Snart klart for seriestart!

Etter et 2020 som aldri ble noe av og 2021 som ble utsatt er det nå endelig duket for seriestart i Norge. Både seniorfotballen og junior, i form av U16, står for døra med seriestart den kommende helgen. Vi tar en kikk på oppsettet for den etterlengtede 2021-sesongen!

Ukentlige smittede pr. mill innbyggere, Norge. Kilde: Our World in Data

Det hører med til historien at Covid19-pandemien på ingen måte er over hverken på verdensbasis eller her på berget, men status når disse ordene skrives er at seriespillet går etter planen. I så tilfelle er avspark lørdag 4.september for tidenes mest etterlengtede seriestart.

Resten av denne artikkelen skrives basert på denne forutsetningen; forbundet, NIF og landet holder dørene åpne også for breddeidrettens gjeninntreden, og dermed får vi kamper i både Eliteserien, 1.divisjon, 2.divisjon og på U16.

Det skulle i utgangspunktet være sistnevnte alderstrinn (U16) og serie som fikk gleden av å gjennomføre den første kampen når Vålerenga Trolls skulle tatt i mot Åsane Seahawks, men akkurat den kampen er utsatt – såvidt vi kan forstå på grunn av en karantene-situasjon. Dermed blir det kampene 4.september kl. 14:00 som blir de første, og henholdsvis 1.divisjonslagene Tønsberg Raiders og Nidaros Domers og 2.divisjonslagene Kristiansand Gladiators og Åsane Seahawks. Kristiansand i 2.divisjon sier du? Ja; et par av klubbene i vår øverste serie -Eliteserien- stiller også med 2.lag i år. Dermed finner man dem både i Eliteserien og 2.divisjon.

La oss ta en kikk på seriene og oppsettet!

Eliteserien

Kun 4 lag er å finne i årets Eliteserie. Det er i snaueste laget synes vi, men slik er situasjonen i Norge nå. Lagene som er der er kjente travere med lang fartstid både som klubber og som lag på landets høyeste nivå. Vålerenga Trolls er landets eldste klubb, og Oslo-klubben har hele 10 NM-gull på seniornivå. Det siste av disse kom imidlertid i 2003.

For naboklubb Oslo Vikings stiller det sistnevnte seg litt annerledes. Etter en dynasti-aktig periode de seneste 5 årene er landets nest eldste klubb tidenes mestvinnende når vi teller NM-gull med sine 13. De vant også det siste, det vil si i 2019, og er med det regjerende Norgesmestere.

Også de to andre lagene i årets Eliteserie har NM-gull i bagasjen. Eidsvoll 1814s kan skilte med 9 NM-gull, hvor det siste kom i 2013. Om vi ser på det siste tiåret har 1814s hele 7 opptredener i NM-finalen, men kun 1 av disse har endt med gull. Det sistnevnte gjelder også Kristiansand Gladiators, som tok sitt eneste NM-gull på seniornivå i en ytterst dramatisk finale mot nettopp Eidsvoll tilbake i 2014. Det var Gladiators sin tredje NM-finale på rad, noe som utgjør samtlige de har spilt hittil.

Offisielt serieoppsett og tabell for Eliteserien finner du her hos NAIF.

Seriespillet for Eliteserien strekker seg fra «Best i hovedstaden»-oppgjøret mellom Oslo Vikings og Vålerenga Trolls søndag 5.september frem til Kristiansand Gladiators tar i mot Oslo Vikings på det kanskje-ikke-så-blide-Sørland-akkurat-den-dagen søndag 7.november. Totalt får hvert av lagene 6 kamper, noe som må kunne sies å være et habilt antall kamper når man tar antall lag samt tidsperspektivet i betraktning!

Såvidt vi kan se er det ikke lagt opp til noe sluttspill som ender i en NM-finale, så serievinneren er dermed også #1 i Norge inntil man er et sted i 2022.

Ellers er det verdt å merke seg at en av kampene hvor Vålerenga Trolls er hjemmelag spilles på Gamle Idretten i Tønsberg. Slik vi forstår det skyldes det ikke nye rekrutteringstiltak fra hjemmelagets side, men heller banesituasjonen i hovedstaden i slutten av oktober. Kristiansand Gladiators får dermed litt kortere reiseavstand 31.oktober, og begge lagene får samtidig testet ut hvordan det flotte kunstgress-dekket på Gamle Idretten ter seg når vi har november rett rundt hjørnet!

1.divisjon

Også vår nest øverste divisjon består av 4 lag. Tønsberg Raiders og Nidaros Domers åpner det hele med avspark på Tønsberg sitt flotte anlegg Gamle Idretten lørdag 4.september kl. 14, og vil kunne gi en pekepinn på styrkeforholdet. Domers har en historie som snart strekker seg 30 år tilbake i tid om man ser på deltakelse i seriespill, og har vært innom de fleste nivåene i norsk amerikansk fotball, inkludert en årrekke i toppdivisjonen. Raiders er et annet lag med noen år på baken etterhvert, om enn ikke like mange. Amerikansk fotball har en lengre historie i Tønsberg, mens Raiders startet som en del av Flint IL tilbake i 2007.

De to andre lagene i 1.divisjon er Lillestrøm Starfighters og Sarpsborgs-laget Olavs Menn. Sistnevnte var en tur innom Eliteserien for ikke så lenge siden, men er ellers et forholdsvis ferskt lag som hadde sin oppstart i 2013. Lillestrøm Starfighters har ikke vært innom toppnivået for senior ennå. Klubben ble stiftet i 2010, så de er heller ikke av de eldste i landet men har ressurspersoner med betydelig lengre fartstid enn klubben selv har.

