Etter runden: 7.serierunde 2015

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant.

7.SERIERUNDE, HELGEN 23-24.MAI 2015

 

ELITESERIEN
v/Bård Strøm

 

Harry Peoples 71-yard touchdown run

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 23.mai kl. 14:00, Bøn Stadion (Eidsvoll)
Score: 1814s 26 – Bulls 27
Scoren vi tippet i forkant: 1814s 7 – Bulls 14

Om kampen: For en «seriefinale» vi fikk! Makan til dramatikk har vi ikke hatt siden NM-finalen i fjor, og hvis du ikke bor på Eidsvoll vil du nok da som nå sette pris på twistene som oppstod. Vi må begynne et sted, og vi kan gå tilbake til hva vi trodde om denne kampen. Vi spådde at det ville bli en kamp hvor ballen ble holdt på bakken av to lag som ønsket å kontrollere kampen. Der 1814´s ville makte å dominere line of scrimmage, ville Lura Bulls makte å være eksplosive. Og da Lura sin quarterback #9 Harry Peoples eksploderte ut på et klassisk zone read spill for 70 yard og en touchdown var det vel akkurat den eksplosiviteten vi så for oss. Men Eidsvoll brukte sin dominans på offensiv linje til å forsere nedover banen med sine velkjente løp, akkompagnert av ett enkelt pasningsforsøk, vellykket til #11 Arne August Skovseth Søgaard, som forøvrig hadde en imponerende kamp i alle tre delene av spillet. Til slutt utliknet Eidsvoll med løp av #5 Aaron Harris og vips var kampen utliknet.

Herfra og utover omgangen var det ingen tvil om at Eidsvoll tok størst grep over kampen, mye det samme kampforløpet vi husker fra NM finalen. På defense satte Eidsvoll inn et mer uforutsigbart aggressiv press mot Harry Peoples, og evnet å treffe ham og «hurrye» avgjørelser, langt mer enn andre lag har greid tidligere i sesongen. Og da Bulls ble tvunget til punt, svarte Eidsvoll med sitt løpedominans, denne gang primært ved fullback Geir Kristian Hoel, før Aaron Harris satte inn sin andre og tredje TD for kampen. Og det var akkurat her, på den siste Eidsvoll TD’en i 2. omgang, at #6 Simon Sommerfeld gjorde sitt viktigste spill i kampen og blokket ekstrapoenget og Eidsvoll gikk til pause med 20-7 ledelse. Tror ikke Simon ante hvor viktig akkurat den prestasjonen kom til å bli…

Det er ikke spøk å komme ut i 2.omgang og ligge under med 13 poeng mot Eidsvoll 1814’s. Få lag har greid å snu akkurat dette, men Lura Bulls viste karakter og satte full guff fra første sekund. De gikk mer til luften enn i 1.omgang (det var vel 2 fullstendige pasninger i hele 1.omgang fordelt på begge lag tror jeg) hvor spesielt #88 Magnus Vadla var toneangivende. Men etter at Bulls først blir stoppet 20 yard fra Eidsvoll sin endzone,  tok #3 Enrique Williams ansvar og skaper en force fumble på neste Eidsvoll drive. Dette setter opp Harry Peoples sin andre TD for dagen ved å løpe gjennom tre forsvarere og 20-14. Nytt håp var tent. Eidsvoll på sin side fortsetter intenst for å prøve å avgjøre kampen men stoppes av et tent Bulls forsvar, og da spesielt DL #72 Ole-Petter Ølberg og LB #3 Enrique Williams, som er sentrale i å kollapse Eidsvoll sin offensiv linje og tvinge Eidsvoll til et mislykket field goal forsøk. Bulls aner mulighetene, og da Harry Peoples nok en gang blåser ballen inn for en TD er utligningen et faktum, og Eidsvoll kan knapt tro hva de ser. Men Eidsvoll kjemper seg nedover banen for en siste effort til å vinne kampen, nå med linebacker #41 Riley Bowen under center. At Eidsvoll bommer på enda et field goal som kan vinne kampen for dem, gjør at kampen går til overtid.

