Ærverdige Jordal – mister vi en viktig del av identiteten til norsk amerikansk fotball?

Jordal kunstgress - foto C.Hill 2007
Jordal kunstgress. Foto: C.Hill

Jordal kunstgress i Oslo har siden 1980-tallet vært landets mest markante arena for amerikansk fotball. Heldigvis i selskap med flere baner etterhvert, men Jordal står allikevel i en særstilling som historisk signifikant for utviklingen av norsk amerikansk fotball.

Byggingen av ny hockey-arena som tar til om en knapp måneds tid, og er forventet å vare i rundt to år, er årsak til at kunstgressbanen nå blir stengt. Jordal Amfi ligger like ved kunstgressbanen på Jordal, og sistnevnte blir berørt av utbyggingen. Dermed stenger også Jordal kunstgress, og vil være utilgjengelig de kommende par sesongene.

trolls damer finale 2
Vålerenga Trolls (damer) i kamp på Jordal. Foto: Max Emanuelson

Det kunne kanskje vært levelig om det ikke var at en av Norges største amerikansk fotball-klubber, Vålerenga Trolls, bruker Jordal til nærmest rubbel og bit av aktiviteter på alle alderstrinn. Samtlige av disse aktivitetene rammes, og Trolls har ikke noen alternativ bane stående klar for dem med tanke på treninger. Uten treninger blir det -som et minimum- særdeles begrenset kvalitet på både tilbud til utøverne og hva man kan prestere i kamp, så dette er et åpent spørsmål som vi forstår at det jobbes intensivt med fra Vålerenga-hold. Spørsmålet er om det også jobbes konstruktivt og godt mot en løsning fra annet hold, som eksempelvis Oslo kommune.

Dagsavisen har bidratt til å belyse saken med to tre artikler den siste tiden, og de finner du her:

I tillegg har det skjedd en utvikling for kort tid siden, og Vålerenga Trolls skriver følgende på sin egen facebook-side nå nylig:

Vi har nå fått positive nyheter fra byrådssekretær Frode Kyvåg, i form av at kommunen nå bekrefter at Jordal kunstgress skal tilbakestilles til amerikansk fotball-arena når nytt Jordal Amfi er ferdig, og at stenging av banen utsettes til 31. oktober, slik at våre siste hjemmekamper kan avvikles på Jordal.

Det er fortsatt slik at klubben er i en svært krevende situasjon, og vi må arbeide knallhardt for å få til gode løsninger i byggeperioden, men på lengre sikt er det i hvert fall klart at Jordal skal være hjemme også i fremtiden.

Dette lover i det minste godt for den langsiktige tilgjengeligheten når det gjelder Jordal og amerikansk fotball, men løser altså ikke de umiddelbare problemene som Vålerenga Trolls står ovenfor.

Vi kommer til å følge opp denne saken i tiden som kommer, blant annet i kommende podkast – som publiseres fredag.

Oppdatering tirsdag (11.10.16) kveld: Ny sak fra Dagsavisen – den finner du her:

Vålerenga Trolls er forøvrig ikke eneste norske klubb som opplever utfordringer rundt banetilgangen for tiden. Eidsvoll 1814s står midt oppe i sin egen banejakt, noe vi omtalte for en stund siden, og som EUB.no har fulgt med argusøyne gjennom en rekke artikler.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x