Dommerspalten 10. mars 2016

Seriestarten nærmer seg, og lagene er antageligvis godt i gang med forberedelsene sine. Det samme er dommerne. I dag presenteres noe av forberedelsene toppdommerne gjør de siste ukene før seriestarten. I tillegg kommer neste dommerportrett, denne gang med Stefan Oud!

Å holde seg oppdatert på regler og å se kampfilm er noe man gjør året gjennom. Når sesongen nærmer seg kommer de årlige klinikkene og kursene mange deltar på.

IFAF Europe holder årlig en dommerklinikk for de internasjonale dommerne, og årets klinikk ble avholdt i Roma den siste helga i februar. Norge har 5 IFAF-dommere, som alle deltok der. De norske IFAF-dommerne er Einar Bolstad, Øyvind Løken, Tommy Thordarson, Bård Beylich og Stefan Oud.

Dommersjefen i IFAF Europe, Frank Rasmussen, ønsker velkommen. Foto: Einar Bolstad.

I år var det IFAFs dommersjef, Bill LeMonnier, som var hovedforeleser. «Når Bill snakker, så lytter man.» (Gammelt jungelord blant sebraer.)

Bill LeMonnier viser kampsituasjoner verdt å diskutere. Foto: Einar Bolstad.

Helga etter var det duket for årets Eliteseminar i Norge. Eliteseriedommerne, 1.-divisjonsdommerne og prospektene var inviterte. Her presenteres de nyeste reglene, fortolkningene, prosedyrene osv. Denne uka pågår regeltesten for disse dommerne.

2016-03-05 14.12.30
Regeltester må til. Her prøver de nasjonale dommerne seg på samme testen som er til de internasjonale dommerne. Foto: Tommy Thordarson.
2016-03-05 21.48.25
Det sosiale er viktig, her er det felles middag. Å knytte bånd utenfor banen hjelper også til på prestasjonene på banen. Foto: Tommy Thordarson.
2016-03-06 13.50.06
Video, video, video. Mye tid går med til å se kampfilm for den som ønsker å bli best mulig. Her er det Bård Beylich som viser video. Både evaluering fra fjoråret og forberedelser til den nye sesongen presenteres. Foto: Tommy Thordarson.
Dommerportrettet
MaxEmanuelson_AX_8333
Stefan Ouds hovedposisjon er som Umpire. Foto: Max Emanuelson.

Navn: Stefan Oud.
Alder: 47 år.
Spillererfaring: 5 år, trenererfaring 15 år i Sverige.
Begynte å dømme år: 1990, men har varit lite till och från.
Internasjonal dommer siden: 2014.

Hva fikk deg til å begynne å dømme:

Varje klubb behövde ett visst antal domare. Jag har alltid gillat att ställa upp så jag blev domare. När jag flyttade till Norge ville jag ha ett sätt att hålla kontakten med fotbollen men utan att det tar alldeles för mycket tid. Då blev dömningen ett kanon alternativ!

Antall seniorfinaler nasjonalt:

Jag borde veta men jag tror att jag dömt fyra finaler. (Stefan har dømt 5 seniorfinaler i Norge, red anm.)

Høydepunkter i karrieren:

Höjdpunkterna kommer inte i form av en match här eller där utan i de mötena man har med kollegor, spelare och coacher i samband med matcher.

Andre «Memorable moments», både nasjonalt og internasjonalt:

Självklart är det stort att döma finaler samt internationella matcher. Det är ett bevis på att andra tycker att jag gör ett tillfredställande jobb på planen. Landslagets två kamper förra året mot Luther College och landskampen mot Ryssland var häftigt.

Oppnådde mål som du tidligere har satt deg:

Jag ville väldigt gärna börja döma internationellt. Två kamper i Champions league och landskampen förra året uppfyllde de målen.

Mål du fortsatt har:

Jag hoppas få döma en internationell turnering i framtiden och sedan jobba mig upp mot ett senior-VM, gärna finalen. Det vore stort.

Noe annet du har lyst til å si:

Nivån på domarna i Norge är väldigt hög. Den har drivits upp av många seriösa domare som gjort ett fantastiskt arbete för att uppnå bra resultat i sitt område.  Det har också för mig varit väldigt lätt att komma in i miljön. Jag vill tacka alla jag dömt med för att ni tar hand om mig på ett så bra sätt.

 

En oversikt over tidligere dommerspalter finnes her.

Norske dommere og internasjonale oppdrag

Som vi forstår av Stefan, og Øyvind i et tidligere intervju, er en av bonusene med dømming å få reise utenlands og dømme internasjonale kamper. Dessverre er det slik at økonomien til det europeiske forbundet gjør at kampene ofte spilles med 6 dommere fra landet til hjemmelaget, eller 3 fra landet til hjemmelaget og 3 fra landet til bortelaget, og 1 hoveddommer utenfra. Så lenge ingen norske klubblag eller landslag deltar i noe som helst gjør dette til at det bruker å bli få kamper på norske dommere. For vårsesongen vet vi nå at det blir to hoveddommeroppdrag i Champions League som eneste beholdning.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x