Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2015 – takk for i år!

2015

Vi har kommet til årets siste dag i 2015, og i denne artikkelen ser vi tilbake på amerikansk fotball-året 2015. Her får du høydepunktene samlet i en artikkel som dekker januar til desember i året som har gått!

 

JANUAR

Ohio State natl champs 2015
Ohio State vant det nasjonale college-mesterskapet i januar 2015

Årets første måned er i stor grad dominert av oppbyggingen/opphausingen frem mot Super Bowl, og NFL-sluttspillet som leder opp til den store kampen. Det var tilfelle også i januar 2015.

Men; før vi kom så langt, så var det avslutningen på college-sesongen som stod for døren. De aller viktigste college-kampene, inkludert det nasjonale mesterskapet, går i januar hvert år. Dette var altså avslutningen på college-sesongen 2014, som hadde sitt nasjonale mesterskap helt i begynnelsen på 2015.

De regjerende mesterne hos Florida State og deres svært gode QB Jameis Winston var blant lagene som kjempet om tittelen også i år, men som Nick Saban sitt Alabama kom de til kort. Det samme gjorde Oregon og en viss Marcus Mariota. Han vant Heisman Trophy, men som lag var det til slutt Ohio State som stod frem som det beste college-fotballen hadde å by på i 2014-15!

Januar var også måneden når Golden Leaf Foundation, med Greg Kleidon i spissen, annonserte sitt første arrangement (som riktignok foregikk i februar). Med Super Bowl-vinneren Tony Banks på laget sørget de for å bidra til kompetanseheving hos en stor gruppe unge norske utøvere. Slikt trenger vi mer av, og det er et initiativ som bør applauderes!

5 saker fra Januar:

 

FEBRUAR

Seahawks-vs.-Patriots-Super-Bowl-XLIX
New England Patriots vant Super Bowl i februar 2015

Denne måneden = Super Bowl. Super Bowl, Super Bowl, og Super Bowl. I februars første uke er det alt som står i hodet på amerikansk fotball-fans, og svært mange som egentlig ikke følger idretten så nøye, er plutselig besserwissere denne uka. På lik linje med det vi andre er resten av året også, med andre ord 😉

Det betyr også at norske klubber kjenner sin besøkelsestid, og gjør en del rekrutteringstiltak i ukene før og etter Super Bowl for de 20 som har tatt kontakt med klubben, samt de 390 som lett beruset Super Bowl-søndag (natt til mandag) hevdet at de også skulle begynne å schpille amrikansk foootball slik som lagene de ser på TVen – de må jo være reelle rekrutter som holder det de lover og dukker opp på rookie-treningene? Nuvel; vi har mer tro på de 20 enn de 390, og det er vel omtrent forholdstallet mellom de som tar grep og de som utbasunerer at de skal ta grep for å få på seg pads og hjelm.

I februar er det også tid for NFL sin scouting combine, og som vi skreiv i saken du finner nederst rett nedenfor, så ble en gammel norsk rekord i stille lengde slått under arrangementet i år, noe som fikk en del oppmerksomhet og ga oss her i gamlelandet en artig knytning til NFL scouting combine!

5 saker fra februar:

 

MARS

Havard_Rugland
Kickalicious med ny tur over dammen? Da våkner norsk media!

Er dette den kjedeligste måneden for amerikansk fotball, sett under ett? Super Bowl er «old news» og neste er omtrent 1 år unna. CFL, college-fotballen og high school-fotballen ligger forholdsvis stille (det er noen få spring football-kamper på college helt i slutten av mars), og norsk amerikansk fotball har ikke startet sin sesong ennå. Noen få europeiske ligaer er i spill, og Arena League starter helt i slutten av måneden.

Vel, i det minste er vi i forsesongen i Norge, så noe hender jo – en og annen scrimmage eller treningskamp, og kanskje noen nyheter knyttet til seriespillet en måneds tid senere. Det sistnevnte er sjelden gode nyheter, og det var helt klart tilfellet i 2015, når regjerende Norgesmestere Kristiansand Gladiators hoppet av seriespillet helt på tampen. Det ble en av de klart mest omtalte sakene hos oss i 2015, og vakte dessverre også internasjonal oppmerksomhet.

