Dommerspalten 7. januar 2016

Når blir det en safety? Når blir det en touchback? Dette er begreper som det virker som om mange spillere, trenere og publikum (og nok også ferske dommere) ikke har god nok kontroll på. Det ser vi titt og ofte under kamp da spillere gjør noen ganger merkelig valg, særlig på sparkespill. Også trenere roper og vil ha safety når det er en touchback.
I dag ser vi på disse to temaene.

En safety og en touchback er egentlig nært beslektet. Begge har med når en spiller eller en ball blir død i en målsone. Det som skiller dem er hva som forårsaket at ballen kom inn i målsonen.

Aller først går vi gjennom hva resultatet av en touchback og en safety er.

Resultatet av en touchback er:

 • At det laget som forsvarte den målsonen som ballen ble død i, begynner med ballen på egen 20-yardlinje, 1 og 10.
  • Typisk situasjon er når et lag punter eller langt avspark, og ballen treffer målsonen uten at den er berørt av det mottakende laget. Da blir det en touchback, og det mottakende laget får ballen på egen 20-yardlinje.

Resultatet av en safety er:

 • Man sier at det skåres en safety. Poengene (2) gis til motstanderlaget. (Sammenlignes ofte med selvmål i andre idretter.)
 • Laget som forsvarte den målsonen som det ble skåret en safety i, må foreta et frispark fra sin egen 20-yardlinje. Så i praksis får det laget som fikk 2 poeng også ballen etterpå.
  • På et frispark etter en safety er det lov å sparke som en punt, i stedet for å sparke fra en tee.

Hvordan oppstår en touchback? Ansvar og «impetus».

En touchback oppstår hvis:

 • En ball blir død i en målsone, enten som løs ball eller kontrollert av en spiller som forsvarer den målsonen, OG det laget som angriper den målsonen er ansvarlig for at ballen kom inn i målsonen. (Unntak er ufullstendige framoverpasninger, naturlig nok.)
  • Legg merke til at det ikke er viktig hva som skjer inne i målsonen, det er hva som brakte ballen inn i målsonen som er viktig.

Hva som menes med ansvar er også definert i reglene. I tillegg til å bære ballen er en spiller ansvarlig for ballens ferd når han:

 • Sparker den.
 • Passer den (framover/bakover).
 • Snapper den.
 • Fomler den.

Typiske situasjoner hvor det blir en touchback:

 • En punt (eller et for kort field goal) lander uberørt av det mottakende laget i deres målsone. Da er spillet dødt, og siden det er spilleren som sparket ballen som er ansvarlig for dens ferd, blir det en touchback.
 • En ballbærer løper nedover langs sidelinja og nærmer seg målsonen. Like før målsonen blir ballen slått løs av en forsvarsspiller. Den løse ballen treffer pylonen.
  Resultatet blir en touchback da det er spilleren som fomlet som har ansvaret for ballens ferd, og pylonen tilhører målsonen. Godt jobbet av forsvarsspilleren!
 • Det forsvarende laget gjør en interception i sin egen målsone. Om forsvarsspilleren legger seg ned, eller prøver å løpe ut, men blir taklet før det, eller han fomler ballen ut av banen, så blir det en touchback. Det var spilleren som passet ballen som var ansvarlig for at den krysset mållinja.
 • En puntmottaker står klar for å ta imot en punt på sin egen 5-yardlinje. Men han klarer det ikke, ballen treffer ham og spretter videre inn i målsonen. Der får mottakeren tak i ballen og prøver å springe ut av målsonen, men blir taklet der inne. Resultat: Touchback.
  • For det første: Ballen er fortsatt levende når den kommer inn i målsonen fordi den er berørt av det mottakende laget.
  • Men ansvaret for at ballen er i målsonen har fortsatt den som sparket ballen. Altså en touchback siden ballen blir død der inne.

Men kan ansvaret for ballens ferd forandre seg mens en ball er løs? Jada:

Ansvaret for ballens ferd forandres og gis til den spilleren som:

 • Sparker den løse ballen, eller som slår den løse ballen etter at ballen har vært i bakken.
  • Legg merke til at å slå en ball er en bevisst handling for å forandre ballens retning. Å berøre en ball, for eksempel i et mislykket forsøk på å ta den, forandrer ikke ansvaret, ref. eksempelet med puntemottakeren ovenfor.
 • Hvis en løs ball kommer til ro på bakken, og en annen spiller forsettelig berører den.

Det som gjør at en spiller har ansvaret for ballens ferd kalles i reglene for «impetus«.

Hvordan oppstår en safety?

En safety oppstår hvis:

 • En ball blir død i en målsone, enten som løs ball eller kontrollert av en spiller som forsvarer den målsonen, OG det laget som forsvarer den målsonen er ansvarlig for at ballen kom inn i målsonen.
 • Et lag gjør et regelbrudd i sin egen målsone hvis laget har besittelse av ballen.

Typiske situasjoner hvor det blir en safety:

 • Det angripende laget starter nære sin egen mållinje, og quarterbacken eller ballbæreren blir taklet i målsonen.
 • Det angripende laget starter nære sin egen mållinje, og en av deres spillere gjør et regelbrudd inne i målsonen, for eksempel en holding. Det spiller ikke noe rolle hvor ballen er.
«Momentum exception»

Så hva da med følgende eksempel:

B90 er på vei mot sin egen mållinje og gjør en interception på sin egen 3-yardlinje. Hans fart og retning gjør at han havner i sin egen målsone, hvor han sklir og faller i bakken. Ut i fra det som er nevnt ovenfor er dette en safety, fordi det er forsvarsspilleren som brakte ballen inn i sin egen målsone. Men det blir ikke en safety! Det er heller ikke en touchback. Lag B får her ballen på sin egen 3-yardlinje, 1 og 10.

Tanken er at spilleren gjorde et godt spill og ikke skal straffes for det med en safety. Derfor eksisterer det et unntak på safety som kalles «momentum exception«: Hvis en forsvarende spiller får tak i ballen innenfor sin egen 5-yardlinje og hans opprinnelig fart og retning («momentum») bringer ham inn i sin egen målsone, blir det ikke en safety hvis ballen blir død der inne. Men laget får ballen der spilleren fikk ballen. Derfor blir det B 1&10 på B-3 i dette eksempelet.

Det er svært viktig at man kan reglene for når det blir touchback og når det blir safety, og alle detaljer og eksempler er vanskelig å dekke her. Hvis du har noen situasjoner du lurer på så gjerne spør dem i kommentarfeltet hvor du vil få svar.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x