Intervju med hovedtrener Øivind Viktor Jenssen hos Nidaros Domers

Øyvind_victor_jenssen_feb16
Øyvind Viktor Jenssen – Hovedtrener for Domers 1. div

Forrige uke fikk vi muligheten til å sette oss ned med Øyvind Viktor Jenssen, hovedtrener hos 1. divisjonslaget til Nidaros Domers, for å snakke litt om den kommende sesongen. Dette er hva han hadde å fortelle. 

 

Domers har vært et fast innslag i Eliteserien i flere år, men har som de fleste nå har fått med seg valgt å frivillig rykke ned til 1. divisjon før årets sesong. Domers blir dermed det tredje laget på like mange år som har forlatt Eliteserien. I motsetning til Bergen Storm før 2014-sesongen og Kristiansand Gladiators før 2015-sesongen var det derimot ikke mangel på spillere som var årsaken.

  • Vi så at vi slet mot de beste lagene i Norge, forteller coach Jenssen. Det var ikke lenger like gøy å spille, så vi følte at det beste for laget var å rykke ned et nivå for å bli konkurransedyktige igjen. Etter fjorårets sesong hadde vi et møte hvor vi lagde en langsiktig plan. På sikt er selvfølgelig målet å rykke opp i Eliteserien igjen, men vi har ikke bestemt noe årstall. Vi kommer til å ta en sesong om gangen, og evaluere ved sesongslutt hvert år. Opprykk kommer når vi føler vi er klare for det igjen.

En annen hendelse som har preget Domers denne off-season er tapet av deres mangeårige quarterback Dustin Hawke Willingham. Amerikaneren som har spilt for Domers siden 2012-sesongen har lenge vært regnet blant de beste spillerne i Norge, og ble kåret til All-star QB i 2014. Allerede i november ble det derimot klart at Willingham vil bli å finne på banen for Oslo Vikings i 2016.

  • Det var hovedsakelig på grunn av reglene til UDI, forklarer Jenssen, [red. anm. UDI tillater ikke profesjonelle spillere fra land utenfor EU/EØS i klubber på nivåer under eliteserien] men økonomi var selvfølgelig også en faktor. Det koster mye å ha en profesjonell spiller, og vi liker det Trolls har gjort de siste årene med å avstå fra profesjonelle spillere og heller satse på egne talenter. Vi syntes det er et eksempel til etterfølgelse, og kommer derfor til å gjøre det samme i årene fremover. Likevel skal det sies at Dustin (Willingham) var en fantastisk spiller og han bidro med mye, så det kommer til å bli tøft uten han. I tillegg til å være vår beste spiller så hadde han mye kunnskap som han bidro med som trener. Han vil definitivt bli savnet.
Øyvind_rein_feb16
Øyvind Rein – Domers eminente linebacker og defensive koordinator

Slik som serieoppsettet er bygd opp så er det fullt mulig for Domers å møte Willingham i sluttspillet og coach Jenssen bekrefter at det vil bli rart å stå på motsatt sidelinje av deres mangeårige quarterback. Han lover likevel at så fort kampen starter, så vil det handle om seier uavhengig av deres fortid sammen.

 

Vi hos Amerikansk Fotball har trodd at 18-åringen Johannes Moe var favoritt til å ta over som quarterback etter Willinghams farvel. Unggutten som i 2015 ble valgt ut av forbundet og sendt til IFAF World Development Camp, var flere ganger å finne under center hos Domers i Eliteserien i fjor. Coach Jenssen forteller derimot at det er en pågående konkurranse om å få starte som quarterback mellom nevnte Moe og fjorårets U17 quarterback Brage Harby. Harby som traff på 22 av 43 pasninger for 327 yards og 1 TD under fjorårets U17 NM-finale skal altså ikke skrives ut av racet. Det skal samtidig nevnes at når de to unge quarterbackene ledet hvert sitt lag i DFL (Domers Football League) i fjor høst, så var det laget til Harby som kom seirende ut av det, når de to lagene møttes. Moe, ett år eldre enn Harby, innrømmer samtidig at Russetiden kommer til å ha en innvirkning på sesongen for hans del, noe som får oss til å lure på hva trenerstaben til Domers tenker om slike prioriteringer.

Johannes_Moe_feb16
Johannes Moe – Ung og lovende

Videre så sliter Domers med at de er et studentlag. Når man baserer rekrutteringen sin hos studenter som kun er i byen i noen år så vil man få et stort gjennomtrekk. Dette bekrefter coach Jenssen.

  • Jeg vil tippe at ca. 75% av spillerne våre er studenter, men selv om vi mister spillere vært år så kommer det samtidig nye til også. I år har det dessverre vært litt ekstra tøft da vi har mistet noen veldig gode spillere. Vår center for fjoråret, Leif Oskar Lindvik, som også har vært center på landslaget, har fullført studiene sine og flyttet sørover. (Red. adm. Lindvik blir å finne på banen for Eidsvoll 1814’s til våren). I tillegg har vår defensive back Kristian Bjørnssen, som også er på landslaget, reist på utveksling til utlandet. Dette gjelder også et par andre spillere som var viktige for oss i fjorårets sesong. Når det kommer til nye spillere så fikk vi flere nykommere ved semesterstart i August. De fikk prøve seg i DFL og har dermed fått litt spillererfaring. Vi kan selvfølgelig ikke sammenligne en landslagsspiller med en rookie, men på sikt så håper vi at noen av de nye også kan hevde seg i toppen. Det er samtidig noen av innflytterne som har tidligere erfaring i fra andre klubber, som i høst da vi fikk to med erfaring fra Åsane Seahawks.  

Ved spørsmål om hva han tenker om de øvrige klubbene i 1. divisjon så er det ingen tvil om hvem han ser på som de største motstanderne.

  • Vi tror nok det er Åsane og Haugesund som kommer til å gi oss størst motstand, men tar selvfølgelig ingen seiere på forskudd. 1. divisjon kommer til å bli en stor utfordring for oss, og det er ingenting som er selvsagt selv om vi kommer fra Eliteserien. Årets sesong kommer nok til å bli veldig jevn, men vi satte oss et tydelig mål når vi lagde planen om å rykke ned. Vi skal vinne fire av de fem kampene vi spiller i år, og komme til sluttspillet.
Brage_harby_feb16
Brage Harby – Må bruke tiden frem til seriestart på å vise seg frem

Og med den lovnaden så avsluttet vi intervjuet. Domers plan er altså å etablere seg i toppsjiktet av 1. divisjon allerede i sin første sesong, men nå skal det sies at det blir første sesong for alle de seks deltagene lagene i 1. divisjon. De fem lagene fra 2. divisjon spilte i tillegg 9-mannsfotball i fjor, så de må samtidig arbeide med overgangen til å ha elleve spillere.

 

For Domers sin del så markerer 2016 sesongen en ny start på flere måter. Ikke bare skal de spille i en ny divisjon, men de har samtidig fått et helt nytt anlegg å benytte seg av. Deres nye bane på Lade er permanent oppmerket til amerikansk fotball, og har både goosenecks og ordentlige tribuner. Dette lover godt for utviklingen av amerikansk fotball i Trondheim, og vi i redaksjonen gleder oss til sesongstart!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x