I dag snakker vi om…Eliteserie-importene 2015!

Hvert år henter norske klubber såkalte importer til landet for å forsterke lagene sine. Det er vanligvis snakk om spillere fra USA, Kanada og land i Europa som på et eller annet vis er betalt for å komme hit og bidra med sin kunnskap og sine atletiske evner. I tillegg henter noen klubber trenere; gjerne hovedtrener eller en koordinator for seniorlaget sitt.

I denne artikkelen kikker vi litt på de importene som er hentet inn til Eliteserien for 2015-sesongen. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er en fullstendig oversikt. Det skyldes primært at:

 1. det fortsatt kan dukke opp noen importspillere i etterkant av sesongstart,
  onepixel
 2. definisjonen på hvem som er en importspiller er noe diffus. Dette betyr at det til tider også kan være en mismatch mellom hvem en klubb -eller forbundet- ser på som importspiller og hvem vi ser på som importspiller. Vårt utgangspunkt er at en spiller (eller trener) som opprinnelig er hentet til landet for å drive med amerikansk fotball, og får en form for betaling eller kompensasjon for å delta, er å regne som import.
  onepixel
 3. Ikke alle ledere og trenere i alle klubber er enige om nytteverdien av åpenhet om laget sitt. De fleste har forstått at det å spille foran 0 tilskuere og 0 som følger med fra andre steder, gir langt mindre verdi enn det på lang sikt gjør å tilgjengeliggjøre visuelle inntrykk (film…) samt være åpen om spillerstall slik at publikum har en mulighet til å få en relasjon til hvem de skal heie på.
  Allikevel: Selv om internett etterhvert flommer over også av video og live-oppdateringer, så skal man vite hvor man skal lete og ha et godt nettverk for å følge med på norsk amerikansk fotball hvis man vil få vite resultater fortløpende og se noe av hva som foregikk i etterkant. Dette er en av de tingene Amerikansk Fotball ønsker å være med på å forbedre.
  Dessverre har norsk amerikansk fotball fortsatt langt å gå på denne fronten selv om noen ressurspersoner bidrar svært godt og noen lag er flinke til å gi visuelle inntrykk av sine aktiviteter. Våre opplysninger vil ikke alltid være fullstendige fordi åpenheten ikke er slik den burde være. Mens de i Sverige har felles pressekonferanse med alle lagene før sesongen (eksempel 1 og eksempel 2 ), så sitter vi her på berget og skjuler oss bak hver minste lille busk samtidig som vi lurer på hvorfor ikke flere bryr seg om hva vi driver på med. Go figure!
James hunted
RB Kristin James – en god import i 2013 & 2014. Foto: Marie Solhaug

Forbundets reglement har en definisjon som tilsier at så lenge det er snakk om spillere, så er importen definert som en som får sin hovedlønn fra klubben. Vi forholder oss ikke blindt til den definisjonen (som forøvrig ikke er ordrett i vår gjengivelse) i oversikten her.

Det ligger også i sakens natur at en spiller som født og oppvokst i Norge ikke vil kunne regnes som import – han er neppe hentet til landet for å drive med amerikansk fotball.

På motsatt side er det også slik at langt fra alle med utenlandsk pass hører hjemme under en import-definisjon. Det finnes en rekke mennesker med både annerledes pass, dårlige (eller gode!) norsk-kunnskaper, og erfaring med idretten vår fra andre deler av verden før de kom hit, som både formelt sett og i forhold til vår import-definisjon, ikke blir å regne som importer. Eksempler på det kan være Stephen Riedel hos Oslo Vikings, eller Jorma Bailey hos Lura Bulls.

Nytt av året er at det ikke er lov med importspillere på andre nivåer enn det øverste – altså Eliteserien. Vi har også begrenset vår oversikt i denne artikkelen ut fra dette.

Eventuelle spillere i 2.divisjon som hører hjemme under vår import-definisjon (uavhengig av om de hører hjemme under forbundets formelle definisjon eller ei) kommer vi muligens tilbake til i en egen artikkel. Importtrenere (som er helt OK) i 2.divisjon har vi allerede omtalt; såvidt vi kjenner til er det kun Åsane som har det, og deres to innhentede trenere finner du mer om her.

Vi tar for oss klubb for klubb i alfabetisk rekkefølge i gjennomgangen, som du finner nedenfor:

 

EIDSVOLL 1814s

Aaron Harris Southwestern
Aaron Harris – et steg opp fra Kristin James?