Det er Lura Bulls som starter overtiden. På effektivt vis med noen frekke play-action pasninger vi ikke har sett tidligere i kampen jobber de seg helt inn i endzone og treffer på EP’en. Det står nå 20-27 og Eidsvoll må svare med minst 7 poeng for å unngå å tape. 1814s klarer oppskriftsmessig å score touchdown og setter scoren til 26-27. Og da er det egentlig bare å gamble på seieren når man har muligheten, og gå for to poeng. Riley Bowen beholder ballen selv, løper ut mot venstre med Aaron Harris foran seg som blokker. Men millimetre før mållinjen kommer Enrique Williams som en kule og slår ballen ut av armene til Bowen som fumbler ballen. Eidsvoll spillerne jubler villt for seieren inntil tegnene til dommeren sier at forsøket ikke var vellykket. Kampen avsluttes ut og Lura Bulls tar seieren hjem til Sandnes i en høydramatisk avslutning av det som muligens var en seriefinale, om ikke begge de to lagene snubler i innspurten. For den nøytrale tilskuer kan man ikke be om mer dramatikk!

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #9 Harry Peoples, QB Lura Bulls. Scorer tre touchdowns og gjør avgjørende pasninger for å holde ballen i bevegelse.
  • 2 stjerner: #5 Aaron Harris, RB Eidsvoll 1814´s. Stor og sterk, setter inn tre touchdowns for hjemmelaget.
  • 1 stjerne: #3 Enrique Williams, LB Lura Bulls. Spiller seg kraftig opp i kampen og gjør to avgjørende force fumbles, inkludert siste på to-poengs forsøket til Eidsvoll i overtid.

Hva vi lærte om lagene: Vi lærte hvertfall at Lura Bulls kan snu kamper selv på Bøn. Stort sett får vi bekreftet hva vi allerede vet: Eidsvoll 1814´s er det mest dominerende laget «up front» i Norge, men stoler ikke på eget pasningsangrep. Og når laget ikke kan være farlig gjennom luften blir det fort for lite uttelling gjennom angrepet på bakken. Eidsvoll har scoret «usedvanlig» lite poeng i år i forhold til hva vi er vant til fra den kanten. Lura Bulls på sin side trenger at Enrique Williams kommer opp på det nivået han var mot slutten av denne kampen. Williams har, etter min mening, vært litt overraskende anonym hittil i sesongen. Også i første omgang mot Eidsvoll er han langt fra den mest engasjerte, og blir fort «en av forsvarsspillerne». Utover andre omgang blir han en gamechanger og gjør den avgjørende taklingen og skaper fumble som ellers hadde gjort at Eidsvoll ville vunnet kampen. Fortsetter han slik, kan Bulls holde hele veien inn til NM gull, vi er nemlig ikke i tvil om at Harry Peoples vil bare bli farligere både på bakken og gjennom luften.

 

Atle Haaland rumblin ramblin TD run!

Hvem: NTNUI Nidaros Domers vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Søndag 24.mai kl. 14:00, Dødens Dal (Trondheim)
Score: Domers 39 – Trolls 42
Scoren vi tippet i forkant: Domers 35 – Trolls 21

Om kampen: For en kamp og for en avslutning!! Vålerenga Trolls dro i land årets første seier og Nidaros Domers jublet hemningsløst da kampen var over. I et intervju med Adressa ser du en smilende Domers trener forklare tapet. Hæ, sier du? Enkelt, fordi begge lag visste at Trolls måtte vinne med minst 8 poeng for å være best innbyrdes for å kvalifisere seg til sluttspill. Og de holdt virkelig på å greie det…..

Trolls åpnet best, og fra første spill ble det klart hvem kampens store spiller ville være: back-up QB #2 Atle Haaland! Han løp, løp, løp, kastet, løp, løp, løp. Vi har sett klipp fra 2.divisjon der han løper over motstandere, men da han gjorde det mot Domers var det nesten uvirkelig. Den første TD’en løp han inn selv, den andre kastet han flott til #88 Haakon Rønning. Likevel bør vi ta med at på 14-0 så kaster han to kampavgjørende interceptions som bidrar til at Nidaros Domers kommer seg tilbake i kampen og reduserer med to touchdowns. Men når Haaland tar beina fatt like før pause og løper mer enn 50 yard til endzone, hvor han regelrett løper Domers forsvarerne i bakken, er det håp om at dette går veien for Trolls.

