I dag snakker vi om…Gjøvik Swans

Hver torsdag (med ett unntak) siden 5.desember i fjor har vi profilert en norsk klubb. Denne uken har turen kommet til det eneste laget som deltar i serien i 2014 som vi ikke allerede har omtalt: Gjøvik Swans!

Logo Swans

Webside: Gjøvik Swans på web

Facebook-side: Gjøvik Swans på Facebook

Hjemmebane: Biri Stadion, Biri

Kort historie

At History-siden på Swans sin webside simpelthen inneholder teksten «coming soon» er i grunnen treffende: Historien deres gjenstår i stor grad å bli skapt. Nuvel; vi gjør et forsøk:

Gjøvik Swans dukket opp på høsten 2013, og var en overraskelse for mange da. Riktignok har det vært noen forsøk på å starte opp lag på Toten / i Gjøvik også tilbake i tid, men slike forsøk ser man stadig vekk forskjellige steder, uten at det vektlegges så mye. Gjøvik, som husket at de befinner seg ved Mjøsa og i Skibladner-land når de valgte kallenavn på laget sitt, ville derimot noe mer. I slutten av oktober 2013 var de blitt et offisielt idrettslag og en del av forbundets portefølje, og dermed rakk man også påmeldingsfristen til seniorspill 2014, som gikk ut i slutten av oktober.

Lagbilde trening Swans

Laget har skaffet seg en spiller med bakgrunn fra juniorlandslag og Eidsvoll 1814s, Magnus Brekke, som offensiv koordinator. Han er såpass ung at vi har store forventninger om å se ham på banen også. Lagets defensive koordinator har også tilknytning til 1814s-miljøet, men for de fleste er nok Thomas Kvehaugen først og fremst kjent som en dyktig fotograf hvis navn går igjen på en god del bilder fra fjoråret når han fulgte Eidsvoll gjennom en mesterskapssesong. Også Kvehaugen vil nok befinne seg på banen når kampene spilles. Ellers har vi merket oss at den spanske runningbacken/linebackeren Nacho Muñoz Delgado, som var i kontakt med flere norske lag om å spille her på berget mens han fortsatt befant seg i Spania, nå befinner seg på Gjøvik. Delgado, med bakgrunn fra Alicante Sharks, kan være en interessant spiller å følge i årets 2.divisjon hvis han løser lisens for Swans.

Knytningen til 1814s har allerede blitt nevnt, og ble ytterligere sementert via en farmeravtale Swans inngikk med Eidsvoll tidligere i år. Vi tror det er en kjempefordel for Gjøvik-laget for å ta et kvantesprang i kunnskapsnivå, og dermed kunne være gode nok til å ha noe i seriespill å gjøre. Det skal bli spennende å se hvilken innflytelse Geoff Buffum & co. får på hva Swans presterer på banen.

farmeravtale Swans

Juniorvirksomhet

Swans har kommet i gang i det vi oppfatter som et studentmiljø, og det er nok rimelig å anta at majoriteten av de aktive er uaktuelle for å spille U19. Den typiske situasjonen for nystartede klubber er nettopp dette: Man har en gruppe unge menn i grenseland mellom ungdom og voksen som vil spille selv, og starter opp av den grunn. Deretter går det noen år, og så innser man at rekrutteringsgrunnlaget (og inntektsstrømmen…) bør styrkes, gjerne omtrent samtidig med at noen av de som startet har skaffet seg kompetanse nok til å fungere i en trenerrolle utover å trene seg selv og kompisene. Da dukker gjerne juniorvirksomheten opp. Vi har en mistanke om at Swans fort kan passe inn i et slikt mønster, så det skal bli spennende å se når et U19, U17 eller U15-lag i deres regi første gang er på treningsbanen – og ikke minst når de er i seriespill! Foreløpig er det for utenforstående ingen synlige indikasjoner på noen av delene.

Hjelm Swans

Status nå

Ettersom Haugesund Hurricanes gjennomførte en scrimmage mot Åsane Seahawks i helgen som gikk, er Gjøvik Swans nå det eneste laget i årets seriespill som såvidt oss bekjent aldri har møtt et motstanderlag i en kamplignende situasjon. De er uten tvil en ukjent faktor i årets serie. Farmeravtalen med Eidsvoll 1814s er utvilsomt en fordel med tanke på muligheten til å hente ut kunnskap fra et solid amerikansk fotball-miljø; det store spørsmålet er imidlertid om de får dra nytte av avtalen på banen også. Vi tror at en farmeravtale uansett gjør det mer sannsynlig at de er i stand til å gjøre positive ting på banen – og ikke minst gjennomføre seriespillet. Utover det? Det gjenstår å se.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x