Spillere: RB Aaron Harris (West Texas A&M, NCAA Div.II), LB Riley Bowen (Shippensburg University, NCAA Div.II)

Trenere: HC John Pate (Georgia Southern, NCAA FCS), DC Thor Pate (Brevard College, NCAA DII)

Kommentar:
John Pate – Den nye hovedtreneren, John Pate, tar med seg sønnen Thor Pate som defensiv koordinator. Den eldre Pate er mest kjent for å ha vunnet 5 -FEM- nasjonale mesterskap på NCAA FCS-nivået som assistenttrener for Georgia Southern, hvor han var fra 1985-1989 og deretter 1996-2005. Det er også derfor vi har fremhevet det som «hans» skole – hans mest markante erfaring er derfra. Han var alt fra posisjonstrener til assisterende hovedtrener og rekrutteringskoordinator der. I etterkant har han hatt en rekke andre roller andre steder, inklusive hovedtrener på high school, college og offensiv koordinator i innendørsfotball. Nå har riktignok ikke alt vært like suksessfullt, men med 5 mesterskapsringer fra NCAA FCS-nivået sier det seg selv at vi snakker om en enorm kapasitet og trolig verdig arvtaker etter genierklærte Geoff Buffum.

Med Pate som hovedtrener er det ikke unaturlig å forvente et løpsorientert angrep, gjerne med en del innslag av option hvis det passer spillermaterialet han har til rådighet. Vi gleder oss til å observere hvordan det blir seende ut i praksis!

Thor PateThor Pate matcher naturligvis ikke faren erfaringsmessig, og er kun noen få år fra sin egen spillerkarriere, hvor han var å finne hos Guilford i NCAA Division III som defensiv linjemann, i tillegg til å ha startet college-karrieren som tight end. Han fikk spilletid på sistnevnte posisjon først, men skiftet over til defensiv linje for de siste årene av spillerkarrieren. På high school hadde han forøvrig faren som hovedtrener, så han vet litt om hva Eidsvoll har i hovedtreneren sin også fra et spillerperspektiv. Thor Pate har dessuten vært frivillig assistenttrener på high school (hos faren) mens han selv var på college, og nå i etterkant av sin egen tid som spiller har han rukket å være assistenttrener på NCAA Division II-nivå. Det sistnevnte har vært hos Brevard College i North Carolina, hvor Thor Pate har hatt ansvaret for outside linebackere. Hos Brevard har han utvilsomt fått erfare hvordan det er å kjempe i motvind. Tornados, som laget heter, hadde en blytung sesong i 2014 med kun 1 seier vs. 10 tap. Såvidt vi kan forstå blir dette Thor Pate sin første mulighet som playcaller og koordinator; det skal bli spennende å se hvordan det går!

Riley Bowen returnerer for sin tredje sesong hos Eidsvoll 1814s. Linebackeren, som også kan spille runningback/fullback, har vært bunnsolid for Eidsvoll så langt, og det er ikke tvil om at han både er et trygt og godt valg å hente tilbake. 1814s vet hva de får både på og av banen, og de andre norske lagene vet vel strengt tatt at det finnes en taklingsmaskin i Eidsvoll sitt defensive maskineri også i 2015.

Riley Bowen sine highlights fra college:

 

Aaron Harris har enorme sko å fylle etter Kristin James, som dominerte den norske ligaen fullstendig i en og en halv sesong. Statistisk sett har Harris et godt, men ikke sjokkerende godt, resumé. Kjempegod på junior college (med interesse fra en rekke NCAA FBS-skoler i kjølvannet), god på college, ingen sjanse i forhold til NFL. Men…her er det bare å se film. Harris virker som en hakket mer solid bygd Kristin James, uten at hurtighet og evne til å unngå taklinger ser ut til å stå nevneverdig tilbake for det Eidsvoll har kunnet lene seg på i 2013 og 2014. For oss ser det ut som om 1814s lader hagla med samme ammunisjon igjen, og da er 1814s å regne med!

Aaron Harris sine highlights fra junior college:

AARON HARRIS RB SOUTHWESTERN COLLEGE 2011.mov


 

LURA BULLS

Harry vs Enrique
2 importer på 1 bilde: #28 Enrique Williams i hvitt og (med ballen) #9 Harry Peoples i rødt

Spillere: QB Harry Peoples (Louisiana-Lafayette, NCAA FBS), OL Gabor Kispal (Ungarn), LB/RB Enrique Williams (South Alabama, NCAA FBS), DB/LB Dominic Gould (Storbritannia)

Trenere: Offensiv koordinator Troy Baker (Evangel University, NAIA)

Kommentar:
– Offensiv koordinator Troy Baker er et noe ubeskrevet blad. Vi noterer oss et par ting:
Han har solid erfaring med å coache offensiv linje. Det er «just what the doctor ordered» hos et lag som virkelig har slitt med OL de siste par årene. Han har lite erfaring som koordinator i løpet av de mange trener-posisjonene han har hatt i løpet av få år. Det skal bli spennende å se hvilken rolle han tar i et Bulls-lag som har en god del erfarne spillere som sikkert vil bli hørt på sine innspill om hva som er lurt å gjøre eller ei.

