Etter runden: 7.serierunde 2017

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

7.SERIERUNDE, LANGHELGEN 3.-5. JUNI 2017

ELITESERIEN
v/JM Henriksen

Foto: Henning Ringlund

Hvem: Oslo Vikings vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Lørdag 3.juni kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 38 – Seahawks 0
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 31 – Seahawks 14

Om kampen: Oppgjøret mellom de to ubeseirede lagene (altså før kampslutt i denne kampen..) i Eliteserien begynte med to lag som følte litt på hverandre og prøvde å finne ut hvordan de skulle angripe oppgaven. Oslo Vikings og deres kicker Vegard Tysse satte en field goal og ledet 3-0 etter sin første drive, så det var tidlig indikasjoner på hvilken vei dette kunne komme til å gå. Det stod seg en stund før hjemmelaget skjønte at de hadde funnet kontrollen de stort sett har hatt i kampene hittil i år, og smalt inn tre touchdowns før pause. Først ved pasning fra Mehmet Sezer til Erik Ford for 39 yards, og deretter en 11-yards touchdown pasning fra samme mann til…samme mann. Sekunder før pause fikk Sezer ballen i luften igjen, og da en 20 yards TD-pasning til Pål Wulff. Dermed 24-0, og det virket i grunnen ganske trygt. Man så på det tidspunktet ikke for seg at Åsane Seahawks kom til å gjøre noe comeback, for det var virkelig ikke mye de hadde hatt å stille opp med som tydet på det. Ikke at de var uten håp og kvaliteter, men det var liksom ikke noe krutt som gjorde at man satt og følte på at det lå et uant potensiale som ville utløse seg seinere i denne kampen.

Det ble det da heller ikke. Det tok riktignok en stund med kjemping begge veier i andre halvdel, men det var ikke overraskende når det var Vikings som igjen kom på scoringstavla, denne gang via et 55-yards touchdown løp fra RB Lorenzo Proctor, noe han blant annet kan takke flotte blokker fra receiverne for. Deretter gikk 3.periode over i 4. og siste periode, og hjemmelaget dreiv fortsatt ballen mens bortelaget Seahawks sleit med å få til noe som helst mot et meget sterkt forsvar. Vikings travet inn i redzone, og en 9-yards touchdownpasning fra Mehmet Sezer til WR Bror Jahre sørget for dagens siste scoring. 38-0, og det var omtrent slik dette så ut også.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #5 WR/DB/Returner Erik Ford. 2 touchdown-mottak. Interception. Gode returer, bra pasningsforsvar. Livsfarlig med ballen i hendene, og ikke helt ufarlig uten den heller. Det må i grunnen være ganske kjekt å være så god; vi andre får spille litt Madden og bruke knappene der ekstra ivrig for å få samme bevegelser.
  • 2 stjerner: #10 QB Mehmet Sezer, Oslo Vikings. 4 TD-pasninger, 0 interceptions, 268 yards i pasningsspillet. Få feil, og leder dette angrepet på en eksemplarisk måte.
  • 1 stjerne: #56 DE Thomas Holt Sundby, Oslo Vikings. 2 sacks og stadig press mot en Åsane-QB som sleit med å finne løsningene blant annet takket være hva Holt Sundby hadde å by på.

Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings har blitt langt større favoritter til NM-gullet enn vi så for oss før sesongstart. Det har de greid gjennom solid spill på svært mange posisjoner, og først og fremst som lag. Det skader ikke med en god trenerstab heller, og forberedelsene dette laget gjør er ikke forbigått av mange, om noen. «Om noen» kunne potensielt vært Åsane Seahawks, men de maktet ikke å vise det i dette oppgjøret. Det var enkelt og greit klasseforskjell mellom lagene, og så kan man jo spørre seg om det handler utelukkende om spillermateriale eller ei. Spillerstallen til Åsane er god nok til å gjøre det spennende mot et hvilket som helst lag i Eliteserien etter vårt syn, men her kom de altså til kort mot et lag som var minst like godt forberedt som dem.

Slik situasjonen er nå, har Oslo Vikings mer å by på enn noe annet norsk lag. QB-posisjonen, som var et spørsmålstegn før sesongstart, har vist seg å være solid besatt så lenge starteren holder seg på beina, og han får god nok beskyttelse foran seg til at mulighetene til å finne en mangehodet receiver-gruppe er tilstede. Det har han utvilsomt fått så langt. I løpespillet mangler det heller ikke spillere av kvalitet, særlig gjelder det Lorenzo Proctor. Det er allikevel det defensive som overbeviser aller mest med dette laget. Vi greier ikke se at noe norsk lag har en posisjonsgruppe som er bedre enn sine motparter på DL, LBs og DBs hos Oslo Vikings. Det finnes muligheter å utnytte der, men slik dette forsvaret spiller nå skal det godt gjøres. Kun lagets kommende motstander, Lura Bulls, har scoret poeng mot Vikings sitt forsvar hittil i sesongen.

