Los Angeles, ønsk Rams velkommen tilbake!

NFL-eierne har møttes i Houston for å avgjøre en kamp som har pågått i over 20 år, kampen om hvem som skal spille fotball i Los Angeles. Helt siden Rams og Raiders forlot byen i 1995 har ulike lag med jevne mellomrom truet med å flytte til byen. Nå, etter et langt møte med alle NFL-eierne i Houston, er det klart at Rams er klar for å spille i Los Angeles fra og med 2016-sesongen. Rams vil etter hvert flytte inn i en ny stadion som bygges i Inglewood. I tillegg har Chargers fått en kontrakt med opsjon på at de kan flytte til Los Angeles for å dele stadion med Rams, men laget vil da altså ikke flytte med en gang. Forslaget ble valgt med 30 mot 2 stemmer.

Prosjektskisse for City of Champions Stadium i Inglewood, Rams-eier Stan Kroenkes forslag
City of Champions Stadium i Inglewood, Rams-eier Stan Kroenkes forslag.

Prosessen med å få lagene til Los Angeles har vært lang og hard. For bare et år siden eksisterte det hele seks forskjellige stadionplaner i LA, men med tiden endte disse opp i to realistiske alternativer – Raiders og Chargers med en delt stadion i bydelen Carson og Rams med en stadion i Inglewood. Spørsmålet ble da hva som ble mest akseptabelt for NFL-eierne, en delt stadion mellom to divisjonsrivaler eller at kun ett lag flytter til Los Angeles og at man da måtte finne en annen løsning for de to lagene som ikke kom seg til LA.

Situasjonen ble videre uklar da det i tolvte time kom et forslag fra Cowboys-eier Jerry Jones om å heller stue Rams og Chargers sammen i Inglewood. For Chargers-eierne i Spanos-familien var ikke dette særlig ønskelig, men de ga allikevel et uhyre diplomatisk svar der de forklarte at de ikke ønsket å flytte til Inglewood, men at de samtidig ikke ville motsette seg eiernes vilje.

Komiteen som arbeidet med LA-flyttingen anbefalte til slutt Carson-prosjektet, altså Raiders og Chargers til LA. Kun ett komitémedlem stemte imot Carson, Clark Hunt, eieren av Rams’ naboer i Missouri, Kansas City Chiefs.

Det var allikevel ikke klart at eiermøtet i sin helhet ville følge komiteens anbefaling. Et problem var Rams-eier Stan Kroenkes trussel om å bygge en stadion og flytte Rams uansett resultatet av avstemmingen. En situasjon med tre lag i LA var ikke noe noen eiere ville ønsket.

Carson Stadium, forslaget til Raiders og Chargers
Carson Stadium, forslaget til Raiders og Chargers.

Møtet brukte rimelig kort tid på å nedstemme Rams’ plan om å reise til Inglewood alene, men i den neste stemmerunden ble det tydelig at det ikke var mye støtte for alternativet med Raiders og Chargers i Carson. Det mest populære alternativet var Rams sammen med et av de andre lagene i Inglewood, men ingen alternativer klarte umiddelbart å oppnå de 24 stemmene de trengte for å få grønt lys. Noe av problemet lå i hvordan Rams kun ønsket å dele stadion med Chargers, samtidig som bare Raiders var positive til å dele stadion med Rams.

Til slutt falt altså valget på en løsning hvor Rams flytter til Los Angeles, samtidig som Chargers har en opsjon på å flytte dit senere. Det vil være en avstemning i San Diego senere i år om å gi offentlig støtte til stadionutbygging, og det spekuleres nå i hvorvidt Chargers vil bruke deres opsjon på å flytte til Los Angeles til å tvinge San Diego til å gi mer penger til stadionanlegget i San Diego.

Hva skjer da videre for Raiders nå som det er klart at de ikke flytter til Los Angeles?

Raiders trenger desperat et nytt stadionanlegg. Som det eneste gjenværende laget i NFL deler de fortsatt bane med et baseballag, og dermed må de første kampene i Oakland hvert år spilles med en baseballdiamant på banen. Videre er anlegget forferdelig nedslitt og ikke på noen måte akseptabelt for NFL. Som en del av avtalen vil Oakland motta økonomisk støtte for å oppdatere stadionanlegget sine. Dette er da en kompensasjon for at Raiders trakk seg fra Los Angeles.

Flyttingen til Los Angeles markerer en avslutning for fansen i St. Louis og muligens for San Diego, hvor det nå ikke lenger vil være NFL-fotball. Hva vil skje i de byene? Får vi kanskje se nye franchises i fremtiden? Tiden vil vise.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x