Dommerspalten 4. februar 2016

Super Bowl. Årets store (sportslige) høydepunkt. Mange vil nok ha en mening om det meste, særlig når noe går mot laget man holder med. Da kan det være interessant å vite hva andre mener om situasjonen. Her kommer noen ressurser for den som er interessert i regelforklaringer og «calls» gjort av dommere mens kampene pågår.

Ressurser på nett under kamper

Mange ressurspersoner tvitrer under kamper. De forklarer regler, kommenterer avgjørelser og, etter deres mening, om de var riktige eller ikke. At dette er en vanskelig sport med mange skjønnsavgjørelser ser vi titt og ofte da disse personene noen ganger ikke har samme mening om en call. Ikke alltid er de enige om calls etter Instant Review heller.

Mike Pereira:

  • Tidligere NFL-dommer, men nok mest kjent som dommersjefen i NFL 2004-2009, og som regelanalytiker hos Fox Sports fra 2010.
Mike Pereira

Mike Carey:

  • Tidligere NFL-dommer, og hoveddommer i Superbowl XLII. Nå regelekspert hos CBS.
Mike Carey

Jim Daopoulos:

  • Tidligere NFL-dommer og dommersjef. Nå regelanalytiker for ESPN.

Dave Cutaia:

  • Mangeårig dommer på høyeste NCAA-nivå. Regelanalytiker for ESPN. Hovedfokus er på NCAA, men kommenterer også NFL.

Undertegnede er også tilgjengelig på Twitter, og spørsmål kan også sendes til meg.

920x920

Å få dømme Super Bowl er selvsagt det store målet for et NFL-dommer hvert år. Å dømme BCS-finalen er selvsagt det store målet for de beste college-dommerne hvert år. Å dømme den norske seniorfinalen er det store målet for de norske dommerne hvert år. Uansett hvilket nivå man er på som dommer så har de som satser satt seg mål. Det er ikke bare spillere og trenere som har slike sportslige mål.

Å få dømme en finale er en belønning for det man har gjort gjennom sesongen, at man har vært blant de beste. Kom man ikke til finalen så var man ikke god nok denne gangen. Og for dommere så gjelder det samme som for spillere hvis man ønsker å bli bedre og godt nok mentalt forberedt, nemlig å trene. Det vil si bli bedre på regler, bli bedre på teknikk, komme i god nok fysisk form, bli bedre på kommunikasjon, bli bedre på konflikthåndtering osv.

En måte å bli bedre på er å studere andre:

Når Super Bowl 50 er klar til å settes i gang så sitter det mange dommere og ser på, og mange, inkludert undertegnede, vil nok ha minst like mye fokus, om ikke mer, på sine kollegaer i «sebra-stripene» enn lagene. Lykke til Clete, Jeff, Wayne, Rusty, Boris, Scott og Keith og resten av gjengen!

 

Svarene på forrige ukes quiz

Quiz 1: Rett svar: Alternativ B.

Quiz 2: Rett svar: Alternativ A. Dog kan svaret være avhengig av tiden det tar før B-spilleren begynner å løpe. Spillet er ikke umiddelbart dødt fordi B35 ikke løp med en gang, han må gis tid til å vurdere om han vil løpe tilbake eller la spillet dø og få en Touchback. Men hvis det går så lang tid at motspillerne ikke vil takle ham tolker de det som om spillet er dødt, da er spillet dødt.

Quiz 3: Rett svar: Alternativ A.

Quiz 4: Rett svar: Alternativ B.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x