NFL: Sesongoppsummering A-Z

Super Bowl er over, og New England Patriots stod igjen som mestere til slutt. Bak oss har vi en fantastisk sesong som ledet opp til den utrolige kampen, som vil bli husket i lang lang tid. Her oppsummerer vi sesongen sett gjennom alle bokstavene i det engelske alfabetet.

A- Arizona Cardinals Viste seg fra en positiv side denne sesongen. Deres stadion University of Phoenix Stadium var vertskap for en strålende Super Bowl 49, i tillegg var de ett av de aller beste lagene i NFC til tross for en haug av skader på sentrale spillere. Når de måtte ned på tredjevalget på quarterback sa det desverre stopp mot Carolina Panthers i Wildcard-runden.

B- Bill Belichick Nok en sesong hvor Patriots er i toppen, nok en sesong hvor Belichick tar et steg nærmere Hall of Fame. I en sport hvor alle konkurrerer på like vilkår er det utrolig imponerende hvordan Patriots er i toppen år etter år. 4 Super Bowl seiere, 2 tapte finaler, 12 divisjonsseiere er fasiten så langt. Patriots er en av fem lag til å vinne Super Bowl med bare 1 offensiv spiller valgt i første runde av draften. Det sier mye om evnen hans til å få maksimalt ut av spillerne han har til rådighet. Se Bill Belichick i dokumentaren A Football Life her.

C- Chicago Bears var en rak motsetning av Cardinals denne sesongen. Ett uvanlig porøst forsvar, skader og uhyre svakt spill av Jay Cutler kostet Marc Trestman jobben som head coach. Det gamle storlaget var tippet i sluttspillet av mange, men endte som ett av de svakeste lagene og drafter som lag nummer 7 april.

D- Dan Quinn Seahawks’ gode defensive coordinator har vært ettertraktet som head coach etter 2 år med ansvaret for ligaens beste forsvar. Det holdt ikke helt inn i Super Bowl, men Dan Quinn er nå mannen som skal gjenreise Atlanta Falcons neste sesong.

E-Et mottak Ja hva er egentlig det? Svaret er åpenbart for noen, men vanskelig for NFL, som har gjort det uhyre komplisert å definere hva som er et gyldig mottak. Begge ben må være i bakken, men en albue eller ett kne holder. Man må kontrollere ballen gjennom hele prosessen om man faller, se bare på Dez Bryant sitt ikke godkjente mottak mot Green Bay. Synes du dette er et gyldig mottak? dez-pbp-catch-gb

 

F- Free Agents Gang på gang har vi sett at spillere i siste året av kontrakten sin presterer på et høyt nivå. Dez Bryant, Jeremy Maclin, DeMarco Murray, Ndamukong Suh, Darelle Revis, Demariyus Thomas, Julius Thomas, Terrance Knighton, Justin Houston, Randall Cobbb, Byron Maxwell og Justin Tucker er bare noen av ligaens aller beste spillere med en knallsesong bak seg. De kan alle komme til å teste hva markedet vil gi dem av penger, og kan bli å finne i nye lag neste sesongen.

G- Guard De to spillerne på hver side av Center(han som gir ballen bakover til QB) har blitt ansett som stadig viktigere for laget. De siste årene og denne sesongen har vi sett at lag i økende grad skifter fokus fra å sette press på motstanderens quarterback gjennom midten enn fra sidene. Det gjør at gode guards øker i verdi i forhold til tackles, som skal beskytte sidene. Dette vil vi få se i draften i april.

H-Hjemmebane  Er fortsatt en stor fordel. Tradisjonelt sterke hjemmelag som Saints, Falcons og Chiefs(slo Patriots og Seahawks, tapte mot Titans) var mindre gode hjemme enn de pleier, mens Packers, Patriots og Seahawks var som vanlig meget solide hjemme. Som en kontrast til dette var Cowboys ubeseirede på bortebane, inkludert mot Seahawks.

I- Interception En quarterback, og treners verste mareritt. I grunnspillet ble det kastet hele 450 interceptions. Russel Wilson sin pasning på slutten av Super Bowl var 109ende gang en quarterback kastet fra 1-yard linjen denne sesongen og den første gangen det endte i interception.