Åsane Seahawks hadde en kamp som neppe føltes særlig oppløftende om man var på sidelinja eller banen for laget. De gjorde seg heller ikke vanvittig bort selv om det ble et soleklart tap. Det hjelper nok å vite at Eidsvoll 1814s tapte med omtrent samme resultat uka før, og Trolls uka før det igjen. Men: Om laget skal ha håp om NM-gull, så må man finne svaret på den nøtta Oslo Vikings representerer. Og før den tid må man sikre at man vet hvordan man håndterer Eidsvoll 1814s også. Åsane har vist kapasiteter som betyr at de, når de spiller med selvtillit og tro på prosjektet, kan greie de nevnte oppgavene på en god dag. Da må de kvitte seg med interceptions, gjøre taklingene, ha coveret, sette blokkene og finne de riktige vinklene i enda større grad enn vi fikk se denne lørdagen.

 

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

Hvem: Lura Bulls vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Søndag 4.juni kl. 14:00, Lura stadion (Sandnes)
Score: Bulls 43 – Trolls 41
Scoren vi tippet i forkant: Bulls 21 – Trolls 14

Om kampen: Dette ble et nervepirrende oppgjør av de store. Slik så det ikke ut etter 1.periode. Vålerenga Trolls tok en tidlig ledelse via et løp av QB Atle Haaland, som forøvrig var inne noen få spill på posisjonen for dagen – og da som normalt i år kun for å løpe ballen. Deretter haglet det inn to touchdowns fra kombinasjonen QB Max Emanuelson til WR Marlon Wayne Hylton, og det stod 0-21 med tid igjen i 1.periode. Da var det neppe noen som så for seg noe annet enn total slakt og bortelagets første seier for året. 2.periode ble så å si nøyaktig det motsatte. QB Chandler Whittlesey og hans receiver-korps våknet til liv, og touchdowns kom via pasninger til henholdsvis WR Stian Jelsa, RB/WR Preben Najbjerg og WR Edvard Duvsete før man satte opp kicker Geir-Øyvind Thorsen for et field goal på siste spill før halvtidspausen. Lura scorte dermed 23 poeng i 2.periode, og ledet 23-21!

Det kunne sett annerledes ut, for begge lag hadde muligheter som man glapp, og om man er enig i utsagnet om at det laget som gjør færrest feil har størst mulighet til å vinne, så kan man ihvertfall si at denne kampen var full av eksempler på det. Den var også full av eksempler på spillere som sørget for å være på rett sted til rett tid. Det gjaldt begge veier, og Trolls’ DB Thomas Tandberg Simonsen sin tidlige interception av Chandler Whittlesey var et eksempel, Magnar Hansen sin fumble recovery av Max Emanuelson sin fumble var en annen. Droppede mottak, droppet cover, miskommunikasjon og regelbrudd av forskjellig slag er nok ting som begge lag kan se tilbake på og tenke «hadde vi ikke gjort det, så…». Så er det bare å huske at slikt gjelder alle banens aktører, ikke kun den ene 😉

Andre halvdel av kampen begynte med et Bulls som virket tryggere defensivt, men den gang ei. Max Emanuelson gjorde det samme som resten av dagen; han dreiv angrepet oppover banen via pasninger til en rekke receivere, og ikke minst speed option løp hvor flere running backs fikk prøve seg. Man må nok allikevel kunne si at William Østgård var den som syntes mest av ballbærerne langs bakken, mens det gradvis utover i kampen ble receiverne Petter Thorp og Brage Harby som stod mest frem hos Trolls. Thorp hadde da også hele 180 yards på sine 15 mottak, mens Harby hadde 113 på 5. I andre halvdel kom Vålerenga Trolls på scoringstavlen via løp av Atle Haaland (nærmest kopi av hans første touchdown) og William Østgård, og nevnte Brage Harby snek seg på scoringslisten midt mellom dem via et mottak av en pasning fra Max Emanuelson som Harby sprintet inn med for en 49-yards touchdown.