Men andre omgangen viser at Domers ikke er helt klar til å rulle over og spille død. Spesielt er det det fandenivolske som lever i QB #1 Dustin Hawke Willingham som setter i gang. Ballen flyr rett vei, og  spesielt #45 Sondre Vik Furuseth gjør som vanlig jobben når nummeret hans blir kalt opp, og vips står det 21-20 og Domers er igjen i sluttspillet. Men Trolls svarer umiddelbart og går opp til 28-20 og er på ledende mot sluttspillet, stopper Domers sin påfølgende drive før Trolls fumbler ballen og setter Domers i scoringsposisjon, noe de tar vare på og 28-26. Fjerde quarter blir en oppvisning i dramatikk og spill. Trolls øker neste serie til 35-26, nok en gang ved Haaland, før Domers igjen svarer til 35-32 (bommet EP). Trolls svarer igjen mot slutten av 4.quarter hvor Haaland kaster en vellykket pasning for TD og 42-32. Med 10 poengs ledelse til Trolls i det kampen nærmer seg å ebbe ut er alt innenfor rekkevidde for sluttspill for Trollene. Men Willingham vil det anderledes. På 4. forsøk, sterkt presset av 4 jagende Trolls forsvarere, fyrer han løs en vill ball nedover banen som blir grepet av en Domers receiver for ca 35 yards og fortsatt liv. Deretter virker det som balldroppende Domers receivere har fått blod på tann og griper omtrent alt som kommer sin vei, før Willingham selv stuper inn touchdownen i sluttsekundene og setter scoren 42-39 til Trolls, og nå er det Domers som leder an til sluttspillet. Trolls har tid til en heseblesende sluttspurt. De ender opp om lag 30 yard unna Domers sin endzone i det en helt upresset Haaland fyrer løs en ball nedover sidelinjen og inn i Domers endzone som blir… grepet!! Midt mellom to Domers forsvarere! Trolls spillerne jubler! Men dommeren viser ikke TD tegnet, men heller to armer som markerer at spilleren var utover sidelinjen og dermed ingen vellykket catch. Trolls vant kampen men tapte sannsynligvis sluttspillet…. med en inch.

 

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #2 Atle Haaland, QB Vålerenga Trolls. Hvor kom han fra? Løper gjennom det som er av Domers forsvarere, og viser at han kan kaste ballen også. Minner meg om Tim Tebow, bare at Haaland har en bedre kastearm.
  • 2 stjerner: #1 Dustin Hawke Willingham, QB Nidaros Domers. Forstår hva som står på spill og treffer på omtrent alt av pasninger utover kampen (selv om receiverne ikke catcher hele tiden), eller løper selv. Redder sluttspillplassen for Domers.
  • 1 stjerne: #45 Sondre Vik Furuseth, er utrolig viktig når nummeret hans først blir kalt. Scorer to sluttspillavgjørende TD’s på bestilling.

Hva vi lærte om lagene: Ja hva lærte vi egentlig? For det første var det bare en utrolig gøy kamp å se. Vi lærte hvertfall at Atle Haaland er en veldig spennende QB som sikkert er en vel så bra linebacker, for han elsker å oppsøke kontakt. Kanskje ikke det smarteste han gjør når han allerede er back-up QB og starteren er skadet. Men samtidig, de fleste løpene hans kommer som en følge av en form for read option. Enten det er en inverted veer, zone read eller jet sweep med read på backside end, så leser han option spillene svært bra. Og Domers gir det til ham gang etter gang. De går etter RB og lar QB beholde ballen og ned banen. Litt rart at dette får lov å fortsette så til de grader utover kampen. Videre ser vi hvor viktig en Willingham i form er for Domers. Når han treffer på pasningene er det alltid farlig. Receiverne har hatt uvanlig mange drops i år, og fortsatte med det hvertfall frem til andre omgang. Begge lags defense sliter med å stoppe løp, noe som blir tøft mot de sterkere lagene. Domers skremte nok ikke Bulls i det de (sannsynligvis) kvalifiserte seg til sluttspillplass med et tap. Trolls på sin side må prøve å nå sluttspillet den vanskelige veien – med seier mot Bulls OG 1814´s.

 

181211_4052369749163_2058435991_n
WR Magnus Vadla. Arkivfoto: Eivind Kalstø

Rundens MVP offense: #2 Atle Haaland, QB Vålerenga Trolls. 2 passing touchdowns og hele 4 rushing touchdowns mot to interceptions sier sitt. I tillegg løp han vel stort sett majoriteten av yards som Trolls produserte.

Rundens MVP defense:  #3 Enrique Williams, LB Lura Bulls. Er vel selve definisjonen på en MVP defense når han redder seieren i kampen med en force fumble…

Rundens «se opp for» spiller (ikke-import):  #88 Magnus Vadla, WR Lura Bulls. Høy og atletisk, gode hender og en trussel på dype baller. Veldig spennende type blant dominerende WR’s.

