Amerikansk fotball – mer enn bare NFL

NFL-sesongen er over for i år, med en like stor grad av vemodighet som alltid. Nå skjer det riktignok veldig mye spennende i NFL frem til kampene begynner opp igjen i høst, men når det kommer til å se faktiske kamper må man nå belage seg på et halvår med venting … Eller?
Nei, sånn er det faktisk ikke. NFL må man riktignok vente på, men hvis man har lyst til å se amerikansk fotball i løpet av året har man mange gode alternativer. Her er noen muligheter for den som har lyst til å se fotball, men som ikke har lyst til å vente til september.

Norge

Det spilles amerikansk fotball i Norge. Sesongen for Senior Herrer varer fra april til juni, med NM-sluttspill som går inn i juli. Lagene er delt inn i tre divisjoner og for første gang noensinne vil faktisk samtlige fem landsdeler være representert med et herrelag i årets sesong. Dessverre er det slik at det ikke eksisterer et sentralisert streamingtilbud av norske kamper ennå, men flere av lagene har tidligere fått godkjent å streame sine egne kamper og dermed vil det nok være mulig å få med seg en del kamper i løpet av året. Ellers er det jo klart at det bare er å finne ut av når den neste kampen i nærheten av deg er og komme deg til stadion. Hva er vel bedre enn å tilbringe en behagelig søndag i mai med noen timer fotball foran deg? Vi vil selvsagt holde deg oppdatert om hvilke kamper som spilles før hver runde, så det er bare å følge med dersom du ønsker å se kamper i løpet av året.

I tillegg til Senior Herrer spilles det også kamper for Senior Damer og for ulike aldersbestemte klasser i løpet av våren og høsten.

I Norge er dette det man spiller for.
I Norge er dette det man spiller for.

 

Arenafotball

I april starter Arena Football League opp sin sesong. Arenafotball er en komprimert versjon av fotball, optimalisert for innendørsarenaer, med mindre baner og færre spillere. Arenafotballen fokuserer i stor grad på det spektakulære og har klart å skape seg en nisje spesielt blant de som liker å se mange scoringer (for å dra en sammenlikning, Panthers var mestscorende i NFL i fjor med 31,25 poeng per kamp, fortsatt mindre enn det svakeste angrepet i AFL i fjor, New Orleans VooDoo på 38,44). I fjor kunne man se AFL i Norge gjennom et partnerskap de hadde med websiden filmon.tv. Det er ikke kjent om dette vil fortsette i år, men det er tydelig at AFL ønsker å nå ut til et bredere internasjonalt publikum. AFL-sesongen går fra april til august.

Arenafotball - Mindre bane, men flere scoringer.
Arenafotball – Mindre bane, men flere scoringer.

 

Canada

Den canadiske ligaen CFL starter opp allerede i juni. CFL er nok det høyeste nivået som eksisterer under NFL. Reglene er litt annerledes, men straks man blir vant til tolv mann på banen, menn som beveger seg fremover samtidig som snappen og gigantiske end zones er det hele veldig gjenkjennelig. Og med fascinerende lagnavn som Alouettes, Argonauts eller REDBLACKS (med store bokstaver) burde det ikke være vanskelig å finne et lag å heie på. CFL begynte å streame sluttspillet sitt gratis for internasjonale seere i fjor på YouTube, og vi antar at dette betyr at det vil være mulig å på et eller annet vis streame kampene deres her på berget i år. CFL varer fra juni til november. Trofeet som gis til vinnerlaget, Grey Cup, er faktisk eldre enn selve NFL.

 

Landskamper eksisterer også i den amerikanske fotballen
Landskamper eksisterer også i den amerikanske fotballen

Resten av verden

Amerikansk fotball har faktisk utviklet seg til å bli en riktig så internasjonal sport, med tilstedeværelse på samtlige av verdens bebodde kontinenter. I Europa er sesongen allerede i gang i Portugal, Spania, Frankrike, Tyrkia og Israel. I april starter IFAF Champions League opp, altså en turnering for de beste klubbene i Europa. Norge er dessverre ikke representert der, men fra Sverige og Danmark sendes klubbene Carlstad Crusaders og Triangle Razorbacks.

 

Kvaliteten på det som er nevnt her vil så klart ikke være på NFL-nivå, men det stopper det jo ikke fra å være fascinerende og god idrett for det. Vi vil sørge for å holde våre lesere oppdatert på alle muligheter for å se fotball i løpet av det kommende året, uavhengig av hvor eller med hvilke lag. Så det er bare å følge med videre!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x