Offisielt serieoppsett og tabell for 1.divisjon finner du her hos NAIF.

Det spilles dobbel serie i 1.divisjon, noe som vil si at lagene møter hverandre to ganger hver i seriespillet – hjemme og borte. Den aller siste kampen i 1.divisjon går lørdag 6.november.

2.divisjon

Om du skal gjette på antall lag i seriespill her så…4! Gjettet du 4 ja? Det var riktig. Totalt er det altså 12 seniorlag i seriespill i Norge i 2021. Disse er fordelt på kun 10 klubber, og som du kan skjønne fra gjennomgangen av Eliteserien og 1.divisjon må det bety at to av klubbene fra de høyere nivåene har lag i 2.divisjon.

Det dreier seg om Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators, som begge stiller med såkalte 2.lag i årets seriespill. Det finnes regler for hvilke spillere som kun kan spille for topplaget (Eliteserie-laget i disse tilfellene), men en del spillere kan også delta i begge divisjonene – litt avhengig av bredde på spillerstall hos de respektive klubbene det er snakk om.

I tillegg til Vikings og Gladiators finner vi også Lura Bulls og Åsane Seahawks i denne divisjonen. Begge er tidligere Eliteserie-lag som ikke akkurat er på det sportslige nivået de var når de spilte på vårt øverste nivå. Bulls har sågar et NM-gull i sekken fra 2015, mens Seahawks har en NM-finale med tap fra 2018 med seg fra «dengang da».

Vi var forøvrig en tur på besøk hos Lura nylig og gjorde et video-intervju, og det intervjuet kan du se her.

Både Bulls og Seahawks har klubbnavn som ikke nødvendigvis røper hvor i landet de er fra hvis man er mindre geografisk bevandret; Lura er en bydel i Sandnes, og Bulls har sitt nedslagsfelt i Stavanger/Sandnes, mens Åsane er en bydel i Bergen og har sitt nedslagsfelt i Bergens-området.

Offisielt serieoppsett og tabell for 2.divisjon finner du her hos NAIF.

Det spilles et svært begrenset antall kamper i 2.divisjon i år, med en enkel serie. Det vil si at lagene møter hverandre kun én gang, og med 4 lag i seriespillet betyr det 3 kamper på hvert av dem. Skulle man tro; det er nemlig lagt inn et ekstra oppgjør mellom Bulls og Seahawks helt på tampen av sesongen 30.oktober, og dermed får de to klubbene som ikke har lag i høyere divisjoner en fjerde kamp i tillegg.

U16

Endelig et seriespill med flere enn 4 lag! Hurra! Vi jubler for…5. Jada; det er lov å drømme om 8-9, men 5 er mer enn 4 – det er akkurat det nivået av matematikk vi behersker her i gården 😉

Hvilke klubber er det så som stiller med lag i juniorfotballen høsten 2021? Åsane Seahawks er en enslig svale fra utenfor Stor-Oslo, og får gleden av å se Østlandet noen ganger i september og oktober. Om det blir noen utsatte kamper så kan det sågar tenkes at de får en slik opplevelse i november også, hvem vet.

Det er gledelig å kunne si at det er en klubb som ikke er nevnt så langt i denne artikkelen som skal nevnes nå; BVH Ironmen fra Bærum stiller nemlig til seriestart. BVH, som står for Bærums Verk Hauger Idrettsforening (BVHIF) har hatt Ironmen som del av sin klubb en stund nå, og laget startet under navnet Gators i 2013. De har typisk hatt junioraktivitet som sitt hovedfokus, og har deltatt i forskjellige serier på junior i årenes løp. En rekke av deres spillere har også gått videre til å spille senior i andre klubber (ref. bildet ovenfor).

Vi finner også Lillestrøm Starfighters, Oslo Vikings og Vålerenga Trolls i dette seriespillet. De er alle klubber som har hatt juniorvirksomhet gående jevnt og trutt en lengre periode, og særlig gjelder det naturligvis landets to eldste klubber, Trolls og Vikings.

Offisielt serieoppsett og tabell for U16 finner du her hos NAIF.

Som nevnt tidligere i artikkelen er vi ikke de skarpeste i matematikk, men såvidt vi kan forstå spilles det hverken enkel- eller dobbel-serie i U16; hvert av lagene har 6 kamper. Det er et bedre tilbud enn enkel serie, men litt snevrere enn dobbelt serie: Matte igjen, dere. De sa det ville bli nyttig etter skolen også.

Noen avsluttende ord

Totalt sett er det mange kamper som skal avvikles i et ganske snevert tidsrom. Om man velger å følge med på flere av de norske seriene vil det med andre ord være litt å kunne få med seg. Vi er ukjent med nøyaktig hvor mange kamper som blir livestreamet, men har indikasjoner på at det blir noe å se på også for de som bor i ymse utkanter av Norge/Noreg, eller i utlandet for den saks skyld. AmSportsTV kommer helt sikkert til å bidra med sin del, og i Bergen står Jon T. Bakken gjerne for en durabelig innsats innen samme sjanger av visuelle bidrag til allmenheten.

Har du anledning til å komme deg til en stadion eller to eller tre i løpet av sesongen anbefaler vi naturligvis det; uten å høre for negativ ut så er ikke amerikansk fotball-tribunene i Norge der hvor Covid19 kommer til å kunne spre seg som ild i tørt gress da det neppe er store klynger av folk som samles. Dermed er det en flott anledning til å observere idrett fra en posisjon hvor også atletene (og deres medspillere) kan sette pris på at noen følger med på deres prestasjoner. Og prestasjoner; det kan vi love at det vil bli! Vi gleder oss!


Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x