Dagen derpå: Reaksjoner på Norge @ Russland

I går tapte Norge EM-kvalifiseringskampen mot Russland med forholdsvis klare 20-0. Hjemmelaget endte opp med å være bedre i det meste når teori skulle omgjøres til praksis. Både her hjemme, i Russland og internasjonalt har det kommet reaksjoner på det man så fra de to lagene. I denne artikkelen tar vi en kikk på hva som sies om oppgjøret nå i etterkant.

AFI artikkel Russland vs Norge 2015Reaksjoner internasjonalt

American Football International har publisert en oppsummering av kampen under tittelen «Russia shuts down Norway to clinch their first IFAF Europe Group B berth since 2005«.

Saken gir et greit referat om kampens gang, selv om vi stusset over formuleringen om at Norge spilte med 6 linjemenn [i forsvar]. Det sikter nok ikke til formasjonen Norge var i, men antallet defensiv linjespillere i troppen, og som da potensielt kunne være i rotasjon på posisjonen. Artikkelen er skrevet av American Football International selv, men med bidrag fra et par korrespondenter med tilhold i Russland.

 

Reaksjoner i Russland

First and Goal om kampen Russland vs Norge 2015

Hos russerne er det naturligvis lettelse over å ha tatt en viktig seier. Samtidig er det første som ble nevnt for oss på forespørsel om hva man tenker om kampen: Tilreisende fans. Disse er både det første som nevnes til oss, og det som får klart mest skryt. Vi siterer:

They were supporting Team Norway loudly during and after the game. With flags and sounds it kind of reminded me of watching biathlon with Bjorndalen and Bo still going. Seriously, it was great, they were greeting the team at the exit of the stadium and chanting and it was really nice.

Derfor: Takk til Norges tilhengere på stadion, som skaper et slikt flott inntrykk! Dere var sikkert stolte av laget, men laget og vi her hjemme har faktisk grunn til å være stolte av dere!

Tilbake til kampen: Resultatet ble godt mottatt av tilskuere og det russiske amerikansk fotball-miljøet. Vi sier resultatet av en grunn. Kampen og innholdet i den har fått en mer blandet mottakelse. Det gjaldt også Russland selv, og hovedtrener Vasily Dobryakov blir sitert på følgende (oversatt til norsk):

Vi er fornøyde, men skal ikke overvurdere resultatet. Hvis vi ikke slår Norge, så har vi absolutt ikke noe i et Europamesterskap å gjøre.

Det sier nok en del om de russiske ambisjonene, men samtidig sier det nok også litt om hvordan vårt landslag blir ansett. Det må vi bare leve med inntil vi motbeviser det, og det gjorde vi ikke på lørdag. Vi skal ta med oss at Dobryakov også sa at Norge har et godt lag, uten at vi så noen videre utdypelse av det utsagnet. Han hadde imidlertid forventet at Russland dominerte langs linjene (OL og DL), og det var også hans opplevelse.

Russerne påpeker også at de hadde en fysisk og atletisk fordel, noe man mener var åpenbart å se på banen. Samtidig som de er fornøyde med forsvarsspillet og special teams, så er man bekymret for angrepsspillet, hvor det var synlige problemer også hos Russland. Både rytme og taktikk får kritikk, og da snakker vi altså om hva russerne tenker om sitt eget lag.

En annen ting som er blitt lagt merke til, er at Norge ikke grep en rekke muligheter som dukket opp, og da gjerne i form av upresise pasninger (fra Russlands side) som burde endt opp som interceptions. Man er bevisste på at dette kunne gitt en annen kamp om mulighetene hadde blitt grepet av Norge, og det er et bekymringspunkt for Russland på vei til EM.

Manglende samspill er en gjenganger i tilbakemeldingene vi har sett, og det er på tvers av landegrensene. Det gjelder altså begge lag, selv om Russland hadde tatt et steg videre fra Polen-kampen. Til slutt koker russernes reaksjon ned i dette: Norge svarte ikke til forventningene, og Russland sikret en viktig seier.

