Norsk verdensrekord slått på NFL Scouting Combine

Byron Jones stille lengde 2015

Forrige helg foregikk NFL Scouting Combine, hvor majoriteten av de aller mest talentfulle college-spillerne som er draft-aktuelle testes i en rekke øvelser for at NFL-lagene skal ha et bredere grunnlag for å evaluere dem.

En av øvelsene er stille lengde, og der gjorde cornerbacken Byron Jones fra University of Connecticut en eksepsjonell prestasjon. La oss ta en kikk:

 

Ikke bare satte han rekorden for NFL Scouting Combine: Han slo verdensrekorden. Den verdensrekorden hadde stått siden 11.november 1968, når en kar ved navn Arne Tvervaag hoppet 3,71 meter under et stevne i Noresund. Jones slo altså noe så sjeldent som en norsk verdensrekord, når han hoppet 3,73 meter!

Dermed ødela han også mye av den nasjonale gleden som vi ser et godt eksempel på her:

 

Vi tar med oss at Arne Tvervaag sin rekord er helt eksepsjonell. Om vi ser på vinnerresultatene fra det norske innendørsmesterskapet (hvor dette er en øvelse det konkurreres i, i motsetning til stort sett hele resten av verden), så er det kun én gang siden 1960 at noen i det hele tatt kan sies å være i nærheten, og det var Kenneth Halhjem sitt resultat på 3,62 meter i 2001.

NFL.com skriver følgende i denne saken om Byron Jones sitt hopp:

While there is a lot of internet evidence Jones’ combine broad jump effort is a world record for a standing long jump, nothing has been made official yet.

 

Norwegian Arne Tvervaag is believed to have held the world record of 12-2 set on Nov. 11, 1968. The standing long jump hasn’t been an Olympic event since 1912, so records are spotty. American Ray Ewry, who won gold medals in the event in the 1900, 1904 and 1908 Olympic Games, had held the world record (11-4 1/2, 1904) before Tvervaag established a new mark in ’68.

Reaksjonene har selvsagt ikke latt vente på seg (det er egentlig bare å se konkurrentene som står i bakgrunnen og kikker på Byron Jones når han hopper…), og vi ble faktisk først oppmerksomme på det hele via en annen nordmann med NFL-interesse:

Vi for vår del stusser over den norske rekorden fra 1968. For det første er den så utrolig mye bedre enn alle andre norske resultater vi kan finne at det nesten virker for godt til å være sant. For det andre lurer vi på hvordan en kar som gjør noe så eksepsjonelt kun to år seinere er speaker på tilsvarende friidretts-stevne samme sted.

Noe dypere ned i materien har vi ikke gravd. Vi er godt kjent med at det har vært mange flinke idrettsutøvere fra Ringerike-traktene opp igjennom årenes løp, og litt googling avslører også at Arne Tvervaag (eller ihvertfall noen med samme navn) både holder til i regionen den dag i dag, og har idrettsbakgrunn. Kanskje noen fra friidrettsmiljøet kan fortelle mer detaljer?

Vi vil litt tilbake til han som egentlig er «The Man of the Hour», nemlig cornerbacken Byron Jones. Han var forventet å bli draftet allerede før denne prestasjonen, men han fikk utvilsomt opp øynene på flere scouter etter prestasjonene i både stille lengde og vertical jump, som du ser i videoen øverst i artikkelen.

Hva står Byron Jones for på en bane? Det kan du bli nærmere kjent med i dette scouting-klippet, som riktignok er fra 2013-sesongen:

Byron Jones - UConn Football - CB - 2013 Michigan Game

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x