Juniorlandslagets trenerstab offentliggjort: Her kan du bli bedre kjent med dem!

Amerikansk fotball i Norge har lenge savnet å ha et landslag på juniornivå, men nå i år er det endelig klart at et U17-landslag skal på banen under Nordisk Mesterskap. I går offentliggjorde forbundet også trenerstaben for laget, og den skal ihvertfall ikke mangle folk!

Den mangler heller ikke kompetanse, med mange av de mest kjente trenernavnene fra norsk amerikansk fotball de senere årene. I tillegg er det en del unge trenere som er tatt inn i varmen og som gis en glimrende anledning til å utvikle seg samtidig som de helt sikkert blir satt i posisjoner hvor de kan bruke sin allerede eksisterende kunnskap på en god måte og dermed være nyttige bidragsytere til landslagets satsning!

Forbundets sportssjef for amerikansk fotball, og landslagets hovedtrener, Jørgen Benestad-Johansen gir oss følgende forklaring på tankene rundt trenerstaben:

Vi velger også å satse på trenerutvikling i en slik stab. Vi har valgt å la unge trenere slippe til på en del posisjoner og med det gjort Offense og Defense koordinator i stand til å ikke selv coache en posisjon. Dette mener vi vil både effektivisere laget og utvikle alle trenere. I tillegg har vi omdefinert på Video/kameramann rollen, slik at også dette er unge lovende trenere.

Vi har også gjort en innsats for å inkludere trenere fra mange klubber og fra flere deler av Norge. Kvalitet og holdninger hos trenerne har kommet først, men vi har og jobbet for å få med trenere fra ulike klubber. Vi mener å ha lykkes ganske godt med dette, selv om ikke alle klubber/byer er representert.

Alle trenerne er signert for to års engasjement, slik at de skal være med både 2017 og 2018. Dermed er de trenere både for årets U17-landslag og neste års U19-landslag. Nivået det satses på når, henger sammen med når det avvikles mesterskap for de aktuelle alderstrinnene. Det som står først på planen er Nordisk Mesterskap for U17 til høsten.

I denne artikkelen tar vi en nærmere kikk på trenerstaben – hvem de er, bakgrunn, og hvilken rolle de får hos juniorlandslaget.

 

Hovedtrener

Jørgen Benestad-Johansen
Jørgen Benestad-Johansen (i hvitt). Foto: Lukasz Kadziolka

Hovedtreneren har snart 20 år bak seg i norsk amerikansk fotball, først som spiller for Kristiansand Gladiators, deretter som suksessrik hovedtrener for U19-laget hos samme klubb. En generasjon av svært gode juniorspillere vokste til under Benestad-Johansens kyndige ledelse og vant Norgesmesterskap på U19 før de senere ble en sentral del av Gladiators sin kjerne av gode norske spillere som bidro til å sikre NM-gullet på senior i 2014.

Benestad-Johansen var første gang å finne som assistenttrener på landslagsnivå for godt og vel 10 år siden, og fungerte som offensiv linjetrener for U16- og U19-landslag i den perioden. Når forbundet startet opp et seniorlandslag igjen for 3-4 år siden var det Jørgen Benestad-Johansen som ble hentet inn som hovedtrener, og han fungerte i den rollen i en satsing som så landslaget spille kamper mot amerikanske Luther College samt Russland. Han var også primus motor i Kristiansand Gladiators i mange år, og er fortsatt viktig der. Benestad-Johansen er ansatt som sportssjef i forbundet i 80% stilling, i tillegg til en 20% stilling hos Kristiansand Gladiators, og er dermed en av svært få som kan arbeide heltid med amerikansk fotball i Norge.

 

Koordinatorer

Assisterende hovedtrener og Offensiv koordinator – Greg Kleidon
Greg Kleidon. Foto: Patrick Hamnøy

Amerikanske Kleidon (som også har norsk pass og aner i Norge) er en av de absolutt mest markante trenerne innen norsk amerikansk fotball de siste 5 årene. Han har vært sentral i å bygge opp juniorvirksomheten hos Eidsvoll 1814s til et av Norges klart beste klubbprogram. Bakgrunnen til Greg Kleidon i tilknytning til amerikansk fotball er imidlertid betydelig lengre tilbake i tid enn det. Etter å ha spilt high school, var han punter hos University of Hawaii på høyeste college-nivå. Deretter gikk ferden etterhvert til Europa som importspiller, hvor han først var å finne hos Badalona Dracs i Spania. Han var også i storklubben Swarco Raiders i Østerrike før han fant veien til Norge og Eidsvoll 1814s.

Kleidon har altså også norsk pass i tillegg sitt amerikanske, og for 10 år siden spilte han faktisk selv på landslaget når våre beste menn var i C-EM i Østerrike. Der fikk han etterhvert teste seg som QB for et landslag som gjorde det bra, men som måtte se seg slått av vertslandet i finalen. Etterhvert var det trenervirksomheten som fristet mer, og Kleidon har vært sportslig leder samt trener -inkludert hovedtrener for seniorlaget i fjor- hos Eidsvoll 1814s. I løpet av vinteren ble det klart at hans tid hos Eidsvoll-laget var forbi, og nå er han i gang med nye prosjekter. Juniorlandslaget blir en svært sentral del av det, og derfor ble han også valget når man skulle ha en assisterende hovedtrener.

