Landslag lagt på is – hva nå?

NAIF logo

I går kom beskjeden fra forbundet om at det ikke blir organisert noe landslag i Norge i 2016. Ved fjorårets ledermøte ble det, på oppfordring fra klubbene, vedtatt at det skulle satses mot et seniorlandslag også i 2016, til tross for at det ikke var mulig å spille noe annet enn en eventuell treningskamp. Argumentet for dette var at vi hadde hatt god oppslutning om landslaget i fjor og ville bygge videre på det som på mange måter var en lovende roster.

19.-21. februar skulle det avholdes trenings- og utviklings-camp i Oslo. Dette skulle være grunnlaget for årets utgave av landslaget og klubbene ble informert i god tid om dette, med en særskilt oppfordring til yngre spillere om å delta. Selv for de som ikke er i toppsjiktet i Norge var det muligheter for å bli med her, om enn bare for å lære og utvikle seg selv som spiller.

MaxEmanuelson_J9R0669
Norge vs. Luther College, 2015. Foto: Max Emanuelson

Landslaget har en roster på 45 mann, og det er derfor ønskelig med en god del flere enn dette for å kunne gjennomføre et litt mer konkurransepreget uttak. Ifølge forbundet var målet rundt 70 deltagere på denne campen – et greit utgangspunkt hvis man skal tynnes ned til 45. Dessverre så viste det seg at man kun hadde fått påmelding fra 43 spillere – med andre ord ikke nok til å fylle rosteren en gang.

Etter fjorårets positive moment er dette svært urovekkende. I episode 3 av vår podcast ble det nevnt kostnadsnivå som en mulig hindring for å få nok påmeldte, og at klubbspill pluss landslagsspill kan komme opp i 10.000 kroner per spiller, en ganske signifikant sum for å drive med hobbyen sin.

Dette peker kanskje i retning av at lederne i klubbene ikke har god nok kontakt med spillermassen sin – det var ingen indikasjoner på at landslagsdeltakelse skulle være gratis da dette ble vedtatt i november. Den nå avlyste campen hadde en egenandel på rundt 1.000 kroner per spiller – ikke akkurat avskrekkende, dog for en del spillere fra klubber utenfor Oslo betyr det ekstra kostnader i forbindelse med reise og opphold.

Det må også påpekes at selv om vi som idrett er i stor vekst og jobber mot høyere status i Norge er vi fortsatt amatører. Det er ikke store budsjett klubbene sitter med og forbundet kan ikke sammenlignes med FIFA, noe som på svært mange måter må sies å være positivt.

MaxEmanuelson_AX_0776
Lenge til neste gang vi får se denne drakten i bruk? Foto: Max Emanuelson

Men i bunn og grunn så bør ikke landslagsdeltakelse handle om kostnader. Det bør handle om stolthet over å få representere Norge, spille med flagg på brystet, være en del av de utvalgte. Det er vanskelig å argumentere for kostnader, men faktum er at amerikansk fotball i Norge drives på dugnad – det er få rundt om i landet som får betalt for å administrere eller styre sine respektive klubber, og da er det naturlig at det påløper en kostnad for å delta på landslaget også. Så kan det stilles spørsmål ved om vi heller skulle ha satset på et juniorlandslag istedenfor, da det åpenbart ikke er nok interesse blant spillermassen til tross for klubbledernes ønsker.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x