Dwight Clark diagnosert med ALS

San Francisco 49ers’ wide receiver-legende Dwight Clark har fått diagnosen ALS, eller amyotrofisk lateralsklerose. Sykdommen angriper nervecellene i ryggmargen og hjernen og stenger ned kroppens muskelmotoriske funksjon. Nedbrytingen av musklene fortsetter til den lidende til slutt dør som en følge av at lungene slutter å fungere. Sykdommen er uhelbredelig.

Dwight Clark

Clark spilte for 49ers mellom 1979 og 1987 og var med på å vinne to Super Bowls med laget. I løpet av karrieren hadde han 6750 receiving yards og 48 touchdowns, godt nok for to all pro-sesonger i 1981 og 1982. Han vil dog utvilsomt huskes aller best for hans involvering i et av fotballhistoriens mest berømte spill, kanskje det aller mest berømte.

Den 10. januar 1982 spilte 49ers i NFCs Championship Game mot Dallas Cowboys. 49ers var i sitt første sluttspill på 9 år, mens Cowboys hadde vært et av de dominerende lagene gjennom hele 70-tallet. Med 58 sekunder igjen av kampen, på 3rd & 3, og ledelsen 27-21 til Cowboys, hadde 49ers en siste sjanse til å ta seg til Super Bowl. 49ers satte igang et rolloutspill designet for at QB Joe Montana skulle kaste til WR Freddie Solomon, men Solomon var ikke åpen.

Cowboys’ defensive linje begynte å løpe etter Montana og så ut til at de var på vei til å sacke ham, men Montana rakk å få i vei en pasning mot målsonen før han ble tacklet. I målsonen dukket Dwight Clark opp og fanget inn ballen så vidt det var. 49ers vant 28-27, gikk til Super Bowl, og et nytt dynasti var født. Spillet er i ettertid kjent som The Catch.

Clark er ikke den første tidligere fotballspilleren til å bli diagnosert med den forferdelige ALS-sykdommen. Det mest kjente eksempelet er den tidligere Saints-spilleren Steve Gleason som akkurat nå kjemper mot sykdommen. Spørsmålet mange stiller nå er om fotball kan ha vært en årsak til at Clark har fått ALS. Clark selv sier til det spørsmålet at han «vet ikke med sikkerhet, men [han] mistenker det

Dwight Clark oppfordrer også spillerforeningen og NFL til å jobbe sammen for å undersøke temaet nærmere. Studier har funnet at risikoen for å dø fra Alzheimer eller ALS er fire ganger høyere blant tidligere NFL-spillere enn blant andre amerikanere. For en liga som allerede sliter med kritikk for håndteringen av tidligere spillere med CTE kan det være lurt å ta ALS-problematikken på alvor.

Vi ønsker Clark og alle pårørende lykke til i den harde kampen fremover.

Steve Gleason
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x