Problemet for Vålerenga Trolls var at de samtidig sleit like mye som Bulls i forsvar, og når presset mot QB Whittlesey uteble så plukket han forsvaret deres i stykker primært via pasninger. Noen løp ble det også, og det var stort sett et resultat av de gangene hvor Trolls hadde press på nevnte mann. Han fant i tillegg Stian Jelsa for to touchdowns og Edvard Duvsete for én i kampens andre halvdel, og når alt var sagt, gjort og sparket på PATs og FGs, så ble det 20-20 i andre halvdel. Før man kom så langt var det imidlertid spenning og nerve i kampen så det holdt. La oss oppsummere scoringene slik de kom i denne kampen:
0-7, 0-14, 0-21, 7-21, 13-21, 20-21, 23-21 = Første halvdel.
23-28, 30-28, 30-34, 30-41, 36-41, 43-41 = Andre halvdel.
Trolls rakk altså ha en tosifret ledelse også i andre halvdel, og det var situasjonen med rundt 8 minutter igjen av 4.periode. Ca. 30 sekunder seinere reduserte Lura til 5 poengs forskjell, og når det gjenstod rett rundt 2 minutter tok de ledelsen igjen. De siste to minuttene ble svært nervepirrende, for som scoren indikererer var det ikke akkurat forsvarsspillet som dominerte denne dagen. Dermed greide Trolls å drive ballen oppover til et field goal forsøk. Det ble bommet med glans, Lura fikk ballen tilbake og presterte å bruke minimalt med tid før de måtte punte. Dermed ny siste mulighet for Vålerenga, som takket og bukket før de dreiv ballen nedover igjen. Med 1 sekund igjen hadde de tid til et siste spill. De var i grei avstand for en eventuell langpasning, men tok sjansen på at et nytt field goal-forsøk ville være vellykket. Det var det ikke; det falt for kort, og dermed kunne hjemmelaget slippe jubelen løs mens bortelaget fortvilet over muligheten som glapp.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #11 WR Stian Jelsa, Lura Bulls. 3 touchdown-mottak, 125 yards og den lille receiveren var den store stjernen for et Bulls-angrep som tente på alle plugger når de måtte som mest. Ingen representerte det bedre enn unge Jelsa!
  • 2 stjerner: #4 QB Max Emanuelson, Vålerenga Trolls. Har gode receivere, men man kan ikke se vekk fra Emanuelsons meget habile innsats i denne kampen. En fumble riktignok, men ingen interceptions og samtidig 3 touchdown-pasninger av totalt 28 komplette pasninger på 46 forsøk for 61% completions. Hele 479 yards gjennom lufta!
  • 1 stjerne: #1 QB Chandler Whittlesey, Lura Bulls. Leder et massivt comeback og beholder roen til tross for dårlig start med interception på første pasningsforsøk. Det ble ikke flere, men derimot 6 touchdown-pasninger, 67% completions, 354 yards på pasninger og 75 yards på løp. Når vi allikevel gir 2 stjerner til Emanuelson og 1 til Whittlesey, så skyldes det at forventningene til en import-QB er høyere enn til en norsk QB, og det er med som en del av vurderingen.

Hva vi lærte om lagene: Forsvar er undervurdert! Vi hadde ikke sett for oss at disse lagene plutselig skulle produsere i bøtter og spann med poeng og yards, men når Trolls kom ut i ‘Air Raid’ og holdt det gående uten huddle og i full fart hele kampen, så ble det slik for deres del. Lura Bulls viste forsåvidt i forrige kamp (Åsane i Bergen) at de kan produsere yards; nå var de tvunget til å sette flere poeng på tavla også, og det klarte de. Så langt alt vel, men det må sitte et par frustrerte defensive koordinatorer der ute som registrerer at lagene tilsammen tillot nesten 1.000 yards offense i denne kampen. Og det er ikke slik at de ble bedre etterhvert som kampen ble eldre. Begge angrepene fikk lekestue, og det er en bekymring før de kommende kampene til disse lagene. Eksempelvis fikk totalt 5 receivere (Jelsa og Duvsete hos Bulls. Thorp, Harby og Hylton hos Trolls) over 100 yards på mottak hver i denne kampen.

For Trolls sin del må man nok ta en evaluering av hvorfor man ikke får en eneste sack, og utover kampen sliter med å få press; man setter de som er i cover i en svært vanskelig situasjon mot en QB som med såpass med tid gjør inngrep i forsvaret med kirurgisk presisjon. Lura bør på sin side notere at man tillater over 500 yards, og virker tilnærmet blottet for pasningsforsvar i store deler av dette oppgjøret. Mot løp er det egentlig ganske greit selv om spillet mot speed option slettes ikke alltid ser slik ut. Antall turnovers skapt er kanskje noe å også kikke på. Samtlige andre lag har hatt godt med interceptions mot Trolls; er det Vålerenga som har blitt bedre i den delen av spillet, eller er det Lura som ikke skaper seg nok muligheter/griper nok muligheter der?

