Vi ser på…Carolina Panthers 2016!

Fjorårets tapende Superbowl finalist skal forsøke å bygge på den gode sesongen, og får den store receiveren Kelvin Benjamin tilbake fra skade. Forhåpentligvis kan han hjelpe Cam Newton og angrepet som han gjorde så bra i sin første sesong. Mye av produksjonen hans kom i såkalt garbage time, men han var likefullt Cams favoritt blant receiverne. Angrepet ble for endimensjonalt mot Broncos, og trenger ytterligere hjelp her. Ellers er håpet at den forsvarsorienterte draften skal bygge forsvaret etter tapet av Josh Norman og Charles Tillmann. Laget er jevnt over bra, og det var merkelig lite eller ingen interesse for defensiv koordinator Sean McDermott som hovedtrener andre steder. Dette gjør at stabiliteten er der, og at vi forventer Panthers i toppen av NFC også i år.

ORGANISASJONEN

Ron "Riverboat Ron" Rivera
Ron «Riverboat Ron» Rivera
 • Eier: Jerry Richardson
 • GM: Ron Rivera
 • Hovedtrener: Ron Rivera

Stadion: Bank of America Stadium (75.412)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 15-1
 • 2014: 7-8-1
 • 2013: 12-4
 • 2012: 7-9
 • 2011: 6-10

 

PERSONELL

Cam Newton
Cam Newton

Nøkkelspillere inn: DT Paul Soliai, WR Jarrett Boykin.

Nøkkelspillere ut: C DE Jared Allen, CB Charles Tillmann, CB Josh Norman, S Roman Harper.

Gamle men gode Charles Tillmann la opp etter en stor karriere, mens på motsatt side forlot Josh Norman laget på jakt etter penger da han og klubben ikke ble enige etter å ha blitt gitt franchise tagen, hvilket er høyst uvanlig. Å la en så god spiller forsvinne på grunn av uenighet rundt kontrakten er meget spesielt, og det kan skade Panthers helt bakerst hvis ingen andre står frem. I tillegg forsvant safety Roman Harper. Dette er mye utskiftninger i en lagdel som det er vanskelig å holde konkurransedyktig år etter år. Ellers har ikke Panthers hentet store navn i free agency. Kun Paul Soliai av kjente navn, som skal ta plassen i rotasjon på den defensive linjen, som allerede er meget talentfull, er kommet inn. I god tradisjon har Panthers gått for stabilitet fremfor store free agent signeringer i jakten på Superbowlseier.

 

DRAFT 2016

Vernon Butler
Vernon Butler

1.runde: DT Vernon Butler, Louisiana Tech

2.runde: CB James Bradberry, Samford

3.runde: CB Daryl Worley, West Virginia

5.runde: CB Zack Sanchez, Oklahoma

7.runde: TE Beau Sandland, Montana

Som forventet ble det fokusert veldig på forsvar, og spesielt secondary, hvilket var nødvendig. Vernon Butler er et fantastisk talent på defensiv linje, og vil sannsynligvis kunne bidra allerede i år. Bradberry er høy og passer i zone coverage, men hadde ifølge mange også vært tilgjengelig i runde 3 og kanskje 4, og spilte i tillegg ikke mot topp receivers på college. Det gjorde derimot Worley fra West Virginia, som de ga bort et fjerderundevalg for å flytte seg opp for å ta. Sanchez fra Oklahoma passer best i nickel, og mener selv han er den beste defensive playmakeren i draften. Minner det om noen? Sandland skal gis tid til å utvikle seg bak gode Olsen og Dickson. Alt i alt er dette en draft som minner om at stallen jevnt over er bra besatt, og de dermed kan unne seg luksusen å gå tungt inn for å forsterke en enkelt problemposisjon.

Karakter: B

 

ANGREP

Greg Olsen
Greg Olsen

Offensiv koordinator Mike Shula har klart å skape et helpotent angrep. Ikke bare har han klart kunststykket å bruke Cam Newton riktig, men han har også blandet et meget bra løpespill med et effektivt og allsidig pasningsspill. Laget var nr 2 totalt i rushing yards i 2015, men bare nr 24 i passing yards. Imidlertid var de også nr 2 i touchdowns totalt, hvilket sier mye om hvor effektivt angrepspillet faktisk var.

