Dommerspalten 21. april 2016

Første serierunde er over, og det virker som om den forløp uten noen spesielle situasjoner. Et par situasjoner tas dog opp for å illustrere noen regler.
I tillegg ser vi litt på når en ball berører en dommer under spillet, og hvilken betydning det kan ha.

Situasjoner fra forrige helg

Det var visst ikke så mye verdt å skrive om fra forrige helg, men her er to situasjoner. En ble meldt inn, og den andre var selvopplevd .

Må en framoverpasning være en overhåndspasning? Nei. Den kan godt være underhånds, og faller den til bakken blir det en ufullstendig pasning selvsagt. En såkalt «shovel pass» er eksempel på dette. En framoverpasning er når QBens arm beveger seg framover med kontroll på ballen, det er ikke noe krav om at den må være overhånds. En kort shovel pass vil nok for mange, særlig det forsvarende laget se ut som en fommel hvis den ikke blir tatt imot, og de vil kaste seg etter den, men treffer ballen bakken er det som sagt en ufullstendig pasning og skal blåses av.
Hadde det derimot vært en mislykket overlevering ville det ha vært en fommel og fri ball.

Lag A går for det på 4. forsøk, men ballbæreren blir taklet 2 yards for kort for å få et nytt første forsøk. En Lag B-spiller flagges så for unødvendig røffing fordi han tok tak i og kastet en motspiller til bakken etter at spillet var over.
Resultat: Lag Bs ball, 1&10 etter at straffen på 15 yards er målt ut.
Siden regelbruddet skjedde etter at spillet var over er spillet gjeldende. Lag A klarte ikke nytt første forsøk. Dermed går ballen over til Lag B, og deretter behandles regelbruddet. Det blir 1&10 og ikke 1&25 fordi regelbruddet skjedde før ballen ble klar for spill for Lag B.

Highlights etc fra Åsane vs Drammen 2016
Fra første serierunde mellom Åsane Seahawks og Drammen Warriors. Se nederst for en nyhet om dommeren på bildet! Foto: Olaf Sandnes.
Når ballen berører en dommer

Forrige ukes ene quizspørsmål omhandlet en situasjon hvor ballen treffer en dommer. Dommere er en del av spillet, og de må være et sted på banen. Noen få ganger hender det at de er i veien for ballen. Hva gjelder da?
La oss se på noen situasjoner som kan skje, og hva reglene sier:

  • Hvis en lovlig framoverpasning berører en dommer kan alle ta ballen etterpå, også linjemenn på det angripende laget. Akkurat som om en forsvarsspiller hadde berørt ballen.
  • Man kjenner kanskje til at når en framoverpasning er berørt av en spiller så forsvinner pasningsinterferense-reglene. Det samme gjelder om ballen er først borti en dommer.
  • På frispark er et av kravene for at det sparkende laget kan få lov til å ta ballen etter at ballen har rørt en spiller, bakken, en dommer, eller hva som helst, etter 10 yards fra der det ble sparket fra.
  • Derimot på et scrimmagespark (punt/field goal) som har krysset den nøytrale sonen vil ikke det sparkende laget ha lov til å ta ballen etter at den har berørt en dommer, her må det være en motspiller.
  • En løs ball som for eksempel spretter rundt er fortsatt i spill om den berører en dommer som er inne på banen, men død om den berører en dommer som er ut av banen, for eksempel som står på sidelinja. Dette er likt som om det hadde vært en spiller.
  • Hvis av en eller annen grunn en dommer får kontroll på ballen er den død. For eksempel hvis den spretter mot en dommer som refleksivt tar den. (De fleste dommerne er jo gamle spillere 🙂 )

Så svaret på quizspørsmålet er at Lag A får nytt første forsøk fra B-36. Det er ikke ulovlig berøring av en framoverpasning av A77 siden det er en tilfeldig berøring og ikke forsettlig berøring av A77. Og når ballen treffer Umpiren blir alle spillere berettiget til å ta ballen. Dermed er A65s mottak og løp lovlig, og han løper til nytt første forsøk.

Som avslutning vil vi gratulere Øyvind Løken med uttaket til junior-VM som avholdes i Kina i sommer!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x