Trolls har en sjanse til seier igjen i årets serie. Sluttspillet har røket, så det blir interessant å se hvordan laget responderer på situasjonen når man i tillegg har bortekamp over fjellet i Bergen. Lura Bulls har to kamper igjen, men kan i praksis ikke avansere oppover tabellen med mindre Eidsvoll 1814s faller i sammen nå utover i juni. Om man slår enten Vikings og 1814s ELLER 1814s samtidig som Eidsvoll taper mot både Åsane og Vikings, så kan en semifinale i Bergen være oppnåelig. Det er jo kortere enn til Oslo, om ikke annet…

 

 

Stian Jelsa. Foto: Cecilie Hagen

Rundens MVP offense: #4 QB Max Emanuelson, Vålerenga Trolls. De kan tape kampen så mye de vil; 61% completions, 479 yards gjennom lufta, 3 TD-pasninger og 0 interceptions fortjener MVP offense-prisen denne gang. Sånn er det med den saken!

Rundens MVP defense: #56 DE Thomas Holt Sundby, Oslo Vikings. 2 sacks og stadig press mot en Åsane-QB som sleit med å finne løsningene blant annet takket være hva Holt Sundby hadde å by på.

Rundens «se opp for» spiller: #11 WR Stian Jelsa, Lura Bulls. Rett og slett en meget solid kamp fra en receiver som sørger for å finne åpningene og utnytte dem i tospann med QB Whittlesey. 3 TDs og 125 yards på 9 mottak.

 

 

1.DIVISJON
v/Sveinung Løfaldli

Foto: Heidi Alvilde Vikra

Hvem: Haugesund Hurricanes vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Lørdag 3.juni kl. 14:00, Gymnasbane 7 (Haugesund)
Score: Hurricanes 0 – Hunters 22
Score vi tippet i forkant: Hurricanes 20 – Hunters 12

Om kampen: vi bommet med forhåndstipset vårt for denne kampen – både om hvem det var som skulle vinne kampen og hvordan scoringstavlen ville se ut. Kolbotns offensive linje leverte jevnt og godt gjennom hele kampen, og sørget for at løpespillet gjorde seg gjeldende. På denne måten kunne Hunters kontrollere klokken og tempoet i kampen. Kampen kunne ha endt langt annerledes dersom Haugesunds wide receivere ikke hadde hatt såpe på hanskene – mange muligheter for eksplosive spill gikk tapt fordi mottakene ikke ble fullført.

Kolbotn startet i angrep, men kom ingen vei og måtte punte ballen. Kolbotns forsvar var derimot klare til å starte kampen: LB Robin Becerra fremprovoserte en fommel og DL Lasse Heidem var der for å plukke opp ballen. Kort tid etter kunne RB Pontus Rulander løpe inn en 25-yard touchdown. Ekstrapoenget ble blokkert, men OL Lars Eirik Nyborg var der for å plukke opp den løse ballen. Dermed ble stillingen 0-8.

Hurricanes hadde mulighet til å svare umiddelbart. Hovedtrener, Andreas Hustoft, vikarierte som quarterback og ledet laget sitt dypt inne på Kolbotns banehalvdel. Dessverre for Hurricanes endte dette ikke opp med poeng, da field goal-forsøket ble mislykket på grunn av en dårlig snap. Hunters fikk dermed tilbake ballen og takket og bukket for muligheten. De marsjerte nedover banen før Rulander kunne løpe inn sin andre touchdown for dagen. Denne gangen for 20 yards. Allsidige Bjørnar Teigen Andersen traff på ekstrapoengforsøket, og dermed ble stillingen 0-15, som også ble stillingen til pausen.

Deretter utvekslet lagene kontroll over ballen en rekke ganger. FS Eivind Øye noterte seg en interception. RB Jørgen Hylen Aasen løp inn seks poeng på den påfølgende angrepsserien og Teigen Andersen satte inn sitt andre ekstrapoeng for dagen. 0-22. Teigen Andersen sto også for en interception som avsluttet Haugesunds neste angrepsserie. Hunters kunne fort ha scoret flere poeng, men forsvaret til Hurricanes hadde ingen planer om å gi seg, og fremprovoserte en fommel sent i fjerde kvarter. Deretter ebbet kampen ut, og Kolbotn kunne reise hjem som klare seierherrer.

Hva vi lærte om lagene: i starten av sesongen sleit Kolbotn litt med at deler av den offensive linjen var ferske. Dette har sluttet å være et problem. Dette har videre gjort jobben enklere for Pontus Rulander, som i løpet av de siste rundene virkelig har fått fart på sesongen sin. Etter hvert som Hunters ble mer slitne, ble det også stadig flere regelbrudd. Undertegnede synes likevel at de har blitt mer disiplinerte.

