Vi ser på…Cincinnati Bengals 2016!

Stabilitet og ustabilitet. Bengals må tåle begge deler, og ved roret står Marvin Lewis stadig støtt som hovedtrener. Derimot forsvant nok en gang en viktig assistent ut når Hue Jackson ble ny hovedtrener hos Cleveland Browns. Takler Bengals sin tredje offensive koordinator på fire år? Og hva med spillerne som forsvant i free agency – erstattes de godt nok, eller er Cincinnati Bengals såpass svekket at fjorårets 12-4 ikke lar seg gjenta?

ORGANISASJONEN

Bengals - Marvin Lewis
Marvin Lewis
 • Eier: Mike Brown
 • GM: Duke Tobin
 • Hovedtrener: Marvin Lewis

Stadion: Paul Brown Stadium (65.515)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 12-4
 • 2014: 10-6
 • 2013: 11-5
 • 2012: 10-6
 • 2011: 9-7

 

PERSONELL

Bengals - Karlos Dansby
Karlos Dansby

Nøkkelspillere inn: WR Brandon LaFell, ILB Karlos Dansby, CB Chykie Brown, S Taylor Mays

Nøkkelspillere ut: WR Marvin Jones, WR Mohamed Sanu, OT Andre Smith, DE Wallace Gilberry, LB A.J. Hawk, LB Emmanuel Lamur, CB Leon Hall, FS Reggie Nelson

Det svir å miste både Marvin Jones og Mohamed Sanu samtidig, og Brandon LaFell må virkelig tilbake til 2014-produksjon om han skal kunne kompensere for en av dem. Veteranen Karlos Dansby blir verdifull å ha når Vontaze Burfict soner fire kampers suspensjon i begynnelsen av sesongen. Taylor Mays soner selv fire kampers suspensjon, men når han er tilbake gir han god dybde på safety-posisjonen.

 

DRAFT 2016

Bengals - Andrew Billings
Andrew Billings

1.runde: CB William Jackson III, Houston

2.runde: WR Tyler Boyd, Pittsburgh

3.runde: LB Nick Vigil, Utah State

4.runde: DT Andrew Billings, Baylor

5.runde: OG Christian Westerman, Arizona State

6.runde: WR Cody Core, Ole Miss

7.runde: S Clayton Fejedelem, Illinois

Bengals tok Andrew Billings helt nede i 4.runde; det var med stor sannsynlighet et av draftens største varp. Det var viktig å adressere receiver-behovet, og Bengals gjorde det selv om de ventet til 2.runde. Årsaken til å ikke hoppe rett på WR i 1.runde? William Jackson III er såpass god og passer inn som spillertype i Bengals sitt forsvar, og de kunne ikke la ham gå til fordel for en receiver. Boyd og Cole var helt kurante valg som kan dekke behovet på receiver uansett. Som alltid; dette er et draft, spillerne har ikke vært testet i kamp i NFL, og usikkerhetsmomentene vil dermed alltid være der. Alt i alt virker det imidlertid som om Cincinnati kom godt ut av dette draftet.

Karakter: B+

 

ANGREP

Bengals - A.J. Green
A.J. Green

Hue Jackson er vekke, og inn som offensiv koordinator kommer Ken Zampese. Sistnevnte har 13 år bak seg som QB-trener for Bengals, og da skjønner du at Marvin Lewis var opptatt av å sikre kontinuitet i angrepet. Zampese får mange av de samme spillerne å jobbe med, men mister to viktige receivere. Det er viktig å erstatte dem godt, slik at motstanderlagene ikke kan konsentrere seg for mye om A.J. Green og TE Tyler Eifert i pasningsspillet. At vi nevner to navn (Green og Eifert) er i seg selv en garantist for at Bengals skal greie seg fint med at to gode receivere forsvant ut døra. Forvent klare likheter med 2015-årgangen både i personell og spillestil.

 

Quarterbacks

Andy Dalton ble draftet i 2011, og har etterhvert en god del år på baken som starter. Han har godt fra å være en rookie med potensiale til et usikkerhetsmoment med potensiale, til å bli en toppkvalitets starter på QB. Fjorårets sesong var, på tross av en kjip skade som slo beina under Bengals på tampen, det beste Dalton har levert hittil. Utviklingen er god, og Andy Dalton er med på å gjøre Cincinnati Bengals konkurransedyktige.