Ellers fikk amerikansk fotball en del positiv presseomtale i norsk media i mars, ettersom Håvard Rugland tok turen over dammen for et nytt forsøk på å ende opp i NFL. Vi har satt pris på all omtalen Kickalicious har gitt sporten; det er noe de vanlige norske mediekanalene virkelig har slengt seg på.

5 saker fra mars:

 

APRIL

Lura Bulls vs Nidaros Domers-36
April = Norsk seriestart! Foto: Kristoffer Andreassen

Dette er måneden hvor den norske vårsesongen tar til. Det preget utvilsomt både våre saker og trafikken inn til Amerikansk Fotball; ingen måneder var det høyere antall besøk enn i april.

Et viktig mål med Amerikansk Fotball har vært å fange opp de mange som har interesse for NFL, og som knapt vet at sporten eksisterer også utenfor TV-skjermen eller gigantstadioner et kontinent unna. Ut fra trafikken til siden vår og hvilke saker som er populære har vi en sterk mistanke om at vi ikke helt har truffet det markedet ennå; den vanligste leseren hos oss er nok typisk en som allerede er involvert i amerikansk fotball her i Norge, og som aller helst vil lese om seg selv, sitt lag eller noen han treffer på banen. Om vi alle blir flinkere til å dele linker og promotere utenfor eget miljø, så er det mulig at vi kan få det samme miljøet til å vokse over tid, så den dynamikken oppfordrer vi folk til å forstå – den er der!

April er i våre øyne en av årets klart mest spennende fotball-måneder. Normalt har NFL draften også vært en del av den pakken, men det er flyttet til mai. Draftsnakket preger riktignok det som angår NFL også i april, men ellers er det vår hjemlige seriestart som preget mye i år, og sannsynligvis vil gjøre det i årene som kommer også!

5 saker fra april:

 

MAI

MaxEmanuelson_J9R1574
Norges landslag spilte mot Luther College i mai 2015. Foto: Max Emanuelson

For første gang i nyere historie gikk NFL sin draft i begynnelsen av mai istedenfor slutten av april. Det fikk vi naturligvis med oss, og var et høydepunkt for mange amerikansk fotball-interesserte i mai. Ellers er helgene i mai stort sett dedikert til norsk seriespill. Om vi skuer til våre naboland har også Sverige serieoppstart da, noe som ofte betyr en og annen livestream av god kvalitet som man kan få med seg.

Det sistnevnte blomstret virkelig opp i Norge i 2015, og bidro utvilsomt til å heve opplevelsen av sesongen på flere alderstrinn. Takk til alle som fikk til livestreaming – dere gjorde en super jobb!

I 2015 var det også en annen ting som fanget oppmerksomheten i mai; det norske seniorlandslaget var på banen mot en motstander igjen for første gang siden 2007! Ingen ringere enn Luther College (NCAA Division III) stod på motsatt banehalvdel når de to lagene møttes på Jordal Stadion i Oslo i mai. Vi har lenge hatt inntrykk av at norsk amerikansk fotball har opplevd progresjon, og toppdivisjonen har ved flere anledninger blitt sammenlignet med nettopp Division III-fotball av importspillere som har vært her. Vel, Luther College -som ikke er noe spesielt fremragende lag på sitt hjemlige nivå- beviste at den vurderingen definitivt ikke er åpenbar for hvordan vi er på landslagsnivå ihvertfall. 0-45 ble det, og selv om det var enkelte lyspunkt, så må vi ta med oss at det er et stykke igjen for våre beste menn – som lag.

5 saker fra mai:

 

JUNI

MaxEmanuelson_AX_8333
Byrivalene Trolls og Vikings. Foto: Max Emanuelson

I juni måned begynner det å bli tydelig hvem som ender opp som vinnere og tapere i de norske ligaene. I slutten av måneden er sluttspillet i gang, og de siste årene har det ikke vært gitt hvem som vinner kampene der – ihvertfall ikke alltid. I det hele tatt vil vi tro at utøvere og interesserte som har kommet til norsk amerikansk fotball de siste 3-4 årene ikke har den samme forståelsen som veteranene for hvor heldige vi er som opplever spennende serier nå. Slik har det langt fra alltid vært.

