Spillerprofil: Sebastian Vollmer

Amerikansk fotball er og har alltid vært en sport dominert av amerikanere, hvilket kanskje er logisk idrettens navn tatt i betraktning. Opp gjennom årene har dog etterhvert en ganske anseelig mengde menn med fødested utenfor USA satt sitt preg på sporten og også på proffligaen NFL. Noen utenlandsfødte, sånn som vår egen Jan Stenerud, har også gått hele veien og vunnet Super Bowl, og to menn har til og med vunnet prisen for Super Bowls mest verdifulle spiller. Den kanadiske quarterbacken Mark Rypien ledet Washington Redskins til seier i Super Bowl XXI, mens wide receiveren Hines Ward, født i Seoul til en amerikansk far og en koreansk mor, var viktigst for Pittsburgh Steelers i Super Bowl XL.

sebastianvollmer
Sebastian Vollmer, OT på New England Patriots.

Felles for de fleste utenlandsfødte er dog at de enten kom til USA i ung alder eller at de oppdaget at de hadde et talent for et aspekt ved idretten mens de gikk på et universitet i landet. Ser man bort fra kanadierne (som også har et godt utviklet high school-fotball-system) er det rimelig få utenlandsfødte i NFL som spilte fotball før de kom til landet. New England Patriots’ right tackle, tyske Sebastian Vollmer, er en av de få, og natt til mandag vil han forsøke å bli med i klubben av ikke-amerikanske Super Bowl-mestere.

Vollmer ble født 10. juli 1984 i Kaarst, en forstad til storbyen Düsseldorf. I barndommen var han en rimelig vanlig tysk gutt med vanlige interesser. Han spilte først europeisk fotball og senere deltok han på et lokalt svømmelag. Men da han ønsket å prøve noe litt tøffere valgte han som 14-åring å legge opp svømmingen og prøve seg på det lokale amerikansk fotballaget, Düsseldorf Panther (forøvrig Europas eldste amerikansk fotballklubb). I starten kunne han ingenting om sporten, og han har senere fortalt at han etter en av de første treningene dro ned på det lokale biblioteket og lånte lektyre om amerikansk fotball så han kunne lære hva treneren snakket om når han brukte uttrykk som eksempelvis «third and ten». Vollmer ble etter hvert plassert på tight end, hvor han utviste et enormt talent for blokking, dog kanskje ikke like mye for pasningsmottak.

300px-Panther_logo.svg
Düsseldorf Panther, det første laget til Sebastian Vollmer.

Vollmer spilte for Düsseldorf gjennom hele ungdomstiden, og var med på å vinne to tyske juniormesterskap med laget. I 2003 ble han også tatt ut til Europalaget som skulle delta i The NFL Global Junior Championship, et NFL-arrangert juniormesterskap for sammensatte lag fra USA, Canada, Mexico, Japan og Europa. Europa endte på en fjerdeplass, med kun Japan bak seg, men Vollmer spilte så bra at han fanget oppmerksomheten til the University of Houston, hvor han ble rekruttert til å spille collegefotball.

houstoncougars
Houston Cougars, universitetslaget til Vollmer.

Vollmer snakket veldig lite engelsk da han kom til Houston i 2004 og sto over deltakelsen på fotballaget det første året han var der mens han fokuserte på å lære seg språket. I 2005 hadde han en backup-rolle som tight end, men gjennombruddet kom da han etter 2006 ble flyttet til left tackle. Vollmer startet de to siste årene som left tackle i Houston, og i 2008 ble han valgt inn på allstar-laget til Houstons divisjon, Conference USA.

Etter at collegekarrieren var over ble ikke Vollmer invitert til NFLs draft combine, men han hadde allerede fått oppmerksomhet fra New England Patriots, som tok Vollmer med deres valg i draftens andre runde. Vollmer ble med det den første europeisk-utviklede spilleren noen gang tatt i NFL-draften. Han startet som en backup i Patriots, men allerede i rookie-sesongen ble Patriots tvunget av en skade til å bruke Vollmer. Hans første duell i NFL var med Tennessee Titans’ pro bowl defensive end Kyle Vanden Bosch, og Vollmer gikk definitivt seirende ut da han sammen med resten av Patriots’ linje drev laget frem til en imponerende 59-0-seier.

Sebastian Vollmer og Tom Brady
Det er sjelden et godt tegn når en offensiv linjemann må hjelpe en quarterback opp fra bakken. Bildet er fra like etter at Tom Brady kastet en interception i den andre perioden mot New York Giants i Super Bowl XLVI.

Patriots har foretrukket å bruke Vollmer på right tackle, hvor han hadde sin beste sesong til nå i 2010 da han ble valgt ut til NFLs all-pro-lag som right tackle. Helt siden debuten har han vært en viktig brikke på en av ligaens beste offensive linjer i senere år. Og nå, natt til mandag, starter han allerede i sin andre Super Bowl i karrieren. Hele eventyret startet altså rimelig beskjedent, på et (fra et amerikansk perspektiv) anonymt lag i Europa, langt unna NFL, med veldig lite kunnskap om selv de mest grunnleggende reglene. Vollmer har bevist at det er mulig å stige helt til topps i sporten for en som kommer utenfra. Hvis du drømmer om å etterlikne suksessen anbefaler vi at du finner et lokalt lag og blir med på en trening. Kanskje er det du som blir den neste store europeeren i amerikansk fotball?

Sebastian Vollmer - New England Patriots - Draft Video Profile

I denne videoen presenteres Vollmers styrker som offensiv linjemann like før draften.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x