J- J.J. Watt For en sesong beistet fra Wisconsin har hatt. Som defensive lineman har han 80 taklinger, 20.5 sacks, en interception, 4 forced fumbles og 5 touchdowns, hvorav 3 offensive hvor han ble brukt som tight end. Kanskje skulle han også blitt kåret til grunnseriens mest verdifulle spiller, sjelden har vi sett en spiller dominere kamper på så jevnlig basis.

K- Kansas City Chiefs En hel sesong uten en touchdown til en wide receiver er sjelden kost (sist i 1950-utgaven av Pittsburgh Steelers), særlig fra en så i utgangspunktet pasningsglad head coach som Andy Reid. De har basert seg på løpingen til fantastiske Jamaal Charles(som forøvrig er meget god til å ta imot pasninger), noe som har fungert utmerket. Det skal også sies at de har hatt uflaks. En touchdown til Dwayne Bowe ble kalt en fumble i ettertid, men Travis Kelce fikk tak i ballen. En pasning ment for Dwayne Bowe skiftet retning, og falt i fanget til en sittende Anthony Fasano som strakk seg over linjen for en touchdown. A.J. Jenkins hadde fri bane mot mål, men tråkket klønete utenfor banen. Det begynner å lukte så smått wide receiver i draften i april.

 

Andy Reid- En fargerik mann i playcalling og i klesveien.
Andy Reid- En fargerik mann i playcalling og i klesveien.

L- Losing streak Enkelte lag har en forferderlig statistikk i playoffs, som fortsatte denne sesongen. Bengals har gått 24 sesonger uten en seier i sluttspillet. Lions har gått 23 sesonger uten å vinne en kamp i sluttspillet. Ellers har Bills, Raiders og Browns henholdvis 15, 12 og 12 sesonger uten å komme til playoffs etter årets sesong.

M- Manning-brødrene  Var i nyhetene i 2014 også. Lillebror Eli med en Super Bowl ring mer enn Peyton slet tungt med Giants, og leder nå NFL i interceptions over de siste 5 sesongene. Peyton og Broncos startet forrykende, men dabbet av mot slutten før det ble sjokktap hjemme mot Colts i Divisional round. Eldstebror spilte med en skade, blir 39 år i mars, og mange lurer på om han kommer tilbake. Vi tror han tar en ny sesong for ett siste forsøk på å sikre seg sin andre seier i Super Bowl.

N- NFC South For en skuffelse denne divisjonen har vært. Av mange ble dette tippet som en potensiell steinhard divisjon med Super Bowl-vinner fra 2010 Saints, NFC Championship game fra 2012 deltager Falcons, fjorårets nr 2 seed Panthers og et ungt talentfullt med Buccaneers med en rutinerte Lovie Smith ved roret. Istedet endte lagene totalt på 22 seiere, 41 tap og en uavgjort(ja, det kan faktisk skje), dårligst av alle divisjonene.

O- Odell Beckham Jr Ord blir overflødige for å beskrive sesongen til rookien fra LSU etter han kom tilbake fra skade.

P- Playcall Worst playcall ever blir det sagt om beslutningen å la Russel Wilson kaste på andre forsøk med 26 sekunder igjen og en timeout igjen, i Super Bowl mot Patriots. Vi er enige i at det er diskutabelt, men dette bildet viser at beslutningen i seg selv kan forsvares. Malcolm Butler gjør en fantastisk prestasjon og vinner kampen med sin interception. Dette er imidlertid et relativt «sikkert» play, og hadde det lyktes hadde alle snakket om hvor genialt det var da Patriots gikk all inn for å stoppe run som bildet viser. Playcall er en evig debatt i ligaen, og er en konstant faktor når trenere og coordinators blir vurdert. Dette gjelder naturligvis også i forsvar. I NFL sesongen 2014, som i livet forøvrig, er beslutningene det som avgjør alt.

