Dommerspalten 6. april 2017

Den norske seriestarten nærmer seg, og de fleste ser nok fram til det, inkludert dommerne. En god del kurshelger, videoer, nye regler og teoritester er oppvarmingen. Etter en lang vinter skal det bli godt å være i gang igjen.
I dag nevnes noen dommerrelaterte temaer som man kan oppleve å se i løpet av våren.

Aller først: Har DU lyst til at dommerspalten skal ta opp noe spesielt? Det være seg regler, spesielle situasjoner eller noe annet som er relatert til fotball og dømming. I så fall er du velkommen til å komme med forslag!
Når den norske serien nå snart sparkes i gang vil det kanskje bli situasjoner som man kan ta opp her.

Dommerrelaterte temaer:

 

8 dommere på banen samtidig

De beste college-conferences bruker nå 8 dommere. Dette har vært mulig i IFAF noen år også, men ikke så mye i bruk. Ikke har man nok ressurser (dommere og økonomi) til at dette blir vanlig her i Norge med det første heller, men vi skal ikke se bort i fra at dette prøves ut i for eksempel sluttspillet.

Den åttende dommeren kalles senterdommer («centre judge») og står i det offensive bakfeltet tvers over posisjonen til hoveddommeren (på samme sted som umpiren i NFL). Et ekstra par øyne til å følge med det som skjer rundt scrimmagelinjen er til god hjelp for umpiren og hoveddommeren. Det er tross alt der de fleste spillerne er, og hvor mesteparten av action’en skjer under et forsøk. I tillegg vil senterdommeren hjelpe til med å spotte ballen klar til neste forsøk, måle ut straffer og ballhåndtering. Alt i alt skal dette gi en mer effektiv administrasjon av kampen.

Nytt av året er at om man er 6 eller 7 dommere, kan man ofre en av de dype dommerne, og sette ham/hun som en senterdommer i stedet.

Det er nok tredje forsøk. Foto: Jarle Magnus Henriksen

Videogjennomgang under kampen («Instant replay»)

I Norge har regelen om videogjennomgang under kampen vært ignorert da den har vært den samme som i USA, og egentlig ikke mulig å få til i praksis. IFAF har nå sin egen versjon som er lettere å bruke i praksis, og regelen er nå mulig i Norge. Dog forventes det ikke at den kommer til å bli brukt med det første. Ingen klubber har nok utstyr som kreves til å få det til under kampen, og i tillegg må DRU utdanne og sette opp godkjente videodommere.

Men en gang i framtiden er vi kanskje der at det kan brukes nå og da. Eventuelt kan man begynne å prøve det ut på ei helg hvor det er få kamper, og hvor flere kan stille opp for å få nødvendig utstyr på plass. NM-finalen kanskje?

 

Annet småplukk fra dommerverden

Siden ingen norske klubblag deltar i internasjonale turneringer blir det svært lite med internasjonale kamper på norske dommere. Og når NEFL spiller kampene sine velger man å bruke kun dommere fra hjemmelagets land.
Dog er det U19-EM i Danmark i sommer, og det er håp om at Norge skal sende 2-3 dommere dit. Og Norge skal også delta i juniornordisk igjen, og det betyr nok at 2-3 norske dommere får dømt der på høsten.

Få treningskamper mellom lag betyr også at kun et fåtall av dommerne får «banket rust» før serien starter. Synd, siden man trenger en kamp for å komme skikkelig i gang når det er flere måneder siden sist.

Den nye teknikkboken har akkurat kommet. Den inneholder noen forandringer, men siden den kom såpass seint antar jeg at vi kommer til å bruke den gamle i år, med unntak av muligens Eliteserien og 1. div. herrer. Ikke så mye andre enn dommere vil merke, men tidtakeransvaret for kampklokka under en kamp har skiftet dommer. Det betyr at under kamper hvor det ikke er synlig kampklokke må trenere/spillere henvende seg til en annen dommer enn før.

Når denne spalten publiseres er det siste innspurt i omtestperioden for den teoretiske prøven. Det er alltids noen som ikke skårer høyt nok på første forsøk, men høyt nok til at de kan få omtest. Hva man presterer på denne teoritesten vil være avgjørende for hvilket lisensnivå en dommer får, og da også hvor stort kamphonoraret blir. At omtestperioden ennå ikke er over er også grunnen til at svarene på de spørsmålene leserne fikk en smakebit på forrige gang ikke kommer i dag.

 

Lyst til å lese deg opp på tidligere spalter? Du finner en oversikt her!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x