 

Defensiv koordinator – Jesse Alderfer
Jesse Alderfer. Foto: Henning Ringlund

Nok en koordinator, og nok en amerikaner som har bosatt seg i Norge. Også nok en tidligere importspiller som har vært hovedtrener i Eliteserien; Jesse Alderfer var treneren som ledet Oslo Vikings til NM-gull i fjor, og som ble kåret til årets trener på All-Star laget både i 2015 og 2016. Nå er han altså å finne her!

Alderfer spilte amerikansk fotball i hjemlandet før han dukket opp i Norge og selv oppsøkte Oslo Vikings-miljøet før han etterhvert fungerte som en importspiller i flere år. Også Alderfer gikk derfra til en trenerrolle, både i juniorprogrammet og seniorlaget hos Oslo Vikings. Før 2015-sesongen tok Alderfer over hovedtrener-rollen fra Eric Raisbeck. Det ble ikke noe umiddelbart mesterskapsresultat, men Vikings tok steg i riktig retning, og i 2016 slo det ut i full blomst etter en tøff start. Dermed endte han trenerkarrieren hos Oslo Vikings med NM-gull. Jesse Alderfer er småbarnsfar, noe som kan være tøft å kombinere med å være hovedtrener på toppnivået, og tok steget ned fra hovedtrener-rollen før 2017-sesongen. En rolle tilknyttet et landslag som ikke trener helt på samme måten, kan fort passe bedre når man er i en slik livssituasjon, og dermed ble den tidligere linebackeren defensiv koordinator for den nye satsingen på juniorlandslag!

 

Special Teams koordinator – Anders Hjerpseth
Anders Hjerpseth. Foto: JM Henriksen

Første nordmann med koordinatorrolle i denne staben er ingen ringere enn Vålerenga Trolls sin defensive koordinator (og special teams-koordinator), Anders Hjerpseth. Han har lang fartstid som spiller, hvor han begynte på juniornivå for nettopp Trolls tilbake på slutten av 1990-tallet. Der var han en talentfull spiller som fungerte bra på en rekke posisjoner, og han fant da også veien til U19-landslaget hvor han blant annet var med som WR under Nordisk Mesterskap i 1999. Anders spilte også senere på seniorlandslaget, blant annet under C-EM i Østerrike 2007.

Anders Hjerpseth i sin tid som proff hos Hamburg Huskies

Hjerpseth ble gradvis en av landets beste spillere, og er nok nå primært husket som defensiv back. Han spilte også for Eidsvoll 1814s og tyske Hamburg Huskies, før han var en lang periode hos Carlstad Crusaders og startet som DB på en rekke av deres gull-lag. Når han for noen år siden la opp som spiller gikk det en tid før han fant veien tilbake i en offisiell rolle, men de siste par årene har han vært å finne som assistenttrener for Vålerenga Trolls både på junior- og seniornivå. Til daglig arbeider han som personlig trener, og har også utdanning innen idrett fra Norges Idrettshøgskole.

 

Posisjonstrenere angrep

QB-trener – Scott Boer
Scott Boer (t.v.). Foto: JM Henriksen

Den hovedtreneren i Norge som har det største gliset når han er fornøyd, er også i denne staben! Scott Boer er til daglig hovedtrener på flere alderstrinn (inkludert senior) i Vålerenga Trolls. Han kom til Norge som importspiller på QB-posisjonen i 2012, og har blitt værende. Nå har han kone og barn og er godt bosatt på Østlandet. Boer spilte QB på college før han havnet i Europa hvor han har spilt i en rekke land før Norge, blant annet Danmark. Han har vært svært sentral i arbeidet med å få frem en fantastisk generasjon av Trolls-spiller som blant annet tok NM-gull på U19 i fjor.

NM finalen U19 2016 - highlights

Scott Boer er velkjent som en QB-guru, og de er det ikke for mange av på norsk jord. Derfor er det kanskje heller ikke så rart at Vålerenga Trolls nylig presenterte en svært stor stall hvor også QB-posisjonen er meget godt representert. Boer har også tidligere hatt landslagsoppdrag, da knyttet til seniorlandslaget for et par år siden. Nå er det juniorene som får gleden av å få en stadig opplagt og ivrig QB-trener av svært god kvalitet!

 

OL-trener – Alexander Durazo
Alexander Durazo. Foto: JM Henriksen

Amerikanske Durazo er nok en trener i denne staben som først kom til landet som importspiller, og da hos Kristiansand Gladiators. Nå er han hovedtrener hos Lura Bulls for andre året, etter å ha bosatt seg i Sandnes for halvannet år siden. Der har han ansvaret for både senior, U19, U17 og U15. Alexander Durazo har en lang bakgrunn som spiller, og etter high school spilte han NCAA Division III-fotball for Whittier før han tok turen til Europa. Der begynte han i Tyskland, men har altså også fungert som spiller og trener i en rekke andre europeiske land, hvor Sveits og Serbia kan nevnes i tillegg til altså Norge.