Haugesund viser overraskende mye positivt til tross for at de ender opp med null poeng. Andreas Hustoft gjør en god figur som quarterback, og jeg synes egentlig ikke at angrepsspillet deres lider av Sindre Saltveits fravær. Haugesunds problemer ligger i detaljene: mottakene sitter ikke som de bør og holderen kan med fordel flyttes en yard tilbake for å gjøre det vanskeligere for motstanderen å blokkere fremtidige field goals. I denne kampen ble Hunters for fysiske for Hurricanes. Dette gjorde det vanskelig for Haugesund å få fart på løpespillet sitt.

 

Foto: Caroline Nguyen

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Olavs Menn
Hvor og når: Søndag 4.juni kl. 17:00, Karuss Colosseum (Kristiansand)
Score: Gladiators 54 – Olavs Menn 7
Score vi tippet i forkant: Gladiators 22 – Olavs Menn 24

Om kampen: Her bommet vi formidabelt med forhåndstipset vårt. Kristiansand feide Sarpsborg-laget av banen, og sa seg ikke mette på poeng før de hadde scoret 54 poeng i en maktdemonstrasjon, som fjernet all tvil om hvilket lag som er 1. divisjons beste. Det sies at special teams er én tredjedel av spillet, og i denne kampen spilte denne delen av spillet en avgjørende rolle. Kampen var i praksis over til pause ved stillingen 47-0 etter at Kristiansand hadde gjort alt riktig.

Olavs Menn fikk en dårlig start på kampen: kick-off ble sparket utenfor sidelinjen. Dermed fikk Kristiansand starte sin første angrepsserie med et solid utgangspunkt. Kristiansand tok sats, og ledet an av dominerende RB Levan Abramishvili, kunne Kristiansand ta ledelsen 6-0 langs bakken. K Lennart Rigadis økte deretter til 7-0. Olavs Menn mottok påfølgende kick-off, men beholdt ikke ballen lenge. Allerede på første forsøk plukket Kristiansand opp en fommel. På den påfølgende angrepsserien scoret WR Troels Kristensen seks poeng med det som ryktene sier må ha vært årets mottak: med én hånd og tærne dratt langs bakken for å gjøre mottaket gyldig. Kampfilmen viser uheldigvis ikke mottaket, så vi får støtte oss på ryktene. Ekstrapoenget satt som det skulle – 14-0.

Senere fant Kristiansands QB Håkon Lorentsen angrepsvåpenet Lasse Aaberg med en lang touchdown-pasning. Rigadis var, som tidligere i kampen, treffsikker. Dette gjorde stillingen til 21-0. Deretter begynte special teams å spille en svært viktig i rolle i kampen. Olavs Menns returmann glemte å plukke opp kick-off, og Kristiansand kunne dermed overta ballen kun få yards fra Olavs Menns end zone. Derfra gjorde Abramishvili ingen feil og løp inn sin andre touchdown for dagen. Denne gangen bommet Rigadis på ekstrapoengforsøket.

Heretter gikk egentlig det meste som kunne gå galt for Olavs Menn, galt. Som en følge av en mengde regelbrudd, fomling av ballen, feil i pasningsmarkeringen, manglende mottak av tre (!) av Kristiansands onside kicks og en manglende evne til å stoppe Kristiansands løpespill, rakk Gladiators å score 20 poeng til før halvtid!  Tre touchdowns av WR/RB Ståle Skjævestad og to ekstrapoeng av Rigadis sørget for 47-0 til hvilen.

I andre halvdel scoret Ståle Skjævestad sin fjerde touchdown for dagen – denne gang langs bakken. Det føles nok ikke så verst for spilleren som før kampen sto med ingen touchdowns denne sesongen. Rigadis sørget deretter for 54-0 til Gladiators. Olavs Menn var i god posisjon til å svare på den påfølgende angrepsserien, men DB Marcel Hagen satte en umiddelbar stopper for det med en interception innenfor egen 10. yardlinje.

Olavs Menn pyntet etter hvert på resultatet: QB Joacim Junhov-Rindberg improviserte seg frem til seks poeng etter et 20+ yards langt løpsspill helt på tampen av tredje kvarteret. K Thor-Martin Frøyland pyntet videre på resultatet på ekstrapoengforsøket. Olavs Menn prøvde seg på et onside kick rett etterpå, men mislyktes med dette. Fjerde kvarter var ikke spesielt innholdsrikt, men Kristiansand var nok nærmest å putte flere poeng på tavlen. Kristiansands DB Vegard Harnes skaffet seg en interception med kort tid igjen på klokken, slik at Gladiators kunne avslutte kampen med å ta et kne.