Backup-situasjonen er heller ikke så verst. A.J. McCarron fikk sjansen når Dalton måtte stå over de tre siste kampene og sluttspillskampen. Han gjorde sine saker såpass bra at Bengals fikk bekreftet at han er en mann til å stole på om situasjonen hvor Dalton går ut med skade oppstår igjen. At Cincinnati tapte mot Pittsburgh i sluttspillet var definitivt ikke på grunn av McCarron, som bidro sterkt til at de gjorde et comeback-forsøk som nesten lyktes.

Tredjemann på QB er Keith Wenning, og han er et totalt ubeskrevet blad i NFL-sammenheng. Han hadde god progresjon på college, hvor han spilte for Ball State. Det er ikke akkurat en skole som produserer NFL-QBer (du er god om du husker den andre NFL-QBen fra Ball State gjennom tidene).

Karakter: B+

 

Running backs

Som på QB er det en god duo her. Jeremy Hill er #1 med superfarlige Giovani Bernard som en meget god #2. Til sammen utgjør de en sterk kombinasjon. Det er allikevel klare forbedringspunkter. For Hill sitt vedkommende snakker vi om ballsikkerhet – han fumblet for mye og til tider katastrofalt i fjor. En annen bekymring er at snittet hans pr. løp stupte med 1.5 yards (5.1 i 2014 til 3.6 i 2015). Det er en trend som må endres!

I våre øyne er egentlig Bernard den beste her, men Hill vil få sjansen til å vise at han er lokomotivet, mens Bengals nok tenker på Giovani Bernard først og fremst som en «change of pace»-type spiller. Det er mulig han er best med en begrenset mengde ballbæring.

Det er ikke noen egentlig fullback på rosteren, men TE/H-back Ryan Hewitt benyttes til det ganske ofte. Sågar linjemannen Jake Fisher var i rollen fra tid til annen i 2015. Ellers finnes spillere som Rex Burkhead og Cedric Peerman på rosteren. De er begge viktigere på special teams enn som RBs, og Burkhead bidrar også som receiver.

Karakter: B

 

Receivere

A.J. Green er tilbake, og det samme er TE Tyler Eifert. Dermed er majoriteten av touchdownene i pasningsspillet på plass. Begge er helt i toppen av ligaen på sine respektive posisjoner. Ca. 1.200 yards og 4 TDs forsvant ut døra i form av Marvin Jones og Mohamed Sanu, men vi ser egentlig ikke for oss at det er noe stort problem: Brandon LaFell har godt med erfaring og har produsert på nivå med de to nevnte herrer alle sesonger han har hatt i NFL. 2-runde valget Tyler Boyd tar fort en rolle som gjør at LaFell og Boyd blir årets støttespillere for Green og Eifert.

Det finnes flere her også. Tyler Kroft er f.eks. en TE som kan bidra. WR Mario Alford er minstemann på receiver hos Bengals, og gir Cincinnati muligheten til å ha en kvikk Edelman/Amendola-kopi om Zampese finner en måte å inkorporere ham i angrepet på. Ellers er Brandon Tate og Cody Core med i miksen på WR.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Denne linja er ikke å forakte. På LT er Andrew Withworth fortsatt på Pro Bowl-nivå når han er i ferd med å passere midtveis i 30-årene. Guardene Clint Boling og Kevin Zeitler får jobben gjort selv om de ikke er helt oppe i noen all-star lignende diskusjoner hver dag. RT står mellom fjorårets 1.runde-valg Cedric Ogbuehi og Eric Winston, som også er kapabel.

Center Russell Bodine blir gjerne fremhevet som linjas svakeste kort. Han har slitt i flere deler av spillet, og spesielt har han det tøft når de største gutta (les: Nose Tackles) går mot ham. Han har startet samtlige kamper han har spilt i NFL, så helt på tur er han tydeligvis ikke. Men: At Bengals draftet Christian Westerman i 5.runde har nok tildels sammenheng med at de ønsker en utfordrer til Bodine. Westerman kan i tillegg spille Guard, så han kan potensielt ende opp der.

En annen backup med kvaliteter er Jake Fisher; han kan dukke opp på Tackle om det skulle bli skader på noen av starterne, og kan egentlig bidra overalt på linja, og på H-back også!