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

 

MaxEmanuelson_J9R9935
Foto: Bjørn Tore Manuel Emanuelson

 

Hvem: Tønsberg Raiders vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når:
 Lørdag 23.mai kl. 14:00, Gamle Idretten (Tønsberg)
Score: Raiders 28 – Hurricanes 21
Score vi tippet i forkant: Raiders 20 – Hurricanes 38

Om kampen: Tønsberg hadde en eksplosiv start, og ledet 14-0 før noen rakk å tenke seg om, takket være to turnovers som ga dem ballen, og Max Emanuelson sin retur på QB for Raiders var tydelig – det var pasningsspillet som sørget for at de ledet så klart ved utgangen av 1.periode. Så begynte Haugesund sin respons, og plutselig var det jevnt igjen (14-13). Så ble Hurricanes sin primus motor/QB/hovedtrener Kristian Austreim skadet, og landslags-linebacker Andreas Hustoft hoppet inn på QB. Responsen til Haugesund ble nok noe annerledes uten Austreim og Kjetil Rein (LB, C – som også ble skadet) på banen, og situasjonen var ikke så ulik den Tønsberg hadde mot Trolls 2 forrige kamp. Raiders viste seg fra sin beste side, og scorte igjen samtidig som de holdt Hurricanes fra livet, og hjemmelaget kunne sikre seg rundens mest overraskende seier.

Hva vi lærte om lagene: Tønsberg med Max Emanuelson på QB er et lag å regne med. Haugesund uten Kristian Austreim på QB er på samme nivå som resten av middelhavsfarerne i 2.divisjon. Nå skal det nevnes at Raiders hadde en klar ledelse tidlig i kampen, og da var ikke Austreim skadet. Comebacket Haugesund forsøkte seg på ble imidlertid utvilsomt mye vanskeligere og usannsynlig når QBen og Haugesunds klart beste spiller måtte forlate banen. Er han ute over lengre tid vil vi tro at både Trolls 2 og Kolbotn Hunters lukter blod når de tar turen til Haugalandet…

Alle lag er nødt til å tenke dybde og hvem man har som kan ta over roller når det oppstår skader eller -enda verre- folk har andre prioriteringer enn amerikansk fotball på kampdag. De beste lagene er gjerne de som best greier å kompensere for frafall. Vi liker alle å snakke om «hvis Petter ikke hadde blitt skada, hvis Arne hadde vært med istedenfor på russetreff, hvis vi ikke hadde fumblet, hvis han motspilleren ikke hadde scoret den ene gangen». Det er kjekt å se for seg «best case scenario», men faktum er at vi da gjerne glemmer to ting: 1) Motstanderen har lignende scenarioer som vi ikke tar høyde for i vår drømmeversjon, 2) Realitetene er hva realitetene er. Det er de vi må kjempe oss igjennom!

Det sistnevnte mer som en generell kommentar enn til denne spesifikke kampen. Vi har allerede i år sett (og hørt) både kommentarer og kamprapporter tuftet på denne formen for tankegang. Greit nok det; vit imidlertid at det ikke er produktivt for å håndtere og forbedre lagets situasjon.

 

Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Bergen Storm
Hvor og når:
 Lørdag 23.mai kl. 15:00, Vigernesjordet (Lillestrøm)
Score: Starfighters 0 – Storm 35
Score vi tippet i forkant: Starfighters 6 – Storm 40

Om kampen: Scoreforskjellen ble så å si identisk med hva vi tippet på forhånd, i motsetning til resultatet i Tønsberg. Bergen Storm kom til Lillestrøm, scorte tidlig, og hadde grei kontroll hele kampen igjennom. Starfighters er rett og slett ikke på samme nivå som Storm, og scoren virker å være en grei refleksjon av forskjellen på de to lagene.

Hva vi lærte om lagene: Storm deppet ihvertfall ikke over forrige rundes tap mot Åsane på en måte som påvirket dem altfor negativt i påfølgende oppgjør mot Lillestrøm. Med lang bortetur kunne noe slikt vært resultatet for en gjeng med feil holdninger, så dette var positivt å se.

Starfighters fortsetter å kjempe i motbakke etter å ha innledet sesongen med seier. Vi har fått sett en del film av laget etterhvert, og kan ihvertfall trøste dem med at det er mye som ser lovende ut; Lillestrøm er på ingen måte fullstendig akterutseilt. Allikevel mangler det nok små detaljer til at resultatene blir deretter, og det blir nok ikke noe 2.divisjonsmesterskap i år. Noe å bygge videre på? Det finnes helt klart her.