Hva vi lærte om lagene: endelig gjør Kristiansand en kamp de også kan si seg godt fornøyde med. 54-7 sier det meste, men det er fortsatt noen ting å rette på: i løpet av kampen fomlet Gladiators ballen noen ganger og ikke alle ekstrapoengforsøkene satt som de skulle. Dette må laget rette på før de entrer banen neste sesong, hvor jeg forventer å se dem i Eliteserien. I denne runden levde Kristiansand opp til det klare favorittstempelet som vi ga dem i forkant av sesongen.

Olavs Menn vil nok helst glemme denne kampen fortest mulig. Hovedtrener, Travis Cornwell, forklarer at de ikke kommer til å se kampfilmen samlet. Det er mulig han har rett i at det er lurest å gå videre. Også om vi ser bort fra de mentale feilene som gjøres på special teams, er det vanskelig å forestille seg at Sarpsborg-laget ville ha klart å holde følge med Kristiansand på scoringstavlen – til det var Kristiansands løpespill for dominerende. Olavs Menn kan være fornøyde med at andre halvdel endte 7-7. Det er ikke lett å holde en så god motstander til syv poeng i en hel halvdel når forsvaret allerede har tilbragt alt for mye tid på banen.

 

 

2.DIVISJON
v/Redaksjonen

Are Bye og hans Fredrikstad Kings fortsetter å vinne. Foto: Kristian Ringen

Hvem: Oslo Vikings II vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Søndag 4.juni kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 2.lag 36 – Raiders 30

Om kampen: I strålende regnvær sparket Raiders av til hjemmelaget, og dermed var rundens mest spennende 2.divisjonsoppgjør i gang. At det var 2.divisjon vi snakker om ble klart straks onside-sparket fomlet seg utover sidelinjen, og Vikings II kunne begynne i god posisjon inne på motstanderens banehalvdel. Det ledet til en TD på løp. Raiders svarte med en fantastisk langpasning som ga balanse i regnskapet. En safety til Raiders ga dem ledelsen 7-8 (hjemmelag-bortelag..) før Vikings II gikk opp til 14-8 og deretter 17-8 som stod seg til pause. Etter pause var vertene friskest i gang, og gikk opp til 24-8. Gjestene kontret: 24-14. Så nytt FG: 27-14. Raiders kontret igjen: 27-22. Det ble til 33-22 før et nytt FG ga 36-22. Tønsberg Raiders ville ikke gi seg, og svarte med ny TD, og 36-30. Men: Det kom for seint, tiden løp ut, og Oslo Vikings II stakk av med seieren med 6 poengs margin – mye takket være evnen og viljen til å sparke field goals!

Hva vi lærte om lagene: Vikings II har tydeligvis en del personell å ta av, for vi legger stort sett merke til nye fjes hver gang vi ser dem. Altså ikke nødvendigvis nye totalt sett, men nye som utslagsgivende for 2.laget i år. Nuvel, så nøye følger vi da heller ikke med på dem, men noterer oss ihvertfall at det rulleres godt på QB-plassen der. Tønsberg Raiders pådro seg nok et tap, men kan ta med seg mye positivt i angrepsspillet denne gang. Så var det dette med å blokke field goals da; undertegnede har alltid sagt at det er nesten en umulighet å ikke få til om man går inn for det på 9-mannsfotball. Allikevel scores det godt med field goals i de forskjellige seriene hvor det er 9-manns. Om flere spillere hadde brukt kreftene på å sprinte til et punkt foran der ballen sparkes fra og slenge seg med armene og resten av kroppen foran ballbanen, så burde det se annerledes ut. Avstanden fra ytterste mann på linja til det punktet er betraktelig kortere på 9-mannsfotball enn 11-mannsfotball.

 

Hvem: Vålerenga Trolls II vs. Gjøvik Swans
Hvor og når: Mandag 5.juni kl. 12:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Trolls 2.lag 22 – Swans 7

Om kampen: En god porsjon av Trolls-spillerne (og trenerne, ikke minst) kom veltende ut av bussen etter Eliteserie-lagets kamp borte i Sandnes, men lot ikke det være noen unnskyldning for å demonstrere at dette utviklingslaget gjør som vi forutså før sesongstart: Dominerer og vinner hele sulamitten. Gjøvik Swans viser samtidig at de henger godt med og er divisjonens beste 1.lag. Det blir allikevel ikke nok mot et Trolls II som har en god kombinasjon av ungdom og erfaring, og finner målsonen oftere enn det svanene gjør.