Juni er også måneden når CFL starter opp, men om vi skal være ærlige har vi en mistanke om at det ikke er så mange som retter blikket dit. Kanskje blir det annerledes i 2016; ihvertfall hvis CFL fortsetter med livestreamingen av seriekamper og sluttspill som de startet med sent i 2015. Den type tilgang kan være en nøkkel til økt eksponering av interesse rundt CFL over tid, og vi er spent på om kanadierne ser den langsiktige verdien av det uten å legge det bak betalingsvegger e.l. for tidlig.

Nicolay Aslaksen - foto JM Henriksen
Når vi snakker om tidenes beste spillere…Nicolay Aslaksen alle sammen!

I mai begynte vi en serie innlegg om ‘Tidenes beste spillere’ hos de mer erfarne norske klubbene. Ukentlige innlegg rundt dette preget også juni, og var blant det klart mest populære vi la ut av innhold. Det var mange av de med mest erfaring i våre eldste/bedre klubber som bidro til at vi kunne presentere den artikkelserien, og vi benytter anledningen til å nok en gang takke for de bidragene! Ikke alle var enige i alle konklusjoner, men det var ingen tvil om at det var kompetente folk som bidro til å komme frem til listene, og de genererte mye diskusjon og interesse. Det er norsk amerikansk fotball og klubbene tjent med, så det tar vi med oss i bakhodet før 2016 tar til!

Til slutt tar vi med oss at den kanskje fremste damespilleren i Norge, Sonja Drangsholt, fikk en del oppmerksomhet både hos oss og – først og fremst – i lokal OG riksmedia når hun dro over til USA som proff og gjorde sine saker bra der. Det er utrolig bra å se at en begynnende dameliga her i Norge får drahjelp i form av enkeltspillere man kan se opp til, og som lykkes også i sportens hjemland!

5 saker fra juni:

 

JULI

NM-vinnerne 2015 - foto JM Henriksen
Lura Bulls vant NM-gull i juli 2015

Dette er en måned som begynner med et smell, før det roer seg noe voldsomt, og selv ikke NFL sine treningsleire – som tar til mot midten/slutten av juli – vekker oss skikkelig opp fra dvalen.

Tidlig i juli hvert år er det Norgesmesterskapet for herrer som står for døren. Det var tilfelle også i 2015, hvor det i tillegg var slik at det ble spilt plasseringsspill for 2.divisjon. Dette ble alt lagt til en og samme helg, og samme by: Oslo. Dermed kunne man som ekte football-junkie ta turen til hovedstaden og bli solbrent (jepp; været var upåklagelig!), samt få sett svært mange av landets lag i aksjon. Det var greit med publikum, selv om vi selvsagt skulle ønske det var mer – det fortjente både lagene og arrangørene. God stemning var det også, og spesielt NM-finalen hadde et engasjert publikum.

Fans på NM-finalen - foto JM Henriksen
Eksempel på engasjert publikum på NM-finalen

I kjølvannet av NM-finalen blir det stille. Fryktelig stille. Det preget også oss, og volumet på hva vi la ut av saker avtok betraktelig noen dager etter NM-helgen. For vår del var den helgen et stort arrangement, hvor vi la ut mye saker i forkant, men også hadde livestudio med tekstoppdateringer fortløpende under kampene, samt et studio som intervjuet trenere og spillere, våre egne kommentatorer hadde analyser i forkant og halvtid av kampene, og samtidig ble dette kombinert med livestreamene til de som gjorde den biten. Tilsammen ga det de som ikke var tilstede en ypperlig mulighet til å følge med, og den muligheten var det mange som benyttet.

Studio NM-finalen 2015 - foto JM Henriksen
Partytelt, kamera, PC, stoler = Vi improviserer et lite studio!