 

 

Hvem: Tromsø Trailblazers vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Søndag 24.mai kl. 14:00, Stakkevollan Kunstgress (Nordens Paris)
Score: Trailblazers 9 – Hunters 21
Score vi tippet i forkant: Trailblazers 20 – Hunters 46

Om kampen: Kolbotn innledet med to kjappe touchdowns, og hjemmelaget virket parkert. Så skjedde det noe…fravær av scoringer. Hunters fikk motbør fra et Trailblazers som på tross av bratt læringskurve tar stadige steg i rett retning. Et field goal til Tromsø var jo hyggelig, men virket mer som en kuriositet. Så scoret Trailblazers igjen, og på stillingen 9-14 var det liv i oppgjøret. Det skjønte nok Kolbotns utvalgte menn også, for de responderte med en siste touchdown med kun få minutter igjen å spille, og dermed var seieren sikret i tidenes andre oppgjør på Nord-Norsk jord.

Hva vi lærte om lagene: Trailblazers er på rett vei, Hunters sikret nok en skalp. Kort oppsummert var ikke dette så veldig forskjellig fra det vi så for oss, om enn langt fra så scoringsrikt.

 

 

U17
v/JM Henriksen

 

MaxEmanuelson_AX_0386
Foto: Max Emanuelson

 

Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Nidaros Domers
Hvor og når:
 Lørdag 16.mai kl. 12:00, Vigernesjordet (Lillestrøm)
Score: Starfighters 12 – Domers 48

Om kampen: Lillestrøm kommer seg på måltavla, men Nidaros har noe på gang i år. Det viste de nok en gang, når de parkerte Starfighters før de i det hele tatt kom i lufta.

Hva vi lærte om lagene: Nidaros ser mer og mer ut som en potensiell finalekandidat. De kan løpe, de kan kaste, de kan forsvare seg. Da begynner det å bli nokså komplett. Lillestrøm har en del å jobbe med i år, men greier ihvertfall å produsere poeng. Så var det dette med å unngå å få dem mot seg, da…

 

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Åsane Seahawks
Hvor og når:
 Lørdag 23.mai kl. 14:00, Karuss Kunstgress (Kristiansand)
Score: Gladiators 8 – Seahawks 6

Om kampen: Tidenes første livestreamede U17-kamp ble en scoringsfattig affære. Begge lag slet med å finne endzone, og begge lag spilte bra i forsvar. Et tett og jevnt oppgjør som kunne gått begge veier, men som endte i hjemmelagets favør. Helt ufortjent var det ikke!

Hva vi lærte om lagene: Kristiansand og Åsane ser ut til å være midt på treet i år. De gjør seg ikke bort i brorparten av kampene, men savner det lille ekstra som drar dem opp mot de aller beste på U17-nivået.

 

Hvem: Oslo Vikings vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når:
 Søndag 24.mai kl. 14:00, Frogner Stadion (Oslo)
Score: Vikings 44 – Raiders 0

Om kampen: Tønsberg greide aldri å produsere noe godt nok til å bevege seg inn i målsonen, og måtte se seg slått av et Oslo Vikings som allerede til halvtidspausen hadde en klar (30-0) og nærmest uangripelig ledelse. 2.halvdel ble nok tildels et pliktløp, og hjemmelaget tok en komfortabel seier.

Hva vi lærte om lagene: Vikings tapte riktignok første seriekamp for Nidaros Domers, men det var såvidt det var. Kan finalen handle om 1814s, Domers og Vikings? Hva med Trolls? Vi ser for oss at de to finalistene finnes blant de tre førstnevnte.

Raiders virker ikke å kunne konkurrere like godt som de gjorde i fjor. De vil nok kunne slå en del av lagene, men ha store problemer mot de bedre.

 

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når:
 Søndag 24.mai kl. 14:00, Bøn Stadion (Eidsvoll)
Score: 1814s 46 – Trolls 20

Om kampen: Javel, javel. Trolls tok ledelsen, Eidsvoll svarte. Og svarte. Og svarte. Vålerenga greide riktignok å putte noen poeng de også, men det ble fort klart at nykommerne fra Eidsvoll er «in it to win it!», som vi sier på norsk. Dette var svært overbevisende, og katapulten har slengt 1814s inn i finale-diskusjonen så det holder.

Hva vi lærte om lagene: Trolls er ikke samme laget som i fjor, selv om de er habile. At et lag som er nykommere på dette nivået kan vinne såpass klart over dem, tyder på at de må kjempe hardt for å ende opp i finalen i år. Eidsvoll virker svært solide så langt. Hvem -om noen- kan tukte dem?

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x