Les Miles – fra nasjonalt mesterskap hos LSU til ut i kulden hos Kansas

Medias blikk på Les Miles er like stort nå som i 2008, men langt fra på samme måten.

Les Miles er et trenernavn av de helt store på college-nivået de siste par tiårene. Miles, som var hovedtrener hos Oklahoma State før han hadde en lengre periode -inkludert et nasjonalt mesterskap- hos LSU, var nylig hovedtrener hos University of Kansas. Det tok brått slutt etter en skandale som i stor grad er knyttet til Miles sin oppførsel mot kvinnelige studenter ved LSU.

Fra 2005 til 2016 var Les Miles hovedtrener for LSU. I 2007-08 sesongen endte det med et nasjonalt mesterskap, og jevnt over var LSU alltid av høy kvalitet sportslig under Miles. Også utenfor banen var det et generelt godt inntrykk av både programmet og hovedtreneren. Nå har det imidlertid kommet frem at skolens sportslige leder Joe Alleva allerede i 2013 anbefalte at Les Miles fikk sparken som følge av seksualisert oppførsel mot kvinnelige studenter. Istedenfor endte det opp med at han i all hemmelighet måtte gjennomgå noen timers undervisning om seksuell trakassering. Dette i samme tidsrom som Miles fikk en kontraktsforlengelse av LSU.

I 2016 var det slutt for Miles hos LSU, men da primært av sportslige årsaker etter at laget startet sesongen med 2 tap i løpet av de fire første kampene. Hans ferd gikk etter et par års opphold videre til Kansas, hvor en 5 års kontrakt på rundt 25 millioner kroner pr. år ventet på ham. Den kontrakten er nå avsluttet.

Undersøkende journalistikk gjennomført nylig fortalte at det kanskje ikke bare var et glansbilde rundt Les Miles. Den strengt hemmelige interne undersøkelsen av forholdene som LSU gjennomførte i 2013 kom frem i dagslyset, og i kjølvannet har LSU fått et eksternt advokatfirma til å gå igjennom forholdene og lage en omfattende rapport på 150 sider om hva som skjedde dengang da.

Advokatfirmaet Husch Blackwell, som strengt tatt ikke høres så tillitsvekkende ut på norsk, har funnet ut at avgjørelsene LSU tok i 2013 både var tatt på feil grunnlag rent juridisk, men også at det ikke ble gravd nok i en seksualisert misogynistisk kultur hvor Les Miles var en sentral aktør og -i ordets verste forstand- kulturbærer. Vi siterer fra USA Today sin artikkel om saken:

According to the investigation report, which replaces references to Miles’ name with “XXX,” Miles became more “hands on” about matters in the athletic department after leading LSU to the national title, “including the student employees.” The report says that Miles was involved in both recruiting and interviewing female student employees in 2012, and made it known they should have a certain “look. (attractive, blond, fit.)”

USA Today, 04.03.2021

Og videre:

He also made their supervisors feel that existing student employees who did not meet this criteria should be given fewer hours or terminated.

USA Today, 04.03.2021

Etter at USA Today begynte å grave i saken rundt årsskiftet 2020/21 begynte ballen for fullt å rulle igjen både hos Miles sitt juridiske støtteapparat, LSU og ikke minst i media og hos University of Kansas. Artikkelen til USA Today 4.mars satte fullt fyr i leiren, og etter en ukes betydelig støy er Les Miles sin tid som hovedtrener hos Kansas over. Trolig er hans tid som hovedtrener på høyt college-nivå også over for godt.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x