HarryPeoples Chicago Bears 01
Harry Peoples hos Chicago Bears

Harry Peoples skal bli en interessant spiller å følge i årets sesong. Vi snakker om en kar som senest våren 2013 var innom NFL-laget Chicago Bears…som receiver. Det er også receiver han spilte på college, hvor han gjorde det skarpt. De siste par årene har han hatt tilhold i profesjonell innendørsfotball; også der med receiver som sin primære posisjon. At han nå skal spille QB er spennende gambling fra Lura Bulls, som noterte seg at han var All-State som QB på high school, og at det nok primært var høyden som gjorde at han ikke fikk så mange stipend-muligheter som QB på college. Nå er han altså tilbake bak center, og hvordan det viser seg å fungere vil bety mye for om Lura Bulls er en tittelutfordrer eller ei.

Harry Peoples sine highlights (som receiver) på Louisiana-Lafayette:

#9 WR - Harry Peoples - University of Louisiana Ragin' Cajuns

 

Gabor Kispal er fra Ungarn, men har bakgrunn som spiller i en rekke andre land i tillegg; både Finland, Italia og Tyskland har hatt ham på visitt. Det er vel primært et år som starter på center hos GFL-laget Saarland Hurricanes han har å skilte med. Vi forventer en spiller som forsterker Lura Bulls sin -i fjor- porøse offensive linje, men tror samtidig at Kispal nok ikke er helt i det europeiske toppsjiktet.

Gabor Kispal sine highlights fra Tyskland (2012):

Gabor Kispal, center #65, Saarland Hurricanes, GFL, 2012.mp4

 

– I fjor traff Lura virkelig blink når de hentet inn Auburn-spilleren Jonathan Evans, som viste seg å være en vel så god runningback som linebacker. I år skal Enrique Williams fylle hans sko. Det er en artig vri, spesielt når vi vet at Evans var backupen til Williams som RB på high school, mens de begge også spilte LB på samme lag! Williams gikk som Evans til et NCAA FBS-lag for å spille linebacker, om enn det mye mindre prestisjefulle South Alabama i Sun Belt-conferencen. Til gjengjeld har han et hav av taklingsstats derfra, og ser ut som en spiller som faktisk potensielt kan fylle de store skoene etterlatt av Jonathan Evans.

Enrique Williams sine highlights:

Enrique Williams #28 ILB senior highlights

 

-- Dominic Gould, som opprinnelig skulle til Kristiansand Gladiators tilbake i 2012, endte opp i Stavanger i siste halvdel av 2013-sesongen. Han viste seg som en særdeles god spiller, og Bulls har sikret seg at han har returnert både i 2014 og nå til 2015-sesongen. Gould, som er britisk, var i en årrekke en av de mest dominerende defensive spillerne i den britiske college-serien, og har i tillegg også spilt for det britiske studentlandslaget, Sussex Thunder, og -av alle ting- i Koreansk college-fotball.

Dominic Gould sine highlights fra 2014-sesongen:


 

NIDAROS DOMERS

Jack Curry og Øivind Viktor Jenssen
Jack Curry (til venstre) og hovedtrener Øivind Viktor Jenssen

Spillere: QB Dustin Hawke Willingham (Fort Scott, NCAA Div.II), OL Jack Curry (Storbritannia)

Trenere:

Kommentar:
-- Dustin Hawke Willingham er utvilsomt en QB som kan spille både på dette og høyere nivå. Han har vært en enorm forsterkning for Domers, og har vært en medvirkende faktor til at de er konkurransedyktige, noe man virkelig fikk bevist når han gikk ut med skade tidlig i 2012. Dette blir hans fjerde sesong hos Domers etter at han ankom klubben i forkant av 2012-sesongen.

Dustin Hawke Willingham sine highlights fra 2012 og 2013:

Dustin Hawke Willingham QB #18 - Norway 2012 & 2013 (w/ music)

 

Jack CurryJack Curry er et relativt ubeskrevet blad. Det er kanskje ikke så rart når han bare er 19 år gammel. Som fjorårets linjeforsterkning Jonathan Binks er også Jack Curry britisk. Han skulle opprinnelig spille for GFL-laget Cologne Falcons i år, men når sistnevnte trakk seg fra seriespill etter å ha falt sammen økonomisk og organisatorisk var han ledig på markedet og ble snappet opp av Nidaros Domers. Curry har bakgrunn fra britisk juniorfotball, og har også spilt i high school-ligaen (DODDS: Det amerikanske forsvarets HS-liga) i Europa. I fjor var den storvokste (188 cm, 137 kilo) tenåringen en del av sesongen i tyske Bielefeld Bulldogs, hvor han etterhvert fikk en del spilletid.