Hva vi lærte om lagene: Det hadde nok vært greit for Gjøvik Swans å ta seieren her, ikke minst med tanke på vurderingen av å etterhvert bevege seg oppover i divisjonssystemet. De kaster nok ikke slike drømmer ut vinduet etter dette oppgjøret, men 2018 er kanskje for tidlig selv om Gjøvik har en stor nok stall til å forsvare det når det kommer til antall spillere. Vålerenga Trolls II blir på en interessant måte et lyspunkt for et Trolls som har opplevd at resultatene har buttet i mot på seniornivå i år. De hadde nok glatt byttet 2.lagets seiere i en eller to (eller flere, naturligvis…) seiere i Eliteserien, men man får ta det man får. Og greier å ta selv. Der er det ikke tvil om at dette 2.laget har gjort jobben, og samtidig har en rekke gode talenter vist evner som det blir spennende å se i fortsettelsen, uansett om det blir hos Trolls, Domers eller eksempelvis Ironmen.

 

Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Mandag 5.juni kl. 14:00, Vigernesjordet (Lillestrøm)
Score: Starfighters 14 – Kings 21

Om kampen: Dette ble et jevnt oppgjør. Riktignok så det jo ikke helt slik ut tidlig i kampen om vi ser på måltavla, for der sørget bortelaget Kings for å sette inn en touchdown på hver av de tre første drivene de hadde. Men så var det også slutt på denslags. Lillestrøm Starfighters kjempet seg inn i kampen, og med en touchdown i hver halvdel av kampen vitner sluttresultatet om to lag som fulgte hverandre til døra.

Hva vi lærte om lagene: Altså…enten er Fredrikstad Kings i ferd med å etablere seg som et like godt lag som den kule logoen og de klassisk fine uniformene fortjener, eller så har de samlet opp i flere år og tar alle seierne nå. Kings er 3-1, og det er på ingen måte ufortjent. Når det eneste tapet hittil i tillegg er med en mager touchdown for Gjøvik Swans, så er jo denne sesongen en eneste stor opptur som har vært lenge etterlengtet i Fredrikstad. Lillestrøm Starfighters har det litt motsatt. Det har vært en del forventninger til laget i flere av de siste sesongene, så også i år. De startet lovende, men siden har det vært en del ganske grove resultater. Helgens resultat var ikke helt det; kampen ble jevn og Starfighters henger godt med i svingene mot et lag som altså er 3-1. Nå gjenstår en kamp mot Tønsberg Raiders, og der bør Lillestrøm reise med fullt lag om de skal sikre sin andre seier for året.

 

 

U17

v/Redaksjonen

Foto: Robin SayyahHvem: Nidaros Domers vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Lørdag 3.juni kl. 14:30, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 0 – 1814s 47

Om kampen: Takk og farvel…slik begynte dette oppgjøret. Eidsvoll fumbler i bakfeltet på første spill, QBen plukker opp den mislykkede handoffen og løper inn for en lang touchdown. Dermed var tonen satt, og dette ble aldri spennende. Selv om Nidaros Domers har noen få fantastiske enkeltspillere (og vi mener fantastiske i ordets rette forstand. Det er bare å se kampfilmen – her er det atletisk talent som må tas vare på!), er ikke akkurat 1814s dårlig besatt de heller. I tillegg er det et klart bedre lag, og det var det som sørget for at hjemmelaget aldri hadde en sjanse i dette oppgjøret. Eidsvoll fant veien til målsonen via en rekke spillere og både på løp og pasninger. Nidaros måtte ta til takke med å sikre seg enkelte store spill, men ellers var det klasseforskjell akkurat denne lørdagen.

Hva vi lærte om lagene: Eidsvoll 1814s er klare favoritter til NM-gullet. De kan tenkes å få motstand fra et av Oslo-lagene, men 1814s kommer uansett til å gå inn i NM-finalen som favoritter. De kan selvsagt potensielt tape semifinalen, men vi greier ikke se det for oss, altså. Nidaros Domers har sett sluttspillsdrømmen forsvinne ut vinduet de siste ukene, og alt takket være egne resultater mot henholdsvis Oslo Vikings (hjemme og borte) og Eidsvoll 1814s (hjemme). De er et godt og spennende lag, men det holder ikke helt til topps i år.

 

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 3.juni kl. 14:00, Karuss Colosseum (Kristiansand)
Score: Gladiators 32 – Bulls 38

Om kampen: Bulls åpnet sterkest, og to forholdsvis tidlige touchdowns gjorde at hjemmelaget fort havnet bakpå. De greide tross det å svare, og denne kampen ble en frem-og-tilbake sak hvor begge lag viste at 9-mannsfotball på full bane gir mye spillerom for kjappe spillere med atletiske evner. Det kunne jo tilsi at det var løpespillet som dominerte her, men begge lag hadde faktisk et fungerende pasningsspill også, og slik sett var dette severdig uansett om man liker det ene eller det andre. Liker man derimot godt forsvarsspill er vi tilbøyelige til å si at dette ikke var kampen for deg. Enkelte gode spill var det naturligvis den veien også, men generelt sett dominerte et angrepsspill hvor Lura lyktes flest ganger av to angrep som begge skapte mye yards denne dagen.

