Vi ser på…Atlanta Falcons 2016!

I 2012 var Atlanta Falcons i NFC Championship Game. Laget hadde Julio Jones og Matt Ryan i sine beste år, og hadde et jevnt over sterkt lag. Etter dette har ikke laget vært i playoff, eller vært i nærheten for den saks skyld. Hvor har det gått galt? Er det fortsatt tapet av Tony Gonzales som holder laget nede? I fjor startet laget 6-0, over all forventning. Det skulle imidlertid vise seg å være et blaff. Hvor går veien videre etter den fantastiske starten ifjor før hjulene falt av vogna og endte med 8-8? Vi undersøker mulighetene for suksess i år.

ORGANISASJONEN

Georgia Dome
Georgia Dome
 • Eier: Arthur Blank
 • GM: Thomas Dimitroff
 • Hovedtrener: Dan Quinn

Stadion: Georgia Dome(71.228)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 8-8
 • 2014: 6-10
 • 2013: 4-12
 • 2012: 13-3
 • 2011: 10-6

 

PERSONELL

Mohamed Sanu
Mohamed Sanu

Nøkkelspillere inn: LB Dwight Freeney, WR Lance Moore, LB Courtney Upshaw, WR Mohamed Sanu, C Alex Mack, DE Derrick Shelby.

Nøkkelspillere ut: NT Paul Soliai, WR Roddy White.

Klubblegenden Roddy White ble frigitt etter mange gode år, imidlertid er ikke det noe stort tap på banen slik han fremsto i 2015. Paul Soliai er en rotasjonsspiller på den defensive linjen det også går greit å erstatte. Dermed har ikke laget mistet allverden av de som bidro ifjor.

På ankomstsiden derimot har det skjedd både mye og bra ting. Alex Mack er en ligaens beste centere, og vil bidra umiddelbart. Lance Moore er en erfaren og rutinert receiver som passer fint som fjerde/femtevalg. Courtney Upshaw er en solid og allsidig linebacker med flere gode år bak seg i andre lag. En type spiller man ikke kan ha nok av i et lag. Gamle Dwight Freeney har fortsatt litt krutt igjen på tanken, og kan fremdeles bidra i pass-rush situasjoner. Han fungerer fortsatt fint til akkurat det men i mer begrenset omfang. Mohamed Sanu fikk etter manges syn alt for mye penger, men er et bra valg som receiver nr 2 eller 3. I tillegg er han faktisk en meget god QB, og ble av Bengals ofte brukt til å kaste i trick plays, med suksess.

 

DRAFT 2016

Keanu Neal
Keanu Neal

1.runde: S Keanu Neal, Florida

2.runde: LB Deion Jones, LSU

3.runde: TE Austin Hooper, Stanford

4.runde: LB De’Vandre Campbell, Minnesota

6.runde: G Wes Schweitzer, San Jose State

7.runde: WR Devin Fuller, UCLA

På papiret har Falcons her truffet veldig bra med behovene sine. De har trengt en god safety i flere år, og håpet er at Keanu Neal skal ta «Kam Chancellor rollen» i Dan Quinns Cover 3 forsvar. Han er staut, tøff og god mot løpespillet, og følgelig ikke redd for å takle knallhardt. Spørsmålet er om han har raske nok til føtter til å bidra i coverage. Det er forventet at han skal dekke tight ends, hvilket ikke alltid er like lett. Fra runde 2 er Deion Jones en ekstremt rask linebacker. Hans 4.59 på 40-yard dash er ekstremt for en på denne størrelsen. Det er forventet at han skal gå rett inn å spille weakside linebacker fra dag 1. Han mangler riktignok endel instinkt og spilleforståelse, men hvis dette kommer på plass har han et meget høyt potensiale.

Laget har manglet en ordentlig bidragsyter på tight end plassen etter at Tony Gonzales la opp. Austin Hooper er stor, høy, og løper gode ruter. Imidlertid er det sjelden rookie tight ends er i stand til å bidra mye første sesongen på grunn av den bratte læringskurven. I tillegg ble han ikke bedt om å blokke på college, og dette vil ta tid å lære seg. Campbell er nok et eksempel på en linebacker med ekstreme atletiske ferdigheter, og ubestemmelig posisjon på banen. Han sier selv han kan spille både inside og outside linebacker, og kan brukes til å rushe QB også. Han løp bare ett hundredel tregere enn Jones på 40-yard dash, så også her er det nok hurtighet. Schweitzer har 3 sesonger bak seg som fast left tackle, men kommer her til å få en sjanse til å spille både guard og center da dette er posisjoner ingen har lagt beslag på. Fuller fyller et tomrom både som backup receiver og return spesialist. Han var en av de farligste på akkurat dette i PAC 12, og det blir spennende å se om han kan klare å få en plass på laget.

En god draft posisjonsmessig, men dessverre noe usikkerhet rundt toppvalgene trekker ned.

