Vi ser på…San Francisco 49ers 2016!

Philadelphia sendte Chip Kelly på dør etter et par-tre sesonger. San Francisco har tatt i mot Oregon-geniet med en viss skepsis, men også et håp. Kan Kelly være mannen som leder 49ers tilbake til tidligere høyder, der klubben var vant til å være hele 1980- og 90-tallet, og som Jim Harbaugh fikk laget tilbake til i noen år før han tok turen til universitetsfotballen…?

ORGANISASJONEN

Chip Kelly. Foto: Nhat V. Meyer
 • Eier: DeBartolo-York-familien
 • GM: Trent Baalke
 • Hovedtrener: Chip Kelly

Stadion: Levi’s Stadium (68.500)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 5-11
 • 2014: 8-8
 • 2013: 12-4
 • 2012: 11-4-1
 • 2011: 13-3

 

PERSONELL

Zane Beadles

Nøkkelspillere inn: QB Thad Lewis, OG Zane Beadles,

Nøkkelspillere ut: WR Anquan Boldin, OG Alex Boone

Det har vært stille rundt 49ers sin spillerstall. Thad Lewis ble hentet inn med tanke på å konkurrere om QB-plassen – og kanskje helst en backup rolle. Han er nå ute for sesongen med skade, så det lyktes ikke spesielt godt for 49ers (uten at man kunne forutse noe slikt, da). Zane Beadles, med fortid hos Broncos før han var hos Jacksonville, vil fort kunne starte på Guard og være en forsterkning på en posisjon som var svært svak i fjor. At San Francisco 49ers satt stille i WR-markedet og samtidig lot Anquan Boldin spasere ut, forundrer mange. Det er mulig at man ser for seg at systemet i angrep ikke er avhengig av veletablerte stjerner, og at den troppen man har holder. Det vil vise seg utover sesongen – 49ers fansen krysser nok fingrene og håper på det beste i så måte!

 

DRAFT 2016

DeForest Buckner. Foto: Christopher Mast

1.runde: DE DeForest Buckner, Oregon

1.runde: OG Joshua Garnett, Stanford

3.runde: CB Will Redmond, Mississippi State

4.runde: CB Rashard Robinson, LSU

5.runde: DE Ronald Blair, Appalachian State

5.runde: OT John Theus, Georgia

5.runde: OT Fahn Cooper, Ole Miss

6.runde: QB Jeff Driskel, Louisiana Tech

6.runde: RB Kelvin Taylor, Florida

6.runde: WR Aaron Burbridge, Michigan State

7.runde: CB Prince Charles Iworah, Western Kentucky

Chip Kelly & co. begynner draftet med nepotisme gjennom å drafte en spiller fra Oregon aller først. Ja..hva skal man si? Det kan bli sett tilbake på som «here we go again» og et klart varsel om at problemene i Philadelphia vil gjenta seg i San Fran også, eller man kan komme til å se tilbake på det og tenke at Kelly virkelig hadde en fordel av å kjenne en rekke spillere fra college grundig etter sine år der. Okke som: DeForest Buckner var PAC 12 sin defensive MVP i 2015, og har med seg voldsomt mye fysisk talent inn til NFL. Det virker som et ganske trygt valg, nepotisme eller ei!

49ers satt med hele 11 draftvalg i år, og i tillegg til Buckner sikret de seg også Joshua Garnett i 1.runde. Garnett vant Outland Trophy, og det betyr at han var 2015s beste linjemann på G eller C (eller NT/DT, for den saks skyld) i hele NCAA FBS. Det borger for kvalitet, selv om langt fra alle vinnerne av Outland Trophy har lykkes i NFL.

Ellers er det mange forsøk på å sikre dybde som kan gjøre stallen bedre her. Cornerne Will Redmond og Rashard Robinson kan komme til å se banen i rotasjon, og det er på det nivået de fleste andre er av de som ble draftet i 2015. Vi er ikke overbevist.

Karakter: C+

 

ANGREP

Joe Staley
Joe Staley

Det fungerte ikke i Philadelphia, blir det sagt. To sesonger med 10-6 og en siste sesong hvor det hele krasjet etter at Chip Kelly hadde foretatt et lite hav av justeringer i spillerstallen…tja; om mannen får konsentrere seg primært om strategi og taktikken på treningsfeltet og banen, så bør det kanskje stille seg noe annerledes på den siste biten? Det skal bli spennende å se; rollen til hovedtrener Kelly blir noe annerledes i 49ers. Offensiv koordinator Curtis Modkins finnes også her, men du kan forvente at Chip har grundig med input i angrepet. Utgangspunktet hos San Francisco er noe annerledes enn det Kelly kom til i Philadelphia i 2013. Spillerstallen er et kaos, og langt fra av samme kaliber som det Kelly arvet etter Andy Reid hos Eagles. Kan han gjøre gull av gråstein?