Dagen for NM-finalen hadde vi over 5.000 unike besøkende inne på siden. Det er mange for en nisjeidrett hvor det er noe i overkant av 1.000 utøvere på landsbasis, og noe vi ønsker å bygge videre på. Vi hadde et godt opplegg i samarbeid med livestreamingsguru Jon T. Bakken på kampdagene, men feilet litt på lyden. Det sistnevnte har vi tatt noen solide grep på nå rundt jul, og det tror vi at du vil få merke neste gang vi har en tilsvarende type sending 🙂

Vi skal legge til at VM i amerikansk fotball foregikk i slutten av juli, og mye av innholdet vi publiserte i den perioden var fra det mesterskapet. Man kan trygt si at nordmenn flest, inklusive de som bryr seg om amerikansk fotball, ga det lite oppmerksomhet. Ufortjent lite oppmerksomhet, vil vi si. Hoveddommer i finalen var norske Einar Bolstad, og både han, de andre dommerne og de deltakende lagene hadde fortjent mer oppmerksomhet enn de fikk.

5 saker fra juli:

 

AUGUST

Houston Texans players
Hard Knocks 2015? Disse gutta…

Sett med norske øyne og amerikansk fotball-briller, så er august en hektisk måned. NFL kommer virkelig inn i fokus i denne måneden, det samme med college og high school, og her hjemme er det travel aktivitet før U19-serien tar til.

Treningsleirene til NFL er noe man får med seg, men det som virkelig har gitt folk her på berget et forhold til det i løpet av det siste tiåret, er dokumentar-serien Hard Knocks. Det er en fantastisk serie som gjør at de fleste football-hjerter har jul også i august!

College-fotballen har ikke like stor oppmerksomhet rundt sin oppladning til sesongen, men helt i slutten av august er noen av de første kampene, og dermed er det hele i gang. Det samme med high school, men det er begrenset hva man får med seg herfra – det er helst noe som betyr en del for de som deltar selv, eller som har lagkamerater som er utvekslingsstudenter i USA og kommer seg med på sitt high school-lag på det viset. Og de er det jo faktisk noen av!

U19 Bulls vs Trolls 2014 - foto Eivind Amdal
U19-fotball. Foto: Eivind Amdal

U19-serien har alltid hatt en stor utfordring i Norge, nemlig at mange av lagene har hatt en god porsjon nye spillere, og faktisk også gjort den siste rekrutteringen i ukene rundt skolestart i august. Problemet oppstår når seriespillet starter 2-3 uker etter skolestarten; da er det ikke mye tid til å få på plass fundamentet for et lag. Derfor har det også vist seg at det å kunne rekruttere gjennom U15 og U17 slik at spillerne på U19 stort sett er spillere som kommer opp fra de yngre nivåene, får roet denne problemstillingen betraktelig. Det har allikevel ikke forhindret at U19-serien nå er svært liten. Det ble tatt grep rundt det senere på høsten (overgang fra 11-manns til 9-mannsfotball på nivået, på lik linje med det som er gjort på U17 tidligere). Om det får den ønskede effekten gjenstår å se.

I juli var det som vi nevnte VM. I kjølvannet av det ble det tydelig for alle hvor håpløse forhold den politiske ledelsen av det internasjonale forbundet jobber under. Om du ikke har fått det med deg, så kan det være verdt å lese første saken vi har nevnt rett nedenfor her. Selv om vi helst skulle sett at vi slapp å omtale noe slikt – ikke fordi vi ikke vil, men fordi situasjonen ikke burde eksistere. Det gjør den dessverre.

5 saker fra august:

 

SEPTEMBER

Dameserien - lagene etter historiens første kamp
Et historisk øyeblikk! Tidenes første damekamp i Norge gjennomført.

NFL begynner, og for første gang noensinne: Dameserien i Norge begynner også!

NFL først, for det er tross alt aller størst: Sesongen begynner hvert år i september. I år var det dessverre slik at den langvarige saken rundt Deflategate ga spenning og stjal mye fokus helt frem til sesongen startet. Uansett hva man måtte mene om både saken og behandlingen av den, så kom heldigvis NFL-sesongen i gang, og fokuset kunne skifte mer mot det sportslige. Det gjorde det definitivt for en viss Tom Brady også, som viser at han utvilsomt er i stand til å levere på banen uansett hvor mye luft eller ei det er i det han kaster nedover banen til medspillerne. Er han tidenes beste QB?

