IFAF: Tommy Wikings sjarlatan-presidentskap dømt som dagdrømmen det var

I går sprakk nyheten om at en domstol har gitt klare indikasjoner på hvilket IFAF som er det rettmessige. American Football International kunne presentere deler av dommen som Court of Arbitration for Sports (CAS) har gitt i disputten mellom de to organisasjonene som begge mener å være det rettmessige International American Football Federation (IFAF).

Den striden har stått mellom et falskt IFAF ledet av en gruppe europeiske mørkemenn hvor den tyske maktgrafseren Robert Huber og den tidligere IFAF-presidenten fra Sverige, Tommy Wiking, står sentralt. En gang i tiden var de klare motstandere, med Wiking som en slags ledestjerne for en rekke nasjoner som stilte store spørsmål ved det daværende europeiske forbundet (EFAF) sin ledelse og økonomiske grep. Det bildet endret seg drastisk for noen år siden når Tommy Wiking havnet i rettslige problemer i hjemlandet Sverige som følge av anklager om underslag som blant annet relaterte til at grannlandet vårt skulle arrangere VM i amerikansk fotball.

I forbindelse med økonomisk utroskap og et VM som falt fullstendig i fisk ettersom økonomien ikke gikk i orden når pengene ikke kunne graves frem på hverken lovlig eller ulovlig vis, ble Tommy Wiking sykmeldt før han føk hodestups ut av både det svenske forbundet og IFAF hvor han på tidspunktet for sykmeldingen var president slik han også hadde vært i en årrekke.

Å gi slipp på det vervet skulle vise seg å være vanskelig for Göteborg-mannen som hadde bygget mye av sin identitet som en politisk kjempe innen internasjonal amerikansk fotball. Dermed hoppet han til sengs med den tidligere erkefienden Robert Huber og sammen ledet de an når man forsøkte å kuppe IFAF.

Robert Huber (t.v.) og Tommy Wiking (t.h.).

Det kuppet har pågått i flere år nå, og har i realiteten ledet til at en rekke land har fulgt med det mektige tyske forbundet i det som gjerne refereres til som IFAF Paris. Samtidig har det ekte IFAF eksistert videre, om enn noe avskallet, og gjerne da benevnt som IFAF New York. Norge og våre skandinaviske naboer, samt viktige amerikansk fotball-nasjoner som f.eks. USA, Canada, Mexico og Japan, er blant de som har blitt værende i det ekte IFAF.

Når American Football International nå avslører at Court of Arbitration for Sports setter Tommy Wiking utenfor alt som heter styre og stell i IFAF, så er det et viktig steg på veien til å avslutte en svært langvarig og destruktiv konflikt som har splittet den internasjonale fotballen. Det er på langt nær ferdig, selv om Tommy Wiking selv tydeligvis forstår at slaget er tapt. I kjølvannet av avgjørelsen har han blant annet slettet sin Twitter-konto, og med det også årevis med argumentasjon og beviser på hvordan han har opptrådt på en mildt sagt skammelig måte i en desperat kamp på å bevare egen posisjon fremfor å tenke på idrettens beste. Det er da også det som kjennetegner konflikten, og fra flere enn Wikings hold; en rekke personer har vist at de er aller mest opptatt av egen posisjon.

Veien videre er uviss. Dommen er ikke kjent i sin helhet for det videre publikum ettersom hele saken ikke er ferdig behandlet, så vi ser ikke vekk fra at det kan ligge nyanser der som er verdt å få med seg i tiden som kommer. Det er heller ikke fullt ut klart om Court of Arbitration for Sports dømmer at IFAF New York er det rettmessige IFAF slik vi hevder, eller om IFAF Paris greier å sno til seg den tittelen. Dét gjenstår fortsatt å se. Men når det gjelder Wiking er imidlertid dommen soleklar, som blant annet dette avsnittet viser:

  1. Tommy Wiking did resign as President of IFAF on 3 February 2015 with effect on 30 April 2015, which was accepted by IFAF;
  2. Any and all actions by Tommy Wiking, either as IFAF President, or more generally on behalf of IFAF after 30 April 2015 are null and void;
  3. Tommy Wiking shall cease and desist from acting as and referring to himself as the President of IFAF;
  4. All other decisions, including any decision as to costs, are reserved.

Det er verdt å merke seg at selv om American Football International ikke har delt den originale dokumentasjonen, så har f.eks. det svenske amerikansk fotball-forbundet (SAFF) verifisert opplysningene gjennom en kort melding på sine websider. Dermed er det rimelig trygt å anta at man kan stole på de opplysningene som hittil har lekket fra dommen.

American Football International sin artikkel om saken finner du her:

Court of Arbitration rules against IFAF Paris, affirms Tommy Wiking resigned as President

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x