 

Q- Quarterback Enten du heter Tom Brady og nettopp vant Super Bowl eller Zach Mettenberger og muligens er backup for Tennessee Titans når sesongen starter, så dør og lever laget ved dine prestasjoner. Denne sesongen har vi sett alt fra elitenivået til Aaron Rodgers og Andrew Luck til det håpløse hos hvem enn Redskins bruker, Josh McCown eller Geno Smith. Andy Dalton hos Bengals har vært i begge ender av skalaen, mens ironisk nok har Tony Romo hos Cowboys har vært en meget god utgave av seg selv når han har fått kaste mindre. «It’s a quarterback-driven league» sies det, og dette har stemt så til de grader i 2014.

R- Rookies  Årets nykommere i ligaen satte sitt inntrykk på flere posisjoner. C.J. Mosley, Mike Evans, Sammy Watkins, Zach Martin, Corey Linsley, nevnte Odell Beckham Jr, Aaron Donald, Teddy Bridgewater, Derek Carr, Kelvin Benjamin, Khalil Mack,Kyle Fuller, Davante Adams, Jeremy Hill,Tre Mason, John Brown, Chris Borland og mange andre har vært toneangivende for sine lag, og deres arbeidsgivere har mye å glede seg over i fremtiden.

S- Skyttergravene Populært kalt frontlinjen, eller offensive/defensive front. Her blir fortsatt kampene vunnet og tapt. Om du har en defensive og offensive line som er istand til å dominere kampene, er sjansene store for at du er godt lag som når langt. Som Seattle Seahawks og New England Patriots. Selv et lag som New York Jets med 4 seiere var med i nesten hver kamp ene og alene takket være fantastisk spill av de store, sterke gutta på defensive line. Den offensive? Vi vet alle hvor viktig det er å beskytte sin quarterback.

T- Tom Brady Er mannen til Gisele historiens største quarterback etter årets sesong? De lærde strides om det er kjekkasen selv eller Joe Montana. Se dokumentaren The Brady 6 her.

U- Utenfor banen Har 2014 desverre bydd på enkelte skandaler. Vold i hjemmet i form av Ray Rice og Adrian Peterson sakene har dominert media i negativ forstand. Det samme har Deflate-gate som vi har omtalt, Josh Gordon, og diverse dopingsuspensjoner.

V- Vince Wilfork Ikke bare er mannen et beist av en defensive tackle, han får også en good samaritan award for å hjelpe en dame ut av en veltet bil etter en ulykke nær Gilette Stadium etter seieren mot Indianapolis Colts. I tillegg reiste han seg etter en noe svak sesong med fantastisk spill da det gjaldt som mest i Super Bowl.W1ST9572.jpg

W-Wide Receiver Quarterbackens beste venn. Ironisk nok kom både Seahawks og Patriots til Super Bowl med et ordinært talentnivå på denne posisjonen. Ikke la dere lure av det. En bigtime receiver er gull verdt for alle lag. Dette er bare noen få av de mange fantastiske mottakene vi har fått se denne sesongen. 

X-X som i romertallet for 10 2014 var siste gangen på 10 år vi får en X i Super Bowl--navnet. Til neste år det er Super Bowl 50 som det offisielt skal kalles, altså L. Det vil si at vi ikke får en X i nummeret før Super Bowl 59, altså Superbowl LIX.

Y- Yards er hva spillet handler om, etter poeng. New Orlaints Saints genererte flest offensive yards i 2014 med 6582, mens rival Atlanta Falcons slapp til flest yards på defence med 6372 totalt, et snitt på nesten 400 per kamp. Færrest yards på offense hadde Oakland Raiders med 4515, mens de som slapp til færrest i forsvar var ikke overraskende Seattle Seahawks med 4274.

Z- Zebras Kallenavnet på dommere i amerikansk fotball. Etter vår mening et år helt på det jevne for dommerne. De store skandalene har uteblitt, med unntak av kampen mot Lions og Cowboys i Wildcardrunden. Det hører med til sjeldenhetene at kamper blir direkte avgjort av feilaktige dommeravgjørelser, og godt er det. Vi føler det er fremgang hos dommerstanden år for år, og håper dette fortsetter.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x