Reportasjebilen 2015 - foto JM Henriksen
Når Morten Midtsund er på veien, ser det slik ut!

Her hjemme i Norge tok vår ivrige videojournalist Morten Midtsund turen til Kristiansand for å dekke en historisk begivenhet, når han på egen regning (slik alt vi gjør, forøvrig) dro med seg nødvendig utstyr og tilbrakte helgen i Sørlandsbyen for å sørge for at vi dekket tidenes aller første seriekamp i Dameserien.

Det hører med til historien at det ble spilt to kamper i Dameserien den samme dagen, og kun skilte kort tid på kampstart, så oppgjøret mellom Haugesund Hurricanes og Fredrikstad Kings er også av historisk betydning selv om kampen mellom Kristiansand Gladiators og Vålerenga Trolls sine damelag er den som blir korrekt svar på Trivial Pursuit-spørsmålet som kanskje dukker opp en gang i fjern fremtid.

En trist nyhet dukket dessverre også opp i september, og det var at det langvarige toppserie-laget NTNUI Nidaros Domers tar et steg ned i 2016. Nå var det forsåvidt et godt valgt tidspunkt å ta en slik avgjørelse på, men det fjerner ikke det faktum at de vil bli savnet i Eliteserien i 2016. Forhåpentligvis er de tilbake på toppnivået om noen år!

5 saker fra september:

 

OKTOBER

Russia vs Norway eng 2015

Mens de norske senior-lagene er i off-season modus og er heller sparsomme med aktivitetsnivået (ihvertfall som lag), så går NFL, college og high school-fotballen for fullt. U19 og Dameserien likeså, for ikke å glemme U15 hvis vi skal snakke om hva som foregår på norsk jord.

Et arrangement som fikk stor oppmerksomhet i antall lesere her hos oss i oktober, var landskampen og EM-kvalifiseringen mellom Norge og hjemmelaget Russland 10.oktober. Det var et vinn-eller-forsvinn oppgjør, og vi øynet et klart håp om at Norge kunne ta seieren. Når Kickalicious også ble klar for troppen så vi ihvertfall for oss at det kunne bli noen poeng tuppet inn mellom stengene, og så var det jo bare å spille bra forsvar mot et Russland som på ingen måte så spesielt sterke ut i en privatkamp mot Polen noen uker tidligere.

Den gang ei. Det ble en jevn kamp, men poengene uteble for et noe for impotent Norge, som riktignok drev ballen til tider, men som ikke maktet å hverken sparke inn poeng (ihvertfall ikke som dommerne godkjente) eller få ballen inn i endzone. Etterhvert som kampen skred frem ble Russland for sterke, og det endte til slutt 20-0 til hjemmelaget i St. Petersburg. Dermed ble det ikke noe steg mot EM for Norge, som må finne andre måter å bedrive landslagsaktivitetene i året som kommer enn å sikte mot EM.

5 saker fra oktober:

 

NOVEMBER

Henry Burris
Henry Burris, Ottawa RedBlacks. Neeesten Grey Cup-mestere…

Grey Cup dere, Grey Cup! Nei; vi har nok notert oss at det norske publikummet har et svært perifert forhold til Canadian Football League (CFL) og hva som foregår der. Det er i grunnen fascinerende at NFL har et såpass stort marked rundt om i verden, mens verdens nest beste liga knapt synes, eller er i folks bevissthet. Men okke som: I november er det alltid Grey Cup, som er finalen i den kanadiske serien. Det er en perfekt måned for kanadisk fotball, hvor været er uforutsigbart og minner oss på at Canada er litt sånn isbjørn-i-gatene-aktig på lik linje med det Norge gjerne er i andres bevissthet. Årets kamp var intet unntak, og ble et flott arrangement og ikke minst en god kamp. Du finner den fortsatt her: Grey Cup!

