5 taktiske spørsmål som kan avgjøre Superbowl

Bård Strøm

Vi er bare timer unna Super Bowl og stemningen begynner merkbart å nå kokepunktet. Her i USA hvor jeg befinner meg merkes Super Bowl på alt av TV kanaler, supermarkeder og i praten på den lokale kafeen.

Hjemme i Norge ser vi et rekordantall Super Bowl parties som arrangeres. Selv i min by, Bergen, er det ikke færre enn fire organiserte Super Bowl parties natt til mandag. Kampen går på nasjonalt TV, og Viasat4 har gjort gode forberedelser foran festdagen på søndag og lover en kvalitetssending med Norsk studio og utsendte reportere til Arizona. Personlig vil jeg overvåke Super Bowl fra Don Shula sin restaurant i Disney World der jeg er med familien min, og har dermed desverre ikke anledning til å bidra til Viasat sin Super Bowl sending. Men som mitt bidrag beskriver jeg her fem taktiske spørsmål hvis svar kan avgjøre Super Bowl på søndag:

 

Gronkowski_Rob

1. Vil Seattle Seahawks prøve å dekke Rob Gronkowski med single coverage i redzone?
New England Patriots går der Gronkowski går, sies det. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men det stemmer veldig godt når Patriots er i redzone (innenfor 20 yard fra motstanderens endzone, red.anm). Patriots liker å flytte Gronkowski ut fra tight end til split end i receiver-posisjon. I redzone øker prosenten av forsvar som spiller single coverage man-man forsvar, da behovet for å stoppe mulighet for løp er større. Dette har gitt Gronkowski store fordeler med å bruke størrelsen, styrken og ikke minst lange gode armer til å utmuskle cornerbacken som dekker ham.

Seahawks cornerback Richard Sherman uttalte nylig at «Gronkowski er ikke god», og det er forventet at Sherman vil være påpasseren av Gronkowski. Men Sherman har sin styrke i å dekke dype vertikale pasninger, ikke raske slanter eller horisontale løp. Hvis Seahawks stoler på Sherman alene mot Gronkowski tror jeg Patriots har en fordel her. Tom Brady kommer garantert til å se etter en Gronkowski i single coverage uansett hvem som dekker ham. Det anbefaler jeg dere også å følge med på. Et kort nikk fra Brady til Gronk er nok til å forstå hva som kommer.

 

seattle-converts-2pt-conversion-against-green-bay-nfc-championship

2. Kan Russell Wilson unngå turnovers i pasningsspillet?
Super Bowl er verdens største årlige idrettsarrangement. Den psykologiske påkjenningen kan påvirke selv den sterkeste idrettsutøveren. I en slik kamp kan turnovers være enda mer katastrofalt enn en vanlig fotballkamp. Russell Wilson kastet fire interceptions i en omgang alene i NFC Championship kampen mot Green Bay Packers.

På toppen av det hele har Patriots kanskje ligaens nest-beste secondary, noe de beviste i måten de plukket fra hverandre Indianapolis Colts og Andrew Luck, og har hatt to uker på seg til å gjennomanalysere Wilson sitt pasningsregister. Mot Patriots VIL fire turnovers være kampavgjørende. Selv to interceptions kan ha avgjort kampen i Patriots favør.

Se for dere at Seahawks kommer til Superbowl med en ganske så konservativ gameplan med mål om å tvinge Patriots tettere opp i boksen, for så å gi Jermaine Kearse og Doug Baldwin mer rom å løpe rutene sine i. Men dette har nok Patriots allerede tatt høyde for, og lar cornerback Darelle Revis være sin egen øy mot receiveren og tillater safetiene å jakte mer aggressitvt på ballen.

 

Marshawn Lynch

3. Kan Seattle Seahawks sitt dominerende løpeangrep kontrollere kampen inn til seier?
Er det på ett område hvor Seattle Seahawks er merkbart dominerende over New England Patriots er det nord-sør powerløping. For all del, Patriots er ikke noe dårlig lag til å stoppe løp, de rangerer som #9 i NFL i run-stopping. Men Seahawks topper NFL i antall rushing yards med 173 yards i snitt per kamp, og med offensiv linje som først og fremst er kjent for å være rask fremfor sterk, burde det være mulig å nå Patriots sin svært dyktige linebackergruppe og skape de små rommene som kreves for Marshawn Lynch å være effektiv. Patriots vet dette og nosetackle og veteran Vince Wilfork har en nøkkelrolle i å unngå at nord-sør rutene åpnes opp. Hele det defensive linjespillet til Patriots er bygget opp rundt Wilfork sitt spill rundt center, og hans evne til å stenge ned gaps. Wilfork blir kampens minst omtalte nøkkelspiller, for skulle Wilfork lykkes med å tvinge spillet ut på kantene vil Patriots raske linebackere kunnd stoppe Lynch. Skulle Seahawks måtte falle tilbake på eget pasningsangrep er det et angrep som er blant de dårligste i ligaen med å produsere yards gjennom luften (27ende av 32).