 

Quarterbacks

For tre år siden var Colin Kaepernick NFLs nye gullgutt. Om det er noen som symboliserer 49ers sitt fall, så er det fort gjort å trekke frem den svært atletiske QBen som dessverre for San Francisco ikke har maktet å følge opp prestasjonsnivået han viste i 2012 og 2013. Statistisk sett var han ikke helt bak mål i 2014 heller, men vi har sett en gradvis dekonstruksjon av Kaepernick, som mistet starter-jobben til Blaine Gabbert i fjor. Gabbert, selv ansett som en draft-bust som aldeles ikke burde vært valgt i 1.runde 2011 av Jacksonville Jaguars, kom til 49ers i fjor. Han er fortsatt på plass, og har en solid mulighet til å starte. San Francisco 49ers har med andre ord et visst QB-dilemma, om enn ikke akkurat i fordums tiders Montana vs. Young-format.

En annen av 2011-draftens QB-bommerter som ble valgt bare et par valg etter Gabbert, er Christian Ponder. Den tidligere Minnesota Vikings-spilleren befinner seg også i spillerstallen, og kjemper med årets 6.runde-valg Jeff Driskel om en plass i den endelige troppen. Thad Lewis ble hentet inn for å utgjøre dybde, men ble nylig skadet – noe som var årsaken til at Ponder ble signert i forrige uke.

Karakter: C-

 

Running backs

Australske Jarryd Hayne har lagt opp, og dermed er den internasjonale kontingenten i bakfeltet vekke i år. Det vil nok i liten grad merkes på banen, hvor Hayne knapt syntes. En som derimot syntes en god del mer, var Carlos Hyde. I de 7 kampene han spilte i fjor akkumulerte han tilsammen 470 yards på løp, og ledet med det an for et 49ers som sopte rundt i nedre tredjedel av ligaens løpeangrep. Om Hyde holder seg frisk utgjør han ganske sikkert lagets beste trussel på løp, og angrepets mest talentfulle spiller overhodet. Allikevel: Talentnivået i troppen totalt sett vil hemme ham. Dagene med Frank Gore er over.

Hyde er ikke alene som running back. Rookie Kelvin Taylor, sønn av den legendariske RBen Fred Taylor, ble draftet i 6.runde og kan bli et spennende bekjentskap om han får muligheten. Kendall Gaskins, Mike Davis, DuJuan Harris og Shaun Draughn er andre navn her. De har alle vært med laget også i 2015, med varierende suksess på banen. Draughn og Harris kan nok sies å være de mest nærliggende å tro at kan se banen for å avlaste Hyde.

Når laget trenger en FB, så er det gjerne TE Bruce Miller som plasseres der. Han er blant lagets beste spillere, så når du ikke har hørt om ham før (joda; du har sikkert det. Men de andre som leser dette har ikke hørt om ham..), så sier det sitt om årets spillerstall i San Francisco.

Karakter: B-

 

Receivere

Jerry Rice? Han har forlatt bygningen for lengst. Det samme har Anquan Boldin, som ledet laget i yards på mottak i fjor i en alder av 93 eller noe slikt. Torrey Smith er fortsatt her, og blir veteranen som leder an nå. Quinton Patton og Bruce Ellington viste også igjen fra tid til annen i fjor, og er med videre. Ingen av de nevnte herrer skremmer motstanderlagene. Jerome Simpson, mest kjent for en atletisk flipp over en annen spiller for TD mens han var hos Bengals, er også på plass. Han kan bli mer synlig i år enn i fjor.

49ers draftet også Aaron Burbridge i 6.runde. Han konkurrerer med en liten skokk andre, som f.eks. Dres Anderson (Flipper Anderson sin sønn!), DeAndre Smelter, DeAndrew White og Devon Cajuste.

På TE er Vernon Davis vekke. Vance McDonald, Blake Bell, Rory Anderson og ikke minst Garrett Celek vil kunne gjøre seg gjeldende, men ingen av dem er spesielt sterke kort. Samtidig kan det tenkes at Chip Kelly sitt angrep får mer ut av dem enn Jim Tomsula & co. maktet.

