Dommerspalten 10. desember 2015

ETTERLYSNING: Flere dommere!

Sporten vår opplever en gledelig vekst i antall nye lag som melder seg på seriespill. Men skal kampene faktisk kunne spilles trengs det også dommere. Der balanserer vi nå på kanten, da vi dessverre ikke ser en like stor vekst i antall dommere som velger å satse på dømming. Det har flere ganger vært på nippet at kamper har blitt avlyst på grunn av for få tilgjengelige dommere. Og en av grunnene til at det er så få kamper på hvert lag i hver serie er nettopp mangelen på dommere. Sporten vår vil ha store problemer med å vokse, både i antall lag og spilte kamper per lag, og dermed mest sannsynligvis i kvalitet også, hvis ikke antallet dommere som velger å satse på dømming vokser nå.

At vi er i en voksefase gjenspeiler seg i totalt antall kamper spilt:

  • I vårsesongen 2015 ble det gjennomført 79 kamper, inkludert sluttspill.
  • I vårsesongen 2016 er det planlagt 98 kamper, inkludert sluttspill.

Kampreglementet setter krav til et minimum antall dommere en klubb må stille med, basert på antall lag klubben har i seriespill. Dermed vil det i teorien automatisk bli flere dommere når flere lag dukker opp, men historien har vist at ikke alle klubber klarer å oppfylle dommerkravet sitt. Når kravet egentlig er et minstekrav for at det skal gå rundt, har det ført til dommermangel for mange ganger. Sanksjonene forbundet har mot klubber som ikke stiller nok dommere er bøter og poengtrekk.

En ting er altså å få folk til å bli dommere, en annen ting er å få folk til å fortsette med dømming, og det er der den største bekymringen er nå. I tillegg er vi i en fase hvor mange som har dømt i mange år enten slutter eller tar minst ett års fri fra dømming.

En stor årsak til at mange nye gir seg etter 1-2 sesonger er nok at man oppdager hvor mye tid og innsats som faktisk kreves, og at dette ikke passer dem. Mange som kommer på kurs sier de gjør det fordi klubben trenger noen der for å oppfylle kravet og slippe straff. Og det er greit det: Å dømme amerikansk fotball er faktisk ikke for alle.
Men fra alle de som begynner som dommere er det alltids noen som fortsetter. Man vet vanligvis ikke på forhånd hvem dette er, og for noen oppdager de det vel heller ikke selv før de har fått prøvd det.

Vinterens kursdatoer er nå klare, og de finner du her. Det er 4 typer kurs: grunnleggende kurs, videregående kurs, eliteseminar og vedlikeholdskurs. For nye dommere er det grunnleggende kurs som gjelder.

2015-12-09 19.59.05
Viktige bøker.
Grunnleggende dommerkurs

Et grunnleggende dommerkurs består av to deler, hvor hver del går over ei helg. Første del er teori, og andre del er praksis. Man må ha vært med på begge for å bestå kurset. Etterpå må man bestå en teoriprøve.

Som man kanskje forstår så må man faktisk legge ned mye tid til dette, og det blir fortsatt mye selvstudier etter endt kurs. Så kanskje du lurer på om du får noen positive opplevelser ut av dette? Det har vært belyst før, for eksempel her og her.

Kunne du tenkt deg å ihvertfall prøve dette ut? Jeg kan i så fall garantere deg at amerikansk fotball i Norge trenger deg!
Derfor vil jeg appellere til deg til å melde deg på dommerkurs til neste år. Dra gjerne med andre som ikke leser denne spalten.

  • Er du en tidligere spiller? Perfekt, vi trenger deg.
  • Er du en nåværende spiller? Gjør ingenting, vi trenger deg også. Du slipper selvfølgelig å dømme på dager du spiller kamp.
  • Har du ikke spilt før? Ikke noe problem, vi trenger deg også. Selv om det nok er en fordel om man kjenner til sporten gjennom spilling så er ikke det nødvendig.
  • Man kan komme veldig langt, selv om man kommer fra Norge: Visste du forresten at sommerens hoveddommer i VM-finalen var norsk?
  • Synes du, fra din posisjon godt plantet i sofaen, at dommerne er for dårlige og gjør feil som du ikke forstår at er mulig å gjøre? Da har du virkelig sjansen nå! Vi trenger så absolutt flere som føler at dette er lett, vi er alt for mange som synes at dette er vanskelig 🙂
    (En ekstra bonus er at du lærer reglene av noen som kan reglene, og ikke av kommentatorer.)

Har du spørsmål? Spør i kommentarfeltet eller send en e-post til DRU@amerikanskfotball.com

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x