 

Reaksjoner i Norge

Mens russerne er lettet, er man i Norge naturligvis skuffet. Det virker som om landslaget tok det hele med fatning. Inntrykket av «å ta det med fatning» må ikke misforstås som at vi mener at laget er likegyldige eller resignerte. Man har derimot spilt en kamp som gir et fysisk og mer reelt inntrykk av hvorfor man tapte, enn det vi som ser det hele på skjermen opplever. Man hadde utvilsomt håpet på et annet resultat, og spilte for det. Det var imidlertid ikke nok.

Blant publikum her hjemme, og da snakker vi primært om de som fulgte livestreamen fra sin egen stue, er det mer uttrykt skuffelse. For å sitere noe av det som ble sagt underveis og i kjølvannet av oppgjøret:

Spør du meg er det russerne som har spillet. Både på bakken og i lufta. Passningskvaliteten til Norge har vært sørgelig

Egentlig vanskelig å si hvor gode de er defensivt. Problemet ser egentlig ut til å være at ingenting funker for Norge offensivt

Norske o-line sliter i hvertfall veldig. I motsetning til russerne sin.

Nå kjenner jeg ikke spillerne eller filosofiene så veldig, men jeg ble skuffet over Norge i lufta. Jeg syns det var lite forsøk på å strekke banen vertikalt. Forsvaret var godt på linja, men DBene slet med å covere dype ruter. Det var ikke et problem i starten når Russlands QB overthrowet alt, men når han plutselig ble langt mer presis ble Norge straffet.

Vi så også kampen selv, og det er ikke til å komme utenom at det er skuffende at Norge ikke ender opp med å gå videre på veien mot EM. Selv om russerne på ingen måte var noen walk-over, så var mulighetene til seier der. Det ble imidlertid som vi konkluderte på forhånd når det gjaldt å gjøre ting rett og minimere feil. Nå hadde riktignok russerne en nervøs kamp på starten selv, men Norge grep ikke mulighetene, og både i angrep og forsvar var vi slepphendte en rekke ganger når ballen var mulig å ta.

Vi noterer oss at hovedtrener Jørgen Benestad-Johansen var stolt av guttas innsats, og vi får inntrykk av at det er lagmoral og tilhørighet som gir noe å bygge på i fortsettelsen. Spørsmålet er bare hva den fortsettelsen vil være, og her håper vi forbundet kjenner sin besøkelsestid og informerer utad rundt hva som er planene for 2016. Vi håper også at generalforsamling/årsmøte (og andre instanser som har påvirkning på budsjett) ser verdien i et landslagsprogram som eksisterer og får bevilgninger også i år hvor man ikke spiller offisielle kamper. Det har vært tilfelle i oppbygningen mot EM-kvalifiseringen, men det må også være tilfelle i det videre arbeidet.

Undertegnede husker godt hvordan U19-landslaget på begynnelsen av 2000-tallet ble kuttet fullstendig bevilgningsmessig fordi det ikke var planlagt offisielle landskamper påfølgende år. Resultatet av en slik måte å omdisponere midler på er at man ikke får bygd noe program, og ikke får tatt langsiktige grep som gir verdi langt frem i tid. La oss håpe at dette tilbakeslaget (og jo; det var et tilbakeslag å tape denne kampen) ikke blir utslagsgivende økonomisk, men at man har mer langsiktige mål både for landslag og hva som skal til for at landslaget skal få en tilførsel av kvalitet og bredde over tid. Det er mange nye klubber på vei opp, og det vil selvsagt være talenter som dukker opp i årene som kommer, både på junior- og senior-nivå. I tillegg så er det slik at trenere på klubbnivå er mye av nøkkelen til utvikling, og der er det verdt å bruke ressurser.

Det er mye å være stolt av rundt hva landslaget er i ferd med å bli. Samtidig er det nå man må slenge opp kampfilmen og kritisk evaluere både utfall og årsak til utfall. Det er en utladning å spille en slik kamp, men nå må kreftene samles og brukes til å sørge for at man tar et steg videre på tross av helgens 0-20.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x