Marty Schottenheimer er diagnosert med Alzheimer

Marty Schottenheimer i 2013
Marty Schottenheimer i 2013

Nylig ble det gjort kjent at den 73 år gamle tidligere NFL-treneren Marty Schottenheimer er blitt diagnosert med Alzheimer. I følge hans kone Pat er sykdommen fortsatt i det tidlige stadiet og han er fortsatt i stand til å ha et normalt hverdagsliv, men at han har begynt å glemme ting og at han til tider gjentar spørsmål. Schottenheimer fikk diagnosen i 2011, men den ble ikke annonsert til publikum før i år.

Schottenheimers karriere i NFL varte i 20,5 sesonger hvor han trente fire lag – Cleveland Browns (1984-88), Kansas City Chiefs (1989-98), Washington Redskins (2001) og San Diego Chargers (2002-06). Til sammen vant han akkurat 200 kamper i grunnspillet, og er med det den sjette mestvinnende treneren i NFL-historien. Dessverre er det med Schottenheimer slik at han til tross for alle seirene er mest kjent for de kampene han ikke vant. 20,5 sesonger ble til 13 sluttspillopptredener og 13 sluttspillopptredener endte i 13 bitre tap. Tre ganger tok Schottenheimer seg til AFCs mesterskapskamp. To ganger tapte han med Browns i det som er to av de bitreste øyeblikkene i Clevelands sportshistorie, the drive og the fumble. Den tredje gangen, med Chiefs, måtte han se quarterback Joe Montana gå ned med skade mens laget tapte kampen. Hans beste sesong var kanskje hans aller siste, da han i 2006 ledet San Diego Chargers til den beste grunnspillstatistikken i ligaen med 14-2. Dessverre tapte han i første kamp i sluttspillet, denne gang mot New England Patriots. Etter sesongen ble han avskjediget fra Chargers etter en mangeårig maktkamp mot general manager AJ Smith, til tross for at han nettopp hadde vunnet 14 kamper i ligaen. Schottenheimer står igjen som kanskje tidenes beste NFL-trener uten et NFL-mesterskap.

Schottenheimer vant aldri Super Bowl, men i 2011 vant han den halvprofesjonelle UFL-ligaen.
Schottenheimer vant aldri Super Bowl, men i 2011 vant han den halvprofesjonelle UFL-ligaen.

Schottenheimers stil, «Marty Ball», var klassisk smashmouth-fotball hvor han ønsket å løpe motstanderen i senk med fysiske power-spill og samtidig ha et hardt og brutalt forsvar. Schottenheimer var konservativ i stilen og fokuserte på angrep som brukte lang tid og som ikke ga fra seg ballen. Noen vil ha det til at Schottenheimers stil kan reduseres til noe så simpelt som R2P2, altså run, run, pass, punt. Løp på første og andre forsøk, kast på tredje forsøk og punt på fjerde forsøk. Schottenheimer selv har forklart at Marty Ball handlet om å spille til styrkene på laget, og når han da gjennom karrieren hadde running backs som Christian Okoye, Marcus Allen og LaDainian Tomlinson er det kanskje ikke så rart at han ofte løp med ballen.

Gjennom en lang karriere har Schottenheimer også hatt mange assistenter som etterhvert har gjort det stort i ligaen. Tre Schottenheimer-assistenter, Bill Cowher, Tony Dungy og Mike McCarthy, har senere vunnet en Super Bowl som hovedtrener. Blant Schottenheimers assistenter finner man også hans bror, Kurt Schottenheimer, som i dag er ute av ligaen, og hans sønn, Brian Schottenheimer, som i dag er quarterback-trener for Indianapolis Colts.

Våre tanker er med Coach Schottenheimer, hans kone Pat og resten av Schottenheimer-familien i kampen mot den vanskelige sykdommen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x