 

Quarterbacks

Cam Newton er en av de bedre dual-threat quarterbacks i ligaen, hvis ikke den beste. Det tidligere nr 1 valget har også utviklet seg stort som pocket passer, og er i stand til å avgjøre kamper med pasninger fra pocket, hvis han blir nødt til det(hvilket man må kunne i denne ligaen). Som en trussel på banen er han ikke bare meget rask, men stor, sterk, men samtidig smart nok til å ikke få seg selv unødvendig skadet. Han har i tillegg en fantastisk evne til å komme seg over målstreken, og er en ekstremt stor trussel i red zone. Derek Anderson er en rutinert tidligere starting QB for flere lag, som har nesten 10,000 pasningsyards i ligaen. Han ble stemt til Pro Bowl i 2007, og CBS rangerer han + tredjevalg Joe Webb som den beste dybden på QB i ligaen.

Karakter: A

 

Running backs

I mange år var det running backs som ble prioritert i Carolina, og både Jonathan Stewart og DeAngelo Williams(nå Steelers) hadde fete kontrakter. Det samme hadde altmuligmannen Mike Tolbert, som fungerer som både fullback og running back på 3rd down. Tolbert gjør alt dette meget bra. Problemet var at Stewart var, og er, meget skadeutsatt, i tillegg til at resten av laget ikke var bra nok. Med utviklingen av Cam Newton som trussel langs bakken løpespillet har løpespillet tatt store steg fremover, og samtlige nevnte i tillegg til Fozzy Whittaker er viktige bidragsytere. Stewart er en av de mest undervurderte spillerne i ligaen på denne posisjonen, og er en utmerket spiller når han er skadefri. Cameron Artis-Payne hadde en skuffende rookiesesong i 2014, kom seg noe i 2015, og kan forhåpentligvis fortsette utviklingen. Da Stewart og Tolbert er godt over 30 år og Whittaker 28 hadde det vært et velkomment bidrag.

Karakter: B-

 

Receivere

Newton har nok av forskjellige våpen å kaste til. Ekstremt hurtige Ted Ginn Jr samt Corey Brown, store sterke Kelvin Benjamin og Devin Funchess, samt den fantastiske tight enden Greg Olsen. Greg Olsen er meget rask og atletisk, og er meget farlig på såkalte «seam routes» ned langs midten. Offensiv koordinator Mike Shula er flink til å legge opp spillet slik at han blir involvert. I tillegg er backup tight end Ed Dickson en habil og rutinert spiller.

Håpet er at Kelvin Benjamin finner tilbake sin 2014 form etter å ha mistet hele 2015 med skade. Gjør han det, har Cam Newton et fantastisk stort mål å kaste til i alle mulige deler av banen. Han viste i 2014 at han rett og slett er meget god til å score touchdowns Ginn Jr er en av de aller raskeste spillerne i ligaen, og kan strekke ethvert forsvar ved behov. I tillegg klarer de faktisk å bruke han effektiv. Corey, tidligere Philly(navn, ikke byen) Brown er også en deep threat av bra format. Funchess er treg, men har en meget stor catch-radius og viste seg frem mot slutten av fjorårets sesong, som rookier gjerne gjør. Greg Olsen begynner så smått å dra på årene, men er helt i ypperste sjiktet i ligaen. Hvis alle holder seg skadefrie er dette en fantastisk gruppe receivere.

Karakter: A-

 

Offensiv linje

Ifølge Pro Football Focus er linjen foran Cam Newton ligaens nest beste. Michael Oher, Andrew Norwell, Trai Turner og center Ryan Khalil er meget bra. I tillegg har de blåst liv i Michael Oher etter en dårlig periode i Tennessee. Motsatt har Mike Remmers vært solid etter han kom inn på laget mot slutten i fjor. Denne enheten har en meget stor del av æren for at løpespillet, inkludert Cam Newton, har vært så bra de to siste årene. Spesielt center og guards har vært fantastisk gode de to siste årene. Hvis tackles kan prestere på det samme nivået eller bedre blir dette en meget stor styrke for laget også i år.

Karakter: A

 

FORSVAR

Kurt Coleman
Kurt Coleman

Panthers har et meget sterkt forsvar, og spesielt den defensive linjen og linebackers i midten holder høyt nivå. Imidlertid slet de veldig med både kvalitet og skader helt bakerst, og dette ble adressert tungt i draften. Sean McDermott har vist seg å være en strålende defensiv koordinator med kreative blitzer til å komplimentere et bra pass rush fra deres 4-3 forsvar. I både totale yards og i poeng innsluppet var Carolina nr 6, noe som er meget bra. Det ble hentet inn hel del talent i årets draft, så vi regner med at Panthers har et meget sterkt forsvar også i år.