Hva vi lærte om lagene: Hva behager? Lura Bulls fremstår som en Dr. Jekyll og Mr. Hyde-sak når de taper på det viset de gjorde mot Tønsberg Raiders forrige uke, og vinner som de vant mot Kristiansand Gladiators denne serierunden. De hadde deres dyktige TE/DE tilbake på banen, og det utgjorde utvilsomt en stor forskjell fra forrige uke. Samtidig skal laget være glad for at de har et samarbeid med Haugesund Hurricanes (og motsatt, for den saks skyld!), for det var ikke akkurat noen stor stall som hadde tatt turen ned til Sørlandet. Det var forsåvidt ingen omfattende stall som møtte dem heller, selv om sørlendingene var litt flere spillere. Gladiators fikk seg nok en overraskelse når dette ble et helt annet Lura-lag innsats- og kvalitetsmessig enn det vi så forrige uke. Nå venter Åsane Seahawks i Kristiansand før det er Kongsvinger borte, så mulighetene for at Gladiators kan sikre seg en seier eller kanskje to i tillegg til den ene de har, er tilstede.

 

Hvem: Åsane Seahawks vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Søndag 4.juni kl. 14:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 0 – Trolls 59

Om kampen: Trolls viser fra start til slutt at de holder et klart høyere nivå enn hjemmelaget i en kamp hvor Vålerenga er såpass ivrige på å få poeng på tavla at de både går for det på fjerde forsøk med klar ledelse, og kaster touchdown-pasning i sluttsekundene. Åsane Seahawks sliter med å etablere et angrep i denne kampen hvor de blir overveldet av et Trolls-lag som ikke gir dem tid eller anledning til å få til hverken pasninger eller løp. Joda; noen enkeltspill blir det (inkludert pasninger), men oftere ender det opp med at Trolls tvinger sjøhaukene til minusyards eller ufullstendige pasninger. I angrep lykkes bortelaget med mye forskjellig, men det er en del fomling og feil også der. De blir bare ikke straffet for det i denne kampen.

Hva vi lærte om lagene: Åsane Seahawks møter så god motstand her at de aldri får etablert de truslene de har vist mot lag som holder noe lavere nivå enn Vålerenga Trolls. Dermed blir det ganske amputert for hjemmelagets del. Trolls viser hvorfor de er puljens antatt sterkeste lag. Det skal bli interessant å se hva Tønsberg Raiders kan gjøre mot dem kommende helg, men ellers begynner dette å ligne fryktelig mye på en plass i NM-finalen. Om de skal ende opp der, og ihvertfall om de skal vinne, så må mye forbedres i samspillet. Det så langt fra skarpt ut i dette oppgjøret, og det vil nok laget også se når de scouter seg selv på film. Godt nok til å slå de fleste? Utvilsomt. Godt nok til å slå de beste? Neppe. Grep må tas for å sikre at så skjer. Kan det skje? Ja, det kan det.

 

Hvem: Drammen Warriors vs. Kongsvinger Fortress
Hvor og når: Mandag 5.juni kl. 14:00, Berskaug (Drammen)
Score: Warriors 41 – Fortress 0

Om kampen: Et godt forberedt Warriors gjorde kort prosess på hjemmebane, og med andre halvdel redusert til 2 spill (ett som representerte 3.periode og ett som representerte 4.periode) er i praksis resultatet for en halvdel av en kamp. Kongsvinger kom med en mager tropp på 15 spillere såvidt vi har fått med oss, og var redusert ned til 11 når man kom til pausen. Dermed ble det slik, og det var jo ikke så kjekt da. For Drammen sin del var det imidlertid positivt å se at man kan forberede seg godt å få uttelling for det som ser gjennomtenkt ut opp mot laget man møter.

Hva vi lærte om lagene: Drammen Warriors er et lag som hele sesongen har vist enkelte glimt av et potensiale som kan føre laget frem til å bli noe langt bedre enn resultatene deres viser i år. Dette resultatet forteller i grunnen ikke så mye mer enn at de er bedre enn et annet lag, men spillet på banen vitner om muligheter for fremtiden. For Kongsvinger Fortress sin del har det vært en tøff sesong, men de har i det minste både kommet på scoringstavla i en rekke kamper og vist tidvis godt spill. Det er allikevel mye å jobbe med; først og fremst gjelder det å sikre en noe større bredde i stallen, dernest handler det om repetisjoner og noe erfaring for å sikre at man i større grad spiller som et kollektiv og med gjennomtenkt taktikk hvor spillerne vet hvem de skal blokke og hvilke ansvarsområder de har uansett lagdel.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x