Karakter: B+

 

FORSVAR

Bengals - Geno Atkins
Geno Atkins

Defensiv koordinator Paul Guenther er fortsatt her, men det er verdt å notere seg at samtlige posisjonstrenere er nye for året. Riktignok er to av dem (Jacob Burney på DL og Kevin Coyle på DB) trenere som har vært assistenter hos Bengals før. Den siste, LB-trener Jim Haslett, har hovedtrener-erfaring å skilte med og er det mest kjente navnet av dem. De kommer alle til en lagdel som var veldig bra i fjor (Cincy har f.eks. aldri tillatt færre poeng scoret på seg enn i fjor), men hvor disiplin-problemer preget sesongavslutningen og indikerte behovene for bedre ledelse (og selv-ledelse, forsåvidt).

Om laget kan få bukt med de dummeste valgene spillerne gjør, så kvitter de seg med suspensjoner og annet rusk, og da er dette 4-3 forsvaret sterke i de fleste bauger og kanter.

 

Defensiv linje

DT Geno Atkins er fantastisk god. Det er ikke så mye mer å si om den saken, men vi gjør det allikevel: Han krever så mye oppmerksomhet fra motstanderlagene at det også gir mer plass til å spille bra for de som er rundt ham. Atkins er inne i sin storhetstid nå, og det er viktig for Bengals å innse at tiden er NÅ. Det betyr at om de skal kjempe om Super Bowl-titler, så må de benytte sjansen til å bygge laget for nåtiden og ikke langt inn i fremtiden mens de har en slik katalysator som Geno Atkins i toppform.

Atkins er ikke alene. Domata Peko er på NT, med Carlos Dunlap og Michael Johnson på DEs. Dunlap presterte svært bra i fjor. Peko og Johnson var habile, men ikke helt der de bør være individuelt sett – selv om produksjonen var ganske upåklagelig (ref. «Atkins gir mer plass til å spille bra»…). Det er forventninger til at Michael Johnson vil være bedre i år pga. skadesituasjoner han sleit med i fjor og som han ikke sliter med nå. I midten ser vi for oss at et par andre navn kan synes i rotasjon; 4.runde-varpet Andrew Billings, og veteranen Pat Sims samt Marcus Hardison. På DE vil estiske Margus Hunt fortsatt være i rotasjon. Et annet navn som kan dukke opp i tillegg til Hunt på den posisjonen, er Will Clarke. Det er lite å utsette på dybden her!

Karakter: A

 

Linebackere

Suspensjonen til Vontaze Burfict skader denne posisjonsgruppa og forsvaret de første ukene i 2016-sesongen. Han er tilbake til lagets fjerde kamp. Karlos Dansby ble hentet inn for å dekke over noe av tapet – ikke bare med egne prestasjoner, men også som en leder og veteran. Dansby forsvinner nok heller ikke til benken når Burfict er tilbake, men tar plassen hvor A.J. Hawk var i fjor. Bengals ser på det som en oppgradering.

Rey Maualuga er en annen meget god spiller som befinner seg på LB for Cincinnati Bengals. Han bemanner MLB og er en hardtarbeidende kar som er spesielt god mot løpespillet. Mannen som i praksis erstatter Burfict posisjonsmessig under suspensjonen, er ganske sikkert Vincent Rey. Han har allerede fått mye spilletid på forskjellige LB-posisjoner hos Bengals, og laget er svært trygge på hva han bringer.

Andre som kan få spilletid i løpet av året inkluderer Paul Dawson, Trevor Roach, Marquis Flowers og årets 3.runde-valg Nick Vigil. Sistnevnte kunne nok ha blitt draftet lavere; det forteller noe om hvilke tanker Bengals gjør seg rundt hans kvaliteter.

Karakter: B

 

Defensive Backs

Bengals stiller med et par av de samme DB-starterne som i fjor, og er godt fornøyde med det. Det har de stort sett grunn til. SS George Iloka og CB Adam ‘Pacman’ Jones ble signert til nye kontrakter og leverer varene. Jones tabber seg fra tid til annen ut mentalt, men kompenserer for det gjennom å være uhyre god resten av tida.

