I dag snakker vi om…Eidsvoll 1814s

Hver torsdag fremover kommer vi til å profilere en norsk klubb. Denne uken tar vi for oss regjerende Norgesmestere på seniornivå; Eidsvoll 1814s!

Logo 1814s
Webside: 1814s.no
Facebook-side: Eidsvoll 1814s på Facebook
Hjemmebane: Bøn

 

Kort historie

Eidsvoll er en av Norges mest meritterte klubber, men faktisk ikke en av de eldste. Klubben ble stiftet i 1995 av Kenneth Andersen, Bård Aune og Jarle Østhagen. 1814s var umiddelbart en suksess i norsk 2.divisjon, og etter et par år der rykket de opp på øverste nivå, hvor de stort sett alltid har kjempet om topp-plassering siden.

Sitt første NM-gull tok de på seniornivå i 2001, og det har faktisk vært mer regelen enn unntaket at Eidsvoll tar NM-gull på senior i dette årtusenet. Eidsvoll 1814s har nå hele 9 NM-gull stående på låven, og mønsterbruket på Eidsvoll må sies å være et eksempel til etterfølgelse på seniornivå.

I tillegg til å ha blitt Norgesmestere en rekke ganger, senest i 2013, så har laget deltatt i Europeiske konkurranser, og til tider gjort det meget skarpt. I 2007 nådde de helt til semi-finale i EFL (Eurobowl), og var altså blant de fire beste lagene i Europa. Laget var noen år sterkt dominert av en satsing bestående av mange utenlandske spillere i tillegg til de hjemlige; et dilemma mange norske lag har stått ovenfor når de har forsøkt å satse stort på seniornivå. Allikevel må det sies at det for det meste har vært en kjerne av hjemlige spillere som har hatt betydning for lagets resultater, og en del av importene har til og med blitt fastboende i årenes løp.

1814s junior

Juniorvirksomhet

Hva så med ungdomsvirksomheten? Det tok noen år før 1814s kom i gang med dette, og det har vært varierende satsing opp igjennom årene. Hvis man allikevel ser hva de har oppnådd på U19 (bl.a. NM-gull i 2010), og spillere som har kommet fra juniornivå, så er det ikke tvil om at grunnlovsmennene har hatt godt utbytte av den juniorsatsingen de har gjort.

Også på U17 og U15 har 1814s kommet i gang, om enn ikke med større meritter å vise til. Når man greier å fremavle spillere som Iver Hoelsæther, Martin Ø. Haugen og Brian Moro fra egne rekker, så er det uansett ikke tvil om at det gjøres et habilt ungdomsarbeid med resultater over tid på Eidsvoll.

Status nå

1814s hadde ikke eget U19-lag i 2013, men det tette samarbeidet man hadde med Vålerenga Trolls på dette alderstrinnet i år gjør nok allikevel at man går inn i 2014 med følelsen av å ha vunnet noe på dette nivået. Det er imidlertid et betimelig spørsmål hvorvidt man greier å få på plass et eget U19-lag av kvalitet igjen i nær fremtid. Det samme gjelder forsåvidt U17 og U15, samt damelag, hvor Eidsvoll er i gang med et prosjekt.

På senior ble det altså NM-gull i 2013, etter en -etter 1814s standard- begredelig sesong i 2012. Med en svært respektert hovedtrener i Geoff Buffum, og med Greg Kleidons husholdning i førersete for mye av klubbdriften, er man igjen en av favorittene når 2014-sesongen sparkes i gang. Det er ikke tvil om at Eidsvoll satser på å beholde statusen som årtusenets mest suksessrike norske klubb. Hvor lenge kan det vare? Det spørsmålet satser nok 1814s på at vi stiller også om 5 år og om 10 år!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x