Karakter: C-

 

Offensiv linje

Right Tackle Anthony Davis er tilbake etter et års opphold fra laget (og NFL), og blir spennende å følge. Han går imidlertid ikke rett tilbake i starter-rekka, for der satte Trent Brown sitt stempel på posisjonen i 2015, og blir med stor sannsynlighet å finne på banen. Left Tackle er Joe Staley, som holder svært godt nivå. Tackles er altså ikke problemet til dette angrepet; der er man svært sterke.

1.runde-valget Joshua Garnett forventes å ta den ene guard-plassen, mens den andre fort kan ende hos nykommer Zane Beadles. Flere er i konkurranse om de plassene, blant annet Ian Silberman, Andrew Tiller og til og med Anthony Davis hvis han ikke starter på Tackle.

Center vil med stor sannsynlighet være bemannet av Daniel Kilgore, som er habil. Marcus Martin, som starter på Center deler av fjoråret uten å gjøre det særlig bra, er en levelig backup. Med andre ord er 49ers bedre på Center i år, og offensiv linje har en god mulighet til å være langt bedre og mer stabil enn i 2015.

Karakter: B

 

FORSVAR

NaVorro Bowman. Foto: Christian Petersen

Defensiv koordinator Jim O’Neil har bedre spillermateriale å jobbe med enn hans offensive motpart. Han har også en utfordrende jobb foran seg. No-huddle angrepet Chip Kelly kjører betyr i mange tilfeller at forsvaret er mer på banen enn hos en god del andre lag, og om det skulle bli tilfelle hos San Francisco 49ers så vil de trenge kondisjon, rotasjon i lagdelen, og dermed også god bredde. Fordelen er at 49ers har en ganske ung gruppe med spillere som ihvertfall i teorien kan være godt egnet til å tåle akkurat den merbelastningen som noe slikt kan medføre.

 

Defensiv linje

Fjorårets 1.runde-valg Arik Armstead og årets 1.runde-valg DeForest Buckner vil trolig være startende DEs (som 49ers betegner som DTs) i dette 3-4 forsvaret. Om Buckner bruker lengre tid på å utvikle seg til en starter i NFL, så kan det gjerne være Quinton Dial som starter istedenfor ham i begynnelsen av sesongen.

Nose tackle ønsker nok 49ers helst å bemanne med meget solide Ian Williams, men han er ute med en skade som kan ta tid. Da kan rollen fort falle til Glenn Dorsey, som selv er solid. Men: Dorsey har en ting til felles med Williams, og det er skader. Han må komme tilbake fra skade, og om Dorsey ikke er helt på nivået han har vært tidligere, så kan en spiller som Mike Purcell blande seg inn i kampen om å starte.

Karakter: B

 

Linebackere

Denne enheten ledes av NaVorro Bowman, som ikke er identisk med den han var før den forferdelige skaden for noen år siden. Bowman er bra, men ikke monsteret han var i toppårene før skaden. Rundt ham finnes flere andre som også er ganske gode. Ahmad Brooks, Tank Carradine, Aaron Lynch, Eli Harold og Marcus Rush er på utsiden med mye fokus på å sette press på motstandernes pasningsangrep. Se ikke vekk fra at de til tider vil lykkes godt med det. Lynch vil sone en suspensjon i begynnelsen av sesongen, så han synes i tilfelle et stykke ut i året. Lynch og Brooks ledet laget i sacks i fjor, uten de helt voldsomme sifrene (6.5 hver).

På innsiden er Bowman et sikkert kort, og spørsmålet er hvem som starter ved hans side. Ray-Ray Armstrong, Michael Wilhoite og Gerald Hodges er blant de mest aktuelle, og alle er typer som kan oppta blokker på en måte som frigjør Bowman til å være lagets ledende taklemaskin. Han ledet laget soleklart i antall taklinger i fjor, med Wilhoite som #2 med rundt halvparten så mange taklinger.

Karakter: B

 

Defensive Backs

Svakheten i dette forsvaret er i våre øyne her: Cornerback-posisjonen er i særdeleshet en utfordring, hvor 49ers ikke har vært sterke på svært mange år. Slik ser det ut i år også. De forventede starterne er Tramaine Brock og enten Kenneth Acker eller Jimmie Ward. Acker hadde mange taklinger i fjor (ikke nødvendigvis bra for en corner; det tyder på at mye foregår i nærheten av ham istedenfor at pasningsspillet går vekk fra ham), mens Ward gjorde manns jobb på nickel corner. Sistnevnte kan tenkes å utfordre om en starter-plass basert på å ha vist solide takter i en annen rolle i fjor.