FS og den andre cornerback-plassen blir derimot litt annerledes. Laget må erstatte Reggie Nelson på FS, og det er absolutt ingen enkel oppgave. Heldigvis for Bengals har de Shawn Williams tilgjengelig, og han gjorde sine saker bra når han fikk sjansen i deler av 2015-sesongen. Derron Smith kan potensielt også ta plassen.

CB i tillegg til Adam Jones nå når Leon Hall ikke er å finne i troppen lenger (fortsatt usignert når disse ordene skrives. Kan ende opp tilbake hos Bengals, men definitivt ingen garanti for det)? Dre Kirkpatrick er en mulighet, årets 1.runde-valg William Jackson III er en annen, og Darquez Dennard er en tredje. Hvis Dennard greier å holde seg frisk, da. Å holde seg frisk ble nylig et stort problem for Jackson III, som ødela en muskel. Han er når disse ordene skrives ute på ubestemt tid; trolig 3-4 måneder og potensielt hele sesongen.

Plassen som slot corner kan ende opp hos Jackson III over tid, men mer sannsynlig er det at Josh Shaw blir å se der. Taylor Mays ble hentet inn før årets sesong, og bidrar med dybde på safety når han er ferdig å sone suspensjon.

Karakter: B+

 

SPECIAL TEAMS

Bengals - Brandon Tate
Brandon Tate

Her er det ikke mye å skrive hjem om. Brandon Tate er riktignok et trygt kort som returmann, men er det «trygt» man ønsker på KR og PR? Han hadde et dårligere snitt på punt retur enn noengang før i karrieren, og har hatt sine to dårligste snitt på kick retur de to siste årene. Adam Jones er også et alternativ til begge typer retur.

Punter-plassen beholdes nok av Kevin Huber, uten at det er noe å rope hurra for. Han er ikke spesielt god, men akkurat god nok til å ikke bli skiftet ut…nå.

Kicker da? Mike Nugent kan avspark – det kan ingen ta fra ham. Som FG-kicker er han derimot litt som Huber; god nok til å beholde plassen, men knapt mer. Han bommer for mye. Special teams er i det hele tatt et klart forbedringsområde for Cincinnati Bengals slik vi ser det.

Karakter: C-

 

VÅR VURDERING

Bengals - Vontaze Burfict
Vontaze Burfict

Vi har vanskelig for å se for oss at Bengals ikke er med og kjemper om sluttspill-plass. De har såpass med kvaliteter i både angrep og forsvar at det nærmest er gitt at det er mulig å lykkes om man beholder majoriteten av starterne skadefrie.

AFC North inneholder flere lag som innehar gode kvaliteter, så det er samtidig ikke gitt at Cincinnati ender opp i sluttspillet. Det som taler til deres fordel er en stor grad av kontinuitet i de fleste ledd, og da snakker vi både om det administrative apparatet, trenerstaben, og spillergruppa.

Vi ser for oss at det er godt nok til sluttspill, og kanskje et hakk eller to videre enn i fjor hvis Andy Dalton holder seg på banen hele veien inn, Jeremy Hill slutter å fumble, Vontaze Burfict og Pacman Jones beholder hodet i kritiske situasjoner, og special teams-gutta presterer hakket bedre enn de har gjort.

Plassering: 2.plass i AFC North med 10-6

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Med lagets sesongstart rett rundt hjørnet, og over en måned siden vi publiserte denne saken, så er det på tide å se på noen av de viktigste endringene hos Bengals i det tidsrommet:

 • QB: Keith Wenning forsvant ut, og Jeff Driskel er tredjevalg på QB nå.
 • RB: Terrance West har krøpet oppover dybdekartet, og vil nok kunne se spilletid selv om han fortsatt ikke starter. Lorenzo Taliaferro er ute med skade, mens Keenan Reynolds er på practice squad – som WR.
 • REC: Brandon Tate og Mario Alford ble kuttet. Førstnevnte er nå å finne hos Bills.
 • DL: Andrew Billings og Marcus Hardison er på injured reserve, men det er fortsatt god dybde her!
 • DB: George Iloka er skiftet til FS, med Shawn Williams på SS. Dre Kirkpatrick endte som ventet opp som startende CB i tillegg til Pacman Jones. Taylor Mays ble kuttet.
 • Special Teams: Brandon Tate ble som tidligere nevnt, og topp returmann her er da Adam ‘Pacman’ Jones.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x