I dag snakker vi om…Bergen Storm

Hver torsdag fremover kommer vi til å profilere en norsk klubb. Denne uken har turen kommet til en av landets eldste klubber, nemlig Bergen Storm!

Logo Bergen StormWebside: BergenStorm.no
Facebook-side: Bergen Storm på Facebook
Hjemmebane: Varden Kunstgress

Storm inntar Varden

Kort historie

Bergen Storm ble stiftet i 1992 under navnet Bergen Blackhawks. Det er imidlertid verdt å se enda lengre tilbake i tid, da Storm er resultatet av sammenslåing mellom to andre klubber – Bergen Bulldogs og Bergen Flyers. I det hele tatt kan organisert amerikansk fotball i Bergen sees på som et resultat av Jon Torstein Bakken sitt utvekslingsår i USA, og Bakken har vært en viktig figur i amerikansk fotball i Hordaland helt siden han stiftet Bulldogs i 1987. Med en så lang historie sier det seg selv at mange personer har vært med underveis både på og utenfor banen, og det er mange som kunne vært nevnt når vi snakker om viktige personer for Storm som klubb og lag.

Utenfor banen kommer man ikke utenom Bård Strøm, som har vært meget sentral fra slutten av 90-tallet, og som må sies å være en av de fremste trenerne Norge har produsert. Hans arbeid både på junior- og senior-nivå har hatt stor betydning for Bergen Storm og den generasjonen spillere som er ledende i klubben i dag. Klubbens beste resultat på seniornivå kom riktignok ikke under hans ledelse, men under amerikaneren Joe Spinella helt tilbake i 1993, når Bergen Storm var landets tredje beste lag på seniornivå.

Kaj Hopland har også stått sentralt i mye av klubbarbeidet, i tillegg til en habil spillerkarriere gjennom hele 90-tallet; han er å finne på sidelinjen som hovedtrener i 2014.

De siste årene er det et annet navn som også har utmerket seg; Thomas Midtun tok mange grep som leder for Bergen Storm, og er blant annet skyldig i at det nå finnes en regional serie i Bergensområdet hver høst, hvor både spillere fra Storm, avdankede spillere fra Storm, og spillere i Bergen som ikke er tilknyttet til Storm, deltar.

Resultatmessig har Storm vært et «heis-lag» gjennom både 90- og 2000-tallet; de har alltid hatt en kjerne av gode og talentfulle spillere, men med varierende kvalitet og antall rundt denne kjernen. Avhengig av rekruttering og tro på eget prosjekt, har laget vekslet mellom å nærme seg toppen i Norge og å falle ned til 2.divisjonsnivå. Mangel på ressurspersoner utenfor spillerstallen har typisk vært et sentralt element for klubbens varierende kvalitet på banen, og innsats fra flere i styrerommet og i inntektsskapende arbeid for klubben er fortsatt det springende punkt for om Bergen Storm skal etablere seg helt i toppsjiktet innen norsk amerikansk fotball.

Juniorvirksomhet

Bergen Storm var tidlig ute med U19-lag, og deltok allerede etter noen år som klubb i de første U19-seriene som ble gjennomført. Resultatene kom gradvis, og best huskes nok generasjonen som sørget for NM-sølv i 1999, 2000 og 2001. Når U16 (nå U17) så dagens lys i Norge, var Storm ikke sene med å være med der heller, og særlig trener Stig Schjerpen sitt arbeid på dette nivået ga resultater. NM-gullet på U16 i 2005 var høydepunktet, og er foreløpig Storm sitt eneste Norgesmesterskap. Mange av de beste spillerne Storm har produsert på 2000-tallet har vært av Schjerpens disipler.

De siste årene har fokuset på juniorarbeid havnet mer og mer i skyggen. Det er nå en rekke sesonger siden klubben sist (2010) var i seriespill på U16/U17, og situasjonen er den samme på U19 (siste deltakelse 2011).

Storms Erik Nødtvedt
Foto: Eivind Kalstø

 

Status nå

Mens juniorsatsingen har ligget brakk de siste årene, har den regionale ligaen fortsatt å være aktiv med mange spillere hver høst. Spørsmålet er hva som gir Bergen Storm best rekrutteringsgrunnlag og kvalitet på spillerne over tid av disse to kanalene – det er så langt lite som tyder på at man greier å opprettholde begge deler på en god måte samtidig. Seniorlaget til Storm endte både i 2012 og 2013 utenfor sluttspillet i 1.divisjon, men samtidig var det god kvalitet på mye av det laget presterte på banen. Det mangler ikke talent; det mangler ressurspersoner rundt laget og i organisasjonen generelt. Skal Bergen Storm endelig ta et etterlengtet NM-gull på senior må nok klubborganisasjonen fylles med gode rekrutter før spillerstallen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x