I tillegg til CFL, så har også den kanadiske universitetsligaen – CIS –  finale i november. Heller ikke den trekker så altfor mye oppmerksomhet utenfor Canadas omfattende territorie.

På hjemlig jord var det tid for ledermøte innen norsk amerikansk fotball, som du finner en utfyllende rapport fra her. En av nyhetene som ble informert om i samme tidsrom, var at forbundet fra og med 1.februar 2016 har en sportssjef på plass. Han fikk vi intervjuet – den samtalen finner du blant de 5 sakene vi har trukket spesielt frem fra november.

Vi tar med oss at november 2015 var måneden når en egen norskspråklig wikipedia om amerikansk fotball ble lansert. Alle kan bidra, og selv om det allerede nå er en del innhold, så er det plass til mye, MYE mer. Bidra du også: HER!

5 saker fra november:

 

DESEMBER

Derrick Henry
Derrick Henry vant Heisman Trophy i desember 2015

Ah, vi ønsker oss alle amerikansk fotball-relaterte ting til jul, NFL og college-fotballen går inn i sluttspurten før det avgjøres hvem som vinner de aller største kampene for sesongen, og ellers er det gjerne i denne måneden at de norske import-signeringene begynner å bli klare. Det sistnevnte kommer vi forøvrig tilbake til med en samlet oversikt om noen måneder, selv om vi legger inn saker om de enkelte spillerne (og trenerne) når de blir informert om fra klubbene underveis. Forutsatt at de blir informert om, da. Klubber kan være litt rare sånn, but we digress.

Desember er en spennende måned i NFL, hvor sluttspills-scenarioene tegner seg klarere, men fortsatt med en del spenning. På college begynner Bowl-sesongen, som er et stort høydepunkt for alle som virkelig interesserer seg for idretten amerikansk fotball. Det er få nivåer som bidrar med så mye interessant fra et taktikk-perspektiv som det college-fotballen gjør, og derfor følges den også av ihuga fans over hele verden.

Her i Norge er desember måneden hvor kommende års seriespill får satt sin struktur: Serieoppsettet for våren kommer rundt midten av desember. Vår mest leste sak i desember var nettopp saken om dette.

Ellers benyttet vi desember til å lansere noe vi tror kan ha stor nytteverdi for alle utøvere og klubber som vil styrke sin kompetanse: Trenerhjelpen. Vi håper sterkt at man kjenner sin besøkelsestid og benytter et slikt tilbud når det faktisk foreligger såpass enkelt tilgjengelig!

Vi ga også alle lesere, og spesielt de med en viss fartstid i sporten, en julegave som vi tror kan være til glede. Du finner den nedenfor. Eller HER, om du vil. Vi vil nok allikevel anbefale å se linken nedenfor, da den gir deg noen tilganger som er lettere å forholde seg til enn URLen oppgitt ovenfor 🙂

5 saker fra desember:

 

2016

NM-pokalen - foto JM Henriksen
Hvem hever denne i 2016?

Nå er det nye året kun noen timer unna. Mye spennende står foran oss. Noen kjipe ting kommer sikkert også til å skje, men vi tipper at det blir svært mye kjekt og underholdende innen amerikansk fotball, både i USA, Europa, Norge og forsåvidt også resten av verden.

Vi skal dekke mye av det. Ikke alt, men mye. Vi greier å finne frem til mye, men om du ønsker å lese mye interessant, så er det faktisk en fordel å bidra til det selv også! Gi oss derfor gjerne tips både om hva du vil lese, og når du finner saker eller vet om noe som er verdt for flere å kjenne til. Du er til og med velkommen til å bli en del av staben vår om du ønsker det! Vi har plass til flere ildsjeler, så om du ikke allerede har greid å fylle opp tiden din med amerikansk fotball på mange andre vis, så lag plass til bidrag her hos oss – du er velkommen!

Vi gleder oss til 2016, ønsker deg godt nytt år, og ser frem til å både gi deg mange spennende saker, og en del nyheter både i hva vi formidler, og hvordan vi formidler. Mer om det sistnevnte etterhvert… 😉 Takk for i år!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x