Dommerspalten 25. august 2016

En av de mest diskuterte situasjonene i europeisk fotball denne sommeren er avslutningen på Czech Bowl XXIII. Som vanlig har mange personer meninger om kontroversielle spill, og, som vanlig, har veldig mange manglende regelkunnskaper, eller blander sammen regler fra f.eks. NFL og oss. I dag blir det en liten gjennomgang av dette spillet. Som vi skal se, det som er svært viktig her er hvor interceptionen blir fullført.

Spillet er allerede nevnt tidligere her på her på Amerikansk fotball. I den artikkelen vises video av spillet, og det linkes til tre nettsteder som omtaler spillet. Alle de tre sidene har et kommentarfelt. Noen kan regelen, men det er ikke alle som helt har kontroll på den. Tsjekkia følger IFAF-regler, altså det samme som vi gjør. La oss gå gjennom den.

I artikkelen tidligere stilles følgende spørsmål:

«Touchback eller safety?»

Det kan høres ut som et riktig spørsmål, men det er det egentlig ikke. Det kan nemlig ikke bli touchback i denne situasjonen. En tidligere spalte har tatt opp hva som må til for at det skal bli en touchback og hva som skal til for at det skal bli en safety. Samme spalte tok også opp den meget relevante regelen for dette spillet, nemlig det som kalles «momentum exception», heretter kalt momentumunntak. Videre diskusjon her forutsetter at man har lest den spalten.

Siden det ikke er en spiller på det angripende laget, det er en forsvarsspiller, som bringer ballen inn i det forsvarende laget sin målsone, kan det ikke bli en touchback på dette spillet. Da gjenstår enten en safety eller at situasjonen er dekt av momentumunntak. Så rett spørsmål er egentlig:

«Safety eller momentumunntak?»

Det som er svært avgjørende her er da _hvor_ interceptionen gjøres. Gjøres den fra 5-yard-linja eller nærmere mållinja er situasjonen dekt av regelen om momentumunntak. Gjøres interceptionen lenger vekk fra mållinja dekkes situasjonen ikke, og da skal det være en safety. (NFL har i praksis samme regel om momentumunntak som oss med unntak av en yardlinjegrense.)
Et pasningsmottak, som en interception er, har mange aspekter ved seg, og er kanskje den mest diskuterte regelen de siste årene, særlig i NFL. Når er et pasningsmottak fullført? Det er for eksempel ikke der hvor ballen blir berørt først, eller kontrollert i lufta. Les denne tidligere spalten for mer om godkjent mottak eller ikke.

Hvis man leser kommentarfelter så vil man kanskje se at noen mener at momentumunntaket ikke skal gjelde i denne situasjonen uansett yardlinje fordi forsvarsspilleren begynner å bevege seg litt sidelengs før han kommer inn i sin egen målsone, og at han derfor er i stand til å skifte sitt eget momentum og at dermed er det ikke hans opprinnelige momentum, men hans nye egne momentum som bringer ham inn i målsonen.
Ja, han begynner å bevege seg litt sidelengs før mållinja, men det er fortsatt momentumet fra mottaket som bringer ham inn. Det er mulig å klare å bevege seg noe sidelengs, men det betyr ikke at han har kontroll på hele sin bevegelse. Tenk på følgende situasjon: Om han prøver å bråstoppe med å sette begge beina i bakken vil kroppen fortsatt falle mot sin egen mållinje på grunn av fartsretningen han hadde da han gjorde interceptionen. (Treghet, Newtons 1. lov.) Så for å konkludere på dette: Momentumunntaket vil her fortsatt gjelde om mottaket skjedde fra 5 yard og inn.

Konklusjon? Kommer etter bildet!

Czech Bowl XXIII

Så hva er konklusjonen? Jo, som de aller fleste mener så skulle det vært en safety. Det er det ingen tvil om. Mottaket ble fullført utenfor 5-yardlinja, det er alle enige om. Lions skulle ha hatt 2 poeng på kampens siste spill og vunnet 11-10.

[yop_poll id=»66″]

En ting er at spillet har generert mye offentlig diskusjon blant spillere, trenere og publikum (og noen dommere), men spillet er også ett av de mest diskuterte i dommerfora. Den store diskusjonen er om nøyaktig hvor mottaket er fullført. Ballen blir først berørt på ca. 9-yardlinja, og da starter mottaksprosessen, men det som er viktig er hvor den slutter, noe som i full fart er både vanskelig og helt avhengig av hvilken vinkel man ser det i fra. Med sakte film fra de to tilgjengelige vinklene er det fortsatt ikke mulig å avgjøre 100 % nøyaktig hvor mottaket er fullført, men majoriteten mener at det skjer omtrent på 6-yardlinja.
De involverte dommerne har (selvsagt?) fått mye oppmerksomhet rundt seg, og mye «pepper». De som roper høyest der, og som er veldig skråsikre, er gjerne de som også ikke helt har kontroll på alle aspektene ved spillet. En oppfordring må være at de som bastant kan si at mottaket er fullført på 6-yardlinja, og begrunne det i reglene, ved å se klippet kun én gang i normal hastighet, helst innen et par sekunder etter at spilleren gjorde mottaket, umiddelbart melder seg på første mulige dommerkurs! 🙂

Noen avsluttende merknader:

  • Årsaken til at momentumunntaket finnes er at et bra defensivt spill skal belønnes og ikke straffes. At det ikke er noen yardlinjegrense i NFL henger nok sammen med at de spillerne anses som mer atletiske og raskere, og dermed vil ha større problemer med å stoppe på 5 yards.
  • Den dommeren på banen som har fått mest pepper er bakdommeren. Ved mottaket er han på mållinja, som han skal være. Allerede der skjønner vi kanskje at hans vinkel ikke er den beste når mottaket faktisk fullføres så nære 5-yardlinja som det gjøres, selv om det ikke er umulig å ha kontroll på det. Feltdommeren er plassert mye nærmere yardlinja mottaket skjer på og bør ha en sterk mening om det. Disse dommerne snakker med hverandre etter spillet. Men det er så vanskelig å avgjøre nøyaktig hvor mottaket er fullført og dermed må de gå etter det første punktet de er sikre på at mottaket er fullført. Det blir ca. på 5-yardlinja, og dermed bedømmes det at momentumunntaket gjelder. Dermed bringes ballen tilbake til den linja, og ingen safety på spillet. Kampen over.
  • Noen røster mener også at dommerne skal straffes med f.eks. bøter når de gjør feil. (Jeg antar at de samme personene selvsagt mener spillere også skal bøtelegges hvis de gjør feil, slik som å ikke klare å ta i mot en pasning, eller ikke klare å utføre blokken de er satt til å gjøre, eller å ikke klare å sparke et field goal.) Tja, om en dommer som har dette som hobby, og som bruker mye tid og reising vekk fra familie for et lite dommerhonorar begynner å få bøter så kan man jo spørre seg om hvor mange dommere det blir igjen. Straffen for en dommer som ikke presterer bra nok vil være at dommeren ikke blir tatt ut til sluttspill/finaler og eventuelt må dømme mer på lavere nivå inntil prestasjonene kommer seg. Ikke så ulikt en spiller som nok får mindre spilletid på førstelaget om prestasjonene ikke er gode nok.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x