I dag snakker vi om…Nidaros Domers

Hver torsdag fremover kommer vi til å profilere en norsk klubb. Det er tid for den nordligste klubben i seriespill: NTNUI Nidaros Domers!

Logo Domers


Webside: NidarosDomers.org
Facebook: Nidaros Domers på Facebook
Hjemmebane: Dødens dal, Trondheim

Kort historie

NTNUI Nidaros Domers så dagens lys tidlig på 90-tallet, og var første gang i seriespill i 1993. Det gikk ganske så bra, og man var ubeseiret før man dro til en forblåst bane i utkanten av Sandnes og spilte dobbelt-kamp om topp-plassen i 2.divisjon og retten til å møte Kolbotn Kodiaks i kvalifiseringsspill til 1.divisjon. Dessverre ble det to klare tap dengang, men Domers greide allikevel å komme seg i 1.divisjon, selv om det skjedde i 1999 etter at man beseiret Oslo Vikings sitt 2.lag i 2.divisjonsmesterskapet høsten 1998.

Domers 1993

Domers har hatt varierende suksess i 1.divisjon, men har til tider greid å tukte flere av topplagene, og det skal godt gjøres å komme nærmere enn de gjorde i semi-finalen mot Eidsvoll 1814s i fjor. Vi snakker altså om et lag som har prestert på et godt nivå over tid. Mange har bidratt til (den relative) suksessen. Navn som Henning Tveit, Geir Ove Buseth, Lee Davidson og Jason Ready kan nevnes hvis vi ser litt tilbake i tid, mens det vil være en dødssynd å ikke nevne Atle Prange, Austreim-brødrene (nå hos hhv. Haugesund og pensjonert i Sogn&Fjordane) og Rein-brødrene (nå splittet i hhv. Haugesund og Nidaros) om vi skal snakke om bidragsytere. Jada; mange andre har bidratt også, men dette er ikke en takkeliste – derimot er det en indikasjon på hvem man har lagt mest merke til sett utenfra.

De siste årene har sett et konkurransedyktig Domers, riktignok med en grundig kollaps underveis i 2012-sesongen, som har satset mot NM-gull. Det er verdt å nevne at Nidaros primært rekrutterer blant studenter som kommer til byen, og en viktig kilde har vært en lokal liga som kjøres på høsten mellom lag hvor erfarne Domers-spillere og rookies i skjønn forening utgjør lagene etter en draft før sesongstart. Med studenter som primær rekrutteringskilde vil det også si at det er en viss turnover i laget som følge av det, men det ser ikke ut til å være særlig forskjellig fra situasjonen i andre norske lag. Det er heller ikke slik at majoriteten av studentene i Trondheim er der i kun 1-2 år, så dette rekrutteringsfokuset er i praksis ikke noen spesiell hindring for kontinuitet.

 

Juniorvirksomhet

Hørt om Nidaros Dragons? Det var U19-laget til Nidaros, som spilte 1 sesong for en god del år siden. Nå har Nidaros igjen juniorvirksomhet på gang, denne gang på U17-nivå, hvor de er påmeldt seriespill i 2014. Domers har tradisjonelt vært sterkt knyttet til universitetsmiljøet i Trondheim, på både godt og vondt. Det har kanskje gjort dem mindre sårbare for manglende rekruttering på yngre nivå i en årrekke, men når nivået på norsk amerikansk fotball i de kommende årene forhåpentligvis stiger til uante høyder vil ikke det være nok. Vi tror at om 10 år er det en nødvendighet å ha rekruttering via egne -eller ihvertfall lokale- ungdomslag for å ha nok bredde i stallen av erfarne spillere til å henge med, og da nytter det ikke å rekruttere spillere som kommer som studenter, selv om noen få av dem gjerne har erfaring fra før av. Det er derfor nødvendig -igjen; i våre øyne- at Nidaros tar grep rundt juniorsatsingen sin nå før de blir hektet av.

Domers portrettbilde

Status nå

Etter en del diskusjon har Domers fått tillatelse til å ha ikke-europeiske spillere i 2014 selv om de ikke oppfylte kravene i Kampreglementet på dette punktet. Det er gitt en dispensasjon, og for oss som skal se kampene er det svært positivt, da det betyr et gjensyn med den meget dyktige QBen Dustin Hawke Willingham. Dette blir tredje sesongen hans i Trondheim, og han har utvilsomt hevet Nidaros til et nivå hvor de er sluttspillsmateriale. Domers var svært nær en NM-finale i 2013, og det er nok ikke umulig at de blander seg inn i sluttspillsdiskusjonen i år igjen. Vi er derimot ikke så skråsikre på at de lykkes like godt i 2014 som i 2013, men antar Domers nå fikk noe bulletin board-materiale som de kan jobbe for å motbevise!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x