Rashard Robinson, Chris Davis, Dontae Johnson, Keith Reaser og Will Redmond er blant de andre som kjemper om roster-plass som CB.

Safety er i mye tryggere hender enn Corner. Eric Reid er free safety og fyller de skoene godt. Han bidro sterkt i flere deler av spillet i fjor. På strong safety forventes Antoine Bethea å komme tilbake fra skade og inn på starter-plass. Bak dem er Jaquiski Tartt, Marcus Cromartie og L.J. McCray muligheter som gir posisjonen en viss dybde.

Karakter: C

 

SPECIAL TEAMS

Phil Dawson. Foto: Scot Tucker

Alder og ungdommelighet. Kicker Phil Dawson er 41, punter Bradley Pinion er 22. Dawson er fortsatt bunnsolid med treffsikkerhet og evne til å sparke langt på field goals. Pinion er en spiller 49ers trodde godt nok om til å kvitte seg med Andy Lee for et år siden. Om det sistnevnte var så lurt sportslig gjenstår å se; Pinion overbeviste ikke voldsomt i rookie-året sitt i fjor. Han må ta kvaliteten opp et hakk i år for å sikre seg tilliten over tid.

Returmenn var ikke en styrke i fjor, og med mye av den samme stallen ser det foreløpig ut som om det kan bli ganske likt i år. Bruce Ellington får trolig sjansen igjen, men med tilsvarende resultater vil ikke dette være noen styrke for San Francisco 49ers. Rookie Bryce Treggs er en utfordrer som kan ta en plass her, DeAndrew White er en annen mulighet.

Karakter: C

 

VÅR VURDERING

Carlos Hyde - foto Halstead Gill
Carlos Hyde. Foto: Halstead Gill

Mye henger på den nye trenerstaben, og primært hovedtrener Chip Kelly. Kan han utrette mirakler kontra hva forgjengeren Jim Tomsula maktet? Kontrasten mellom de to er enorm, så at det blir annerledes er det ihvertfall ingen tvil om. Vi har tro på at Kelly kan få mer ut av dette laget enn Tomsula, men at resultatene i år ikke nødvendigvis blir markant bedre – snarere tvert i mot. Det er for store hull i troppen, spesielt i angrepet. Man har riktignok et sterkt våpen i Carlos Hyde, men det er lite rundt ham. Om Colin Kaepernick hadde vært i storform hadde mye kunne sett annerledes ut, men rapportene er at Kaepernick er langt nede fysisk og mentalt etter noen tøffe år – og da er kanskje det løpet kjørt. Forsvaret har sine styrker, men mangler den lille spissingen med topp-spillere som gjør at det går fra godt NFL-nivå til brutalt godt NFL-nivå. 49ers trenger det siste for å kompensere for et angrep som trolig ikke vil minne noen om tidligere storhetstider i San Fran.

Plassering: 4.plass i NFC West med 4-12

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er her, og det er et par uker siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos San Francisco 49ers i det tidsrommet:

 • QB: Blaine Gabbert starter foran Colin Kaepernick, med Christian Ponder som tredjevalg. Thad Lewis er på injured reserve, og Jeff Driskel ble kuttet (og har siden funnet et hjem hos Cincinnati Bengals).
 • RB: Kelvin Taylor er på practice squad, mens Kendall Gaskins ble kuttet. Bruce Miller ble kuttet etter å ha havnet i trøbbel utenfor banen, hvor han blant annet slo en gammel mann med en stokk og er tiltalt for vold mot eldre…
 • REC: Eric Rogers og Bruce Ellington er på injured reserve. Jerome Simpson var blant mange innbyttere på WR som ble kuttet.
 • OL: Anthony Davis starter på RG. Joshua Garnett er første innbytter av benken på LG, hvor Zane Beadles starter.
 • DL: Mike Purcell starter på NT og Quinton Dial tok den ene DE-plassen. Ian Williams er fortsatt skadet.
 • LB: Eli Harold starter på OLB sammen med Ahmad Brooks, mens Ray-Ray Armstrong og Gerald Hodges fortsatt er i konkurranse om plassen ved siden av Navarro Bowman på innsiden.
 • DB: Jimmie Ward er starter på corner i tillegg til Tramaine Brock.
 • Special Teams: Med Bruce Ellington skadet faller retur-jobben til andre. Det ser ut til å bli Chris Davis og Jeremy Kerley som først og fremst fyller de skoene.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x