Dommerspalten 9. juni 2016

Forrige ukes spalte snakket om noen hovedregler for straffeutmåling. Denne gang fortsetter vi med dette. Noen ganger hører man hoveddommeren annonsere «straffen er halve avstanden til mållinja». Denne ser vi på i dag, med (selvsagt) tilhørende unntak.

Halve avstanden til mållinja

Nok en hovedregel under straffeutmåling er at yardstraffen mot det laget som gjorde regelbruddet ikke kan overskride halve avstanden til lagets egen mållinje.
Det betyr at regelen trår inn når det er mindre enn 30 yards igjen til mållinja for regelbrudd som har 15 yards som straff, eller når det er mindre enn 20 yards igjen til mållinja for regelbrudd som har 10 yards som straff, eller når det er mindre enn 10 yards igjen til mållinja for regelbrudd som har 5 yards som straff. Litt mer om 5/10/15 finnes her.
Regelen gjelder for begge lag.

Eksempel:
Lag A 1&10 på A-20. Under spillet blir Lag A flagget for en sakseblokkering fordi centeren og høyre guard rett etter snappen blokkerer en høy-lav-kombinasjon mot samme motspiller. Straffen aksepteres.
Resultat: En sakseblokkering er et personlig regelbrudd, og medfører 15 yards straff. Her skal straffen måles ut fra forrige punkt. Men 15 yards overskrider halve avstanden til Lag As mållinje, derfor vil bare halvparten av 20 (ikke 15) måles ut. Lag A 1&20 på A-10.

Med halve avstanden menes det ikke halvparten av 15/10/5, men halve avstanden fra der straffen skal måles ut fra, til lagets mållinje.

Eksempel:
Lag A 4&4 fra B-7. Siden Lag A ligger under med mer enn 3 poeng like før slutt velger de å gå for det. Selvsagt prøver de å trekke Lag B i offside, noe de faktisk klarer. Offsiden er av typen som det skal blåses av med en gang.
Resultat: Lag A 4&1/2 fra B-3,5.
Offside er 5 yards straff, men siden den skal måles ut fra B-7 legges ballen på B-3,5 etter utmåling av halve avstanden til mållinja. Det er ikke nok for et nytt første forsøk.

Etter bildet kommer unntaket til denne hovedregelen!

Harry Peoples - foto Cecilie Hagen
Catch/no catch? Dommer Agon Mazrekaj ser ut til å ha kontroll på det. Foto: Cecilie Hagen.
Defensiv pasningsinterferens (DPI)

Unntaket til hovedregelen ovenfor er defensiv pasningsinterferens (DPI), som har en egen spesiell utmålingsregel. Den er som følger:

  • Hvis regelbruddet skjer mindre enn 15 yards fra der det ble snappet fra, er straffen automatisk første forsøk fra regelbruddspunktet.
  • Hvis regelbruddet skjer 15 yards eller mer fra der det ble snappet fra, er straffen 15 yards fra forrige punkt og automatisk første forsøk.
  • Denne regelen ignorerer som nevnt regelen om maks halve avstanden til mållinja. Men den har i stedet følgende:
    • Hvis det ble snappet fra mellom B-17 til B-2, og regelbruddet skjedde innenfor B-2 eller i målsonen, legges ballen på B-2 og automatisk første forsøk.
    • Hvis det ble snappet fra B-2 eller nærmere gjelder det igjen om at det blir halve avstanden til mållinja.

Merknader:

  • Maks yardstraff er 15 yards hos oss. I NFL derimot, er det ingen slik grense på DPI, der legges ballen der regelbruddet skjedde uansett hvor langt det er fra forrige punkt. Skjedde det i målsonen legges ballen i NFL på 1-yardlinja. Var det snappet fra B-1 eller nærmere blir det halve avstanden der også.
  • Det er kun DPI som har denne spesielle regelen. Offensiv pasningsinterferens er omfattet av hovedregelen om halve avstanden. Hos oss er OPI 15 yards fra forrige punkt, mens det i NFL er 10 yards.
  • Det er én type spillsituasjon hvor reglene er forskjellige fra ovenfor, og ikke bare på det med DPI, og det er på ekstrapoengforsøk. Dette tas ikke opp her. Ekstrapoengforsøket, med sine spesielle regler, fortjener en egen spalte.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x