Alexander Durazo spilte selv offensiv linje, og er velkjent for solid kapasitet til å lære vekk linjespill spesielt, og amerikansk fotball generelt. Han er nok en av de trenerne du ser oftest i våre videointervjuer enten han liker det eller ei, da vår mest aktive skribent er bosatt i samme region og dermed naturligvis ofte er tilstede på de samme kampene hvor Durazo er aktiv som klubbtrener.

 

RB-trener – Øivind Viktor Jenssen
Øivind Viktor Jenssen.

NTNUI Nidaros Domers sin hovedtrener i flere år er nå å finne som RB-trener på juniorlandslaget. Øivind Viktor Jenssen heter han, og vi gjorde blant annet et intervju med ham før fjorårssesongen:

Jenssen er nok blant de mindre profilerte hovedtrenerne på denne staben, men har altså flere år med erfaring i en slik rolle bak seg, og har vært en solid og viktig figur hos Domers via sin innsats på sidelinjen og treningsfeltet. Dette er såvidt vi vet hans første landslagsoppdrag, men han er altså ingen nykommer i sporten!

 

WR-trener – Stian Skøien Bråthen

Eidsvoll-spilleren Stian Skøien Bråthen er til vanlig receiver (TE/WR) hos 1814s, men har også bidratt som assistenttrener i juniorprogrammet til klubben, og vært med som en av assistentene når Golden Leaf Academy har kjørt treningsleire o.l. for juniorer. Han har med andre ord både god kunnskap om det å spille receiver, men også erfaring med trenerrollen. Han er en av flere yngre trenere i staben som vil kunne vokse ytterligere i samspill med mer erfarne trenere som også er å finne i juniorlandslagets trenerstab.

 

Off. assistenttrener Video – Kasper Tveter
Kasper Tveter. Foto: Max Emanuelson

En av landets mest lovende quarterbacker det siste tiåret har lagt pads og hjelm på hylla, men har heldigvis fortsatt fokus på idretten han elsker. Kasper Tveter har gått fra å være en ambisiøs ung QB til å være en ambisiøs ung trener, og vil bidra med sin kunnskap på juniorlandslaget i tillegg til å selv få kunnskap fra de mange erfarne trenerne i staben. Kasper har selv spilt på juniorlandslaget dengang det var et U16-landslag, men er nok mest kjent for sine mange år hos Vålerenga Trolls, hvor han blant annet vant flere Norgesmesterskap på juniornivå.

 

Posisjonstrenere forsvar

DL-trener – Eric Håkansson

Svenske Håkansson har bakgrunn fra Lillestrøm Starfighters og Eidsvoll 1814s her i Norge, mens han i Sverige blant annet var en av de beste spillerne som defensiv linjemann hos Carlstad Crusaders. Nå bor han altså i Norge, og vil bidra som DL-trener med sin betydelige erfaring som spiller på nettopp den posisjonen.

 

LB-trener – Nicolay Falch Knutsen
Nicolay Falch Knutsen (midten). Foto: JM Henriksen

For 10 år siden var han en talentfull linebacker på U19-landslaget til Norge, nå er det han selv som skal ha ansvaret for spillerne som følger i hans fotspor. Nicolay Falch Knutsen har bakgrunn som spiller, og tenkes primært på som linebacker selv om han også har spilt andre posisjoner, hos Oslo Vikings. I tillegg har han de siste årene vært en av Norges mest lovende unge trenere, blant annet som juniortrener i egen klubb. Han er nå også en del av trenerstaben hos Oslo Vikings sitt seniorlag hvor han også fyller rollen som defensiv koordinator i tillegg til DB-coach.

 

DB-trener – Anders Hjerpseth

Anders har vi omtalt lenger oppe i teksten. Vi gjentar ikke alt det her, men man skal være rimelig snøblind som ung defensiv back for ikke å lytte andektig til en av de beste som noengang har spilt posisjonen og er norsk. Det er gode grunner til at Anders Hjerpseth spilte i en årrekke for Carlstad Crusaders og gjorde sine saker bra der.

Dessuten har han den beste norske amerikansk fotball-relaterte spiller-websiden.

 

Def. assistenttrener Video – Kristoffer Ceballos

Eidsvoll 1814s sin linebacker Kris Ceballos er sistemann som nevnes i denne omgang. Han har solid erfaring som spiller på godt norsk nivå, noe han fortsatt er. I tillegg har han vært blant assistenttrenerne på Eidsvoll sine juniorlag under Greg Kleidon, og han er en ivrig ildsjel som også har fungert som dommer. Det er med andre ord en kunnskapsrik person som nå trer inn i landslaget som assistenttrener, hvor hans rolle primært blir knyttet til filming, men hvor han også vil bidra på det defensive.

 

I tillegg til disse 13 skal det også på plass fysio og enkelte andre tilleggsroller. Disse er ikke klare med navn pr. dags dato.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x