 

Defensiv linje

Kawann Short, Star Lotulelei, Mario Addison, Vernon Butler, Kyle Love, Kony Ealy, Paul Soliai, Charles Johnson. Alle disse deltar i rotasjonen på den defensive linjen enten som tackle eller end. De er forøvrig alle meget habile eller meget gode spillere. Ingen vet helt hvorfor Vernon Butler falt til nr 30 i årets draft, og Charles Johnson viste i Superbowl at han holder nivået etter 9 år i ligaen. Dette er en meget god lagdel, som kommer til å skape masse problemet for enhver motstander. De er både solide mot løp, og de setter masse press på motstanderens qb både fra midten og sidene. Det merkverdige her er at det ikke er noen som stikker seg veldig ut. De er alle jevnt over solide spillere som bidrar positivt. Vi regner derfor med at denne posisjonen kommer til å være en stor styrke i år også.

Karakter: A-

 

Linebackere

Luke Kuechly og Thomas Davis er fantastiske spillere, og tilhører ligaens absolutt beste i denne posisjonen. Tilsammen (og hver for seg) kan de gjøre absolutt alt som kreves. Stoppe løp, forsvare pasninger og blitze blir gjort av begge med jevne mellomrom. I tillegg er de fantastiske rollemodeller med sine gode holdninger. Shaq Thompson, valgt som nr 25 i 2015, har hatt en en bra start på sin karriere på strongside linebacker posisjonen. Han er også enda bare 22 år. Disse tre utgjør en meget god trio som ikke står tilbake for noen lag. Håpet er at årets undrafted rookie(noe overraskende) som egentlig er safety, Jeremy Cash fra Duke, skal bli en solid nickel linebacker. Så lenge de 3 faste holder seg skadefrie er det denne lagdelen svært sterkt, og muligens NFLs beste. Problemet er at dybden ikke er spesielt bra, og skulle en av de gå ned med skade er det et stort tap.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

I denne lagdelen er det mange nye startere, og kun SS Kurt Coleman, FS Tre Boston og CB Bene Benwikere av antatte startere var på laget ifjor. Vi har tidligere skrevet om hva slags spiller Kurt Coleman er. Om han klarer å ta ytterligere steg å bli en leder i midten av forsvaret bakerst er usikkert, men han er en solid spiller som passer forsvaret perfekt. Tre Boston har også hatt en fin utvikling det lille han har vært i ligaen. Bene Benwikere er forhåpentligvis like god på slot corner som han var før skaden i fjor. Som nevnt ble også denne posisjonen. Zack Sanchez, Daryl Worley og James Bradberry ble alle valgt høyt med tanke på å kunne bidra både fra start og ved skadesituasjoner. På papiret er de ikke veldig svekket til tross for at Josh Norman har forlatt laget. Det ser ganske så bra ut på cornerbackplassen, men noe usikkert og tynt ut på safety. Hvis Kurt Coleman blir skadet er det ikke sikkert nestemann er klar til å steppe opp.

Karakter: B-

 

SPECIAL TEAMS

Ted Ginn Jr
Ted Ginn Jr

Ted Ginn er en elektrisk returner, og har bidratt til å avgjøre flere kamper med lange returns fra både punt og avspark. Det er vanskelig å finne en bedre enn akkurat han. Mike Scifres kom fra Chargers, og er en habil punter, men ikke så mye mer. Graham Gano har vært litt over snittet, og har faktisk blitt bedre etter at han ble frigitt av Redskins i sin tid.

Karakter: C+

 

VÅR VURDERING

Thomas Davis
Thomas Davis

NFC South var en heller svak divisjon forrige sesong, men kan synes å være på vei oppover. Saints har forsterket forsvaret kraftig, og Buccaneers fikk adressert sine største behov utenfor sesongen. Imidlertid bør Panthers ha for mye klasse og stabilitet i laget og på trenersiden til å ikke vinne denne divisjonen. Hvis Kelvin Benjamin kommer tilbake noe i nærheten av formen han viste i 2014 blir angrepet også merkbart bedre. De får de en stor trussel i red zone, som kommer på toppen av Cam Newton selv. Imidlertid har de et vanskelig program, og skal møte både AFC og NFC West. Det skal imidlertid de andre lagene også, og de bør dermed kunne vinne divisjonen om enn kanskje ikke med like solide sifra som ifjor. I år kommer Panthers til å spille med en bullseye på ryggen, og få ting er vanskeligere enn å holde seg stabilt i toppen i NFL.

Plassering: 1.plass i NFC South med 11-5.

 

 

Oppdatering 08.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er et par uker siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos Panthers i det tidsrommet:

 • DL: Kyle Love ble kuttet.
 • DB: Zack Sanchez greide ikke å karre seg til en plass i 53-mannstroppen, men er på practice squad.
 • Special Teams: Mike Scifres endte ikke opp med å være punter her; det er det Andy Lee som er! Scifres ble kuttet 31.august, 2 dager etter at Panthers handlet til seg Lee fra Cleveland Browns.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x