Det er ikke til å komme unna at vi snakker om en ganske uerfaren spiller til import å være. Samtidig har vår research avdekket det vi får inntrykk av at er en kar som er reflektert, tilpasningsdyktig og har de rette holdningene. Det er ikke å forakte som utgangspunkt, og da gjenstår spørsmålet om spillet på banen og bidraget på treningsfeltet er godt nok. Det kan det fort være – alder er ikke alt her i verden.

Jack Curry har også opprettet en egen facebook-side for Nidaros Domers-eventyret sitt, og den finner du her!

Du kan se noen glimt av #64 fra fjorårets Bielefeld-lag i denne highlight-filmen:

Bielefeld Bulldogs vs. Troisdorf Jets


 

OSLO VIKINGS

Mike Bergey 2009
Mike Bergey gjør en takling (2009)

Spillere: QB Derek Mann (Ottawa, CIS), LB Mike Bergey (East Stroudsburg, NCAA Div.II)

Trenere: Jesse Alderfer

Kommentar:
Jesse Alderfer har vært i Oslo og Norge lenge nå, etter at han første gang ankom i 2009. Han begynte som spiller for Vikings, før han etterhvert har gått over i en trenerrolle. Nå får han sjansen som hovedtrener, og det skal bli spennende å se hva det betyr for Frogner-lokaliserte Oslo Vikings. Med Oslo som bosted, solid fotball-kunnskap og vilje til å drive trenervirksomhet på både junior- og senior-nivå så kan Alderfer fort være en langsiktig løsning for Oslo Vikings.

Derek Mann er ingen superatlet, men Vikings vet hva de får – en spiller som kan lede dem til NM-gull. Det var nettopp det han gjorde i 2012, sin første sesong hos Oslo Vikings. I 2013 spilte han for Rostock Griffins i GFL2 (Tyskland), uten særlig suksess. I 2014 var han tilbake i Oslo Vikings, og det gikk også noe trått – selv om Mann til tider viser at han er kapabel til å dominere kamper.

Derek Mann sine highlights fra Kanada 2011:

 

– Linebackeren Mike Bergey blir et nytt bekjentskap i norsk serie. Globetrotteren, som forøvrig er hovedtrenerens søskenbarn, ser ikke ut til å ha spilt så mye organisert amerikansk fotball de siste årene, men hadde en meget solid college-karriere på East Stroudsburg University i NCAA Division II, hvor han fikk spilletid allerede fra freshman-sesongen av. 248 taklinger i løpet av 4 sesonger, hvorav 110 siste sesongen, lar seg absolutt høre. Å avslutte college-karrieren med en kamp hvor han gjør 19 taklinger er heller ikke å forakte. Vi snakker imidlertid så langt tilbake som i 2011, så det er nok en del rust som skal av i preseason.

Her kan du se Bergey (#41, ILB, laget i røde jerseys) i en forkortet kampfilm fra 2011:

2011: California Vulcans @ E. Stroudsburg Warriors - Football - 9/17/11


 

VÅLERENGA TROLLS

Oppsummering Boer FNL
Foto: Max Emanuelson

Spillere: --

Trenere: Hovedtrener Scott Boer (Chapman University, NCAA Div.III)

Kommentar:
-- Boer har vært i Oslo over tid, og dette er femte sesongen hans for Trolls. Han er en fin fyr som «alle» har sansen for, og som fungerer bra både som trener og inspirator – han er viden kjent for sin positive holdning og energi som smitter over på andre. Boer er også offensiv koordinator for det norske landslaget. Årets sesong blir den første for Vålerenga Trolls hvor han legger hjelm og pads fullstendig på hylla og konsentrerer seg om trenergjerningen.


 

OPPSUMMERT

Noen nøkkeltall, med tilsvarende tall for 2014 i parentes. Vi gjør oppmerksom på at dette er tall for Eliteserien, og at det er vår oppsummering – ikke noe offisielt fra forbundet e.l.:

 • Antall importspillere: 10 (21)
 • Antall importtrenere: 5 (3)
 • Antall importspillere og trenere som returnerer fra forrige sesong: 7 (11)
 • Antall importspillere fra NCAA FBS: 2 (1)
 • Antall importspillere fra NCAA FCS: 0 (0)
 • Antall importspillere fra NCAA Div.II: 4 (6)
 • Antall importspillere fra NCAA Div.III: 0 (1)
 • Antall importspillere fra NAIA: 0 (0)
 • Antall importspillere fra CIS (Kanada): 1 (4)
 • Antall importspillere fra andre nivåer i Nord-Amerika: 0 (1)
 • Antall importspillere fra andre Nordiske land: 0 (1)
 • Antall importspillere fra Europeiske land utenom Norden: 3 (7)
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x