Karakter: C+

 

ANGREP

Matt Ryan
Matt Ryan

Dette er år 2 under offensive coordinator Kyle Shanahan. Ifjor fikk han til et meget potent angrepspill. Dette var mye takket være at Julio Jones ble brukt riktig, og ble masse involvert. En god prestasjon da det var minimale bidrag fra andre mottagere. I tillegg var løpespillet fantastisk, og Devonta Freeman kom nesten ut fra ingenting og var en av de aller bedre running backs sesongen sett under ett. I bakgrunnen venter Tevin Coleman. Shanahan er kjent for sine løpespill, og forhåpentligvis kan dette utvikle seg enda videre. Laget var nr 7 i totale yards ifjor, men kun nr 21 i poeng. Det er altså et ganske stort forbedringspotensiale i angrepet.

 

Quarterbacks

Matt Ryan fortsetter å fremstå som en solid franchise QB, og har båret laget i mange år. Sannsynligvis får Philadelphia-gutten mindre anerkjennelse enn det han fortjener. Han tilhører sjiktet rett under de aller aller beste, og i dagens NFL er det meget akseptabelt. En god gammel pocket quarterback. Hans backup Matt Schaubs dager er dessverre talte, og Falcons må krysse det som kan krysses for at Ryan ikke skal pådra seg en skade.

Karakter: B

 

Running backs

Devonta Freeman hadde et gjennombruddsår i fjor, men som resten av laget stod ikke prestasjonene fra uke 7 og i stil til de foregående. Han fremsto imidlertid som en meget god mottager av ballen, og de var flinke til å gi han ballen i hendene med rom foran seg. I tillegg er han tøff og kan ta de harde, vanskelige meterne også. Hvis han fortsetter i sporet fra ifjor er dette en meget bra posisjon for Falcons.

Tevin Coleman ble valgt høyt ifjor, men har ikke bevist særlig på dette nivået foreløpig. Han har imidlertid utrolig hurtighet rett frem, og vil dermed alltid være farlig for motstanderne. Problemet er at han ikke er spesielt god sideveis, eller er tøff nok i stilen til å være effektiv gjennom de trange mellomrommene. The jury is still out som man sier. Heldigvis er Freeman fortsatt ung for verken Coleman, Cyrus Gray eller Gus Johnson har bevist noe på dette nivået enda. Patrick DiMarco visste seg i fjor som en strålende fullback,og blir nok å regne med her i år også.

Karakter: C+

Receivere

Julio Jones er det ikke så mye å si om som ikke er blitt sagt før. Mannen har vært et beist siden han kom inn i ligaen i 2011, og er soleklart topp 3 av av receivers i NFL. Han er både ekstremt rask, høy, stor sterk og løper meget gode ruter i tillegg til å ha sikre hender. Rett og slett en komplett spiller. Problemet for Falcons er at de ikke har noe særlig andre. De har investert mye penger og basert seg på at Sanu skal klare noe han aldri ha gjort før, nemlig å være en receiver nr 2. Han er en god spiller, men er litt treg og sliter med mistede pasninger. På den andre siden har han vært en meget tredje receiver i Bengals i flere år, så det er fullt mulig han tar et nytt skritt. Bak han er det gamle Saints og Lionsspilleren Lance Moore, andreårsspilleren Justin Hardy og tidligere Redskinsspiller Aldrick Robinson som forventes å ta plassene. Her er det mye usikkerhet, og bak Jones og Sanu er det dessverre syltynt.

Karakter: C

 

Offensiv linje

Denne enheten gikk fra å være et stort problem i 2014, til å være blant de bedre i 2015, så her er det mange muligheter i 2016. Ryan Schraeder kom fra ingensteds og var en av de aller beste right tackles i fjor. Vanskelig å oppgradere særlig her. På motsatt side har Jake Matthews blitt bedre jevnt og trutt siden han ble valgt for 2 år siden. Forhåpentligvis er han fremtiden på denne posisjonen. Til høyre for han var Andy Levitre en av de beste på guard i mange år i Buffalo, og var solid ifjor også. Nye Alex Mack som kom fra Browns blir en storskilt oppgradering på center Matt Ryan kommer til å sette pris på. På RG er ikke Chris Chester noe mer enn en akseptabel spiller, men han klarte seg bra fjor, og vil nok bli bedre med en enda bedre center ved siden av seg. Backups blir mest sannsynlig rookie Schweitzer, Bryce Harris, Mike Person og Tom Compton.

