et minimum av 7 poeng være igjen utenfor måltavla gjennom å mislykkes på 7 av 8 ekstrapoengsforsøk (inkl. topoengs-forsøk). Mot Eidsvoll vil det holde med 1-2 mislykkede ekstrapoengsforsøk for å tape kampen.

 

Bulls Smith vs Seahawks 2016
Joshua Smith. Foto: Cecilie Hagen

Rundens MVP offense: #88 Joshua Smith, QB Lura Bulls. 390 yards passing, 6 TDs, ingen turnovers. Det blir andre boller på Eidsvoll, men det er ikke denne runden. Sprer ballen rundt, og viser mange gode egenskaper.

Rundens MVP defense: #47 Patrick Røthe, LB Vålerenga Trolls. Bidrar godt til kollektivet, en god porsjon taklinger, og en av årsakene til at Trolls nå befinner seg i semifinalen i NM.

Rundens «se opp for» spiller: #52 Mathias Bruset, LB/DL Lura Bulls. Gjør mange gode spill; setter press, slår ned pasningsforsøk, taklinger i bakfelt, og spiller klokt. En av flere fra Bulls (/AFC Show sin) juniorsatsing som viser hvor langt de etterhvert har kommet.

 

 

2.DIVISJON
v/Thomas Olsen og JM Henriksen

Tromsø Trailblazers første seier - 2016 - foto Johanne Hagen
Foto: Johanne Hagen

Hvem: Tromsø Trailblazers vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Lørdag 18.juni kl. 14:00, Stakkevollan kunstgress (Tromsø)
Score: Trailblazers 9 – Kings 0

Om kampen: Bunnoppgjøret i 2. divisjon ble på ingen måte et fyrverkeri. Begge lag slet med produksjonen før Tromsø kom på tavlen før pause med et 40-yard field-goal som var det eneste av interesse som skjedde før pause. Når lagene kom ut igjen var det heller ikke mye action, men det skulle bli en touchdown også før Tromsø sikret seg sin første seier noensinne.

Hva vi lærte om lagene: Fredrikstad beviste at det ikke var året deres i år heller. For tredje året på rad så ligger blant de to siste lagene på tabellen og det er tydelig at det må skje noe drastisk for å endre dette. Tromsø på sin side har vist god progresjon etter at de kom inn i ligaen i fjor. Selv om seieren har latt vente på seg så har de spilt jevnt mot gode lag ved flere anledninger. Dessverre har de slitt på bortebane så det blir spennende å se hva slags lag som møter Lillestrøm neste helg. For Kings sin del er sesongen over, og fokuset må rettes mot å endre noe til neste år, slik at de kan bli konkurransedyktige.

 

Hvem: Tønsberg Raiders vs. Gjøvik Swans
Hvor og når: Søndag 19.juni kl. 14:00, Gamle Idretten (Tønsberg)
Score: Raiders 8 – Swans 14

Om kampen: Så tok Raiders sin seiersrekke slutt. I et svært jevnt oppgjør ble Gjøvik Swans for sterke når de overrasket de fleste -kanskje også seg selv inkludert- og sikret seieren i Tønsberg. At Tønsberg Raiders sin QB ble skadet (brukket kragebein..?) var selvsagt ikke til hjelp, men slik vi forstår rapportene fra kampen var det ikke nødvendigvis der slaget ble tapt – det var jevnt før skaden også.

Hva vi lærte om lagene: Gjøvik Swans avslutter sesongen med stil, og har vunnet 50% av kampene sine i år. Det må kunne kalles en betraktelig forbedring fra fjoråret!

Tønsberg Raiders gikk på en smell her; nå venter kun et oppgjør mot divisjonsfavoritt og nivåets pr. nå ledende lag: Kristiansand Gladiators. I Kristiansand. Raiders må opp mange hakk for å sikre en seier der, og det blir spennende å se om lufta nå gikk litt ut av ballongen, eller om laget benytter anledningen til å gjøre det Gjøvik gjorde: Ta en skalp få forventer at man skal ta!

 

U17
v/Thomas Olsen

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Lørdag 18.juni kl. 14:00, Bøn teltleir (Eidsvoll)
Score: 1814s 60 – Raiders 20

Om kampen: Eidsvoll fjernet all tvil om at de hørte hjemme i NM-finalen når de kjørte over Tønsberg slik de har kjørt over alle andre lag også denne sesongen. Det at Tønsberg like vel scorte 20 poeng lover godt for fremtiden, og beviser at klubbes U17 lag, som er deres uttalte flaggskip, er på bedringens vei.

Hva vi lærte om lagene: At Eidsvoll kom til NM finalen igjen kom vel ikke som noen stor overraskelse for noen. Klubben dominerte på både U17 og U15 nivå i fjor og virker å ha som plan å fortsette med det fremover også. Tønsberg har vist en god fremgang i årets sesong og kom til sluttspillet på juniornivå for første gang siden deres U19 lag tok sølv i 2012.

 

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Oslo Vikings Rød
Hvor og når: Søndag 19.juni kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 46 – Vikings 0

Om kampen: Trolls brukte vel to spill på å score når de fikk ballen, og det forteller vel det meste om kampen. Det var løpende klokke allerede ved halvtid, og selv om Vikings produserte bedre etter pause så var de aldri i nærheten av å score.

Hva vi lærte om lagene: Trolls bevise at de er et langt bedre lag enn sine byrivaler i årets sesong. Hovedstadslagene har lenge vekslet på å være best på de ulike nivåene, men i år var det ingen tvil. Trolls hovedtrener Le’vonn Warr har riktignok sin første sesong som trener for en norsk klubb, men han har bevist at han er et håp for fremtiden for et Trolls-lag som har slitt de siste årene. Vikings er nødt til å fokusere videre mot høstens serie, og forhåpentligvis nå lenger der.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x