Solid start for European League of Football!

I helgen som var gikk første serierunde noensinne av ELF – den europeiske ligaen som aspirerer til å ta amerikansk fotball i Europa opp til proffnivå. Med drakter, logoer og en del annet arvet av NFL Europe var det duket for at man igjen kunne se lag som Frankfurt Galaxy, Berlin Thunder og Barcelona Dragons på banen. Og slik ble det!

Mange (definitivt inkludert oss) var skeptiske til om ligaen i det hele tatt skulle komme seg til avspark. Det greide man denne uka, og det med bravur. Med unntak av én livestream var det stort sett smertefritt med TV-overføringene, og folk kunne følge kampene rundt om i hele verden i tillegg til det begrensede antall tilskuere som fikk være på stadion. De fikk se et noe uferdig produkt på banen, men med gode rammer. Helt NFL er det på ingen måte, men det er ikke akkurat den mest amatørmessige liga vi har sett heller. Tvert i mot var mye gjort riktig, og etterhvert som kampene rakk å bli noen quarters gamle ble spillet i mange tilfeller bedre også.

Om det allerede nå er den beste ligaen i Europa har vi våre tvil til, men både talentnivået og det beste lagene i løpet av lørdag og søndag viste, indikerer at det neppe er langt unna en sannhet at ELF på rekordtid har skapt noe verdt å se.

Tre norske spillere var i aksjon, noe vi kommer tilbake til. Det har ikke vært spilt noen reelle treningskamper, så vår forhåndstipping baserte seg utelukkende på tanker om de offisielle spillerstallene og hva vi vet om enkeltspillere fra før av. Det skulle vise seg til å være nok til å treffe på samtlige forhåndstips om vinnere av kampene, men vi er sjeleglade for å ikke har forsøkt oss på tips om score i kampene – der hadde vi bommet en del. Eksempelvis var den forventede storkampen mellom Hamburg Sea Devils og Frankfurt Galaxy langt fra så velspilt som forventet, og Barcelona Dragons holdt mye bedre følge med Stuttgart Surge enn vi hadde trodd.

La oss ta en kikk på kampene i runden som gikk:

Barcelona Dragons vs. Stuttgart Surge

Kampresultat: 17-21

Vårt forhåndstips: Seier til Surge.

Barcelona Dragons vs Stuttgart Surge Week 1 | Game Highlights | European League of Football 2021

Om kampen: Dragons sin intime stadion hadde æren av første avspark for historiens første ELF-sesong. Det ble en god arena med et engasjert publikum og en kamp hvor lagene var jevne og slutten var spennende. Surge vant fortjent, men ingen av lagene overbeviste på banen. Derimot viste Barcelona at de med god trenerstab og utenlandske spillere i kombinasjon med de hjemlige spanske (/katalanske..) kan høre hjemme i denne ligaen. Pluss for engasjert publikum og bra band som lagde lyd a la college!

Wroclaw Panthers vs. Cologne Centurions

Kampresultat: 55-39

Vårt forhåndstips: Seier til Panthers.

Wrocław Panthers vs. Cologne Centurions Week 1 | Game Highlights | European League of Football 2021

Om kampen: Polske Panthers var forventet å være det mest samspilte laget ved sesongstart takket være bakgrunn som solid klubblag fra før av. Det viste de i angrep, men i forsvar fikk de slite med RB Madre London og et Centurions som nektet å dø.

I det hele tatt et kjekt oppgjør for tilskueren som liker godt angrep og vesentlig dårligere forsvar.

Hamburg Sea Devils vs. Frankfurt Galaxy

Kampresultat: 17-15

Vårt forhåndstips: Seier til Sea Devils.

Hamburg vs Frankfurt Week 1 | Game Highlights | European League of Football 2021

Om kampen: Når et opphauset topp-oppgjør avgjøres på siste spill er det som regel en drøm! Det var det delvis, men det var mye slurvete spill på veien dit. ELF kunne nok allikevel ikke håpet på noe bedre enn dette; god promotering med flott sending på ProSieben Maxx-kanalen, og nok talent på banen til at middelmådig lagkvalitet ikke blir hovedinntrykket. Pluss for bra ramme på stadion også her!

Berlin Thunder vs. Leipzig Kings

Kampresultat: 27-37

Vårt forhåndstips: Seier til Kings.

Berlin Thunder vs Leipzig Kings Week 1 | Game Highlights | European League of Football 2021

Om kampen: Vi var skeptiske til Thunder i forkant, og ble ikke noe mindre skeptiske etter dette. Oi oi oi, hovedtrener Jag Bal skal få jobbe lange dager fremover!
Kings tok en solid ledelse som i realiteten aldri var truet. OL gjorde en bra jobb med norske tackles: LT PK Molberg og RT Jonas Hagerup. På defense og special teams fikk en annen nordmann, LB Olav Rohnbak, godt med spilletid såvidt vi kunne se. Bra start for Leipzig og våre landsmenn der!

Oppsummert var dette lovende takter av den blodferske ligaen. Mye av det vi skreiv i artikkelen om ELF som vi publiserte i forkant av helgen ser ut til å stemme, men vi må nok legge til at første serierunde var mer smertefri enn fryktet. Vi noterte oss at flere personer sleit med livestreamen fra Berlin Thunder vs. Leipzig Kings, men ellers gikk det bra. Med 4 livestreamer og rimelig avanserte produksjoner kunne det gått atskillig verre. Ligaen har mye å hente på det sportslige – men der tror vi at det fort vil gå seg til når lagene får spilt mer sammen, analysert seg selv og motstandere på video, og så videre.

Dømmingen fikk en del kritikk utover det vanlige, primært fordi det var mye som ikke ble kastet flagg på. Vel…ihvertfall i en av kampene ble det flaggfest en periode, uten at det er et særlig mye bedre alternativ. Vi tipper at også dommerne får nyte godt både av vurdering av egen innsats på film, men også av at lagene får blitt bedre på det de driver på med.

Valgene rundt kommentatorer, flerspråklig hvor man kunne velge tysk eller engelsk f.eks., inneholdt både noe bra og noe fryktelig dårlig. Smaken er som baken, og mange skryter av det vi synes var eksepsjonelt dårligst; kommenteringen på engelsk fra et par av kampene. Særlig syntes vi at Hamburg vs. Frankfurt var smertefullt, men der går folk mann av huse på Youtube for å skryte av det samme vi synes er skvip av lav kvalitet.

Ellers er det verdt å merke seg at den nærmeste konkurrenten sportslig og geografisk, German Football League, fortsetter å slite med ujevne kamper etter at lag som Kiel Baltic Hurricanes og Frankfurt Universe ser ut til å være fullstendig kjørt på dynga av ELF sitt røveri av svært mange av deres beste spillere. Den enes død er den andres…og så videre.

Det er alltid synd når klubber går i grøfta som følge av andres satsing når det skjer uten hensyn til en større helhet, men generelt sett har vi begrenset sympati for klubber som egentlig bare opplever det de selv har gjort ovenfor mindre klubber i årevis. Vi er ukjent med om det er tilfelle for alle klubbene rammet her, men det er verdt å ha i bakhodet som et spørsmål å stille.

Som tilskuer er det uansett ikke tvil om at ELF får vår oppmerksomhet noen runder til – det var nok smakebiter her til å ønske seg mer!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x