Karakter: B

 

FORSVAR

Desmond Trufant
Desmond Trufant

Richard Smith klarte å bygge et anstendig forsvar i fjor, men ikke så mye mer. Med tanke på at dette er head coach Dan Quinn sitt spesialfelt (fra tiden som coordinator i Seattle) er ikke dette så veldig imponerende. Falcons var ifjor nr 18 mot pasninger og nr 14 mot løpespill. Om man når playoff med et slikt forsvar når man hvertfall ikke spesielt langt. Imidlertid finnes det talent på dette laget, og i NFL er mulighetene for å forbedre seg drastisk fra ett år til et annet store. De kjører et lignende 4-3 forsvar vi har sett i flere år i Seattle, hvilket vi da har sett kan være meget effektivt med de rette spillerne.

 

Defensiv linje

Falcons fikk ifjor sacks på 4,6 % av alle snaps på 3rd down, nest verst i ligaen. De sier sitt om at pass rush er en ekstremt mangelvare. Riktignok startet den gang rookie Vic Beasley fantastisk, men falt i prestasjonene i takt med resten av laget. Imidlertid har Clemson-gutten et utrolig rykk etter snap, og har potensiale til å bli en topp rusher. Ellers er det noe tynt, men det er flere spillere som har potensiale til å prestere bedre enn de har gjort. Dette gjelder da DT Adrian Clayborn, DT Jonathan Babineaux og DE Ra’shede Hageman og fjorårets rookie DT Grady Jarret. Nye Derrick Shelby fra Dolphins burde også kunne bidra her, samme med Dwight Freeney som kom fra Chargers.

Karakter: C

 

Linebackere

Når vi snakker om problemer med pass rush, faller dette også mye på linebackers som også er skyldige her. I tillegg var de som nevnt over ikke allverdens mot verken løp eller pasning. Sean Weatherspoon har lang fartstid i både laget og ligaen og er en bra spiller. Rookie Deion Jones er et stort talent, men må fortsatt bevise noe på dette nivået. Samme gjelder De’Vondre Campbell. Nye Courtney Upshaw kommer også til å bidra her, også med pass rush. Brooks har flere år i Texans bak seg, og er en grei rotasjonsspiller. Hvis ikke noen av rookiene slår til mangler de drastisk en playmaker på denne posisjonen.

Karakter: C

 

Defensive Backs

Her er håpet at rookie Keanu Neal skal forankre forsvaret. Dette trengs nemlig. På CB er Desmond Trufant en talentfull ung spiller, men foreløpig ingen shutdown corner. Robert Alford er habil, men ikke mer. Jalen Collins kom inn ifjor som et stort talent, men har ikke spilt som dette foreløpig. Ellers står det meget tynt til bak der. Ricardo Allen er heller ikke mer enn en helt grei safety, dermed blir det mye press på Keanu Neal for å levere i første år.

Karakter: C-

 

SPECIAL TEAMS

Devin Hester
Devin Hester

Fremtidig Hall of Fame kandidat Devin Hester er fremdeles på laget, men har ikke fått til allverden etter overgangen fra Bears. Nå er også rookie Devin Fuller hentet for å pushe han om plassen. Det er riktignok ikke mange som er bedre enn mannen med flest return touchdowns i NFL historien.

På kicker er Matt Bryant en solid spiller, spesielt på hjemmebane. Punter Matt Bosher er rangert som ligaens syvende beste punter, og fikk ifjor en hang time på 5.60 sekunder. Imponerende.

Karakter: B

 

VÅR VURDERING

Julio Jones
Julio Jones

Hvis draftklassen slår til mer enn vi forventer kan Falcons være med å kjempe om seieren i divisjonen. Det er imidlertid lite sannsynlig at alt klaffer bra nok, og vi tror de vil fortsatt slite i forsvar. Det er fremdeles litt for mange hull i laget, og usikre løsninger som er tiltenkt å skulle løse dette.

Plassering: 3.plass i NFC South med 8-8.

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er her, men det er et par uker siden vi slapp denne artikkelen om Atlanta Falcons. Her er de viktigste endringene hos Falcons i det tidsrommet:

 • REC: Lance Moore er ikke lenger en del av bildet ettersom han har lagt opp (noe han også hadde når vi publiserte artikkelen, så der glapp vi!).
 • DL: Startere her er Brooks Reed og Tyson Jackson på DEs, med Jonathan Babineaux og Grady Jarrett på DTs. Vic Beasley som vi omtalte på DL er å finne som starter på LB.
 • LB: Startere her er Vic Beasley, Deion Jones og De’Vondre Campbell. Begge de to sistnevnte er rookies, så dette er en ung og lovende gruppe! Courtney Upshaw som vi omtalte som LB er å finne som backup på DT.
 • DB: Rookie Keanu Neal er foreløpig tredjevalg, så det blir neppe på hans skuldre å bære dette i år. Kemal Ishmael er mannen som starter på safety ved siden av Ricardo Allen, med Robert Alford og Desmond Trufant på cornerne.
 • Special Teams: Devin Hester er historie hos Falcons, og nå er det opp til Tevin Coleman og Eric Weems å få returspillet til å skinne (forutsatt at noen blokker for dem, da…)!

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x