Dommerspalten 26. mai 2016

Fjerde forsøk. Det angripende laget trenger sårt en skåring. Hva for noe smart kan man finne på for å lure motstanderen da?

Den problemstillingen er det nok mange trenere som har stått overfor, og da kommer mange mer eller mindre kreative spill for å skåre eller for å få et nytt første forsøk.

Hva med denne:
Det angripende laget stiller opp i en punteformasjon, og alt ser ut til at de skal punte. Snappen går, og noen spillere på Lag A springer nedover banen slik de alltid gjør på punt. Så kommer det en høy ball. Puntemottakeren justerer seg og gjør seg klar til å ta ballen. Han vet at han har rett på den ballen og skal ha fri vei til den. Men Lag A-spiller nummer 88 prøver også å ta ballen, og rett foran puntemottakeren hopper han opp. Han blir så truffet av puntemottakeren som springer rett i ham. Ballen lander så uberørt i bakken.
Dette må da vel være sparkemottaksinterferens? Nei… det viser seg at ballen faktisk ikke ble sparket, men kastet, og da kan det ikke være sparkemottaksinterferens. Men da må det være defensiv pasningsinterferens siden spilleren på det forsvarende laget forstyrret mottaket til A88! Dermed må det bli nytt første forsøk til Lag A. Et vellykket trick-spill av Lag A!

Eller…?

Nei. Akkurat denne situasjonen er et unntak for defensiv pasningsinterferens!
Det er ikke defensiv pasningsinterferens når en Lag A potensiell sparker (i en punteformasjon/field goal-formasjon) simulerer et spark ved å kaste ballen høyt og dypt. (IFAF R-7-3-8-c-4.)

Hva er så resultatet av spillet ovenfor? Det er en framoverpasning som går i bakken, ergo er det en ufullstendig pasning. Ikke er det noen regelbrudd heller. Og siden det var fjerde forsøk så vil da ballen gå over til det forsvarende laget, 1 og 10 fra forrige punkt.
(Selv om det ikke er en punt så er den tiltenkte puntemottakeren en forsvarsløs spiller, så man må tenke targeting, men ingenting i beskrivelsen ovenfor indikerer noe slikt.)

OV vs Glads 2013 - foto Lukasz Kadziolka
Foto: Lukasz Kadziolka

Vi avslutter dagens spalte med et par quiz-spørsmål:

Quiz 1

Lag A 3&15 @ B-45. Framoverpasningen blir brutt av B44 som begynner å løpe med ballen. Han blir taklet på 50-yard-linja. Før ballen ble kastet ble A65 flagget for en holding, og etter pasningsbrytingen ble B50 flagget for en blokkering i ryggen.

A: Omspill siden begge lag har gjort et regelbrudd. Fast regel i amerikansk fotball. Lag A 3&15 @ B-45.

B: Lag B får beholde ballen, 1&10, etter utmåling av straffen for sitt regelbrudd. Lag As straff avslås.

Quiz 2

Lag A 4&5 @ B-45. Lag A punter. Mens ballen er i lufta holder B44 igjen A90 og flagges for det. B30 gjør et fritt mottak av punten på B-25.

A: Siden regelbruddet skjedde før Lag B fikk ballen vil Lag A beholde ballen og få nytt første forsøk etter 10 yards utmåling av holdingen.
Et fast prinsipp i amerikansk fotball er at skjer det et regelbrudd som aksepteres skal det laget som har ballen, eller hadde ballen sist, beholde den.

B: Lag B får 1&10 etter utmåling av straffen for holdingen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x