Jeg ser for meg at Seahawks vil prøve å skape nord-sør løping gjennom boksen, spesielt i begynnelsen av kampen, og komplementere dette med at Russell Wilson selv tar beina fatt. Men kanskje er det først nå at Seahawks virkelig vil merke savnet av Golden Tate, som ble tradet til Detroit Lions tidlig i sesongen, og den dimensjonen Tate kunne gitt Seahawks på counterløp.

 

Seahawks-vs.-Patriots-Super-Bowl-XLIX

4. Har Tom Brady fortsatt nok juice i seg til å plukke fra hverandre ligaens beste secondary?
For dette er virkelig kampen-i-kampen. Vi snakker om gjerne den beste quarterbacken i ligaen mot den beste secondary enheten i ligaen. Allerede under kamp 1 i årets NFL sesong spekulerte jeg, på direkte TV, om Tom Brady var over toppen og på vei nedover. Gjett om han motbeviste meg! For å si det enkelt: Hvis det er en spiller som greier å knekke Seahawks er det ham. Om det er noen som greier det.

Patriots er best når de får anledning til å sende receivere på kryssruter med timing i receivernes brudd i ruter. Brady er nesten umenneskelig i sin evne til å plassere ballen der receiveren skal være, akkurat i bruddpunktet på ruten. I tillegg har Patriots et svært komplementerende receiverkorps: Gronkowski er den store kraftige possesion receiveren, erfarne Danny Amendola har vist seg å være en av ligaens beste ruteløpere og evner å komme seg fri i rom mellom forsvaret, Brandon LaFell høster lovord for sine vertikale løp langs sidelinjen, og til slutt atletiske Julian Edelman som løper kryss og tvers av forsvaret og er livsfarlig med ballen i åpne rom. Og da har vi ikke gått inn på runningbackene Shane Vereen og LeGarrette Blounts evne til å gripe og løpe med ball. En slik sammensatt receivergruppe til tjeneste for Tom Brady sin ut-av-verden evne til å plassere ballen gjør det vanskelig for hvilket som helst secondary å demre opp for. Så lenge Patriots ikke blir tvunget til å sende de dype vertikale pasningene der Amendola og LaFell ikke er rask nok eller fysisk sterk nok til å matche Seahawks safeties Earl Thomas og Kam Chancellor, vil Tom Brady ha en god sjans til å plukke dette pasningsforsvaret fra hverandre.

 

Bill Belichick

 

5. Er Pete Carrol forberedt på Bill Belichick sine triks?
Vi vet at Bill Belichick er en luring, og da snakker vi ikke om hvor mye luft det er i ballene. Han kan bruke 4 offensive linjespillere, kaller runningbacken som ugyldig mottaker og sender sin left tackle som pasningsmottaker for touchdown. Han bruker Edelman som quarterback ved å pitche ballen til ham. Han setter opp punt formasjon med offense spillere for å indikere fake, eller lar Tom Brady punte ballen på 3. forsøk. Han trekker frem de triksene han har og timer bruken av dem for optimal effekt.

Men der hvor Bill Bellichick er en ekspert på å tenke utenfor boksen, er Pete Carrol en ekspert på å tenke inni boksen. Hans forbilledlige tro og evne på å få Seahawks spillerne til å mestre fundamentale fotballteknikker gjør at laget spiller som et lag med stor L. Det gjør at selv middelmådige individuelle spillere evner å prestere på høyt nivå som et lag. Og en godt drillet lagenhet kan være akkurat det som skal til for å stoppe triksene fra Belichick. Se etter et Seattle Seahawks lag som virker godt drillet og forberedt på alle eventualiteter som Belichick kan kaste etter dem.

 

wilson1

Som oppsummering tror jeg vi kommer til å se en fantastisk morsom fotballkamp i kveld. Begge lagene har vist evne til å gjøre comeback seire i sluttspillet, og gitt at ett lag til enhver tid sannsynligvis kommer til å ligge under, er dette en nyttig egenskap for å få en virkelig bra kamp.

Jeg følger kampen fra Florida og vil prøve å twitre det jeg ser så mye som mulig. Du kan følge meg på https://twitter.com/Bradstorm

Og hvem vinner? Det skal jeg tenke litt mer på…. benk deg fast på ett av landets mange Superbowl parties eller tune inn på Viasat4 for årets absolutte idrettshøydepunkt.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x